Jump to content

Aleph 2 monoblokovi


bokiooo7

Preporučeni Komentari

Ne sumnjam da akumulatori sviraju odlicno, samo jos treba da kupim kamion i da ih svake nedlje punim tako sto cu da odem do NS i nazad :) Mislim da cu se drzati toroida, to u velikom broju slucajeva funkcionise i u tome sam vec bio... Dobro namotan toroid ce zavrsiti posao... :)

Posto u kutije ide i F5 turbo, sta mislite, da li ove plocice mogu da se vezu u paralelu ili u bridge mod?  I da li u slucaju bridge moda mogu da idem na 4 ohm zvucnike? Ovo pitam jer po kutiji  mogu komotno ohladiti dva kanala, steta je da je plocica na samo jednom hladnjaku kad napajanje i obe strane mogu da budu max iskoriscene. 

Link :  

http://www.ebay.com/itm/2-X-FET-INPUT-MOSFET-PUSH-PULL-OUTPUT-POWER-AMPLIFIER-PCB-BASED-ON-F5-TURBO-V2-/400470634090

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

koje plocice da se vezu u paralelu i/ili bridge?

 

Pa ove: http://www.ebay.com/itm/2-X-FET-INPUT-MOSFET-PUSH-PULL-OUTPUT-POWER-AMPLIFIER-PCB-BASED-ON-F5-TURBO-V2-/400470634090

 

BTW, bookiooo7, da li se osećaš dobro? - cela ova priča sa dva različita pojačala u kutiji pa potom još i razmišljanje o umošćavanju mi liči na situaciju gde graditelji brane za hidrocentralu razmišljaju da kad već imaju toliko betona na gomili i tekuću vodu za hlađenje, o istom trošku, dodaju tamo i jedan nuklearni reaktor...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Najiskrenije, puna podrška za Aleph2 monoblokove, ali od starta mi se ne sviđa ideja o 2 ampa u jednom pakovanju, nego nisam hteo do sada da progovorim o tome (dok neko ne pokrene to pitanje prvi) (hvala Stein :D podmetnuo si se sam :D )

 

Elem, sve ja to razumem i ideja je veoma lepa, ali samo switchevanje će zahtevati ili nekoliko veoma, veoma kvalitetnih preklopnika, ili nekoliko jako dobrih releja.

Baš jako dobrih releja. Iq od 3A, pa to non stop tako...

 

MOJA neka ideja na tu temu bila bi recimo odvojen PSU + 2 odvojena pojačala u zasebnim kutijama. Pa sad na PSU-u imaš izvode za manji i veći napon (ili preklopnik za izvode sa trafoa, da bi koristio isti ispravljač) sa power konektorima, pa nakačiš šta ti drago.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Stein, osjecam se odlicno, nikad bolje.

Primarni cilj ove price je Aleph 2. Ako vec imam tolike kutijetine i toliko veliko napajanje, zasto ne bih stavio unutra jos dvije plocice i imao jos jedan amp? A sto se prebacivanja tice ne bih ga ni radio na preklopnike ili releje, nego lijepo otvorim kutiju i vezem druge izvode na sraf. Razlika u cijelom ovom poslu je dva izvoda na trafou vise i jedna plocica duzine 30 a sirine 4 cm vise na hladnjaku, zasto da ne? 

Ampovi ne bi bili predvidjeni da se prebacuju svaki minut nego po potrebi. Sve bi bilo uredno i pedantno spakovano tako da to ne bi bio problem niti tehnicki niti bi bilo neko ruglo vizuelno.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

F5 V1 verzija sa dva para tranzistora, naponom napajanja +/-25V i biasom 1.3A po tranzistoru, ce da napravi 130W disipacije na jednom kanalu.

 

Hladnjaci su ti, kako kazes dimenzionisani za 150w disipacije. Isti takav amp na drugi hladnjak i XLR ulaz signala.

 

S obzirom na sve vratolomije koje je Pass predlozio "FAB" DIYerima u PDF-u za nabudzeni F5, ovo gore predlozeno deluje mi krajnje konzervativno :D 

 

Jedino na sta bih obratio paznju je konstantna potrosnja od 5.2A po rejlu, sto ce malo da poveca naponski ripl u odnosu na Aleph verziju koja ce da radi na 3A.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nisam hteo da moj post bude uvredljiv a ni pretenciozan (ono, kao "ja bolje znam") - međutim, opet se vraćam na kritku (ne kritizerstvo) koncepta koji mi nikako ne miriše na nešto previše dobro... Doduše, viđao sam auta gde osim motora koji je napred, ispred vozača, utrpaju još jedan nazad, namesto zadnje klupe i gepeka... I to radi... Nije neizvodljivo, ali je malo neuobičajeno... Uglavnom se ljudi naprosto opredele za nešto, konkretizuju zahteve/prohteve i odrade posao, ovo mi više liči na to da zapravo sumnjaš u srećan završetak sa Alefom (ne u smislu funkcionalnosti, no zadovoljstva sa onim što će amp da ti priušti) pa ostavljaš sebi prostora da imaš i amp u rezervi, a zarad uštede na vremenu, prostoru i još jednoj garnituri delova (kutija, hladnjaci, trafo i filtracija) razmišljaš o nekoj rezrvnoj varijanti...

