Jump to content

Bridge na 4 oma ??


Pigy

Preporučeni Komentari

Drugari zanima me da li pojacavac (DIY rucni rad) kome je nominalno opterecenje 4 oma,moze u bridge varijanti da radi i na 4 oma opterecenje zvucnika. Da pretpostavimo da izlazni tranzistori mogu da izdrze tu disipaciju,kao i da ceo sklop pojacavaca moze da da potrebne napone-struje za izlazni par.

 Ovo pitam ne da bih se izivljavao  na tom pojacavacu,nego me zanima ukoliko imam pojacavac recimo 10W/4 oma ,a da ga vezem u most pogonim sa 4 omskim zvucnicima(neko normalno slusanje u sobi).

 Koliko bi bio stabilan takav pojacavac...?

Pozz :hot: :hot: :hot:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 25
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Zen,generalno gledano,ako je pojacavac projektovan za 4 oma, pa uzmem dva takva pojacavaca i vezem ih u most,da li cu moci tada da ga opteretim sa 4 omskim zvucnicima ili ne?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pitam konkretno,radim neku semu sa Ge tranzistorima, i projektovana je za 4 oma,a pri 20V maksimalna snaga je 10W i to na 5W 1% THD,pa zelim malo vecu snagu.

 Za vecu snagu potreban je veci napon,sto znamo da Ge tranzistori ne mogu,pa mi je resenje bridge. Ali ono sto sam ja citao,kad se pojacavac veze u most, minimalna impendansa mora biti  veca dva puta od one za koje je bio projektovan u obicnom(nobridge) modu. Sto znaci da minimalna impendansa za moj pojacavac bi bila 8 oma. Pitam sta bi bilo  kad bi ga opteretio na 4 oma,ako tranzistori izlazni to mogu da podnesu(disipacija)  da li ce pojacavac biti stabilan kao sto je bio na 4 oma,jer tada ce svaki pojacavac ustvari videti 2 oma....?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

OK,trenutno testiram ulazne tranzistore PNP, imedju AF101,AF106 i AF 275.  Izenadio me staklenko AF 101,veoma dobar zvuk,jos malosumni....pozzz

(da nema ko staklenka AF101,imam samo dva,trebaju mi jos dva?)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

stabilnost najverovatnije nece biti kompromitovana

 

dakle -pravi , pa izvesti

Германијум није сам по себи стабилан,а још у мосту...

да се питам ја бих овде протеро аутобус :acute:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kada radi u mostu, izlaz pojacala konkretno vidi polovinu impedanse opterecenja sto je u tvom slucaju 2 oma. Ja bih zaobisao tu ideju sa tim tranzistorima... ali mozes da probas. Mozes da probas i da napravis bicikl koji ide unatraske. Sve je moguce !

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ma znam,sto se vise bakcem to uvidjam kakve mane imaju germanijumci. Jedino dobra stvar sto zaista mogu dobro da se nose sa velikim strujama.

Sto se tice zvuka,nema sanse da se primeti da li je Sicilijum ili germanijum,jedino subjektivno gledanje sto bih ja znao da je to Germanijum.

 Kao i kod Si tranzistora,tako i kod Ge tranzistori,oni  koji imaju vecu Ft imaju imaju i  lepsi zvuk-cistiji.

 Moja prva zamisao je da napravim par tih pojacavaca eto kao pokazna vezba sto bi se reklo,u prvom bi pogonski drajveri bili AC187/188 a izlaz AD162, u drugom pogonski AD161/162a  izlaz AL112, a u trecem AC127/152 a izlaz AD167.

 Jedino sto me je odusevilo to je AF106,AF101 i donekle AD162.

 Inace moja zamisao je da napravim aktiv Bi-amp 2.1 i to da pogonim Full range zvucnik sa visokotoncem, ali i pojacavac da bude full range a samo aktiv subfilter sa pojacivacem za bas/subwoofer zvucnik. Pa sam planirao da Germanijum gura full range...ali  ...

 Mislim da je to  previse skupo i nesigurno da se zaj.... sa mostnim spojom,nego da napravim neki pojacivac pa samo ce mi se reci da li se vredi  igrati se sa germanijumom.

