Jump to content

Male HiFi kutije


Nesic

Preporučeni Komentari

Taj basmid nije od kartona nego od polipropilena (kao što je i Alesis). Merenja originala možda jesu bolja od Alesisa (možda i nisu... ja ne znam jer ih nisam video, a tebi ne verujem ništa :smesna: ) ali ja ne videh ni merenja tih klonova. Meni ni u džep ni iz džepa. Original Rogers LS3/5A, a ne klonove, sam slušao sa nekim DIY pojačalom prošle godine (stvarno ne bih znao koje je u pitanju). Ono što sam odmah 100% siguran je da nemaju bas kakav imaju ovi Alesis monitori, a za ostatak spektra i opšti utisak o zvuku bih morao da stavim jednu kutiju pored druge u istom sistemu pa da poslušam obe. Ono čega se sećam je da nisam bio ni razočaran ali ni oduševljen Rogersima.

Hoću reći, nije isključeno da su neki klonovi Rogersa bolji, no mene za to nije ni malo briga :)

Ma kutija je od kartona / mdf 10 mm / a ne zvučnjaci ......ja spomenuo merenja jer je rađen clon ......dakle , mereni su originali i forma odziva jer se radi o specifičnom sistemu . Ja kad sam napisao clon onda sam podrazumevao da se klonira zvuk a ne izgled , kao što je u većini puta rađeno , a i oni su to podrazumevali .
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da. Jasno. I ja sam podrazumevao kloniranje zvuka, a ne izgleda. Za mene zvuk LS3/5a jeste dobar čim sam uzeo u razmatranje da ih pazarim (opet vadim iz sećanja) ali ne znam kako bi se poredili sa Alesis monitorima. Morao bi da ih stavim jedne pored drugih. Nemam nos za te stvari, moram da koristim uši :)

Evo merenja origigija.

http://www.stereophi...ker-1989-follow

http://www.stereophi...th-measurements

http://www.stereophi...urements-part-2

http://www.stereophi...ng-measurements

I nisu nešto impozantna, kamoli bolja od Alesis-a ................ iz čega opet ne mogu da izvučem zaključak da li zvuče dobro ili loše kao HiFi zvučnici dok ih ne poslušam uporedo.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Večeras, ako uhvatim vemena, postavljam za sada samo par slika malih Visaton monitora koji mi bacaju osmeh na lice kad god ih slušam. Nisu za bass frikove, ali zaista lepo(i) r®ade, pogotovo uzimajući u obzir cenu.

Ova dva zvučnika su upotrebljena u clonu LS3/5A . Na osnovu tri različita para originala koji su imali na raspolaganju , clon je urađen od strane Mauro Bigi-a i Mauricio Jaccia inače poznati kao vlasnici i projektanti mernog sistema CLIO , a predstavljen je na oko 20-tak stranica revije Autoconsruzione .

aj Rade da nam nekako dostaviš te stranice
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Večeras, ako uhvatim vemena, postavljam za sada samo par slika malih Visaton monitora koji mi bacaju osmeh na lice kad god ih slušam. Nisu za bass frikove, ali zaista lepo(i) r®ade, pogotovo uzimajući u obzir cenu.aj Rade da nam nekako dostaviš te stranice

Pošto su mi stigli preklopnici za šunt regulator , odustao sam zbog vremena od pravljenja police za časopise i kupio gotovu , od rastovine , ništa iverica kartoni mdf i tome slično , došla iz Danske , to je tamo gde prave Dynaudio . Inače da nema one teme o VTL nikad nebih pronašao brojeve koji mi fale .....jednostavno sam tražeći broj gde to piše naleteo i na izgubljene brojeve ...sad su svi na svom mestu .....a i danas mi je stigao jedan broj koji nisam imao Što se tiče kopiranja nema problema samo da navatam vremena
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Epilog priče o Alesis one MK2

 

Drugar i ja izvadili brljave elektrolite i stavili polikarbonate u skretnicu. Clear :)

 

