Jump to content
Sign in to follow this  
Fly carpenter

Povremeno brujanje u zvucnicima

Recommended Posts

Molim za pomoc!Evo vec 15 .dana kako sam nabavio Yamahu CR1020 .Potpuno sam zadovaljan zvukom i to bi bilo divno da se povremeno ne desava brum koji me izluđuje.Navescu sve cinjenice koje sam uspeo da da uocim do sada.Brum se nekada javi cim upalim a nekada posle dva dana celodnevnog slusanja,nema veze da li je uređaj zagrejan ili nije. Selektor za voltažu je na 240 v,u trenutku kada se javi brum probao sam da izvadim sve interconekt kablove i opet se cuje.Jacina bruma nije povezana sa volume potom ,i kada je smanjen do kraja i kada je pojacan jednako se cuje .Nekada traje dve sekunde a nekada po pet minuta .Primetio sam da delimicno ima veze sa masinom za ves i sa komsijinim aparatom za varenje:D.Dolazio je elektricar i promenili smo fazu .Cak sam probao da istekam sve uređaje u kuci ,opet se javi...Cini mi se da zvuk koji se prenosi u zvucnike (koji su bez ikakve skretnice) je zvuk  transformatora koji se inace tiho cuje.Brum u zvucnicima je povremeno tih do veoma glasan i neprijatan.Moze li ovako da zeza neki elektrolit ili je trafo problem?Probao bih neke stvari u svojoj reziji pre nego sto ode u servis.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa ako poveca brum onda je problem u okolini trafoa, sumnjam da je sam trafo.

Kuda se provlace kablovi za zvucnike, da nisu umiksani sa mreznim?

 

Sto se risivera tice, trebalo bi ga otvoriti i premeriti napone, da li su simetricni, da li variraju. To bi ukazalo na  neki elektrolit ili losu komponentu. Recimo, npr, hladan lem, narocito proveriti ako su 4 diode, a ne grec u ispravljacu..

Verovatno nije ground loop, mada se ne zna sta je sve prikaceno, kakvo je uzemljenje...

Takvo povremeno brujanje lici ili na sakupljanje suski iz mreze, a malo vise lici na neki hladan lem u energetskom delu..da je nesto crklo, brum bi bio konstantno prisutan.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opisi malo kako si dosao u posed. Da li je refresovan, servisiran, da li je nesto menjano, doradjivano, recimo LED ...

Ja to ne bih preporucio da ide kod bilo kakvog majstora, posto je gusto zguzvan i specifican risiver. Mora da se radi pazljivo i pedantno, ne kao obicna konfekcijska roba.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni liči  na hladan lem ili neki drugi loš kontakt u napajanju, oko trafoa, greca, elektrolita ili uzemljenja. Može biti u principu bilo gde, ali ako je brum na oba kanala onda je verovatno u napajanju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

provera ovim redom , od najlakseg ka najobimnijem :

1. da li je DC u mrezi

2. da li je falican trafo (desava se posle decenija)

3.da li su intermitentne pojave u elektronici

Share this post


Link to post
Share on other sites

TO se cuju neki dotrajali elektroliti.Yamaha je 1977 godiste,verovatno je niko nije ozbiljnije osvezavao prvih 30 godina,a poslednjih 10 je postala podlozna na hladne lemove i toplo hladno.Nije problem samo u elektrolitima.I otpornici znaju da imaju problem jer se vlaga posle duzeg vremena polako uvlaci kroz zicu i polako korodira u samom otporniku.Znaci refresh pa onda slusati brum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×