Jump to content

H. Simpson

Član
 • Broj sadržaja

  76
 • Na DiyAudio.rs od

 • Poslednja poseta

 • Broj dana (pobeda)

  2

Poslednji trofej

H. Simpson je imao/la sadržaj sa najviše reakcija!

1 Pratilac

Informacije Profila

 • Zemlja:
  Serbia

Skorašnji posetioci profila

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

H. Simpson's Achievements

 1. Fića je veliki profesor i čovek. I meni je predavao prijemnike. I dan danas u elektronici, primenjujem neke njegove fazone. Jedan je od retkih koji je i posle ovoliko vremena ostao upamćen. Pre nekih mesec dva sam naleteo na ovu gore stranicu i baš me obradovalo da je živ i zrav i da se još pomalo bavi tehnikom.
 2. Evo slike STK8050 kupljenog kod "Belog" za 1250din, i originala. Nije baš isto. Pokušao sam da podesim struju kroz kolo (optimista), jer treba da je oko 20mA, i bi pufff... Otvorim ga, kad ono, nema emiterskih otpornika, već samo kratkospojnici. Inače, pojačavač je lepo isprojektovan, ali zbog tog kola ima očajan kvalitet zvuka. Ja sam odradio mosfet izlazni stepen, umesto STK i sada radi predobro. Slušam ga svakodnevno. Pozdrav.
 3. H. Simpson

  Koji Linux

  Ma, znam ja da ovde ima mnogo boljih znalaca od mene, nego, videh temu pa rek'o da odgovorim crnom, a i možda još nekog preobrazim...
 4. H. Simpson

  Koji Linux

  Evo, da se javim i ja, kao pokretač teme... Nećeš se razočarati ni sa jednom verzijom Linux-a. Koristim Mint od početka teme i ne znam da li će ti ovo značiti, ali to je sada OS koji se nalazi na svim mojim računarima. Imam na jednom laptopu i Windows 10 (pored Minta) koji je potreban ženi zbog posla, ali ga i ona koristi samo za posao (specifični programi). Inače, na tom računaru se 10-ka "podiže" za 13 sekundi, a Mint za 9. Takođe, ta 10-ka mi uopšte "ne vidi" štampač (HP) koji je star 3 godine i koji je radio na Win 7. Pokušao sam sa originalnim drajverom koji sam dobio uz štampač, sa drajverima sa njihovog zvaničnog sajta i na kraju odustao. Na Mintu, sve radi BESPREKORNO. Samo je potrebno da čovek bude otvorenog uma za neke nove stvari, i Windows je istorija (kao na pametnim telefonima). Instalacija i brisanje, bilo kog programa se obavlja isto kao i na Androidu (koji je, uostalom, verzija Linuksa), sve periferije koje sam probao, rade, a ako ti treba i neki programčić koji radi samo pod Windowsom, i on može da šljaka (napr. preko Wine programa). Budi uporan nekoliko dana, dok se malo ne snađeš, pa se javi da vidimo utiske.
 5. Želeo sam da ovako nešto uradim, ali da ne uradim neke velike prepravke, kako bi se sve moglo vratiti u prvobitno stanje ukoliko to neko bude želeo. Mirna struja se podešava već postojećim trimerima koji se vide na poslednjoj slici i podešena je na 75mA. Probao sam i sa većom strujom (100mA), ali nisam čuo nikakvu razliku, pa i ako je hladnjak i za nju dovoljan, ipak sam je vratio na nižu vrednost. Ofset je zakucan, hladnjak mlak, a zvuk... Znam da se novom igračkom svi oduševljavamo, ali zvuk je zaista odličan. Sa starim kolom (mirna struja bila na 20mA) sam ga samo probao i odmah ugasio. Ne bih ga poželeo taman da nemam ni jedan drugi pojačavač u kući. Sa ovom izmenom je to jedan sasvim drugi uređaj, toliko dobar, da neće otići dalje, iako je to bila ideja. Kada budem opet uhvatio vremena, izmenjaću mu glavne elektrolite, uraditi neke cake i uživati u mom prvom mosfet pojačavaču. Pozdrav.
 6. I na kraju, kako sve to izgleda postavljeno na svoje mesto.
 7. Juče, napokon, nađoh vremena da sve to završim. Gledao sam da koristim postojeće rupe na hladnjaku pa sam morao da izbušim još po tri za svaki kanal. Montaža pet tranzistora različite debljine na hladnjak, je prilično pipav posao, ali pošto se sve ovo radi iz čiste zabave, na kraju sam uspeo.
 8. Gle, čuda,... Ne samo da je proradilo, nego nije bilo nikakvih problema sa ofsetom (praktično je O) iako sam izbacio deo kola koje ga dodatno stabilizuje. Onda sam napravio dve pločice veličine STK kola, polemio većinu delova i zbog drugih obaveza sve to ostavio da se krčka više od mesec i po dana...
 9. Pozdrav svima. Pre par meseci sam, praktično, dobio Tehniksov pojačavač sa trafoom preko pola kilovata, solidnim hladnjakom i neispravnim jednim kanalom (naravno STK kolo). Prvi poriv je bio da počupam sve to napolje, ali pošto već imam gomilu uređaja koji čekaju da ih završim, rešio sam da ga popravim. Prvo sredim neispravan preklopnik za snimanje (rastavljanje na atome). Pa onda VU metar. Primetim da kolo za uključenje zvučnika nekad radi, nekad ne. Sredim i to. Kupim novi STK, upola lakši od originala, ubacim, pokušam da podesim mirnu struju, kad ono,... puffff. E..., tada se već iznerviram. Pošto je polovina izlaznog stepena urađena u diskretnoj tehnici i to prilično dobro, diferencijalni pr čine dva feta u jednom kućištu, boja tona u povratnoj vezi itd, a naponski i strujni pojačavač (i još po nešto) kao zasebno STK kolo, reših da i to uradim u diskretnoj tehnici. Pošto je napajanje +-45V, odlučio sam da to bude sa mosfet tranzistorima. Uzeo sam deo Apexovog NX14 pojačavača i probao...
 10. Postoji greška na pločici, emiteri tranzistora treba da su povezani sa masom, a ne sa plusom kondenzatora u napajanju. Isto važi i za četvrtu nožicu operacionog pojačavača. Pozdrav.
 11. H. Simpson

