Sipi Napisano Novembar 27, 2010 #67 Napisano Novembar 27, 2010 ...ovo sa simulacijama S-K filtera - ko da pijes pivo sa reklame u casopisu Bolje sa bilbodera - veci je, ima vise piva...
Zen Mod Napisano Novembar 27, 2010 #68 Napisano Novembar 27, 2010 sad sam i ja nasao novine sa reklamom za Punto:Laie_68:
ZZZ Napisano Novembar 27, 2010 #69 Napisano Novembar 27, 2010 Zen nemoj da puno filozofiras... i zezas tu breoces da pijes pivo u pola 1 nocu nije te sramotapa jel lepo Stein rekao da je proverio sve to sto si napomenuo?.Sipi jeste, to je toe sad ako te ne mrzi unesi onih 5-6 vrednosti koje sam poslaopa uporedi.izvini a kada si vec pri racunaru pogledaj i fazuna grani za visoke, mislim da nesto nije u redu oko 1K....
Zen Mod Napisano Novembar 27, 2010 #70 Napisano Novembar 27, 2010 a jok ja pivo - ja sad brm brm .......
Vix Napisano Novembar 27, 2010 #71 Napisano Novembar 27, 2010 Neko je radio simulacije, a neko lemilicu u ruke..Ovo je hi-pass za OB. Tek zavrseno. Jos ne znam dal' radi, probacu sutra. Znaci, Buffer, pa 12 bd/oct hi -pass skretnica, pa notch, pa buffer. Mada mi je trabao samo jos jedan buffer posle notcha, resih da ga sklopim otpocetka. Izgleda mnogo bolje nego P2P koji trenutno radi, ali lici na pacovsko gnezdo. J-jet je j310. Sa 100 oma u CCS-u na 9 v vadi nekih 13-14 mA.... A sad odoh na spavanje...
stein Napisano Novembar 28, 2010 Autor #72 Napisano Novembar 28, 2010 OFF:da li u dućanu primaju nazad osmuđene tranzistore?@stein,ne bih da stajem na muku, ali da li si razmišljao o aktivnoj skretnici sa elektronskim cevima?Oh, definitivno jesam razmišljao, ali mi se rezultanta poklopila na zbir previše ozbiljne investicije za deo koji zapravo ne bi trebao da svira nego samo filtrira delove spektra. Samim tim, učinilo mi se da mi je najracionalnije ići na jednu od dve varijante koje sada razmatram. Jedna je pokušaj da se postojeća skalamerija kreirana od strane Engleza dovede u operativno stanje, a druga opcija je da uradim po Sipijevoj preporuci i šemi. Na stranu moje dve leve ruke, sklop je jednostavan i trebalo bi da bude veoma neutralan u sistemu. Ceve sam odlučio implementirati namesto OP-a u Quadu (OP ostaje da radi kao servo) i kao što još onomad rekoh, definitivno je plan da RIAA bude cevni. Trenutačno mi granafor samo puno delova, ali kad regulišem amplifikaciju, poradićemo veoma ozbiljno na bazi i tangencijalnoj ručici što je valjda jedino što stvarno fali da bude granafor...
stein Napisano Novembar 28, 2010 Autor #73 Napisano Novembar 28, 2010 Neko je radio simulacije, a neko lemilicu u ruke..Ovo je hi-pass za OB. Tek zavrseno. Jos ne znam dal' radi, probacu sutra. Znaci, Buffer, pa 12 bd/oct hi -pass skretnica, pa notch, pa buffer. Mada mi je trabao samo jos jedan buffer posle notcha, resih da ga sklopim otpocetka. Izgleda mnogo bolje nego P2P koji trenutno radi, ali lici na pacovsko gnezdo. J-jet je j310. Sa 100 oma u CCS-u na 9 v vadi nekih 13-14 mA.... A sad odoh na spavanje...E, ništa ti taj foto aparat ne valja. Slike pokazuju brljotinu, ne vidim tu ništa korisno, vrati se ti na simulator, to lepše izgleda...
