Jump to content

Interesantan trosistemski projekat sa 6" srednjetoncem u OB


Zvu

Preporučeni Komentari

Duže vreme pratim Denov rad. Čovek je napravio tušta i tma kutija ali mi posebno lepo izgleda ovaj projekat - pogotovo od kako sam poslušao prvo HiFishove zvučnike pre nekoliko godina kojima bas ne nedostaje, a srednjetonac je u OB pa se dobija onaj fantastični prostor. Zato sam krenuo u priču sa srednjetoncem u OB kupivši Tesla elipse i oduševio se kako zvuče, a i kod Groznog sam poslušao isti takav trosistemac samo što je bas u kompresiji. Sva tri su briljirala što se tiče prirodnosti srednjih.

 

Ovo je nešto slično za one koji vole taj zvuk ili bi voleli da probaju. Evo Denovog projekta sažetog u nekoliko slika:

 

http://techtalk.parts-express.com/album.php?albumid=97

 

Cela tema sa tokom izgradnje i merenjem odziva učestanosti je na OVOM LINKU

 

 

Den je dole stavio 12" bas Acoustic Elegance TD12H ali može bilo šta da se stavi što odgovara po osetljivosti - čak i nešto osetljivije (kontam do 96dB). Igranje sa skretnicama sada ne predstavlja preveliki problem kad ima u svakom većem gradu neko sa foruma ko ima mernu opremu i može da meri pa se mogu ljudi igrati na ovu temu, a sa sopstvenim komponentama uz minimalna doterivanja skretnice za bas i visoki. Lep uvod u sopstveni projekat i učenje, a rezultat ne izostaje.

 

Što se tiče srednjetonca koji je osnova zvuka svake trosistemske kutije, B&C 6MD38 je bio na stolu kod Zafa i pobrao lepe kritike u pogledu linearnosti i niskih izobličenja:

 

http://www.zaphaudio.com/6.5test/compare.html

 

Kontaktirao sam Dejana iz Su i kaže mi da kod njega B&C 6MD38 košta 70 evra komad. Ja bih ga iskoristio sa Beyma 15K200 pa ću se verovatno u neko dogledno vreme poigrati sa ovim projektom.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 38
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Zvu, da nije malo mnogo 12"? Ja sa desetkama, pa imam problema u ovim nasim sobama od 20-25m2. Mecku sam rodio dok nisam nasao poziciju za kutiju. Razmisli jos jednom. BTW Hvala na komplimentu za kutije. Ako ikako moje klempave usi i nekolicko slusalacko iskustvo mogu da pomognu oko zvuka, tu sam. :drink: JBG sa lemilicom sam invalid. Ah da, ako ti treba jak i glup sa znanjem engleskog za nosenje i fizikalije oko kutija, takodje mogu biti koristan. :bicepsi:  Pozdrav :scaut_en:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@GrozniNije mnogo 12", nije ni 15" mnogo ali zavisi ko šta voli, zavisi od osetljivosti bas kutije kao i od toga kako se tjunira kutija ako je bas refleks - odnosno na koji se Qtc ide ako je kompresiona.

 

Jednostavnije rečeno, tvoj 10" bas je u kompresiji u određenoj litraži i daje takav i takav bas jer kutija ima takav i takav Qtc. Ako bi ga stavio u manju kutiju, imao bi bas koji ne ide toliko duboko i shodno tome drugačiji Qtc. Ako bi ga stavili u veću kutiju ... well, you get the picture :)

 

Ako ti mnogo problema pravi, smanji litražu i time ćeš mu skratiti friz sa strane baseva. Tu veličina basa malo šta igra već zapremina kutije i damping unutra.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nista bez 15".

 

Kako si me samo procitao. Pokvarenjace :thumbsup:

 

Kao što rekoh, svakom svoje i svakom ono što on misli da je verna reprodukcija :hi: Zato sam napomenuo da svako može da stavi bas po želji i svojoj meri. Skretnicu za srednjetonac ima, a to je glavno kod ovog zvučnika. Sve ostalo kako ko voli.

 

Što se mene tiče, kad budem iz manjih zvučnika čuo ono što mi daje zvučnik od 12" ili 15", prvi ću da ga kupim - pri tom nije da sam poslušao 2 zvučnika u životu pa sudim ;)

Bilo kako bilo, evo kako izgleda simulacija za jedan te isti zvučnik u kompresiji ali u različitim litražama. Iako je -3dB tačka gotovo identična, u manjoj litraži mnogo brže opada glasnoća na niskim učestanostima. To se drastično različito čuje u prostoriji.

 

Postavljena slika

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Jbg-a, Tesla na OB je bilo probe radi da vidimo može li koncepcija da radi. Sad kad znam da može i da mi se sviđa, mogu da podignem kvalitet projekta. 

 

Moji će biti slični kutijama iz prvog linka samo po srednjetoncu koji ću koristiti.

 

Rez će verovatno biti spušten sa prvobitnih 2200Hz na oko 1700-1800 Hz između srednjeg i visokotonca zbog usklađivanja direktivnosti zvučnika. Koristiću dva visokotonca, sa prednje i sa zadnje strane. Bas u basrefleksu, naravno :wink2:

 

Rez između basa i srednjeg na oko 350-400 Hz.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ako se desi da je Tesla zabavnija od novopristiglih , nemoj da te iznenadi

 

a ako su ovi novi dovoljno zabavni , opet ihaj - duplogolo :cheers:

 

Ako su zabavnije Tesla elipse, vraćam ih (nisam ih ni sklanjao kad smo već kod toga - imam 2 para i ne prodajem ni jedan :D ) ovo prodam na kupujem prodajem i uživancija :)  Škola plaćena malo ili ni malo.

 

Ako su jednako zabavni - ostavim ono što mi izgleda lepše Postavljena slika

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...