Jump to content
H. Simpson

Koji Linux

Recommended Posts

Pozdrav svima. Prođe dosta vremena od poslednjeg kuckanja na forumu (iako redovno pratim) ali eto...

Nedavno sam nabavio mini računar na kome je instaliran Vin 10, a koji ću koristiti isključivo za multimediju, pre svega, muziku, i po neki film sa neta. Sada radi solidno, ali se pomalo muči sa HD videom iako ga grafika podržava, pa sam mislio da instaliram Linux sa kojim ne bi trebalo da bude tih problema. E, sad... pitanje je koji? Molio bih one koji ga koriste da me malo posavetuju.

Karakteristike računara su: Intel Atom 1,8GHz dual kor, 2Gb RAM DDR3, 160Gb HDD.

Unapred, hvala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Možda da povećaš RAM za još 2GB, ali to je uglavnom zbog Atoma (i ja imam Atom D2700 2,13Ghz dual core, 4 GB RAM i HD hoće da štucne),

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa baš zato i hoću neki Linux, bolje radi na istoj konfiguraciji. Do skoro sam se igrao sa tabletom koji ima u sebi i Vin 10 i Android. Povezan preko HDMI na LED TV. Pod Vin 10, nije mogao uopšte da pušta HD, krene, pa ono učitavanje koje traje beskonačno, onda pusti par sekundi, pa ponovo učitavanje... Kada radi na Androidu, isti video pušta besprekorno.

Zato, ipak neki Ubuntu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

preporučujem mint

koristim ga već drugu instalaciju, na P4 2,4, a puppy kao rezerva sa diska standardno

treba samo izabrati odgovarajuče desktop okruženje, prema mogućnostima mašine, po meni najbolji su najprostiji, recimo xfce.

pretprošle godine iz dosade drugar i ja isprobavali desetak raznih distribucija i ostali na mintu nekako je najkompletniji

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo, samo da napišem, šta uradih na kraju. Instalirao sam Mint, po preporuci kolege "mamlaz"-a i vrlo sam zadovoljan. Filmove u HD formatu, pušta bez ikakvih problema, OS zauzima samo 1,6 Gb, a radi kao zmaj. Toliko sam ga zgotivio, da sam ga odmah instalirao i na sestrin laptop, ubedio kolegu da ga i on instalira, a ozbiljno razmišljam da ga instaliram i na glavnom računaru u kući.

U svakom slučaju, zahvaljujem kolegi na preporuci. Pozdrav.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bio sam Mint skeptik ali dao se covek opametiti. Sala na stranu. Instalirao na mojoj prastaroj masini i tako lepo radi. Preporuka za Mint.

 

PS.

Ja cu ipak ostati na Debianu :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Instalirao sam danas drugaru na sličnoj mašini (Atom dva jezgra 1,6GHz, 2Gb RAM), Ubuntu 16.04 i mogu da kažem da i on radi lepo. Nisam ga baš previše testirao, ali je takođe, puštao Youtube daleko bolje nego Vindovs. Izgleda da i nema neke greške u izboru verzije Linuksa.

Pozdrav.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav forumasi...

Juce sam nesto zabrljao. Dobio novi laptop, HP 250 G4 I3 procesor, 4gb ram, 500 gb hdd. Sa preinstaliranim Windows 8. 

I krenem ja kao i uvek da instaliram dual boot, i Ubuntu Studio. I sve ok, kad ono medjutim...zbog UEFI umesto normalnog BIOS-a, laptop ne dozvoljava instalaciju Grub2 bootloadera, i nista od instalacije :(. Ceprkao sam juce pa sam uspeo za zeznem i windows sad ni on nece da se digne. Automatic repair nesto pokusava da sredi ali ne moze. Znaci sad mi radi samo live CD linux. 

Sta sad da radim? Windows mi treba zbog offica (navikla zena na to pa nece linux) ali nesto mi se W8 nije svideo. Da probam da instaliram W7 u legacy modu (ne UEFI) ili W10, (UEFI) pa onda opet dual boot linux? Ali to opet ne resava problem UEFI ja i nemogucnosti instalacije bootloadera :(. Gledam na netu milion tutoriala, mozak mi se istopio od citanja, sad mi vec nista nije jasno. Tako da, sta preporucujete? Ili mozda neki link za jasno uputstvo?

Hvala

20160921_070031-640x360.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

instaliras prvo windows sa botloaderom u UEFI mode-u

posle toga isntaliras Ubutnum takodje u UEFI mode-u.

moras raditi isntal 64bitnog Ubutnu-a, 32 ima problem, i to je generalno zez ako imas neke atom intel procesore, postoji workaround ali nije lagan.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stvar je u tome da je postojeci windows bio intaliran u UEFi modu, a i linux je 64-bitni u UEFI modu (za informaciju, jesam probao i legacy mode to vec nikako nece, tako sam i zeznuo widows)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×