Jump to content

Preporučeni Komentari

Napisano

Brate, to je J4105 ........taj procesor je bio penzioner još dok je COVID-19 tek počinjao.
Staviš “Mikin Linux” i vozi i… ali kao Yugo uzbrdo u petoj, uz otvoren prozor da mu pomogneš vazduhom. :default_smesna:

Ono što ja imam  je Dell OptiPlex 3050 Micro

https://www.kupujemprodajem.com/kompjuteri-desktop/polovni-kompjuteri/dell-optiplex-3050-mikro-intel-i5-8gb-256gb/oglas/192004683

90€

To je već druga priča.
i5 unutra, pravi x86, otključaš BIOS, digneš Linux kako treba 

Kad mu još središ napajanje (čist ispravljač za audio) i malo ga “otvoriš”  to više nije kancelarijska kanta, nego hi-end transport za DAC.:lUvxz:

Napisano

Za te pare nemožeš ništa dobiti ni slično. Još da zna kakav če zvuk dobiti iz te mašine! Ostaje samo problem, da li če poželiti mjenjati zvučnike. To je jedini problem!

Još ja u playbak modu odabrao full preloading i full memory, e to je ipak druga priča. Slušao tri dana i nisam sam sebi vjerovao. Ostaje da se skupljaju flacovi i uživa u muzici.

Napisano
4 hours ago, Mikorist said:

Brate, to je J4105 ........taj procesor je bio penzioner još dok je COVID-19 tek počinjao.
Staviš “Mikin Linux” i vozi i… ali kao Yugo uzbrdo u petoj, uz otvoren prozor da mu pomogneš vazduhom. :default_smesna:

Ono što ja imam  je Dell OptiPlex 3050 Micro

https://www.kupujemprodajem.com/kompjuteri-desktop/polovni-kompjuteri/dell-optiplex-3050-mikro-intel-i5-8gb-256gb/oglas/192004683

90€

To je već druga priča.
i5 unutra, pravi x86, otključaš BIOS, digneš Linux kako treba 

Kad mu još središ napajanje (čist ispravljač za audio) i malo ga “otvoriš”  to više nije kancelarijska kanta, nego hi-end transport za DAC.:lUvxz:

Ali nemas ekran, moras da palis monitor ili tv...i ovo ide na bateriske, dobro za poneti...na neki buduci FAK, bice ga valjda...meni jos u secamju onaj Lukin gulas sa suvim sljivama...viva audio!😂

Napisano
pre 3 časa, Pchelac reče

Ali nemas ekran.....

PXL_20240914_211954108.MP.jpg

Imam. Ekran 4.3 inča HDMI LCD (B), 800x480, IPS, osetljiv na dodir....

Jedino što nije upakovano u zajedničku kutija da izgleda kao mini komponenta. Mrzi me da se cimam pa stoji ovako kabriolet :default_smesna:

Napisano
4 hours ago, Mikorist said:

PXL_20240914_211954108.MP.jpg

Imam. Ekran 4.3 inča HDMI LCD (B), 800x480, IPS, osetljiv na dodir....

Jedino što nije upakovano u zajedničku kutija da izgleda kao mini komponenta. Mrzi me da se cimam pa stoji ovako kabriolet :default_smesna:

A, kad ja cackam mecku...😂

• 3 months later...
Napisano

diya Linux već postoji kao moj MX Linux AUDIO derivat od 2023. Ono što sam sada uradio jeste da sam automatizovao proces kojim od pripremljenog root filesystema, kernela i boot konfiguracije ponovo pravim kompletan Live ISO.

Do sada je dosta toga bilo rađeno ručno. Sada je cilj da postupak bude ponovljiv, proverljiv i da mogu da napravim novu verziju bez sećanja na to šta sam poslednji put ručno menjao.

To je zapravo najveća promena. Ne pravim novi distro od nule, nego sam postojeći sistem prebacio iz faze "znam kako sam ga prošli put sklopio" u fazu "znam tačno šta se nalazi u buildu i mogu ponovo da ga napravim".