Ja sam nešto slično planirao sa cevnim pojačalom koje sam onomad napravio - opcija da jednim prekidačem prebacujem iz triodnog u pentodni mod, pa to nikada nisam odradio - naime, nisam hteo da to radim jer sam bio svestan da jedno od ta dva naprosto mora više da mi se dopadne (ili da mi više odgovara) i jedina stvar koju bih dodao bi bio jedan prekidač... Kad sam dovoljno slušao pojačalo u pentodnom modu, prebacio sam ga u triodni mod i shvatio da mi se to više dopada - još jednom sam probao da slušam u pentodnom modu, ali je to trajalo jako kratko - vratio sam sve na triodni mod i tako to sad već stoji godinama - tu moram da dodam da tu nema duplirane elektronike, samo drugačije uvezivanje izlazne lampe... Jedino mi žao što nisam to unapred predvideo i obezbedio osim postojećih 280V, još malo extra navojaka na sekundaru da dobijem potrebnih ekstra 100VDC da se i u triodnom modu može izvući nešto više snage...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja bih samo dao predlog da se ne rade izvodi na sekundarima za nizi napon vec da se primar domota za vise od 230V tako da na tom prikljucku dobijes nizi napon na sekundaru naophodan za F5T.

Takodje, prebacivanje ispravljaca sa A2 na F5T predpostavljam da mozes da radis grebenastim sklopkama za recimo 32AAC koje se koriste u indostriji, eventualno kontaktorima.

Sve ove peripetije sa izborom pojacala cu probati da anuliram tako sto cu napraviti FW F4 (stvorila mi se prilika da dodjem do svih delova na najbezbolniji nacin :D ). Onda mi preostaje da menjkam i trazim adekvatne karike ispred pojacala jer ce F4 preneti na zvaucnike ono sto mu servira izvor i preamp samo "uvecano" i bez primesa, jerbo je F4 buffer. A realno, sve ispred pojacala je lakse i jeftinije traziti, menjati i praviti. Bar se nadam ;)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ima dosta interesantnih predloga, to za trafo moram da pitam kod ovih sto rade...

Stein, F5 nije pod moranje, kao sto rekoh radim Alepha i on ce biti kompletan. U krajnjoj liniji mogu da stavim samo jednu f5v2 plocicu po strani svakog monobloka i imam 50w u push pulu, da zimi manje disipira pa da probam... Ne dajem bas toliko para da napravim skalameriju koja nece da lici ni na sta i koja ce da bude Frankenstajn, bicu oprezan... :) 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sve ove peripetije sa izborom pojacala cu probati da anuliram tako sto cu napraviti FW F4 (stvorila mi se prilika da dodjem do svih delova na najbezbolniji nacin :D ). 

F4 nije najsrecnije resenje za buffer, pa neka mu je tata i Nikola Tesla a ne Nelson Pass... 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

 50w u push pulu, da zimi manje disipira pa da probam... ... :)

 

Ako hoćeš nešto što manje disipira onda uzmi neki drugi amp koji radi u AB klasi - neću ovaj put forsirati cirklotrona jer i on zahteva dosta hardvera a to mislim da ti ne odgovara...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da se vratimo na transfornmatore. Smisao toroida je da manje rasipa elektromagnetsko polje okolo, a to je u slučaju ovog pojačala jako bitno. Zato EI trafo u pravilu ne dolazi u obzir, osim u odvojenoj kutiji. Dakle četiri kutije za dva monobloka ili figurativno rečeno raspašoj :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Njabolje da stavim cetiri kutije za monoblokove, da dodatno kupim akumulatore ako zelim jos mirniji zvuk, da stavim unutra f5v2 i f5v3, cisto da probam, i da dodam jos neki par izlaznih tranzistora za Alepha, ko zna, mozda ce onda jos bolje da svira...

I na kraju da zavrsim u Lazi Lazarevicu pijuci tablete raznih boja dok mi u isto vrijeme bude strogo zabranjen bilo kakav kontakt sa svim sto proizvodi  zvuk, ukljucujuci i radio aparate koje bih u bolnici krisom otvarao da vidim kakvo im je napajanje... :) 

Zbotic, 

Drzim se toroida, ako su valjali Passu i meni ce, da li si ih motao standardno ili si imao neke zahtjeve na koje bi valjalo obratiti paznju, tipa slijepi namotaj i slicno?

U svakom slucaju hvala svima za predloge sto se trafoa  tice, dobro je cuti i druga misljenja, sve su to nova iskustva...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

I na kraju da zavrsim u Lazi Lazarevicu pijuci tablete raznih boja dok mi u isto vrijeme bude strogo zabranjen bilo kakav kontakt sa svim sto proizvodi  zvuk, ukljucujuci i radio aparate koje bih u bolnici krisom otvarao da vidim kakvo im je napajanje...

 

:) sto babica kilavo dete.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Motao sam transformatore na više mjesta: Elektrosklop, Toroid, Trafo, su imena firmi.

Osim napomene da su transformatori za audio pojačalo, da žice trebaju biti dobro nategnute i precizno motane, nisam imao nekih posebnih zahtjeva.

 

Ukoliko ne vjeriješ proizvođaču i želiš kvalitetniji transformator možeš kazati da je trafo za brod, da je napon 440VAC i izračunati omjer koji ti treba pa ćeš dobiti za iste novce (račnaju po snazi) trafo sa manjim gubicima jezgre itd :)  .....

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...