Jump to content

"VTL ultimate" pre amp


zocky

Preporučeni Komentari

Gradnju ovog preampa je započeo g. Zoran Vulić (moj veliki brat Postavljena slika ) 2006. a ja sam ga ovih dana ožičio i pustio u rad.

Uređaj je razvijen prema ovoj šemi:

Postavljena slika

Dual mono koncept sa definitivno predimenzionisanim napajanjem.

Šema napajanja:

post-65-015614500 1277066982_thumb.gif

Od "automatike" postoji samo tajmer koji odlaže uključenje visokog napona za oko 40 sekundi. Iako nije bilo neophodno, stavljen je po jedan tajmer za svaki kanal a njihovo napajanje ide sa zasebnog trafoa (previd kod naručivanja torusa da se doda još jedan sekundar).

Ovo je zvanično moj prvi susret sa cevima i prošao je skoro bezbolno - samo jednom me cepnuo VN kad sam probao vlažnim prstom da proverim temperaturu žičanog otpornika (izgledao je solidno izolovano) u napajanju. Postavljena slika

Razmeštaj elemenata po kutiji je bio odrađen a obzirom na dual mono sistem nisam očekivao problem sa petljama u masi. No, izgleda da kad se radi ova tehnika sve što može da zeza - zezaće, pojavio se veliki brum. Grejanje cevi je naizmeničnom strujom te sam pretpostavio da je u tome problem. Ispostavilo se da spajanje masa kanala kod ulaznih činčeva u velikoj meri spušta nivo bruma a dodatno ga je umanjilo vezivanje CT sekundara za grejanje cevi na masu napajanja.

Mikrofonije uopšte nema a brum je vrlo tih i ne zavisi od položaja potenciometra, ne čuje se ni pri tihom slušanju muzike.

Evo par slika preampa

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Kao i kod svakog normalnog DIY uređaja ni ovom kutija nije završena... o tom potom, malo da ga slušamo i upoređujemo prvo ;)

Planiram ovih dana da uradim stabilisanje napona grejanja kao i podizanje potencijala na 50V i da zamenim ove ruske zelene kondove na izlazu sa wima polipropilenima (MKP10).

Pošto sam u sistemu do sad slušao samo Blue Velvet i to relativno davno, jedino što mogu da kažem o zvuku ovih cevi je da me nije nimalo razočarao. Koliko je preamp stvarno dobar moći ću da kažem posle poređenja sa Bobanovim 12B4A i 6H30.

Da li je neko imao prilike da sluša ovog VTL-a, šta bi vredelo još probati kod ovog koncepta?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 13
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

pravio sam ga davno sa kolegom - full verziju , sa mojom konstrukcijom cevnog serijskog stabilizatora - ako se dobro secam - dva kom ECL82 po regu ; konstrukcija je bila dual mono grejanje je bilo kako smo tad najbolje znali - naponski reg sa LM317 enhanced spoj , s tim sto nismo uzemljivali grejac nego ga elevirali na neki DC naponto je radilo strahota - pamuk tisina bez brumova , definicija , dinamika blablablaonda ga je deklasirao prototip WOT preampa , koji nije imao nikakvu regulaciju napona , grejanje naizmenicnom , zajednicko napajanje za oba kanala , izlazni trafoi iz vertikalnog stepena Gorenje TV-a .kasnije - kad sam uradio WOT pre kako treba , gde su izmedu ostalog stavljeni izlazni trafoi sa 21 sekcijom - nisam ni uporedjivaoevo ti dodatak sema iz kasnijeg izdanja VTL Book , cisto informacije radi .postena RC filtracija ipak bolje zvuci od seriskog rega sa TL783CKCajd glkedacu damalo proucim knjige starostavne ( samo da nadjem gde jemoj primerak ) pa ti kazem sta bi se dalo unaprediti u duhu danasnjice ........ a da se ne pravi drugi preamp :sarcastic_hand:naravno da bi posten shuntreg po kanalu podigao pre na novi nivo

post-2-015583500 1277070075_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

to je radilo strahota - pamuk tisina bez brumova , definicija , dinamika blablablaonda ga je deklasirao prototip WOT preampa , koji nije imao nikakvu regulaciju napona , grejanje naizmenicnom , zajednicko napajanje za oba kanala , izlazni trafoi iz vertikalnog stepena Gorenje TV-a .kasnije - kad sam uradio WOT pre kako treba , gde su izmedu ostalog stavljeni izlazni trafoi sa 21 sekcijom - nisam ni uporedjivao