Trenutna struktura projekta je:

MX-25.2-AHS-diya/
├── build.sh
├── ovo.sh
├── update-kernel.sh
├── qemu.sh
├── root-mx25/
├── iso-work/
├── kernel-backups/
├── boot-backups/
└── ...

Tri skripte su stvarni deo procesa izrade sistema.

2026-08-29_18-19.png

qemu.sh je pomoćna skripta za testiranje ISO-a u QEMU/KVM i ne računam je u build pipeline.

build.sh

Ovo je glavni builder.

Osnovna ideja je da root-mx25 više nije samo neki direktorijum iz kog ručno pravim ISO, nego predstavlja konkretno stanje sistema iz kog mogu ponovo da napravim Live filesystem.

Skripta uzima kompletan root-mx25/ i od njega pravi novi linuxfs preko SquashFS-a.

Pre nego što bilo šta napravi, proverava da postoje osnovni direktorijumi i fajlovi koji su potrebni za build. Proverava i da iso-work nema zaostalih privremenih fajlova.

Ovo mi je bitno zato što je ranije bilo moguće da u stagingu ostane nešto iz prethodnog pokušaja, pa posle više nije sasvim jasno šta je zapravo ušlo u ISO.

Sada build prekida ako pronađe stvari kao što su .tmp, .temp, .new ili backup fajlovi tamo gde ne treba da budu.

Postojeći linuxfs se pre zamene automatski backupuje.

Novi linuxfs se pravi iz root-mx25 uz XZ kompresiju, sa parametrima koje sam odredio za ovaj image, i zatim se ubacuje u iso-work/antiX/.

Posle toga se ponovo prave MD5 fajlovi za:

linuxfs
vmlinuz
initrd.gz

Na kraju xorriso pravi kompletan bootabilni ISO na osnovu staging direktorijuma.

I ovde sam namerno ostavio jednu stvar koja mi je ranije napravila problem kao automatsku proveru. Ako nešto pukne tokom izrade, privremeni linuxfs.new se briše preko trap cleanup.

Dakle nema više ručnog redosleda:

raspakuj ISO
kopiraj filesystem
promeni kernel
promeni boot
napravi checksum
pokreni xorriso
pa se posle pitaj šta si zaboravio.

Sada build ima definisan tok i proveru na više mesta.

update-kernel.sh

Kernel sam odvojio od filesystem builda zato što je to posebna stvar.

Skripta skenira root-mx25/boot/ i pronalazi kernel koji treba da ide u Live sistem.

Namerno neće da nagađa ako pronađe više od jednog kernela. Ako ih ima više, prekida rad i traži da se stanje prvo sredi.

Trenutno je u sistemu:

7.1.11-1-liquorix-amd64

Odgovarajući kernel se kopira u Live staging kao vmlinuz.

Ali kernel sam po sebi nije dovoljan. Live sistem mora da ima odgovarajuće module u initrd-u.

Zato skripta uzima postojeći Live initrd.gz, raspakuje ga, ubacuje module za konkretan kernel i zatim ga ponovo pakuje.

Posebno proverava da su prisutni ključni moduli:

overlay
squashfs
loop
isofs

Posle repackovanja ne veruje samo sebi na reč, nego ponovo raspakuje napravljeni initrd i proverava da su moduli stvarno unutra.

Pre promene se čuvaju backup kopije prethodnog kernela i initrd-a.

Time je rešena i jedna od stvari koja je kod ručnog rada najnezgodnija: kernel i modules tree više nisu nešto što treba ručno usklađivati svaki put.

Skripta praktično kaže:

ovo je kernel koji imamo u root filesystemu, ovo su njegovi moduli, ovo je Live initrd i sada ćemo ih napraviti kao jednu proverenu celinu.

ovo.sh

Ovo je boot customization.

Ne pravi filesystem i ne menja kernel. Njegov posao je da sredi boot deo ISO-a.

Automatski radi izmene GRUB konfiguracije i ISOLINUX/SYSLINUX konfiguracije u staging direktorijumu.

Podrazumevani boot je systemd, SysVinit entry se uklanja iz glavnog menija, a boot meni se preimenuje u diya Linux.

