Jump to content

PP pojačalo sa EL36

MARSAUDIO

Preporučeni Komentari

Već dugo nisam ništa napisao kod vas, pa sam se odlučio da s vama delim moj zadnji projekt. To je PP pojačalo sa EL36. Power Supply je neki switcher iz Aliexpressa, nudi 300V za B+ i 6.3V i 12.6 za grijanje. Na ulazu koristim 6N2P-EV (koristim TESLA 6CC41). Izlazni trafoti mi je namotao kolega - 4K:8. Koristio je neku tanku žicu, pa je Rdc na primaru velikih 160 Ohma. ALI za nas amatere je i to OK.

IMG_20250309_160728.jpg

IMG_20250309_160731.jpg

Shema.jpg

IMG_20250309_160750.jpg

Podeli na ovim sajtovima

Marse

Uvek mi se dopada jednostavno i kvalitetno napravljeno PP pojacalo ! 

btw , kako ti se pokazalo to SMPS napajanje ? ,i daj link do Alixpress za taj isti SMPS 

, ako opet budes pravio slicno pojacalo ali sa klasicnim napajanjem preporucujem ti da probas Philips shemu iz EV serije , gde su na isti kalup pravljena od 2xEL36 pa sve do 6xEL36 pojacala , kod svih tih Philips EV serije pojacala posebno mi se dopada veoma jednostavno i elegantno resenje kako se dobija 1/2 B+ (170Vdc) za liniju napajanja g2 izlaznih EL36 lampi .

EV4415S.pdf

Podeli na ovim sajtovima

Napisano (izmenjeno)

Marse 

Philips datasheet za EL36 tacno opisuje potrebne parametre za postizanje 40+W (44,5W) izlazne snage , klasa rada je AB1 u pentodnom spoju ,

ono sto je po mom misljenju i iz mog iskustva bitno je da se obezbedi niska impedansa linije napajanja drugih resetki EL36 lampi da bi se odrzao konstantan odnos izmedju nultog napona katoda i pozitivnog napona (+150V) drugih resetki pri svim postignutim izlaznim snagama pa i pri maksimalnoj izlaznoj snazi , i to je opisano i veoma dobro napravljeno recimo kod mreznog ispravljaca od tog Philips EV4415S pojacala, a koje pravi najverovatnije 50+W izlazne snage .

G1 (1).jpg

G2.jpg

Izmenjeno od BANAT
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, John Coltrane said:

Ako se tako napanji da ne bude rad u B ako je za sobu?

Po mom misljenju prilozeni Philips grafikoni za EL36 jesu optimalni i za PP pojacalo za kucnu upotrebu , eventualno sta se tu moze malo korigovati je povecanje mirne anodne struje kroz izlazne lampe radi povecanja regiona rada u A1 klasi i samim tim manjeg izoblicenja u otvorenoj petlji , opet sve to na ustrb dugovecnosti EL36 lampi . 

Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...