  Koji Linux

  Neka žena proba Linuksov ofis paket, pa će verovatno, brzo zaboraviti na Vindovs. Nisam se puno zavitlavao sa njim, ali kažu da je odličan. Pozdrav.
 12. Polovnjake je teško kupiti u baš dobrom stanju, ali sam ja to nekako do sada uspevao. Takođe sam za verziju novih zvučnika koje onda mogu da koristim godinama i koji će imati bar skretnicu mnogo ozbiljnije urađenu, nego fabrička konfekcija. A tu je i ono zadovoljstvo da je to mojih ruku delo, a svira... Ma ne znam.
 13. Šta mi bre, radite vas dvojica?! Taman sam se ponadao, evo ljudi su jednoglasno za ovo, rešiće mi dilemu, kad ono cvrc... Šalim se, naravno. Alex, tvoje sam zvučnike video u onoj temi, još kada si je postavio. Izgledaju odlično, i oni su jedan od razloga, zbog kojih sam počeo da razmišljam o Visatonu. Hvala za majstora, ali sam mislio da ih odradim sam, jer mi stolarija nije strana. Mislio sam da ih ofarbam u mat crnu. Vidim da ih "teraš" sa samo 10W A klase pa sam siguran da im niska osetljivost i nije neka preterana mana. Ono što mene najviše tera na razmišljanje je taj opis Steina i tebe, da treba da imam sobu za njih, i da si pravi bas čuo tek kada si kod suprotnog zida. Šta ako je to upravo i karakter transmisije, a ne samo slučajnost? Kod mene su zvučnici na razmaku od 2,5 do 3m, a slušam ih na 3 do 3,5m. Sa kompresijom, nemam tih problema, mada se i kod nje najjači bas oseti na sredini sobe i to kad stojim, ali ga ima svuda. Ne znam, kada bih čuo neku transmisiju, makar i osrednju, znao bih odmah šta mi je raditi. Ovako sam kao guska u magli. Recimo, kod bas-refleksa mi se ne dopadaju ta sekundarna istitravanja koja čujem u basu (muljav), mada sam čuo i zvučnike kod kojih je to bilo gotovo neprimetno, ali su koštali previše za moj ukus. Kod kompresija volim taj kontrolisan i kratak bas (precizan). Pojma nemam kakav je kod transmisije...
 14. Da, mislio sam na te zvučnike. Prodavac mi je u blizini, mada ima još dva para i cene su od 100 i 160 evra. Obišao bih svu trojicu jer ne znam koja bi bila realna cena za te zvučnike, a lik koji ih ceni 180 je inače, malo jači sa cenama. Doduše, i roba koju prodaje je u odličnom stanju, tako da nije za izbegavanje. Soba je kvadratnog oblika, veličine 22 kvadrata. Što više razmišljam, sve više mi se sviđa taj Elak. Osetljivost mu je 91dB, a ne 90 kao što sam gore napisao. Naravno, ako neko zna za neki drugi model kompresionih zvučnika koje vredi uzeti u obzir, a da su tog cenovnog ranga, slobodno neka napiše. Uslov je samo da je bas papirni, gumenog vešanja. Pozdrav.
 15. H. Simpson

  Koji Linux

  Instalirao sam danas drugaru na sličnoj mašini (Atom dva jezgra 1,6GHz, 2Gb RAM), Ubuntu 16.04 i mogu da kažem da i on radi lepo. Nisam ga baš previše testirao, ali je takođe, puštao Youtube daleko bolje nego Vindovs. Izgleda da i nema neke greške u izboru verzije Linuksa. Pozdrav.
×
×
 • Kreiraj novo...