Pre svake izmene pravi timestampovani backup GRUB, ISOLINUX i eventualno SYSLINUX konfiguracije.

I ovo je jedna od stvari koje više ne želim da radim ručno. Boot konfiguracija je dovoljno nezgodna da jedna pogrešna izmena napravi ISO koji izgleda sasvim normalno dok ne pokušaš da ga podigneš.

qemu.sh

Ovo nije deo distribucije niti build procesa.

Samo služi da mogu brzo da pokrenem napravljeni ISO kroz KVM/QEMU i proverim da li boot i osnovni sistem rade pre nego što ISO prebacim na pravi hardver.

Na taj način mogu da uhvatim glupost u boot konfiguraciji pre nego što krenem da testiram pravi sistem.

Audio deo

Posebna pažnja je posvećena USB audio putanji zato što je to jedan od razloga zbog kojih je ovaj sistem uopšte toliko ručno podešavan.

Na testnoj mašini koristim Amanero Combo384:

Amanero Combo384
VID:PID 16d0:071a
USB 2.0 High Speed

Konkretna putanja je:

Amanero

USB 2.0 HS

xHCI 00:14.0

IRQ 125

snd-usb-audio

ALSA

Amanero je fizički na USB 2.0 High Speed vezi, odnosno 480M.

Kernel ga vidi kao card 0:

Combo384 Amanero

ALSA vidi playback uređaj, a PipeWire ga vidi kao:

Combo384 Amanero Analog Stereo

Amanero koristi eksplicitni USB feedback endpoint. Ne forsiram implicit feedback samo zato što taj parametar postoji u snd-usb-audio modulu.

Trenutni snd-usb-audio parametri su:

lowlatency=Y
autoclock=Y
use_vmalloc=Y
implicit_fb=N

Nema ručno nametnutih Amanero quirkova, quirk_alias podešavanja niti device_setup intervencija.

USB descriptori su provereni direktno na uređaju. Audio playback endpoint je isochronous OUT, sa feedback endpointom za sinhronizaciju.

To je bitno jer ovde više ne pričamo o nekom generičkom "USB DAC tweakovanju", nego o konkretnom uređaju i konkretnom USB audio putu.

Playback koji koristim za ozbiljno slušanje ide direktno na ALSA.

Za normalan desktop i stvari poput YouTube-a koristi se PipeWire.

Za YouTube ostajem na 48 kHz.

Ne vidim razlog da 48 kHz sadržaj nepotrebno pretvaram u 96 ili 192 kHz samo zato što veći broj lepše izgleda u nekom panelu.

Trenutni direktni ALSA playback koji sam proveravao radi sa:

S32_LE
2 channels
48000 Hz
period_size 512
buffer_size 32768
MMAP_INTERLEAVED

Dakle trenutno imamo vrlo konkretan i proverljiv lanac, a ne samo "audio je podešen".

Realtime deo

Ovde je bilo najviše posla zato što sam prvo morao da odvojim stvarne realtime mehanizme od gomile starih audiofiličarskih recepata koji kruže Linux forumima godinama.

Kernel boot parametri trenutno uključuju:

threadirqs
intel_idle.max_cstate=0
nmi_watchdog=0
usbcore.autosuspend=-1
skew_tick=1
iommu=soft
mitigations=off

CPU governor je performance.

Energy performance preference je takođe performance.

Cilj nije da procesor "zvuči bolje", nego da se smanji mogućnost da scheduler, power management ili duboki CPU sleep ubace nepotrebno kašnjenje u audio putanju.

Posebno sam gledao xHCI IRQ zato što Amanero ide preko USB kontrolera.

Trenutno je:

irq/125-xhci_hcd
RT priority 95

HDA interrupt je:

irq/136-snd_hda_intel
RT priority 93

RTKit sam namerno spustio na oko 88/89.

Ne jurim 99 samo zato što 99 zvuči kao više.

Na ovoj mašini je bitnije da USB xHCI interrupt ima prioritet nego da neki userspace servis dobije apsolutni vrh scheduler skale.

irqbalance je neaktivan, tako da IRQ koji je podešen za audio putanju ne šeta nasumično po procesorima.

