Jump to content

Pomoc oko DIY SS pojacala !


BANAT

Preporučeni Komentari

  • Odgovora 127
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

A to bi ti hteo?

Ja sam ti lenstina i teoreticar.

A mogli bi smo da obrnemo neko pice, rucak i slicno kad nekad dodjem u Jagodinu.

Ako slucajno kupujes hleb ili pecivo u onoj pekari na putu prema Djudjevom brdu pozdravi mi bata Saleta. ;)

 

Cuti i radi ono sto odlicno umes. Ne sumnjam da uzivas u tome.

 

Mnogi od nas mozda nikada nece videti tvoj zadovoljan izraz na licu sto si realizovao nesto fino ali budi siguran da cemo to znati.

 

Pohvali nam se isto onako kao sa onim prelepim malim kutijama i svim onim pre toga pa da uzivamo zajedno.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 nedelje kasnije...

Evo kratkog apdejta:

 

- pušćen napon, nema dima

- prikačen jedan kanal, napon napajanja nešto veći +-43V (taki je trafo, nema biranja)

- mirna struja podešena na 100mA

- ulaz kratko spojen: offset oko 2mA

- svi naponi OK

 

Pratim kako se ponaša. Problem će biti smlačiti ovaj hladnjak, poveliki je :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Eh Nesicu.

Ti si ga osmislio kao da je konacan ali ako te zanima temp.tracking onda si trebao da prezalis tranzistore unapred i da ga nakarabudzis na mali hladnjak pa laserski termometar i zapisuj pa napravi plot kako se krece i imaces sliku sta da radis da se to popravi ako treba a trebace verovatno.

Mada ni ovako nema greske jer su uslovi realniji samo treba strpljenja vise ali i imas vise vremena da baratas mozda i stopericom, diferencijalnim termometrom ili sta znam kako ces.

Osim ako nisi nesto vec ugradio za kompenzaciju ili onaj Francuz nije nesto konkretno napisao posto je probao svasta od BJT. Nisam posle pratio a to je cini mi se u toku jos uvek.

Ja verujem da ljudima nije do toga da nesto posebno kriju ali treba imati vremena i da se napise uopste nesto a kamoli da se to sroci kako valja i da bude neka konacna informacija da ne kazem recept.

Borko kaze da je resio. Ako nesto zaglavis valjda ce ti pomoci sa nekim tipom.

Ne lupetam valjda? U pitanju su BJT u izlazu?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Evo još par informacija, dok noga sama cupka :), u nedostatku vremena za nešto detaljnije. 

Prvo, pločica je pogođena. Amp je povezan, ožičen, za svaku sigurnost ubačena zaštita uC1237. Ono čega sam se plašio se nije ispoljilo. Ni traga od šuma, bruma, ničeg, nečujan. PSU klasik C bank. Jedan trafo, jedno napajanje, dva kanala. Nemam vremena sada, kasnije ću neku sliku prototipa. Celu noć je bio pod naponom, bias ostao na prepodešenih 50mA, offset oko nule. Trenutno direkt na komp, svira na kutijama koje sam, kradom, pozajmio od supruge :) . Ako se nešto neplanirano ne desi ubacujem ga u sistem.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Par slika test setupa:

 

Postavljena slika   Postavljena slika    Postavljena slika   Postavljena slika

 

  Postavljena slika  Postavljena slika

 

 

Juče preko celog dana, pa sve do sad, bias se nije promenio, tu je oko 50mA +/- 1 do 2mA. Offset takođe oko nule, sa marginama od oko 2-3mA. To su odlični merni rezultati. 

Ukratko o zvuku. Sinoć sam ugrabio vremena da poslušam, nekih sat i po. Očekujem da se amp probudi. Za sad svira nekako sirovo, nema tu layera, 3D-a i ostalih svari koji čine pozornicu. Stegnut je nekako, ravan. Ne mogu za sad da mu dodelim atribute (visoko) kvalitetnog izlaza. Zvuk je otvoren, svetlijeg karaktera, i to cenim kod uređaja. Prikačio sam ga za komp i neka svirka, nek se delovi na pločici formiraju nekoliko dana. Mislim sve je tu, prisutno, ali fali lepršavosti, vazduha, nedostaje opuštencije pri svirki sa raznoraznim iznenađenjima koje donosi muzika. Ono što sam takođe primetio, jako je izbirljiv prema kvalitetu snimka.

 

( Ovde sam napisao još nešto, pa odradio delete. Ipak mislim da je previše rano za takve zaključke. )

 

Čekam i slušam... pa javljam promene ako budu nastale (verujem da hoće, i to na bolje), ako nekog interesuje :)

...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Javile se promene. Na bolje, naravno. Sve ono što sam nabrojao kao nedostatke može da se izbriše. Stvari su jednostavno došle na svoje mesto. Amp se smirio, prisutna je ravnoteža i balans zvučne slike - istakao bih da mu je to sjajna osobina. Itd, itd... mnogo je pisano na velikom DiyA u vezi ovog vssa pristupa i mogu reći da se slažem sa svim iznetim. Niti jednom nije pokazao bilo kakve znake nestabilnosti u radu. Ovo je zaista odličan amp i ako vam treba nešto u ovoj klasi slobodno pravite. Ulaganja su zaista mala, a dobitak veliki.

Kako mi je ova probna "šasija" potrebna za probu nečeg drugog, za sada toliko od mene što se tiče ovog ampa. Moglo bi da se tu još eksperimentiše sa drugim tranzistorima, posebno u VAS delu, ali za to sada nemam vremena. I u trenutnom stanju svira sjajno. Ono što mogu da učinim potencijalnim diyerima koji su zainteresovani da prave ili čuju ovaj amp, jeste da pošaljem ove sklopljene module. Potrebno vam je napajanje, hladnjak (ne preveliki), nešto žica za povezivanje i da amp zasvira. Napon u rasponu od 35-40V će biti OK. Ako neko želi da prisvoji ove module, možemo se dogovoriti i u vezi toga.

Fajlove za izradu pločica ću postaviti za koji dan.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

   Nesicu  Sjajne Vesti  !!! 

 

 

  BTW , licno smatram da je trebalo malo vremena da Svi Elkovi ` legnu ` , odnosno da se formiraju 100 % da bi Amp zasvirao kako treba !

 

  Pozdrav ! 

 

Edit : 

 

 Pitanje : Da li su po zvuku ovi tvoji VSSA Amp-ovi smaraci usiju ? , kao na primer oni sa VFB spregom , ili su OK za slusanje 24/7 ? 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da, odlične vesti. Svakim danom je svirao sve bolje. Sada je dostigao nekih 40 radnih sati, mada mislim da je i to malo. Zvuk bi se sigurno još uvek menjao (na bolje), ali moram da prekinem zbog drugih obaveza.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

 

 Pitanje : Da li su po zvuku ovi tvoji VSSA Amp-ovi smaraci usiju ? , kao na primer oni sa VFB spregom , ili su OK za slusanje 24/7 ? 

 

Ne, nisu, ali sam se toga bojao na početku (to sam i naglasio). Nakon otprilike 15-ak sati se sve promenilo. Bez problema slušljivo na duže vreme. Pržio sam ga ja i po nekoliko sati i to ne baš tiho, bez ikakvog slušnog zamora. Skroz odličan uređaj.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 7 months later...

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...