Jump to content

on line calc, room, polozaj zvucnika


ZZZ

Preporučeni Komentari

evo nekih po mom misljenjuOK on-line kalkulatora u vezi saroom acoustic i slicno... :rolleyes: .http://www.hunecke.de/en/calculators/room-eigenmodes.html.http://www.hunecke.de/java/lautsprecher/test-stereoplay-en.html.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 11
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Možda odlično za pravilne oblike prostorije... Gledam, ali ne vidim mogućnost da isečem kosine... :( Meni je na 7.4x10.2x3.5 metara gabarita stavio nešto sa 17Hz... Međutim, nemam ja 3.5 metara svugde... :scratch_head:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Akustika prostorija je naravno dosta komplikovanija, jer podrazumeva uticaje velikog broja faktora koje je teško obuhvatiti nekim modelom za kalkulacije. Barem ne ovim jednostavnijim modelima.

Tada se naravno koriste merenja.

Evo vrlo koriskog štiva, Ozren Bilan, katedra za akustiku zagrebačkog (i splitskog) FER-a: Akustika prostorija

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zanimljiv mi je onaj drugi link jer u mojoj sobi 4x4m pokazuje odlične karakteristike sa najskupljim, čitaj najvećim, primjercima koji idu najdublje u basu, a upravo žalosne rezultate sa jeftinijim, čitaj manjim, primjercima koji u basu ne idu niže od npr 50 Hz.Ja ipak nisam upučen u fiziku valova dovoljno da potvrdim ili opovrgnem pokazane rezultate, ali sam ipak malo sumnjičav kada vidim da prema kalkulaciji zvučnik koji sam slušao u prostoriji većoj od 60 m2 i koji je i taj prostor itekako punio basom, a da je u mojoj izbi sve zeleno.Čiji je to kalkulator? Stereoplay?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

to su reativni pokazatelji u apstraktnom prostoruali su ipak zanimljivi i lepo vizuelno predstavljeni, veoma jednosavno.verovatno i ne odstupaju mnogo od konkretnih prostora.uniformne raspodele i izgledaju otprilike tako veoma jasno i sekvencijalnoslicno kao i na generatoru samo u drugom sistemu...ali kada se uzme recimo realtime random picked F impulsonda nsataje haos i simulacije postaju pretpostavljam veoma komplikovane...u svakom slucaju meni je bilo veoma znimljivo i radi on line... :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Za pocetak prekontrolisi RC konstante u elektronskim kolima pre zvucnika...i napajanja u uredjajimau principu kada govorimo o niskom podruciju samo to utice pre zvucnika...i naravno ZV i prostorija...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala, ZZZ!Naravno da nisam kvalificiran da dajem konačan sud o tome. Samo sam napisao što sam primjetio u usporedbi sa nekim zvučnicima koje sam slušao u stvarno velikim sobama i rezultatima za moju sobu.Kako god, nisam još naišao na nikoga tko bi rekao da Dynaudio Audience 72 nije prevelik za mojih 16 kvadrata, a opet ja u toj sobi nemam sub-basa. Zašto? Ne znam!Je li do sobe ili do pojačala ili do još nećega prije?Imao sam na probi Korato izlaz i dva cijevna pretpojačala. Sa drugim izvorima zvuka nego danas. Ni tada se nije događao sub-bas. Zapravo je bas sa Koratom bio i nešto malo suvlji (po mom mišljenju i nešto bolji).Sve u svemu, je zanimljivo pogledati rezultate.P.S.Što se tiće RC konstanti ne znam kako se to provjerava, gdje točno, niti što trebam očekivati. :blush:Ja i nisam neki diyer... :)Mogu dodati samo da sam imao nakon nekog vremena sa ovim lampiziranim playerom prenaglašen bas, ali ispostavilo se da je to zbog toga što mi je iz meni nedokućivog razloga grijanje lampi palo na 5V. Nakon preslagivanja i dobivanja stabilnih 6,3 je sve opet normalno.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa jeste upravo to zanimljivo je pogledati rezultatea za RC sprege, imas ih sj=koro na svakom ulazu u pojacavacto je onaj kondezator naulazu i odmah posle je otpornik prema masi isto naulazumozes "odokativnom" metodom proveriti vrednosti,pa prema formuli utvrdi koja je donja frekvencija networkaorijentaciono bi trebalo biti 10K i 10uF za [email protected] ili cca. -0.25db@20Hzto je kao neki standard...(gornje i donje granice opsega nisu na -3db vec na -0.25db)gornju granicu odredjuje sprega ulazne kapacitivnosti i unutrasnjeg otpora generatorasto se ne da bas odokativnom metdom utvrditi...cheers

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

E, baš mi je tako nešto trebalo! :good2: Dao si mi smijer što i kako proučiti. Tenx! :cheers: Čuo sam taj izraz, ali budući da sam netehnički tip baš mi je trebalo jedno ovakvo objašnjenje jer tek sada mogu početi shvaćati primjenu/namjenu kad naiđem na neko štivo.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...