 Jedino mi nije jasno zasto pojedini tranzistori imaju prilicno dubok i jak bas,kao na pr GT402b,cak bolje od mnogih Si tranzistora,obicno vazi pravilo da koliko je sroka ft ona zadire i u visokom i u niskom frekventnom podrucju,ali nije bas tako.

Aj da sklepam nesto pa se cuemo,hvala na podrsci..pozz

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Samo da pitam,mozete li mi pomoci da umesto termistora ugradim Vbias(tranzistor),stavio bih verovatno AC187K posto moze lepo da se zasrafi za hladnjak a i drajveri su AC187/188. Izlazne sam odabrao AD139(Posle silnih preslusavanja AD162,AD149,AD439,2N1428,2N1537A.....pao je izbor na AD139,a ulaz ASY75,i naponski u ,,a,, klasi AC152.

Evo i seme,samo sto ce malo biti imenjena pa umesto AD 162/162 ide AC187/188K  pa onda izlazni tranzistori.

 Izmene za izlazne tranzistore bi bile kao ova cetvrta sema NF 10W 24V.

 Ja cu probati da uradim izmene kako ja mislim da bi moglo pa cu okaciti ovde da vidite,pozz

post-385-0-62463000-1381324580_thumb.jpg

post-385-0-43233700-1381324719_thumb.jpg

post-385-0-76534400-1381324787_thumb.jpg

post-385-0-08020500-1381324929_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

   Kolegione Piggy 

 

Ako ti nesto znaci eto praistorijske seme quasicompl. pojacala snage sa Ge.Tr.  od legendarnog  Dr. H.C. Lin-a ! ,

 

Licno bih probao na mesto VBE . stabilizatora  staklene Ge. diode tipa AA ... 

 

 Ps , Ne obecavam ti nista ali pokusacu da ti pronadjem neke sitne Ge Tr. tipa AF... iz nekih starih TV tunera , MF stepena i sl . 

 

   Pozdrav ! 

 

 

post-556-0-04286600-1381350439_thumb.gif

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Koliko sam ja pregledao tu semu,stabilizacija temperature je uradjena samo termistorom i otpornikom od 100 oma,sto smatram da nije dovoljno za termicku stabilnost pojacavaca. Nema trimere za podesavanje simetrije,kao ni trimer za mirnu struju. Tranzistore 2N109 i slicne se nemogu ni naci,naravno uvek postoje zamene,sve u svemu sema mi ne deluje uverljivo,pa cu se ipak drzati simensovih sema,ali hvala na pomoci. Naravno ako imas neke tranzistore,tu sam,tako sam preko ovde forumasa kao i na drugom sajtu dobio prilicno poklona-rusa,pa bi bio red i da nesto uradim,da ne bude prazna prica. Samo bih zamolio drugare da mi pomognu da resim taj problem sa Vbias tranzistorom,znaci ja bih izbacio diodu i NTC otpornik, a tu ubacio tranzistor. Ono sto mene cudi i nikako mi nije jasno zasto u vecini,da ne kazem svim semama sa Ge tranzistorima,ako je snaga recimo 10W, na polovini snage,t.e 5W izoblicenja su 1%,dok to nije slucaj sa semama gde su Si tranzistori. Citao sam da NTC otpornik doprinosi nelinearnim izoblicenjima,e sad da li on toliko degradira zvuk ili su u pitanju sami Ge tranzistori,to neznam.Mada u jednoj semi gde su ulaz,naponski i drajveri Si a samo izlazni Ge tranzistori,nije takav slucaj,evo okacicu da vidite razlike. Na prvoj semi,na levoj strani u gornjem uglu,videcete da pri naponu od 24V snaga je 10W i to pri 5W izoblicenje je 1%.Dok na drugoj semi gde je ulaz Silicijumski tranzistor,naponski isto tako,a drajveri kombinacija, i izlazni Ge tranzistori,drugacija slika pa je izoblicenje manje i tek pri maskimalnoj snazi naglo se povecava izoblicenje,iako i u toj semi ima NTC termistor???Koliko sam ja pregledao tu semu,stabilizacija remperature je uradjena samo termistorom i otpornikom od 100 oma,sto smatram da nije dovoljno za termicku stabilnost pojacavaca. Nema trimere za podesavanje simetrije,kao ni trimer za mirnu struju. Tranzistore 2N109 i slicne se nemogu ni naci,naravno uvek postoje zamene,sve u svemu sema mi ne deluje uverljivo,pa cu se ipak drzati simensovih sema,ali hvala na pomoci. Naravmo ako imas neke tranzistore,tu sam,tako sam preko ovde forumasa kao i na drugom sajtu dobio prilicno poklona-rusa,pa bi bio red i da nesto uradim,da ne bude prazna prica. Samo bih zamolio drugare da mi pomognu da resim taj problem sa Vbias tranzistorom,znaci ja bih izbacio diodu i NTC otpornik, a tu ubacio tranzistor. Ono sto mene cudi i nikako mi nije jasno zasto u vecini,da ne kazem svim semama sa Ge tranzistorima,ako je snaga recimo 10W, na polovini snage,t.e 5W izoblicenja su 1%,dok to nije slucaj sa semama gde su Si tranzistori. Citao sam da NTC otpornik doprinosi nelinearnim izoblicenjima,e sad da li on toliko degradira zvuk ili su u pitanju sami Ge tranzistori. Mada u jednoj semi gde su ulaz,naponski i drajveri Si a samo izlazni Ge tranzistori,nije takav slucaj,evo okacicu da vidite razlike.Oprostite,nesto se pokarabusilo pa sam dva puta napisao isti text! soory

