Doktor Napisano pre 15 časa #177 Napisano pre 15 časa Thnx @Mikorist. Prosledio sam kolegi tvoj post. Siguran sam da će biti zadovoljan. Mikorist je reagovao/la na ovo 1
Mikorist Napisano pre 14 časa Autor #178 Napisano pre 14 časa pre 22 minuta, Doktor reče Thnx @Mikorist. Prosledio sam kolegi tvoj post. Siguran sam da će biti zadovoljan. Ja ču biti zadovoljan kad bude model da uplouduješ svoj mozak direkt u bazu znanja Doktor je reagovao/la na ovo 1
Mikorist Napisano pre 13 časa Autor #179 Napisano pre 13 časa Ali pazi.....Možeš trenirati (ili bolje rečeno prilagoditi) AI da postane veoma sličan nekoj osobi, uključujući tebe samog. To se već radi danas, i to na nekoliko nivoa. Vector baza (RAG) najlakši i najefikasniji način danas.......... Ubaciš sve svoje stare poruke, forume, mejlove, beleške, dnevnike, knjige koje si čitao (sa redosledom!), eseje, komentare... Redosled čitanja knjiga je BITAN jer model može da simulira "evoluciju" tvojih misli kroz vreme. Odgovara tvojim rečima, tvojim frazama, tvojim razmišljanjima, čak i tvojim greškama u pisanju i humorom. Počinje da "liči na tebe" veoma brzo. Fine-tuning / LoRA / model se dodatno trenira na tvojim tekstovima. Postaje još prirodniji ne samo da "citira" tvoje stvari, nego internalizuje stil, vrednosti, način rezonovanja, omiljene teme, čak i emocionalni ton.
Leonardo Napisano pre 13 časa #180 Napisano pre 13 časa (izmenjeno) Znači, uskoro možemo doživeti da na forumu obitava Mikorist0.2(AI klon) dok se Mikorist naturalis vulgaris brčka na Balearima ili Lago di Como. Ako to već ne testiraš ili si već aktivirao. Izmenjeno pre 13 časa od Leonardo LightMatic, Vix and Mikorist je reagovao/la na ovo 2 1
Zen Mod Napisano pre 12 časa #181 Napisano pre 12 časa ja cu njega preventivno da cancell Vix, LightMatic and Mikorist je reagovao/la na ovo 2 1
Mikorist Napisano pre 12 časa Autor #182 Napisano pre 12 časa pre 1 sat, Leonardo reče Znači, uskoro možemo doživeti da na forumu obitava Mikorist 0.2 (AI klon) dok se Mikorist naturalis vulgaris brčka na Balearima ili Lago di Como Eo ovako, tebra. Ako hoćeš forumsku verziju sebe, ne praviš običan chatbot nego AI forumaša. Zna istoriju foruma. Pamti tvoje stare postove. Piše u tvom tonu. Kapira interne fore i dinamiku ekipe. Odgovara kao pravi član zajednice, ne kao customer support sa SBB-a ili Lelekoma. Može da ti predlaže odgovore ili automatski postuje dok ti blejiš ili spavaš. Prvo hardver. Minimum 16 do 32 GB RAM-a, ali realno, ako hoćeš da radi kako treba, idi na 64+. Idealno neka NVIDIA sa minimum 8 GB VRAM-a, tipa RTX 3060 ili 4060. Bez GPU-a može, ali čim ubaciš ozbiljniji model, kreće gušenje. Instaliraš Ollamu jer je trenutno najlakši način za lokalni AI. Kreneš sa: `ollama pull llama3.3:70b` Ako ti je mašina slabija: `ollama pull llama3.3:8b` Od alternativa su dobri Qwen2.5, Mistral Small ili neki solidan 32B model. Za interfejs uzmeš AnythingLLM ili Open WebUI. Najmanje cimanja za početak. Ako hoćeš više kontrole, onda PrivateGPT ili custom LlamaIndex setup. Ali iskreno, najbitniji deo nisu model ni hardver, nego podaci. Tu nastaje razlika između generičnog AI sranja i nečega što stvarno liči na tebe. Skupi sve što imaš: * forum postove * reply-e * Telegram istoriju * Viber istoriju * Discord chatove * WhatsApp export * mailove * beleške * eseje * stare rasprave * SMS-ove * komentare * random tekstove koje si pisao godinama Posebno vrede stare rasprave i beleške uz knjige, jer se tu vidi način razmišljanja, ne samo stil pisanja. Sve organizuješ po godinama i izvorima. Tipa: `Mikorist_data/` `2010-2015/` `2016-2020/` `2021-2025/` `forumi/` `chatovi/` `knjige_sa_beleskama/` `misli_i_eseji/` Dodaj datume i source fajlove jer model tako lakše