Jump to content

IrOn-Off


LightMatic

Preporučeni Komentari

Dobar dan cijenjenim sapatnicima,

Prvo da zamolim nadležne, ako je moja tema u pogrešnoj rubrici da reaguju, unaprijed se zahvaljujem. E, sad da pređem na problem. Naime, napravio sam uređaj iz naslova, sa slijedećeg linka: 

WWW.IVICA-NOVAKOVIC.FROM.HR

ukljuÃivanje tro�ila pomoæu daljinskog upravljaèa, lightdimmer-daljinska regulacija rasvjete, projekti sa mikrokontrolerima, itd..

 jer mi se učinio idealnim za kontrolu Hiraga pojačala (pošto sam postavio mrežni prek. na zadnju stranu, svaki put moram izvoditi manevre da bih ga upogonio). 

Za divno čudo radi ova IR sklopka, ali je problem u tome što pri spajanju na napon, mikrokontroler pokrene špulu relay-a, meni bi trebalo da uređaj miruje dok ne pritisnem tipku na dalj. upr.. Poslao sam i e-mail dizajneru modula ali nisam dobio odgovor, pa bih zamolio kolege ako se neko razumije u ove PIC12F629, da mi ako je moguće pomogne. Izprogramirati čip znam ali na principu "nahrani svinje i ne diraj ništa", tj. ako ima provjeren sadržaj za program, ja znam ubaciti čip u programator, pokrenuti software i tako to....:wink2:. Na datom linku se nalazi i hex sadržaj za čip.

Unaprijed se zahvaljujem i šaljem srdačne pozdrave iz Hercegovine

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

relay ukljucrn na momenat samo, ili mu je inicijalno ukljuceno konstantno, pri dolazu napona? 

ako je samo momenat, onda pull down otpor na bazama (10k) 

ako je konstantno, onda je software

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Uključen konstantno dok ne pritisnem mem. tipku na dalj. onda relay pređe u mirno stanje, a odgovaralo bi suprotno. I ja pretpostavljam da bi trebalo nešto promjeniti u softu ali ne bih da se plekam gdje mi nije mjesto, odnosno o čemu nemam pojma.

Izmenjeno od LightMatic
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

U svakom slučaju se zahvaljujem na trudu. Ovdje kod nas, koga sam god pitao nešto po ovom pitanju, svi kažu šta će ti to, ima Arduino, ali meni treba uređaj koji ima samo ovu prostu funkciju, Arduino je ipak složeniji uređaj sa više funkcija. Usput, da napomenem, nekad birvaktile (davno) sam od amerikenjaca iz firme Simerec kupio module za IR PC kontrolu i to šljaka perfektno, ta firma i sad postoji ali mi se čini da su dooobro poskupili a i cijena za slanje je dobrano uvećana, ne isplati se ako nema neko da donese, a već duže vrijeme nema. Ako smijem mogu postaviti i njihov link.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Imao sam ja negde IC komandu sa PIC malisom. Samo treba prekopati prastare bekape, krenuo da kopam.

Uglavnom ako inicijalno daje 5v na izlazu 7, moze se taj signal invertovati ubacivanjem jos jednog tranzistora izmedju, sa jednim ili par otpornika.

Tipa podici R3 pa kraj koji je isao na pin 7 postaviti ga na 5 ili 12V.

Sa pina 7(iz rupe od R3) izvuci jedan otpornik tipa 2-5k za bazu novog tranzistora, njegov emiter na masi, a kolektor na bazu T1.

Mogao bi se dodati i jedan kondic, 1-10uF na tu bazicu T1, da ne sakuplja suske i malo uspori i umanji uticaje pri ukljucenju.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zahvaljujem se, probati ću sutra na poslu savjetovano. Vi (vladd) mislite da se ne može riješiti promjenom u sadržaju hex file-a za čip?

Usput da napomenem, nisam se vjenčao za ovaj projekat, ako imate bolji primjer, slobodno predložite....:cheers:.

Izmenjeno od LightMatic
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Imam na nekom disku listing programa, ja ga zvrljao(pre 25 god), nego nisam siguran u secanje da li je komanda lec, kratak ili trajni ili je izlaz aktivan samo dok je dugme aktivirano, znam da nije bio zahtev da drzi stalno, ali je ostavljen jedan vremenski interval da drzi sam... bude se promenilo ako nije po meri

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Dobar dan, uspio sam danas probati sklop po gosn vladd-ovom savjetu i radi kako treba, zahvaljujem se od srca i nadam da ću se nekako odužiti :cheers:. Ne morate se mučiti i tražiti radi mene, jer ovako je sasvim uredu. Dakle, ako nekom zatreba sklop kao meni što je zatrebalo, ovdje je kompletno riješenje, a i jednostavno.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 45 minuta, Mikorist reče

Meni jedno dve godine ON....Dešava se kad je 40 stepeni da malo pobeli displej :rofl:

Nisi sam, i moj je imao tih problema par puta, ovo ljeto je bilo iznimno pakleno. Kineska tehnika..... jedino su čajnezi veći fušeri od nas, čast izuzetcima (našim) :cheers:.

Izmenjeno od LightMatic
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Dobar dan drago društvo, evo malo dokaznog materijala. Prvi je "nastradao" EC AW75 (bilo je potrebno srediti soft start, pa sam odmah i ovo ugradio), ako se skalamerija pokaže pouzdanom, sve ću uređaje (koji nemaju dalj. kontrolu uklj./isklj.) prepraviti na ovaj način. Još jednom se zahvaljujem na pomoći i savjetima i nadam se da ću i ja biti od neke pomoći/koristi, nekome... :cheers:.

P1080282a.jpg

P1080284a.jpg

P1080290a.jpg

Izmenjeno od LightMatic
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...