Skinuli zavojnice za basmid-ove (koje imaju trafolimove i stavili vazdušne - mereno kod Guje, vrednost je 0,78mH ako neko ikad kupi ove kutije i krene u tweak). Clear na kvadrat. Vidim da su ljudi diljem interneta imali problema sa "povučenim srednjima". U stvari nisu bili povučeni nego mutavi :) To je proizvod muljavosti fabričke zavojnice na basmidu koja je tu zato što je jeftina, a ne zato što je kvalitetna i poboljšava zvuk. Merno je Ok, slušno je bulja. Fokus, preciznost.... zvuk za dve klase bolji i čistiji sa vazdušnom. Bio sam pomislio u jednom trenutku da su oni Nemci ispravno izmerili izobličenja :rofl:

 

Ako bih tražio dlaku u jajetu mogao bih reći da ume ponekada da im zafali punoće u zvuku ali nisam slušao podrobnije da upoređujem snimke kako bih se uverio je li do snimka ili do kutija. Ja pucam na snimke, a drugar na pojačalo. No, videće se posle nekog vremena. Imajući u vidu da se čuje veoma lepo, pri tom uopšte ne uzimajući u obzir da koštaju između 130 (polovne) i 170 (nove), mogu samo reći da je modovanje skretnice must u njihovom slučaju. 

 

Iskreno, u fabričkoj varijanti (jedna kutija) i zamenjeni elektroliti polikarbonatima i vazdušna zavojnica (druga kutija) .......... A/B ... razlika Bog/šeširdžija. Otpornike (3 komada - dva za L-pad i jedan u Zobelu za basmid) kao i zavojnicu za visokotonac nije neophodno menjati. Kažem nije neophodno ali daleko od toga da će kutija propatiti ako se i to uradi. Nikada nisam menjao zavojnice različitih debljina žice, a istih induktivnosti na visokotoncima da bih čuo ima li razlike i u čemu je.

 

Dakle treba kupiti po dva kondiša od 8,2uF ; 10uF i 15uF kao i dva kalema 0,78mH od bar 1,2 mm žice. Isplati se višestruko.

 

I dalje stojim da su zajebane za pozicioniranje i totalno nepreporučljive za one koji ne vole zvuk bas refleks kutija. Ja obožavam pa se meni svidža.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 3 months later...

Posto mi se jako svidela ideja diy zvucnika resio sam da napravim jos jedne. Konkretno pravio bi ih iskljucivo za svoju sobu koja je oko 15m2 stim sto je potkrovlje i nije pravougaona soba. Postavka mi je takva da bi mi trebali zvucnici koji bi stajali sto blize zidu, 2m jedan od drugog i 2.5m od mene. E sad posto vecinom slusam elektronsku muziku gde je bass jako bitan da li postoje neki projekti gde bih mogao iz malih kutija da dobijem bass koji zelim. Dao bih za drajvere i skretnicu od 100 do 200e stim sto je poenta da bude sto bolji odnos cena/kvalitet. Molim za savet :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja trenutno završavam jedne male kutice, oko 7 litara sa Visaton driverima. Mnogo lepo sviraju, ali nisu za bass frikove :) . Uskoro ću ih predstaviti ovde, ostalo još malo posla.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 3 nedelje kasnije...

U medjuvremenu,dok cekamo Nesica i Visatone mali refresh teme....

Naime,planiram u (nadam se bliskoj) buducnosti da napravim manje kutije.Ima dosta zanimljivih projekata i sam imam par favorita ali bih zeleo da cujem predloge i preporuke forumasa u kom se smeru kretati i na sta obratiti paznju.Otvoren sam za sve savete....koncepcija nije bitna,bitno je da ta kutija lepo radi (sta god to znacilo),nije previse komplikovana za izgradnju,da je moguce nabaviti drajvere...Ono sto je izvesno je da ce izvor biti PC(+Dac),bice smestene u sobi od 12m^2 a budzet predvidjen za gotov projekat je oko 400e,maks rastegljiv do 500 ako ima svrhe ulagati.