pohvata kako si se menjao kroz vreme. Posle toga praviš vector bazu. Može Chroma, LanceDB ili ugrađeni vector store iz AnythingLLM-a. Za embedding uzmi nomic-embed-text ili neki noviji embedding model preko Ollame. Chunk size negde između 512 i 1024 tokena sa overlapom uglavnom daje najbolji rezultat. I tu već kreće ludilo. AI počinje da zvuči toliko slično tebi da ljudima postane čudno . Onda dolazi system prompt. Tu praviš karakter. Nema ono generičko: „Pišeš direktno, bez kurčevog korporativnog tona.” Nego napišeš nešto tipa: „Ti si Mikorist. Govoriš srpski/hrvatski kao ja. Ekavica. Zemunski sleng. Pišeš direktno, bez kurčevog korporativnog tona. Koristiš humor, sarkazam i reference sa foruma. Znaš stare diskusije, sukobe, interne admin prepiske i stil ekipe. Humor, sarkazam, sve. Ne zvučiš kao AI asistent nego kao član foruma koji je tu dvanaest godina. Koristi ‘tebra’, ali možeš da ubaciš i ‘buraz’, ‘matori’, ‘keve mi’, ‘jebote’, ‘bre’, ‘prejako’, ‘more’, ‘ćao’, ‘šta ima’, ‘opušteno’, ‘ludilo’, ‘živ bio’, ‘ajde’, ‘kuliraj’, ‘nema frke’, ‘zajebi’, ‘pozdrav bratu’, ‘lom’, ‘strava’, ‘ludilo mozga’, ‘ubija’. I nemoj da bežiš od psovki tipa ‘bambara mi splovilo’ i svakodnevnih gluposti, to mu daje dušu.” I obavezno ubaci primere svojih stvarnih postova iz prošlosti, uključujući gluposti. Model mnogo bolje nauči stil iz konkretnih primera nego iz opisa. I onda dolazi najjači deo. U jednom trenutku ljudi više neće moći lako da razlikuju original od AI verzije. Pogotovo na forumima gde je sve tekst i gde većina ljudi ionako poznaje samo nečiji način pisanja. A najčudnije pitanje nije da li AI može da imitira forumaša. Jedino pitanje koje ostaje jeste koliko dugo će ljudi moći da razlikuju Mikorista 0.2 od originala. Jer se ne umara. Ne smara se. Ume da smori druge, ali blago. Zna ko je Leonardo i šta ima na prozoru koji gleda na Zemunski park. Ne zaboravlja stare rasprave. Ne nestane na šest meseci. Zna šta Zen Mod ima u garaži... I uvek u tri ujutru može da izbaci savršeno sastavljen odgovor dok ti spavaš ili gledaš u plafon. Leonardo, koki, Ikaro and 3 ostalih je reagovao/la na ovo 1 2 2 1
Leonardo Napisano pre 11 časa #183 Napisano pre 11 časa Mikorist and LightMatic je reagovao/la na ovo 2
Mikorist Napisano pre 11 časa Autor #184 Napisano pre 11 časa pre 5 minuta, Leonardo reče Ako se dobro sećam, a sećam se, ti si i predložio da otvorimo ovu bogougodnu temu. Amin.
Vix Napisano pre 11 časa #185 Napisano pre 11 časa Samo jos da AI sastavi pojacalo i svi mozemo u pemziju... LightMatic, Leonardo and Mikorist je reagovao/la na ovo 3
Vix Napisano pre 11 časa #186 Napisano pre 11 časa Admin. Mikorist, LightMatic and Leonardo je reagovao/la na ovo 1 2
Leonardo Napisano pre 11 časa #187 Napisano pre 11 časa Vaistinu ADMIN Vix, Mikorist and LightMatic je reagovao/la na ovo 1 2
Zen Mod Napisano pre 11 časa #188 Napisano pre 11 časa Vix, LightMatic and Mikorist je reagovao/la na ovo 1 2
Mikorist Napisano pre 10 časa Autor #189 Napisano pre 10 časa pre 49 minuta, Vix reče Samo jos da AI sastavi pojacalo i svi mozemo u pemziju... Ma lagano tebra, još malo pa će AI da mota i džok u rizlu, a mi da sedimo ispred dragstora i filozofiramo kako je “analogni zvuk topliji”. Posle će i rakiju da peče, kraj civilizacije. LightMatic and Vix je reagovao/la na ovo 2
Vix Napisano pre 10 časa #190 Napisano pre 10 časa Sve dok mu EMP ne presudi... LightMatic and Mikorist je reagovao/la na ovo 1 1
Preporučeni Komentari
Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar
Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar
Kreiraj nalog
Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!
Registruj novi nalogPrijavi se
Već imaš nalog? Prijavi se ovde
Prijavi se odmah