post-385-0-85089200-1381395776_thumb.jpg

post-385-0-83416900-1381395886_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kolegione Pigy 

 

Ta stara Lin-ova sema je recimo tkzv. genericka sema , sa svim raznim manama isto kao i kod ovih starih Siemens sema ,

odnosno moje misljenje je da bi te danas retke Ge. Tranzistore trebao upotrebiti na isti nacin kao sto je vec uradjeno puno puta u  konvencionalnim Si. qusicompl. Singleton CFB AB klase pojacalima snage ,

recimo par snaznih AD... Ge/ TO3 . u izlazu , pre njih par dobro uparenih AC... Ge komplementaraca za drajvere , isto takav AC... Ge. u VAS stepenu  , i kao ulazni singleton isto tako neki manji AF... Ge na ulazu . 

Moje misljenje je da bi  takvoj konfiguraciji najbolje leglo  bipolarno napajanje reda max +/- 24VDC  sa virtuelnom tackom mase , 

isto tako smatram da je opterecenje od 16 ohma optimalno za takvo relativno manje snage Ge. pojacalo . 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Razumem,znas i sam da vecina starih Ge tranzistora ima maximalni napon Vce = 32V, AC187/188 = 15V,AD161/162 = 20V,a jedino AC127/152 = 32V,tako da neznam koliko je opravdano da recimo ako uzmem da mi drajveri budu AC187/188 onda maksimalno napajanje uz malu rezervu bi moglo da bude +/- 10VDC, Snaga pri tom napajanju je 10W na 4 oma,sto znaci na 16 oma bih imao jedva 2,5W i to 10%THD,znaci mogao bih da slusam 1W da bi bilo bez izoblicenja,sto je svakako premala snaga.

Onu semu koju si postovao,prokomentariso sam koliko sam mogao,jer mi zaista deluje malo neozbiljno da nemoze da se namesti mirna struja i simetrija napajanja,a da je sve to reseno tako da se automatski postavlja radna tacka i sve ostalo ,nisam bas siguran.

S druge strane da eletrolit toliko utice na zvuk ,ne znam ali elektrolit za razliku od izlaznog transformatora bar prenosi ceo cujni frekventni opseg(20Hz-20kHz) dok transformatori to ne mogu ili su vrlo retki i skupi oni koji to mogu.

Tako da sve u svemu,vidim da je ovo Sizifov posao,ali....ja volim ovaj hobi i to me opusta.

Zato molim drugare da mi pomognu da ona sema koju sam postovao,proradi!

I ako mogu da mi pomognu da izbacim onaj NTC otpornik i diodu,jer mislim da dobar deo izoblicenja poticu od njega....?

Ajde drugari javite se,da ne bude ovo samo dijalog izmedju mene i dragog prijatelja,,BANAT,, Pozzz :respect:

Evo seme jos jednom...

post-385-0-78568700-1381490060_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  Pigy 

 

Kod Dr.Lin-ove seme mirna se struja podesava trim pot-m R6 od 100R koji je u paraleli sa NTC otporom , dok se 1/2 B - napajanja podesava otporom R2 - 39K . 

