6 odgovor(a) na ovu temu
Odgovor 05 May 2012 - 09:51
Voleo bih da cujem iskustva ako je neko imao prilike da cuje neko pojacalo sa pomenutim lampama,posto je meni poznato da su to TV lampe ali vidim da su se koristile i u hi-fi vodama pa me zanima sta moze da se ocekuje od pomenutih lampica.....hvala
Odgovor 05 May 2012 - 11:51
Moze se ocekivat i jako puno i jako malo, zavisno od toga koliko je konstruktor sposoban da ih pravilno primini. Za pocetnike bas i nisu zbog vise razloga, ka ca su znatne razlike od primjerka do primjerka, dosta laka mogucnost upadanja u oscilacije ako se ne zna kako to spricit, poprilicna nelinearnost, cesta (kako kod kojeg proizvodjaca) pojava struje resetke i u ne malom dilu negativnog biasa, jako
izrazena ositljivost na prekoracenje disipacije, dosta veliki strujni zahtivi koji traze bogato filtrirane ispravljace, spoj anode na kapici balona......
Sa svim tim zamkama se moze izac na kraj i storit dobru konstrukciju sa njima ali pocetnik ce tu uglavnom naic na zid koga nece moc preskocit
izrazena ositljivost na prekoracenje disipacije, dosta veliki strujni zahtivi koji traze bogato filtrirane ispravljace, spoj anode na kapici balona......
Sa svim tim zamkama se moze izac na kraj i storit dobru konstrukciju sa njima ali pocetnik ce tu uglavnom naic na zid koga nece moc preskocit
Krepat ma ne molat
Odgovor 05 May 2012 - 21:15
Vidim da je na LImundu jedan Braun csv-60 koji koristi PL-500 lampe medjutim vidim na netu da su veoma negativni stavovi po pitanju ovog pojacala,kazu da je csv-13 mnogo bolji(koristi4xel84)............takodje na KP ima jedan O.T.L sa pl-504 lampama ali snage samo 2x4w........................
Odgovor 06 May 2012 - 19:49
Sule
PL36 , PL500 , PL504 , Pl509 , PL519 jesu cevi koje nekada prevashodno bile namenjene za flyback stepene kod raznoraznih CRT TV-ja .
Ja sam licno koristio jeftine polovne PL504 za izlazne stepene u amaterskim AM predajnicima ,dve PL504 sa B+ do 1,25KV davale su do 100W ciste konstantne snage u antenu, vrlo su izdrzljive cevi i retko kada su otkazivale , set PL504 trajao je tu i po 10 i vise godina .
PL509/PL519 sam ugradjivao za istu RF namenu , sa tim da sam ih opterecivao sa B+ naponom do 1,5 KVmax. , na zalost PL519 serija ima tanak provodnik od katode do pina izvoda , tako da najmanje strujno preopterecivanje katode jeste zavrsavalo pregorevanjem tog kratkog provodnika unutar cevi .
Za Audio primenu se mogu koristiti uspesno ali treba obratiti paznju na max.dozvoljene propisane parametre , pogotovu na max disipaciju G2 elektrode .
PL serija cevi jeste zgodna za Audio pojacala jer sa relativno malenim B+ (do 300VDCmax. ) naponima daju dosta izlazne snage uz prihvatljiva ukupna izoblicenja .
PL36 , PL500 , PL504 , Pl509 , PL519 jesu cevi koje nekada prevashodno bile namenjene za flyback stepene kod raznoraznih CRT TV-ja .
Ja sam licno koristio jeftine polovne PL504 za izlazne stepene u amaterskim AM predajnicima ,dve PL504 sa B+ do 1,25KV davale su do 100W ciste konstantne snage u antenu, vrlo su izdrzljive cevi i retko kada su otkazivale , set PL504 trajao je tu i po 10 i vise godina .
PL509/PL519 sam ugradjivao za istu RF namenu , sa tim da sam ih opterecivao sa B+ naponom do 1,5 KVmax. , na zalost PL519 serija ima tanak provodnik od katode do pina izvoda , tako da najmanje strujno preopterecivanje katode jeste zavrsavalo pregorevanjem tog kratkog provodnika unutar cevi .
Za Audio primenu se mogu koristiti uspesno ali treba obratiti paznju na max.dozvoljene propisane parametre , pogotovu na max disipaciju G2 elektrode .
PL serija cevi jeste zgodna za Audio pojacala jer sa relativno malenim B+ (do 300VDCmax. ) naponima daju dosta izlazne snage uz prihvatljiva ukupna izoblicenja .
Enlightened Evolution-Astral Projection
Odgovor 06 May 2012 - 23:10
Mislim da se 519 koristi u jednom modelu EAR ampova, cini mi se 2X12W u SE. Ako se ne varam u pitanju je model EAR 859. Slusao kod prijatelja, lepo radi.
A mozda su lampe EL509?!
A mozda su lampe EL509?!
Odgovor 12 May 2012 - 20:42
Mirko Vožnjak je svojevremeno objavio članak, u časopisu "Radioamater" br,10 iz 1965 god, str 335-337,
pod naslovom "PL500 - odlična NF izlazna cev",
Znanju i iskustvu pokojnog Mirka valja verovati.
pod naslovom "PL500 - odlična NF izlazna cev",
Znanju i iskustvu pokojnog Mirka valja verovati.
Odgovor 14 May 2012 - 16:24
0 Korisnik (a) čita ovu temu
0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih korisnika

Pristupi
Registruj se

Nazad na vrh