Jump to content

Projekat: SVAJA


Sipi

Preporučeni Komentari

PR9372 Audio ResistorThe PR9372 Audio Application leaded Nichrome thin film resistor has been specifically designed to support audio circuit applications. The PR9372 has special construction features that promote the desired no/low noise (thermal EMF) characteristics required in high-end audio application circuitry.Ovo je datalj opisa PR9372 iz kataloga. Da ne bude zabune zbog jezika.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Htio bih da odvojim napajanje na posebnu pločicu ali mi baš i ne ide, pa ako možete da mi date neke smjernice. Zaokruženi dio bi išao na pločicu 160X100 mm. Hladnjaci bi bili komadi Al lima a za diode zajednički za po 4 diode. Koliko se griju BYV97 i IRFP044? Volio bih da izbjegnem spajanje žicama i velike hladnjake, može li se izbjeći grijanje sa promjenom tih elemenata?

post-37-0-39497300-1303985366_thumb.gif

SVAJA-PSU.pdf

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

....Koliko se griju BYV97 i IRFP044? ....

Kroz diode tece struja kojom se napaja amp, ali u impuslima (pola periode provodi, pola ne). U proseku to je jednako mirnoj struji amp-a (sem ako ne koristis 4-omske zvucnike pa na vecoj snazi predjes u AB klasu) a pad napona na diodi je do 1V. U praksi je to malo vise od 1W disipacije po diodi. Kod IRFP044 Vds je oko 4V (IME najcesce nesto manje od toga) puta mirna struja, znaci do 5W po HEXFETu. Ja rutinski srafim i HEXFETove i diode za dno ampa i to je vise nego dovoljno, a ti mozes da koristis recimo hladnjake iz krepanih PSU za PC, bice dovoljno.

.... može li se izbjeći grijanje sa promjenom tih elemenata?

Sve sto ima unutrasnji otpor i kroz njega tece struja, podleze Dzulovom i Omovom zakonu tako da grejanje elemenata nije moguce izbeci - moze samo da bude manje ili vise toplote koja se oslobadja.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala Sipi. Mislio sam upravo te hladnjake iz PC PSU, ako nađem odgovarajućih dimenzija, da iskoristim. Znam da nije neki raspored i pokušaću to da dotjeram samo ne bih volio da napravim neku kardinalnu grešku. Ovako, na posebnoj pločici mi pojednostavljuje izradu pločica za pojačalo a izgleda mi malo urednije. :cheers:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Tako je - gledaj da ne napravis gresku u povezivanju ili neki kurslus a za hladjenje dioda i HEXFETa nemoj preterano da brines - bice dobri ti hladnjaci, samo izdasno mazi termoprovodnom pastom i dobro stegni. :cheers:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 nedelje kasnije...

Pomalo raduckam na pločicama i ovo mi izgleda dobro za početak. Naravno više sam se trudio da sve rasporedim i spojim nego što sam brinuo/znao kako je najbolje pa bih zamolio kolege koji znaju da mi malo pomognu. Svaka kritika i sugestija je dobrodošla.Pločica za pojačala je 115X55mm a za PSU je 160X100mm.

post-37-0-77040100-1304755160_thumb.png

post-37-0-82391900-1304755172_thumb.png

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 4 years later...

Baš dugo su mi stojali delovi za ovaj amp... A zainteresovao sam se da ga sklopim, pa ima godinu dana :) Pre svega me privukla jednostavnost (eno dole u potpisu mom), a onda i kocka signal na 90kHz, lateralci, ma rekoh, ovo mora da svira dobro! A i imadoh baš takav trafo pri ruci (doduše 300VA) pa rekoh ajd što da ne.

Na kraju je ispala "mini integralac" verzija, a sve najviše i zbog pisanja člana Scorpio sa big diya da je sklopio ovaj amp sa nekih 400mA Iq i da tako svira fantastično, pa se odlučih da bude neki amp za komp (kad ono na kraju ispade da može lagano da ide u glavni sistem :) ).

 

Elem, hteo sam da mi sve ide na pločicu da bude što manje žica, pa je jedan slim layout ispao ovako nekako:

 

SV_zps3wnojg5e.jpg

 

U prilogu evo nacrta pločice za ovaj amp koji bih najtoplije preporučio da se napravi...