Pretvorio sam se u uvo.... :readycoffee::izjava:

Btw posto sam relativno nov pozdrav svim dobronamernim forumasima,nadam se da cu moci dosta da naucim i da cete i vi neku pametnu cuti od mene.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Gledao sam te projekte i ranije i ono sto me odvraca od njih je :

- Manje kutije sa Seas midbasevima do 5" mi deluju ipak premaleno bez obzira na malu kvadraturu sobe.Pre bih isao na 6.5",po potrebi vise tjuniranog nego na manju jedinicu tjuniranu nize.Mozda gresim?

- Audio Technology?Ne znam da li ga je moguce nabaviti ali cena moze biti problem...?

- Revelator je mozda dobar ali sa cenom midbasa koja prelazi 150e se tesko zatvaram sa gotovim projektom i do maks predvidjenih 500e....

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

To je jedna od kutija o kojoj ozb razmisljam vec duze vreme.Mada,vecina kutija za male sobe zasniva se uglavnom na klasicnim dvosistemcima,kompresija ili bassreflex.I mahom su u pitanju drajveri do 6.5".Meni licno odgovara dimenzijski kompaktna kutija,ali moze se recimo koristiti npr 8" drajver koji ne silazi previse nisko u dvosistemskoj kutiji?

A trosistemci?Imao sam prilike da slusam trosistemske diy kutije jednog forumasa u njegovoj izvedbi tj kutija je njegova od ideje do sklapanja kabineta.Vrlo pristojno svira za moje usi ali ne bih mogao da je uporedim sa nekim drugim kutijama u cenovnoj klasi jer se nisam naslusao mnogo kutija u tom cenovnom rangu.Mozda on prozbori neku o istim....Inace upadaju u budzet.

Ovo sam pisao kako bi mozda neko naveo neki oprobani projekat koji nisam video do sada,ali sve mi deluje da cu da se druzim sa Zaph-om....

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 1 month later...

Evo napokon malo slobodnog vremena ne baš pametno utrošenog :)

 

Postavljena slika Postavljena slika Postavljena slika Postavljena slika
 
Postavljena slika Postavljena slika Postavljena slika Postavljena slika
 
Postavljena slika Postavljena slika Postavljena slika Postavljena slika
 
Ostalo je još furniranje, a tu proceduru ću najverovatnije ispratiti slikama.
 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 1 month later...

Kutija je 19litara sa pasivnom membranom ,drajveri Vifa xt25tg; Peerless hds 182pp. Projekat sam trebao sam raditi ali zbog mnostva problema nisam stizao pa sam to prepustio iskusnijem kolegi Goranu iz Mladenovca koji ga je upeglao svaka mu cast .Ovom prilikom se Goranu zahvaljujem jos jednom jer je sve uradio perfektno.Oko izgleda i dileme dali bas refleks ili pasivni radijator smo se dogovarali a skretnicu je on sam projektovao i upeglao je na + - 1db duz celoga opsega. Kutije zvuce fantasticno , duplo bolje od Tannoy-a DC2000 koje posedujem. Bas ide nestvarno duboko za toliku kutiju po njegovom proracunu i merenju 36Hz , HDS je brz precizan a Vifa mirna i rezantna.Zvucna slika dovoljno siroka i lepo se prepoznaje dubina i raspored instrumenata.Sve u svemu prezadovoljan , iskreno nisam se nadao da ce ovako lepo zvucati, ali vredelo je svaku paru. Jos da ih ofarbam pa da se uziva.

Postavljena slikaRotation of DSC02602.JPG Postavljena slikaDSC02606.JPG Postavljena slikaResize of DSC02601.JPG

Kako izgleda ta ispeglana skretnica i moze malo informacija o pasivnom radijatoru.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 1 month later...

Ostaje još sitna šmirgla i finiširanje:

 

 

Postavljena slika
 
Postavljena slika
 
Postavljena slika
 
ps: ono u gornjem desnom uglu je proba lanenog ulja. ima još ponegde malo prašine po furniru od šmirglanja, primeti se na slikama.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...