Srecko Napisano pre 2 časa #1 Napisano pre 2 časa (izmenjeno) Posedujem 2 NUC7BNK-a (najmanja kutija NUK, sa I5 i I3 microprocessorima i SSD-ovima jer nema mesta za 2.5 inčni HD), koje koristim kao audio transport - "računar za streaming", u svojim kućnim sistemima. Podesio sam temperature aktiviranja ventilatora, broj ciklusa i trajanje ciklusa rada ventilatora da buku ventilatora ne čujem ni kada je muzika potpuno utišana. Dakle. PREZADOVOLJAN SAM NJIMA (ne sumnjajte u moj sluh i pored poodmaklih godina)! To me naravno nije sprečilo da proaktivno razmišljam o nadogradnji audiotransporta (nenormalnosti mi ne nedostaje). Jedan pravac je Linearno napajanje za NUK i kućište bez ventilatora kao što je npr. Acasa. To je definitivno racionalan upgrade. - Eliminiše ventilator (i pored toga što ne čujem ventilatore na svojim NUK oni sigurno proizvode neki šum, verovatno niže jačine od fona u stanu pa ih zbog toga i ne čujem). - Linearno napajanje, u odnosu na originalni svičersko, i njegov doprinos kvalitetu zvuka nema potrebe objašnjavati. - Kontakti (USB, HDMI. ETHERNET ..... ) i držanje istih u kućištu tipa npr. Acasa je znatno kvalitetnije i doprinosi takođe kvalitetu i pouzdanosti tako unapređenog NUC. Naravno da mi ne nedostaje ludosti (kao i mnogim ljubiteljima HiFi) u trci za "sjajnim" zvukom pa sam pored pomenutog rekoh već izrazito racionalnog upgrade, razmišljao i o onim drugim "manje racionalnim" načinima poput kupovine "Apple Mac Mini M4", iz naslova teme, prvenstveno zbog kvaliteta izrade istog i fame Minija i njegovog stvarno veoma niskog nivoa buke koji proizvodi. Moji NUK-ovi su 7. generacija i nisam bio siguran da ću moći da nabavim odgovarajuća Acasa kućista "LAKO" te sam pod utiskom mnogih pročitanih iskustava pojedinaca koji su pošli "putem Minija" u rešavanju upgrade svog Audiotransporta to učinio i ja. UPRAVO SAM KUPIO "APPLE MAC MINI M4" Model "Basic" sa 16 Gb RAM i 256 Gb SSD na ploči i spremam se da ga u narednim nedeljama transformišem u Audiotransport. U narednim postovima pokusaću da objasnim zašto baš Mini MP4 i zašo mislim da to i nije toliko ludo kao što izgleda na prvi pogled. Izmenjeno pre 2 časa od Srecko Ispravka
Mikorist Napisano pre 2 časa #2 Napisano pre 2 časa Postoji jedan tip audiofila što život meri u DAC-ovima i mini-PC-jevima, menja ih češće nego čarape, ubeđen da svaki ventilator ima neku melodiju koju samo on čuje. Detalji su mu sve, od temperature, trajanja ciklusa, do kontakata u kućištu, sve beleži, svaki šum koji niko ne čuje on mora da obradi. Ima on svoje razloge za sve, linearna napajanja i besna kućišta su mu zdrava pamet, Mac Mini i dizajn služe da opravda ćef, sve mora da se objasni i pokrije nekim razlogom, a opet se kupuje po osećaju i čistom luksuzu. Veruje da mu sluh niko ne može osporiti, a svaki novi uređaj je taj jedan korak do savršenog zvuka. Tvrdoglav je k’o mazga, iskustvo mora sam da prođe. Dok svet vidi računare i DAC-ove, on vidi projekat, kolekciju i večitu potragu za nečim boljim, čistijim i tišim. Njegova realnost je stalno u test fazi, natezanje razuma i ćefa, a svaka nova kupovina potvrđuje jedno, savršenstvo ne postoji ali ludilo košta. Saveti i rasprave udaraju u zid, poštovanje je čisto reda radi, svako priča svoje a on ionako tera po svome. Doktor je reagovao/la na ovo 1
Doktor Napisano pre 2 časa #3 Napisano pre 2 časa izmedju ostalog, jedna dobra polazna tacka : Test Sluha – Апликације на Google Play-у PLAY.GOOGLE.COM Obavite audiometriju čistih tonova i test razumljivosti govora na mobitelu. zerowaf and Srecko je reagovao/la na ovo 2
Doktor Napisano pre 2 časa #4 Napisano pre 2 časa Ako je ovo sve pristojno, idemo na Step 2 : zerowaf je reagovao/la na ovo 1
Doktor Napisano pre 2 časa #5 Napisano pre 2 časa Stay tuned 4 Step 3. zerowaf je reagovao/la na ovo 1
Zen Mod Napisano pre 2 časa #6 Napisano pre 2 časa dobro je, taman se pitah ovih dana, gde nam je Srecko Mikorist je reagovao/la na ovo 1