Amanero USB power management je isključen:

power/control = on
runtime_status = active

I xHCI PCI uređaj je takođe:

power/control = on
runtime_status = active

Proveren je i stvarni IRQ:

IRQ 125 je xhci_hcd i trenutno ima veliki broj obrađenih interrupta, što znači da gledamo baš aktivan USB kontroler, a ne neki mrtav ili pogrešan IRQ.

VM i scheduler podešavanja

Audio specifične sysctl stvari su izdvojene u:

/etc/sysctl.d/99-audio-latency.conf

Trenutno:

vm.dirty_ratio=10
vm.dirty_background_ratio=3
vm.swappiness=10
kernel.timer_migration=0

Ovde sam posebno pazio da ne ponovim staru grešku sa preagresivnim podešavanjima.

Stari sistem je imao:

vm.dirty_bytes = 335544320
vm.dirty_background_bytes = 167772160

što je 320 MB i 160 MB.

To sam izbacio.

Novi sistem koristi mnogo kontrolisaniji dirty cache:

vm.dirty_background_bytes = 33554432
vm.dirty_bytes = 67108864

Uz:

vm.dirty_writeback_centisecs = 500
vm.dirty_expire_centisecs = 3000

Poenta nije da se disk pretvori u realtime uređaj, nego da se izbegne pravljenje ogromnog dirty cache-a koji onda može da napravi veliki writeback burst.

swappiness je 10.

vfs_cache_pressure je 50, a min_free_kbytes 65536.

Ne pokušavam da od virtuelne memorije napravim neki magični audio engine. Samo želim da filesystem, disk i swap ponašanje budu predvidivi.

kernel.timer_migration

Ovo je ispalo zanimljivo kao mali eksperiment.

Pre promene:

kernel.timer_migration = 1

Promenjeno je na:

kernel.timer_migration = 0

Ideja je bila da se smanji nepotrebno premeštanje timer aktivnosti između CPU jezgara.

Posle promene nisam dobio nikakav čujni šum niti neki čudni artefakt.

Zvuk se normalno pojavljuje tek kada pritisnem play.

Dakle za sada ostaje 0, ali ga ne proglašavam za "audiofilski tweak koji menja zvuk". Ako nema problema, to je samo jedno malo scheduler podešavanje koje ostaje jer nema razloga da ga vraćamo.

THP

Transparent Huge Pages trenutno nisam dirao.

Stanje je:

enabled: always [madvise] never

defrag:

always defer [defer+madvise] madvise never

Aktivni izbor je madvise.

Neću da stavljam transparent_hugepage=never samo zato što može.

Ako je sistem već u razumnom default režimu, nema potrebe da pravimo još jednu egzotičnu intervenciju.

Šta sam namerno izbacio iz starog sistema

Ovo je možda čak važnije od onoga što je ostalo.

Stari sistem je imao dosta agresivnija podešavanja. Neka su imala smisla u određenom kontekstu, neka su verovatno bila ostavljena iz ranijih eksperimenata, a neka su jednostavno bila tipični Linux low latency recepti.

Sada ih ne prenosim automatski.

Na primer:

net.ipv4.tcp_low_latency = 1

nije audio tweak.

Isto važi za ogromne TCP buffere, razne RPS/XPS kombinacije, usbfs_memory_mb, nrpacks, implicit_fb, forsiranje HPET-a i slične stvari.

Naročito nisam preneo stari:

vm.dirty_bytes = 335544320
vm.dirty_background_bytes = 167772160

samo zato što je ranije bio podešen.

Kod novog sistema svaka takva stvar mora da ima razlog.

Ako nema jasnog mehanizma koji povezuje podešavanje sa konkretnim problemom, ne ubacujem ga u image.

To je i razlog zbog kog nisam krenuo da ubacujem isolcpus, nohz_full, rcu_nocbs, PREEMPT_RT, pcie_aspm=off i još dvadeset stvari samo da bi konfiguracija izgledala "realtime".

