Mikorist Napisano %s u %s #1 Napisano %s u %s reprogramirao sam tablet u pametan sat. samo to mu je funkcija. 0-24 pokazuje vreme . na punjaču stalno. vreme i najava vremena...neka starudija iz 2015 diže se posle rebuta direktno u sat sad. verovali ili ne 2 dana zanimacije da se počisti sve. jbt zastareli android 5 LightMatic, krca44, Leonardo and 5 ostalih je reagovao/la na ovo 2 6
aaa zmaju! Napisano %s u %s #3 Napisano %s u %s @Mikorist a 'de je uputstvo? LightMatic je reagovao/la na ovo 1
Vix Napisano %s u %s #4 Napisano %s u %s Imam i ja negde takvo g..nce, bas se spremah da ga bacim, a sad videh da moze necemu da posluzi....
Mikorist Napisano pre 1 sat Autor #5 Napisano pre 1 sat Ovaj tablet je star oko 11 godina. Umesto da završi u fioci, rešio sam da vidim koliko još života može da se izvuče iz njega. Danas radi kao IP kamera, kojoj mogu da pristupim preko MikroTik VPN-a sa telefona ili računara, a istovremeno služi i kao mrežni sat. Kamera nije izložena direktno internetu. Tablet je na lokalnoj mreži, MikroTik je VPN kapija, a sa druge strane mogu da se povežem praktično odakle god imam internet. I tu bi priča mogla da se završi kao sasvim pristojan projekat reciklaže starog hardvera. Samo što nije. Zbog problema sa kamerom i starim Androidom završio sam u APK-u, ADB-u, MTKClient-u, eMMC-u, GPT-u i ručnom upisu na 0x00000000. Napravljen je kompletan backup svih particija, tako da sada postoji i način da se uvek ceo uređaj vrati u trenutno funkcionalno stanje. Ukratko, od tableta starog 11 godina napravio sam kameru, sat i mrežni uređaj, a usput mu uradio praktično mali servisni remont na nivou firmware-a. Nije loše za uređaj koji je trebalo samo da pokaže koliko još može da izdrži. Hahaha. Tablet ne mora da bude javno dostupan na internetu. Na njemu radi IP Webcam i kamera je dostupna preko njegove lokalne IP adrese. MikroTik je ulazna tačka. Kada se telefon ili računar poveže na MikroTik preko VPN-a, uređaj praktično dobija pristup mreži u kojoj se nalazi tablet. Zato telefon može da otvori kameru kao da je kod kuće: telefon ↓ VPN ↓ MikroTik ↓ tablet ↓ IP Webcam ↓ kamera A isto važi i za laptop ili bilo koji drugi uređaj koji ima VPN klijent: Laptop ── VPN ──┐ │ Telefon ── VPN ─┼── MikroTik ── Tablet ── Kamera │ PC ─────── VPN ─┘ Najlepši deo cele priče je što kameru ne izlažeš direktno internetu. Nema potrebe da otvaraš port za IP Webcam prema celom svetu. VPN pravi privatni put do tvoje mreže, a onda kamera ostaje običan uređaj unutar LAN-a. Gomila fajlova i podešavanja NA kraju je špijunska sorava isapla. Gledaš u sat koji je istovremeno i nadzorna kamera. WireGuard VPN-a na MikroTiku. Kada se telefon poveže na WireGuard, ponaša se kao da je na kućnoj mreži, pa direktno pristupa kameri na tabletu. Nema javnog otvaranja porta za samu kameru. Znači: telefon → WireGuard → MikroTik → tablet → kamera. Tablet tako može da bude dostupan spolja, a da sama kamera ostane iza rutera. Pet dana posla.... Da na kraju napraviš infrastrukturu za oporavak uređaja vrednog verovatno manje pakovanje grisina. LightMatic and Vix je reagovao/la na ovo 2
Preporučeni Komentari
Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar
Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar
Kreiraj nalog
Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!
Registruj novi nalogPrijavi se
Već imaš nalog? Prijavi se ovde
Prijavi se odmah