SVAJA slim Bottom.pdf

SVAJA slim Components.pdf

SVAJA slim Top.pdf

SVAJAeagle.zip

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ako vec radis dvostranu , iskoristi da gnd odvedes posebnim vodovima od cvorista do naponskog pojacivaca

 

dakle nekoliko posebnih tanjih vodova do potrebnih mesta

 

edit: dok sam kucao , i postovao slike i vidim da je vec gotovo  :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Elem, u početku sam stavio bias manje od 200mA, i to je sviralo lepo, nije loše. A onda sam se posavetovao sa Sipijem, i dobio info da ovaj amp svira kako treba tek od 500mA biasa, pa ga odvrnuh na toliko (inače se bias vrlo lako podešava i prema ovim hladnjacima pola ampera je taman)... I onda, čudo :unbelieveble: Svaja je počela da bukvalno rastura pesmu za pesmom :respect:

Brzina, u isto vreme široka zvučna slika, kristalno jasni detalji od prvog do poslednjeg, a uz sve to i šok, isplivali su detalji u nekim pesmama koje nikada nisam čuo pre... Bas nije kao kod Alepha autoritativan i bumbastičan, ali je hirurški precizno doziran i tačan. Amp mami i čuđenje i osmeh na lice i pravo je uživanje slušati više sati bez ikakvog zamora :)

Kondovi u filtraciji su Rubycon 15000uF, izlazni isto a bypasovan je sa 6 komada Philips MKC 1u. I svuda sam stavio njih kao bypass. Ovi od 470uF su Samwha low esr 105C...

Moram da napomenem, ono što je Sipi naveo, dakle amp je bez ikakvih zamki za početnike, skroz lak za izradu. I proradio je iz prve, bez greške... Po uključenju, izlaz oba kanala bio je svega par volti van simetrije i bias je bio na 700mA. Mala podešavanja i ende, svirka za sve pare!

 

Malo jači gain (da bi mogao lepo da se potera i na izlaz od kompa i na nekom DACu itd) sam dobio stavljanjem u paralelu sa R2 još jedan otpor od 1k. Nije uticalo na promenu biasa, a amp je dobio na gainu samo tako.

 

DSC05409_zpsrmxsfq57.jpg

 

Kao što Sipi reče na big diya - ovo pojačalo treba da se zove "Terapija" - svakome ko misli da su kondenzatori na putu signala zlo. Evo pojačala koje će ih razuveriti na prvo slušanje :wink2:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ako vec radis dvostranu , iskoristi da gnd odvedes posebnim vodovima od cvorista do naponskog pojacivaca

 

dakle nekoliko posebnih tanjih vodova do potrebnih mesta

 

edit: dok sam kucao , i postovao slike i vidim da je vec gotovo  :)

 

PCB sam uradio prošle godine... A od tada naučio dosta toga oko vođenja mase, i kada sam pogledao pločicu, rekoh: Dovraga, mogao sam ovo možda uraditi i bolje... Ali rekoh da sklopim pa da vidim hoće li biti problema...

Međutim, amp je tih kao svemir, snage ima ojha, ne mogu da primetim ništa čudno... pa rekoh, Ujbt, super :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ma da

 

sa boljom pcb bi bio samo bolji ....... ali pitanje koliko bi se culo

 

no , kao i u svemu - picikaris ga i siljis do beskraja i tek onda kod beskraja kazes da ne moze/ne umes bolje

 

pitanje idealnog izvodjenja masa i odvajanje energetskih od signalnih vodova ..... to sve rezultira u povecanju rezolucije, povecanju crnila tisine iza zvuka ..... if ya catch my drift :smesna:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Auuu, gdje si bio prije. Predivno!   :thumbup: Ja sam pred novu godinu počeo oko Svaje da radim ali nikako da se posvetim tome. Uradio sam pločice za probu (1 kanal) a dijelove kompletiram još od kad je Sipi objavio ovaj projekat. Sad fali još „samo“ trafo i kutija. Baš je uredno kad je sve na pločici ali nije mi išlo pa sam uradio sve razdvojeno. Sad si me malo drmnuo i hvala ti na tome, baš sam se razlijenio. Kako je sa grijanjem?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

I Babel i ovaj amp imaju svoje cons & pros... Ko kako voli. Neko voli dominantan bas i lepršave srednje/visoke, neko voli potpuno čist i precizan zvuk sa gomilom detalja.

Ono što je zajedničko za oba a razlikuje ih od konfekcijske klasike: Široka zvučna slika, pozornica.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...