Kod te seme definitivno fale i emiterski otpori kod izlaznih Tr. vrednosti oko 1 ohm , isto tako smatram da otpor R1 treba da bude 27000 ohma umesto naznacenih 2700 ohma . 

Ipak sema Leak 30 Ge. Amp-a je napribliznija opisu pojacala iz mog prethodnog posta  ,

i naravno da se slazem se sa tobom da je sprezni Elko je mnogo bolje resenje od Izlaznog trafoa ! 

 Kod te tvoje prilozene seme koja i nije tako losa NTC otpor i dioda nemaju tu neki posebno znacajan uticaj na THD % , jer je ta bias dioda polarisana tako da stalno provodi , dok NTC otpornik samo menja svoju vrednost u zavisnosti od temperature izlaznih Tr. , moje misljenje je da uzrok povecanom THD jeste to sto se izlazni Tr. ganjaju direkt iz VAS stepena ( AC153K ) , isto tako smatram da je Fb blokac 6,8nF prevelik , tu recimo treba probati sa blokcem od 680pF pa na vise . 

I dalje sam misljenja da je 16 ohma zvucnik optimalan za takvo Ge pojacalce ! , pogotovu ako se radi o visoko efikasnoj  16 ohma zvucnoj kutiji . 

post-556-0-27252900-1381523029_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala druze na komentaru,hvala sto mi dajes podrsku, razumem da je za mnoge ovde forumase ovo baktanje sa Ge semama gubljenje vremena.

kao sto sam rekao meni je to uzivanje jer ne trazim vrhunske perfomanse. Tako razmisljajuci  u vezi prve seme koju sam postovao i koje bi sve izmene trebao da uradim,onda sam odlucio da pravim pojacalo po drugoj semi onoj gde je napon 24V,samo sto bih ja radio sa 20VDC,nadam se da ce pojacavac raditi dobro i na taj napon,stim sto cu samo druge tranzistore upotrebiti . Video sam da ima tih NTC u MG Nis,Kad sklopim javicu se.

 Recite mi jel nece biti problem sto cu pojacavac napajati umesto 24V,ja cu koristiti 20VDC?

post-385-0-48074300-1381735709_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pigy 

 

  Slazem se sa Ikarom ! 

 

BTW , skini i pogledaj semu od zanimljivog Philips `integralca ` 22gh943 ! , tu su isto upotrebljeni Ge Tr. u pojacalima snage ,  sa jednostranim napajanjem  B - = 35,5VDC .  

 

   Pozdrav ! 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ta sema je veoma slicna sa ovima koje sam ja postovao,imam i ja jos jednu Siemens-ovu ,napon napajanja 50V a snaga 45W.

A recite mi koliki bi napon bio izmedju baze drajvera,zanima me da znam da li tu mogu da upotrebim AC187?(umesto NTC otpornika)

 Juce poceh  da uparujem drajvere za izlazne, o ljudi AC 187 ima pojacanje od 1000-2000,zar je moguce?

Uspeh da uparim 7 para AC187/188, al nisu svi od istog proizvodjaca,jel to moze izazvati neki problem?

post-385-0-70152900-1381820194_thumb.jpe

post-385-0-21892700-1381820278_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

A recite mi koliki bi napon bio izmedju baze drajvera,zanima me da znam da li tu mogu da upotrebim AC187?(umesto NTC otpornika)

 

Taj napon  je oko 0.4V do 0.6V zato sto je napon izmedju baze i emitera god Ge tranzistora oko 0.2-0.3V a tu imas dva puta taj napon.

Dakle tu nece biti veliki napon tako da mozes bez problema upotrbiti koji hoces tranzistor.

Medjutim, tu je mozda problem sto je taj napon tako mali. Ne znam koliko ce pojacanje imati taj AC-jac pri tako malom Uce ( nigde ne nadjoh grafove za Ge  tranzistore) pa je mozda ipak bolja solucija NTC.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala Gosha,imam ja graf za AC187 pa cu slikati i okaciti. Citao sam da NTC nije pogodan jer nemoze da se regulise mirna struja kad napon varira,pa bi trebalo da uradi stabilizacija napona,zato je tranzistor i bolji....(ako sam dobro razumeo)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...