stein Napisano Novembar 28, 2010 Autor #74 Napisano Novembar 28, 2010 Da ne repliciram svakome na svašta, pokušaću da pročistim suštinu onoga od čega smo krenuli i kako smo došli do rezultata u vidu šeme sa početka teme.a.) Kod mene postoji potreba da se dva pojasa spoje na frekvenciji u okruženju 110Hz, +/-10Hz, grubo. Sve iznad nekih 120Hz pri 24dB/oct ne daje slušno dobre rezultate.b.) Zahtev je da zbog elektrostatika i njihove k-ke da su osetljivi na velike amplitude na nižim frekvencijama, rez izvrši strmo, dakle, 24dB/oct i na visokom propustu.c.) Zbog upotrebe istih pojačala kako na donjem, tako i na gornjem propustu, faza oba filtera mora da daje istu rezultantu.d.) Sklop treba da kvalitativno bude bolji od Behringerove aktivne skretnice sa kojom je rađeno pronalaženje rezne frekvencije, strmina i fazna k-ka.e.) Zbog razlike u osetljivosti/glasnoći dva segmenta koje treba spojiti, niski propust treba da ima regulaciju nivoa/osetljivosti zarad usaglašavanja glasnoće.f.) Aktivni delovi skretnice ne smeju da budu od nenađijuma (Unobtanium) ili Prepucijuma nekog sveca.Ono što MOŽDA nedostaje u Sipijevoj šemi, a sadrži se u šemi koju sam u formi slika skeniranog članka replicirao u temi, je neka forma kompenzacije za one gubitke koji nastaju u odzivu basa u području gde dolazi do prirodnog pada u nedostatku kutije koja bi sprečila akustički kratak spoj. Nakon višestrukog čitanja članka, dolazi se do zanimljivog saznanja o tome kako skretnica funkcioniše, a u kasnijim analizama (objavljeni u nekoliko narednih brojeva u formi komentara čitalaca i praktičnih iskustava u eksploataciji) ima još nekoliko korisnih smernica o tome koliko se zapravo mora podizati nivo (EQ) u delu gde bas zbog konstrukcije ima prirodni roll-off. Takođe ne treba smetnuti s uma ni činjenicu da se pri većim snagama dešava da basovi ispadaju iz prirodne ravnoteže pa je veoma korisno u sklop ubaciti i jedan jednostavan visoki propust da bas ne dobija one frekvencije koje zapravo ne može da odsvira bez distorzije (pošto nema kutije da izvrši taj rez na donjoj strani)
Vix Napisano Novembar 28, 2010 #75 Napisano Novembar 28, 2010 Fotoaparat jeste bedak, al znas ono.."bolje vrabac u ruci nego golub na grani..."
Vix Napisano Novembar 28, 2010 #76 Napisano Novembar 28, 2010 Ono što MOŽDA nedostaje u Sipijevoj šemi, a sadrži se u šemi koju sam u formi slika skeniranog članka replicirao u temi, je neka forma kompenzacije za one gubitke koji nastaju u odzivu basa u području gde dolazi do prirodnog pada u nedostatku kutije koja bi sprečila akustički kratak spoj. I ja sam se dosta zanimao za to. Jos uvek kopam po netu i sakupljam mrvice. Ocigledno postoji vise nacina da se to resi.1. "Grubi pristup"- Bass sa viskom Qts (Eminence Alpha 15 na primer) koji "sam" kompezuje gubitke na donjem podrucju2. "Shelving Low-pass" -Pogledaj na linkwitz lab sajtu, pod "Active crossovers". Linkwitz koriguje odziv sa jos jednim stepenom, ali to utice na fazu itd itd, pa se mora uzeti u obzir prilikom projektovanja finalne skretnice.2.1- Citao sam da je Nelson Pass, kod B4 skretnice(za OB), ubacio "boost at 20Hz". Nisam video semu, ali mi izgleda kao skretnica prvog reda, low-pass na 20 Hz, i sve odatle"spusta" za 6 dB, pa bi to trebalo za kompenzuje OB gubitke...3. Ovo: http://www.diyaudio.com/forums/full-range/130679-t-bass-drive-ob-lf-drivers.htmlJa sam to napravio i radi, samo sto jebe pojacalo zato sto mu predstavlja jako nisku impedansu (moje pojacalo zna da "iskljuci" ako previse pojacam)
stein Napisano Novembar 28, 2010 Autor #77 Napisano Novembar 28, 2010 Kod konstrukcije koju su radili englezi za Audaxa, veoma jednostavno izvedeno, kako za sagraditi, tako i za podesiti...
