Jump to content

apexaudio

Član
 • Content count

  371
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

apexaudio last won the day on May 11

apexaudio had the most liked content!

7 Followers

About apexaudio

 • Rank
  Početnik
 • Birthday 09/27/65

Profile Information

 • Pol:
  Muško
 • Zemlja:
  Serbia
 1. DIY Friendly pojacalo D klase

  D200
 2. APEX AX-11

  FH9
 3. APEX AX-11

  FX8
 4. DIY Friendly pojacalo D klase

 5. APEX AX-11

  AA9
 6. APEX AX-11

  AX11, TB1, TB3...
 7. Stereo selektor sa pet ulaza

  Duzina vodova nije toliko kriticna s obzirom da su u pitanju niske impedanse, nikakav kondenzator ne treba dodavati.
 8. Stereo selektor sa pet ulaza

  Vec sam dao predlog da se slobodni kontakti releja spoje na masu, tada ne bi bilo nikakvog preslusavanja. Signal bi u tom slucaju trebalo od ulaznih cinceva dovesti preko 1k otpornika kako izlaz izvora signala ne bi bio direktno spojen na masu za slucaj da nisu zasticeni od kratkog spoja.
 9. Stereo selektor sa pet ulaza

  Releji su najbolje resenje i za volume control, dvostruki su i koristi se 21 za stereo. SSR bi mogli da se koriste za zastitu zvucnika ili soft-start. 4066 bi mogli najjednostavnije da zamene releje.
 10. Stereo selektor sa pet ulaza

  Klasican relej je ipak najbolje resenje za ovaj selektor, ima i tu prednost sto svojim zvukom dodatno pruza indikaciju da je selektor prebacio na drugi kanal.
 11. Stereo selektor sa pet ulaza

  Dao sam semu sa tranzistorima kao prekidacima, a radio sam i sa CMOS prekidacima 4066, ali je verzija sa relejima najaudiofilska
 12. Stereo selektor sa pet ulaza

  Ako se krene u tom pravcu postoje kompletni digitalni potenciomeri u cipu, ovaj koji predlazem jedino sa relejima ima smisla i nije problem spakovati dvadesetak releja na plocicu.
 13. Stereo selektor sa pet ulaza

  Nije problem u gomili otpornika ima ih dva puta po 20 za levi i desni kanal, mogu da se iskalkulisu da zamene logaritamski potenciomer ni to nije problem. Medjutim kako nam svakako treba bafer na ulazu, a preamp na izlazu potenciomera resenje koje sam predlozio ima vise prednosti. Gomila releja tacnije 21 fizicki zauzima veliki prostor, ako koristimo niz otpornika klasicno kao logaritamski potenciomer koji se vezuje na ulaz visoke impedanse onda je ceo sklop osetljiv na indukovanje smetnji, pojavio bi se brum ako prinesemo ruku plocici. Kod LinearPre potenciomer je linearni pa su svi otpornici u nizu iste vrednosti nema nikakve kalkulacije, a oba kraja su na izlazima OP-a na niskim impedansama pa je indukovanje smetnji minimalno... Problem je samo rasporediti releje da zauzmu sto manji prostor. Skica pokazuje kako se povezuju otpornici, skala se produzuje po zelji kao kod selektora sa pet ulaza.
 14. Stereo selektor sa pet ulaza

  Sa 4 cetvorostruka OP ampa moguce je napraviti selektor sa 21-nim kanalom koji bi sluzio za regulaciju jacine u preampu... najpogodniji je LinearPre koji koristi linearni potenciomer 5k koji bi mogao da se zameni sa nizom otpornika od po 470 oma. Prednost je i to sto se potenciomer nalazi izmedju izlaza dva OP ampa tako da niske impedanse smanjuju mogucnost smetnji. Bilo koji jednostruki potenciomer bi se tako pretvorio u super precizni stereo atenuator.
 15. Stereo selektor sa pet ulaza

×