Jump to content
Sipi

MOSFET-trioda Mju folover verzija

Recommended Posts

Evo i treceg nastavka price na temu MOSFET u triodnoj vezi - obecavam da je i poslednji :lol:

Dakle, glavna razlika u odnosu na prethodni je u tome sto je upotrebljena Mju folover veza (vise o tom sklopu moze da se procita kod Morgan-a Jones-a i John-a Broskie-a). Prednost je u mnogo boljem drive-u (sjajno radi i na 1k opterecenju samo u tom slucaju treba povecati izlazni sprezni kond na bar 100uF). Sirina propusnog opsega i fazna karakteristika su i dalje vrlo dobri - cetvrtka na 20kHz je vrlo malo zaobljena na vrhu i jedva nakosena toliko da se lepo vidi vertkalna crta.

Zvucna slika je unekoliko koherentnija. Takodje, prvo sto se cuje je izuzetna zivost, neposrednost u prezentaciji, cenim da bi neki tzv. "mrtvi" sistemi mogli da "ozive".

Zbog snaznog drive-a i skoro rail-to-rail swinga, nije losa ideja koristiti ovaj stepen kao VAS na nekom malom Power Buffer-u do 10-ak W (neka mini verzija F4 ili nesto fino sa Lateralcima ili Ciuffoli-jev Single Ended Power Follower ili slican Macurin amp, ili SEWA projekat....)

Ubaceni su i Source otpori na "triodnom" MOSFETu (R11 i R18) koji ne degenerisu znacajno Source ali omogucavaju lakse podesavanje Id koja treba da bude oko 12-15mA. Treba krenuti sa 10 oma pa ako je Id preko 15mA, treba ih povecavati do oko 33 oma, a ako i to nije dovoljno treba smanjiti R3 odn. R20. Naravno, postupak je obrnut ukoliko je pocetna vrednost Id suvise mala.

Naravno te vrednosti vaze za dato pojacanje od 6dB tj. feedback network 47k/22k. Ako se zeli veci gain, mozemo R5/R25 smanjiti do 10k sto daje 13dB (4.5V/V) a ako treba i vise od toga onda treba povecati R4/R21 (100k max. odn. 20dB gain) ali tada moramo da povecamo i R3/R20 kako bi smo ocuvali Id na zeljenoj vrednosti.

Date vrednosti sam testirao sa Fairchild-ovim BS170 (iz Mikroprinca) gde Id od 15mA odgovara Vgs=2.7V i to prilicno uniformno na 20-ak komada koje sam pazario (razlike su 1-2mA na istom Vgs).

Evo seme:

post-20-0-04975400-1334415446_thumb.gif

Predlog PCB (100 x 32 mm, pogled na bakar):

post-20-0-41165900-1334596552_thumb.gif

Prototip:

post-20-0-65066900-1334415847_thumb.jpg

PDF file za PCB (A4, 600dpi, 1:1 - 100x32mm)

bs170_mju.pdf

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Sve greske uocene na PCB-u su ispravljene. Sada je sve OK.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Овакво икебанисање са чинчевима још није виђено,може ли онај јадничак од бакра да издржи аудиофилске каблове док траје тестирање? :shinymj5:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Овакво икебанисање са чинчевима још није виђено,може ли онај јадничак од бакра да издржи аудиофилске каблове док траје тестирање? :shinymj5:

Mora da izdrzi - poslus'o sam neke savete pa sam uz'o ekstra debelu zicu :lol:

Hvala Sipi!

Nema na cemu, nego sam zaboravio da napomenem da treba 5-6 sekundi da se po ukljucenju uspostavi radni rezim jer tol'ko treba da se napuni C4/C5 preko R13/R16.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sipi, kako ti mislis da mi postignemo da napravimo sve sto ti konstruises, a jos niko i ne sumnja u to da sve sto konstrises svira dobro........Hvala Sipi, ovo je jos jedan folder u D:ElektronikaAudioSipi.... Bar kod mene.... :wink2:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bila bi dobra fora odraditi jedno povece kuciste i njega staviti trafo sa ispravljacem za vise napona, a u kucistu ostaviti dovoljno mesta tako da kako Sipi izbaci neki novi preamp tako se samo kao kartica ubaci unutra i pove napajanje. I onda volj ti trioda, voljt mu folover volj ti sta ti ja znam sta nam je sve Sipi poklonio ovde.... Na ulazu relejni izbor kanala, na izlazu relejni izbor preampa :ludiloooo: i biras u zavisnosti od toga u kavom si raspolozenju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa za probu može i ovako, ufatio me neizdrž što bi rek'o gosn Žika. Sklepao bih ga ja i ranije no sam imao goste :buehehe:Nego, evo ga sviri, ali mi nešto izgleda ne štima, nisam mu pravio regulaciju već sam ga za probu nakačio na napajanje od F5 (na pozitivni rail cap multipliera by Sipi) gde imam 23V a ne 24V, možda je tu problem. Sve je napravljeno kao u šemi samo je na ulazu otpornik od 10K a ne od 22K zarad većeg gaina. No, kada merim napon na donjem source otporniku od 10 oma dobijam samo 15mV što bi značilo da je Id samo 1,5mA. Da li sam nešto poremetio promenom ovog ulaznog otpornika ili nešto drugo. Dobiće naravno čestito napajanje, i pločice i tome slično, ovo je samo bilo za brzinsku probu i debugging :thumbsup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo, sad sam zamenio sa 22k da sve bude kao na šemi i i dalje ista situacija. Mada, ovo i ovako "gladno" ne svira loše uopšte.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×