stein Napisano Novembar 28, 2010 Autor #78 Napisano Novembar 28, 2010 Danaske definitivno više nisam sposoban da završim skretnicu (a baš sam 'teo), ostaje mi da zalemim konektore i skockam napajanje. Pošto napajanje neće biti neka posebna nauka, ali mora biti korektno sagrađeno, onda da se držim da je sutrašnje popodne pametnije od današnje večeri, sutra se ide argatovati... Od onog momenta gde sam bio stao (vidi slike pre), shvatio sam da mi nije leglo kako valja, pa sam sve poskidao sa pločice i napravio sa malo drugačijom orijentacijom aktivnih elemenata, plus, u startu korigovao izvedbu da regulacija glasnoće ide na niski a ne visoki propust. Sutra, ako Bog da zdravlja i vremena, sklopiću i napajanje i podesiti DC offset pa probati... onako, malo... Svakako mi nedostaje drugi par pojačala snage što je sledeći zadatak za sklapanje, ali to ne bi trebalo da dugo traje...Ovako izgleda gornja strana, trafo je samo bocnut da vidim kako će da stane. Možda ga i ne stavim na istu pločicu nego odvojeno, ali prvo da nađem u koju kutiju ću to sve da strpam.I donja strana pločice gde sam ugnezdio neke delove...
Vix Napisano Novembar 29, 2010 #79 Napisano Novembar 29, 2010 Valjda ce da radi. U sta ces ga skutijati? Moja plocica je jos na stolu, juce trebalo raditi "domace" zadatke, a danas na posao...
stein Napisano Novembar 29, 2010 Autor #80 Napisano Novembar 29, 2010 Valjda ce da radi. U sta ces ga skutijati? Moja plocica je jos na stolu, juce trebalo raditi "domace" zadatke, a danas na posao...Mi "domaći" uradimo odmah čim se zada, važi i za mene i za ćeru mi :)Kutijanje? Pa ne znam još... Imam tu nekih pe'šest kutija, praznih, što od devedeja, cedeja, tjunera... Videću koliko mi unutrašnje visine treba kada stavim trafo na pločicu, stabilizatore sa sve ladnjacima... Mada, zapravo, tu samo trafo mora da štrči. Verovatno će da bude neki ex-dvd-box.
stein Napisano Novembar 29, 2010 Autor #81 Napisano Novembar 29, 2010 Hah, našao box (mada to i nije bio prioritet), skockao sve osim jedne male sitnice... Slike koliko još danas...
stein Napisano Novembar 29, 2010 Autor #82 Napisano Novembar 29, 2010 Sklopio, uključio, podesio 0VDC na izlazima, postoji blagi termalni vrljavac reda 0.2-0.9mV kojekude, inače, izgleda da će sve da radi. Sledeći korak je obeležavanje i bušenje rupa na kućištu da se pločica fiksira, potom spajanje sa pojačalima i zvučnicima i tonska proba... Kasnije ću da smislim metod da regulator glasnoće za niski propust pričvrstim negde da bude pristupačan i nakon zatvaranja kutije, te neka prednja maska, indikator uključenosti i tako...
stein Napisano Novembar 29, 2010 Autor #83 Napisano Novembar 29, 2010 Nakon pričvršćivanja u kutiju, uvezivanja mrežnog prekidača i jedne zelene LEd za indikaciju uključenosti, ostavio sam sklop da radi jedno vreme i potom pristupio ponovnom merenju DC offseta. sve se stabilizovalo na odstupanjima do max 0.2mV na jenom mestu, 0.1mV na istom kanalu i čistih 0.0mV na drugom kanalu. Na žalost, sada je već kasno da sve i povežem i oslušnem šta sam uradio. Neka, i sutra je dan... I to veliki dan!
stein Napisano Novembar 29, 2010 Autor #85 Napisano Novembar 29, 2010 Nek je sa srecom! Ma nema ovo veze sa srećom, dobra šema i korektna izvedba je u pitanju...
Vix Napisano Novembar 30, 2010 #86 Napisano Novembar 30, 2010 Ipak treba malo srece, zna tu iskociti 666 problema...I, jes' probao?
stein Napisano Novembar 30, 2010 Autor #87 Napisano Novembar 30, 2010 Ima nas koji smo od 07 do 15h na poslu...
Zen Mod Napisano Novembar 30, 2010 #88 Napisano Novembar 30, 2010 pozuri kuci - da ti se ne pregreju ti stabilizatorimalecno mi deluje taj hladnjak za njih .......
Preporučeni Komentari
Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar
Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar
Kreiraj nalog
Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!
Registruj novi nalogPrijavi se
Već imaš nalog? Prijavi se ovde
Prijavi se odmah