Srecko Napisano pre 1 sat Autor #7 Napisano pre 1 sat Prvo da odgovorim @Doktor. Ceo radni staž sam morao da idem na sistematski pregled pa je i sluh bio jedna od kontrolisanih opcija, zbog naravno prirode posla, tako da do odlaska u penziju sluh je bio više nego dobar za starosnu dob. Od odlaska u penziju nisam kontrolisao sluh no nisam ni primetio neku promenu (što je naravno varljivo). Ovo što ja radim, kada je HiFi u pitanju, nije u domenu: racionalnog, pametnog, pogotovo ne u domenu objektivne analize senzora (pre me svrstava u grupu onih bez dijagnoze što slobodno šetaju ulicama stim stim da hvala Bogu nisam "opasan" osim za porodične finansije). @Zen Mod bio sam u Londonu poslednjih nekoliko nedelja, pa sam zato bio manje aktivan na forumu, mada sam REDOVNO PRATIO DESAVANJA, kojih baš i nije bilo u velikoj količini jer su i ostali članovi izgleda uživali baš u praznicima. Kako god, saglasan sam da je sve teze i teze "preživeti" ove praznične dane uz naše tradicionalno obilne trpeze koje još kad se povežu sa hladnim i vetrovitom vremenom uz prateće klizave kolovoze i trotoare nije ni čudo što nam prejedanje može postati nacionalni sport. Bar meni je veoma teško da održim kilažu u ovom periodu i divim se onima koji to mogu! Mikorist and Doktor je reagovao/la na ovo 2
Doktor Napisano pre 1 sat #8 Napisano pre 1 sat @Srecko Drago mi je da si dobro i da si Ok. Moja poruka tebi posle prvog posta o Mini-jima, Nuc-ovima, etc, je sledeca : slusaj muziku. Uzivaj. Imas 2 izuzetno dobra sistema i ne vidim razlog za konstantno dodavanje tehnikalija u vidu gore navedenih komponenata ( post #1 ). Dakle, konsultuj se sa mladim ljudima/clanovima ovog foruma ( a ima ih ) po pitanju nekog stream-era, koja platforma je atm najbolja i - cepaj. Ja ti tu ne mogu pomoci. Ne znam. Jednostavan odgovor, zar ne ? Izvini sto sam se uopste pojavio na ovoj temi jer ja ovde def. ne pripadam. Kada budes resio da Sondek-a aktiviras, javicu se postom na toj temi. Pomognem oko saveta za okruzenje te odlicne gram. baze i ostalo. Jos jednom - sorry . . . Mikorist je reagovao/la na ovo 1
Srecko Napisano pre 1 sat Autor #9 Napisano pre 1 sat 43 minutes ago, Mikorist said: Postoji jedan tip audiofila što život meri u DAC-ovima i mini-PC-jevima, menja ih češće nego čarape, ubeđen da svaki ventilator ima neku melodiju koju samo on čuje. Detalji su mu sve, od temperature, trajanja ciklusa, do kontakata u kućištu, sve beleži, svaki šum koji niko ne čuje on mora da obradi. Ima on svoje razloge za sve, linearna napajanja i besna kućišta su mu zdrava pamet, Mac Mini i dizajn služe da opravda ćef, sve mora da se objasni i pokrije nekim razlogom, a opet se kupuje po osećaju i čistom luksuzu. Veruje da mu sluh niko ne može osporiti, a svaki novi uređaj je taj jedan korak do savršenog zvuka. Tvrdoglav je k’o mazga, iskustvo mora sam da prođe. Dok svet vidi računare i DAC-ove, on vidi projekat, kolekciju i večitu potragu za nečim boljim, čistijim i tišim. Njegova realnost je stalno u test fazi, natezanje razuma i ćefa, a svaka nova kupovina potvrđuje jedno, savršenstvo ne postoji ali ludilo košta. Saveti i rasprave udaraju u zid, poštovanje je čisto reda radi, svako priča svoje a on ionako tera po svome. Sve je tačno, ni sam bolje ne bih se opisao, no veruj mi ja sam posedivao iskustvo četrdesetigodisnjaka a ti nemaš iskustvo 70. godišnjaka. Ima ovo i te kakvih benefita koje ćeš razumeti jednog dana kada budeš ispunio potreban uslov i da naravno ništa nije besplatno pa ni ovo o čemu pričamo. Verujem da mnogima ovo neće biti zanimljivo ali već znam dvojicu koje će moje iskustvo u vezi sa ovim što pišem zanimati i da će pročitati sve što ću napisati. Jasno, sve ovo (pisanje postova) će potrajati, jer ja sam penzos i radim (pišem) samo kad mi se ćefne. Doktor and Mikorist je reagovao/la na ovo 1 1