Nisam upoznat sa koncepcijom WOT-a ali ovo gore i ni tesko deklasirat. Dva kaskadirana stupnja pojacanja u istom balonu ECC83 i povratna veza od gotovo 40dB. Cemu???Niti smanjenje izlaznog otpora ne moze bit opravdanje (sljedilo u sa ECC81 u izlazu ionako ima vrlo niski izlazni otpor)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nisam upoznat sa koncepcijom WOT-a ali ovo gore i ni tesko deklasirat. Dva kaskadirana stupnja pojacanja u istom balonu ECC83 i povratna veza od gotovo 40dB. Cemu???Niti smanjenje izlaznog otpora ne moze bit opravdanje (sljedilo u sa ECC81 u izlazu ionako ima vrlo niski izlazni otpor)

WOT je jednostavan - znas ti sta je to samo ne ves da se to tako zove :Viannen_loungelizard: - imas ga na mom malom sajtus druge strane - ja sam bio odusevljen sa tim Ultimate preampom pre nekih 20-ak godina ........ a za sve kako je napravljen treba kuditi Saul Marantza i kompaniju , jerbo je David Manley gomilu stvari preuzeo ditto od pionira , racunajuci da njemu to valja .i valjalo je - sigurno nekoliko decenija .da moze bolje , naravno da moze s tim sto ovde nije data kompletna sema , mislim da ima par zanimljivih detalja koji nedostaju , s tim sto je koncepcija naravno ista
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

 

... s tim sto ovde nije data kompletna sema , mislim da ima par zanimljivih detalja koji nedostaju , s tim sto je koncepcija naravno ista

Evo kompletne šeme, u onoj prethodnoj sam obrisao komponente kojih nema na pločici.post-65-060682900 1277111803_thumb.gif
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Juče sam radio malo na preampu...

Ubacivanje WIMA MKP10 umesto ruskih nije donelo neku veliku izmenu u zvučnoj slici, možda ih nisam ostavio dovoljno dugo da sviraju pre ovog zaključka ali bitno da se ništa nije pokvarilo u zvuku.

Ono što jeste dovelo do promene u zvuku koja je očigledna su stabilisana napajanja grejanja cevi. Stabilisanje izvedeno sa LM317, RCRC filter ispred i izvršeno podizanje na potencijal od oko 50V. Meni se sviđa kako preamp zvuči u toj kombinaciji.

Ceo ovaj zahvat je bio u cilju otklanjanja bruma ali se ništa nije promenilo, ostao je istog nivoa kao i kod nestabilisanog grejanja. Onda sam malo isprobavao sa spajanjem masa kanala, kad ih spojim kod ulaza brum je konstantan za bilo koj položaj potenciometra. Sledeće je bilo spajanje CTM u napajanju i dobio sam "tišinu". Tihi brum i šum počinju da se čuju tek iza položaja potenciometra na "2h", ispred toga je apsolutna tišina.

Obzirom da je ova situacija prihvatljiva ne bih morao ništa više u tom smeru da menjam... Ono što ne razumem i što mi neda mira je zbog čega "dual mono" koncept kod ovog preampa nije u startu eliminisao brum .

Zbog čega se javio brum i šta sam ja zapravo uradio kad sam spojio CTM napajanja kanala?

Sstrsat je pomenuo nepotrebno veliku NPV, šta bi tu trebalo izmeniti i koji bi "benefit" tog zahvata mogao da bude?

Postavljena slika

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...