Na četiri jezgra svaka takva intervencija ima cenu.

Nije poenta da napravimo sistem koji je realtime na papiru, a onda pola mašine sedi u ćošku i čeka.

Kako je proveravan konkretan audio lanac

Nije ostalo samo na konfiguracionim fajlovima.

Proveravan je sam USB uređaj:

Amanero Combo384
16d0:071a
USB 2.0 High Speed

Proverena je USB topologija.

Amanero je na bus 1, port 3, na xHCI kontroleru, zajedno sa ostalim USB uređajima.

Proveren je snd-usb-audio modul i njegovi stvarni runtime parametri.

Proveren je PipeWire node.

Proveren je ALSA uređaj.

Proveren je stvarni PCM status dok playback radi.

Tokom reprodukcije ALSA pokazuje:

state: RUNNING

i konkretan owner PID procesa koji drži uređaj.

Provereni su i hw_params i sw_params.

Playback trenutno radi sa 48 kHz, S32_LE, stereo, periodom 512 i bufferom 32768.

To je mnogo korisnije od još jednog posta sa screenshotom gde piše "Low Latency: ON".

Šta je cilj ove automatizacije

Najvažnije je da sada mogu da razlikujem tri stvari.

Prvo, ono što je stvarno deo sistema.

Drugo, ono što je samo staging.

Treće, ono što je backup ili test.

root-mx25 predstavlja stanje filesystema iz kog pravim image.

iso-work predstavlja staging za konkretan ISO.

kernel-backups i boot-backups čuvaju prethodna stanja.

Skripte određuju kako se od toga dolazi do konačnog ISO-a.

To znači da mogu da promenim jednu stvar, napravim ISO, testiram ga, vratim backup ako treba i ponovo napravim image bez ručnog rekonstrisanja celog postupka.

Kako će se dalje raditi

Od sada neću više kačiti nasumične izmene po sistemu.

Ideja je da svaki novi tweak prvo bude:

stanje

hipoteza

test

meren rezultat

odluka

Ako nešto nema merljiv efekat ili postoji samo kao "audiofilski savet sa foruma", ostaje van image-a.

Za svaki ozbiljniji problem prvo gledam konkretan lanac:

player

ALSA

snd-usb-audio

USB isochronous transfer

xHCI IRQ

scheduler

a ne menjam deset parametara odjednom.

Ako se pojavi xrun, klik, USB reset ili neki drugi problem, tražiću uzrok u tom lancu umesto da naslepo menjam scheduler.

Šta kačim dalje

Kao i do sada, krajnji rezultat za korisnike ostaje diya.iso.

ISO ću i dalje postavljati na isto mesto gde je do sada postavljan, sa informacijama o verziji, veličini i MD5 kontroli, tako da se način preuzimanja za korisnike ne menja.

Dakle, kada je nova verzija gotova, glavna stvar je i dalje:

diya.iso

GitHub uvodim kao razvojni deo projekta.

Tamo mogu da budu javno dostupne build skripte i konfiguracije, pre svega:

build.sh
update-kernel.sh
ovo.sh
qemu.sh

kao i dokumentacija i konfiguracioni fajlovi koji su potrebni da se vidi kako je sistem napravljen.

Neću tamo kačiti kompletan root-mx25, iso-work, kernel-backups, boot-backups i ostale radne fajlove.

To su lokalni build environment, staging i backup.

Drugim rečima:

GitHub

build skripte + konfiguracija + dokumentacija

diya.iso

korisnik skida i testira

Ako neko hoće da vidi kako se sistem pravi, može da pogleda skripte.

Ako hoće samo da proba sistem, skine diya.iso.

albumplayer

ALBUMPLAYER.RU

je ugrađen u distribuciju kao pre zadnja verzija. Kačim uskoro ISO.....:loleverybody:

Napisano

Da . Da ne bude posle šta je ovaj radio "posebno" na ovom sistemu. Evo u crevca sitna :Viannen_loungelizard:

p.s.

Kako svira? Odlično. Amanero direktno u DAC, poseban player direktno na ALSA i nema šta mnogo da se priča. :risitas:

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...