Srecko Napisano pre 1 sat Autor #10 Napisano pre 1 sat (izmenjeno) 24 minutes ago, Doktor said: @Srecko Drago mi je da si dobro i da si Ok. Moja poruka tebi posle prvog posta o Mini-jima, Nuc-ovima, etc, je sledeca : slusaj muziku. Uzivaj. Imas 2 izuzetno dobra sistema i ne vidim razlog za konstantno dodavanje tehnikalija u vidu gore navedenih komponenata ( post #1 ). Dakle, konsultuj se sa mladim ljudima/clanovima ovog foruma ( a ima ih ) po pitanju nekog stream-era, koja platforma je atm najbolja i - cepaj. Ja ti tu ne mogu pomoci. Ne znam. Jednostavan odgovor, zar ne ? Izvini sto sam se uopste pojavio na ovoj temi jer ja ovde def. ne pripadam. Kada budes resio da Sondek-a aktiviras, javicu se postom na toj temi. Pomognem oko saveta za okruzenje te odlicne gram. baze i ostalo. Jos jednom - sorry . . . Drago mi JAKO da ste mi se javili. Kao profesionalci verovatno ćete jako dobro razumeti strah koji definitivno imam (mnogi stariji ljudi imaju taj strah ali ne žele ni da ga pominju) od demencije a u godinama sam kada ona postaje objektivna mogućnost. Uvek sam sve radio i činio da se sa bilo kojim problemom sa kojim postoji mogućnost da se suočim, u mom slučaju problem koji pominjem-strah da bi mogao da mi se promeni "kvalitet života" zbog eventualne demencije rekoh u mom slučaju HVALA BOGU SAMO POTENCIJALNI PROBLE, učinim sve da ga izbegnem ili ako zbog genetike ili ne znam čega to bude nemoguće bar minimizuje. Dakle na ovo sve gledam kao na neku vrstu sopstvene terapije (kao da učim telefonski imenik) u skladu sa onim što stručnjaci preporučuju a verujte nije ni najmanje lako definisati ovo kao projekat i izabrati ciljano rešenje u skladu sa onim što se NENI DOPADA. PUNO POSLA ONOG ISTRAŽIVAČKOG SAM DO SADA OBAVIO i pripremio se za realizaciju a ko bude čitao već će videti i čemu govorim. Ne nikoga nisam konsultovao, nisam ni želeo, jer bi ovaj projekat da sam to uradio bio polugotovo rešenje a time bi izgubio onaj deo medicinske dimenzije koji sam pomenuo. Nisam to uradio i zbog toga što je ovo uglavnom istraživanje (obrada mnogobrojnih tuđih iskustava i usklađivanje sa svojim željama i preferencijama a VEOMA PRECIZNO ZNAM ŠTA ŽELIM) a posedujem daleko više znanja od neophodnog (stvarno mi nisu potrebni nikakvi saveti) da sve ovo sam uradim upravo način kako želim i jasno uz rezultat koji očekujem. PS: Muziku u životu nisam više slušao i baš uživam u muzici kao nikada i to ne samo ja već i supruga. U pravu ste Lin stoji u kutiji u ormanu i moram da Vam priznam da je on za mene apsolutno black box I da ne znam odakle bih ni poceo bilo šta sa njin kao analognim izvorom. Jednostavno NE USUĐUJEM SE ni da započinjem bilo šta sa gramofonom jer manuelno ne mislim da sam nešto sposoban a gramofon bez ogromne LJUBAVI, biblioteke ploča, iskustva pa i manualne sposobnosti je veliki izazov a projekt bi bio verovatno neuspešan pogotovo u godinama u kojima sam ja. Izmenjeno pre 1 sat od Srecko
Doktor Napisano pre 1 sat #11 Napisano pre 1 sat (izmenjeno) 9 minutes ago, Srecko said: PUNO POSLA ONOG ISTRAŽIVAČKOG SAM DO SADA OBAVIO i pripremio se za realizaciju a ko bude čitao već će videti i čemu govorim. Ne nikoga nisam konsultovao, nisam ni želeo, jer bi ovaj projekat da sam to uradio bio polugotovo rešenje a time bi izgubio onaj deo medicinske dimenzije koji sam pomenuo. Nisam to uradio i zbog toga što je ovo uglavnom istraživanje (obrada mnogobrojnih tuđih iskustava i usklađivanje sa svojim željama i preferencijama a VEOMA PRECIZNO ZNAM ŠTA ŽELIM) a posedujem daleko više znanja od neophodnog (stvarno mi nisu potrebni nikakvi saveti) da sve ovo sam uradim upravo način kako želim i jasno uz rezultat koji očekujem. Odlicno ( za ovo bold-ovano ). Ciao Izmenjeno pre 1 sat od Doktor Srecko je reagovao/la na ovo 1
Preporučeni Komentari
Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar
Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar
Kreiraj nalog
Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!
Registruj novi nalogPrijavi se
Već imaš nalog? Prijavi se ovde
Prijavi se odmah