Jump to content

Visaton i Focal TL dvosistemac


Koja

Preporučeni Komentari

Pozdrav ljudi, posto dobar deo dana provedem za kompom i to je mesto gde slusam muziku, resio sam da iz sobe izbacim ove velike Cerwin Vega zvucnike i napravim sebi malo prostora. Takodje sam odlucio da napravim zvucnike koji bi stajali na stolu ispred mene, to jest pored monitora, a koji bi se kao mogli nazvati high end. Inace imam Asus Xonar STX zvucnu i Sony 530ES pojacalo. U poslednjih nekoliko meseci sam citao, pravio proracune, merkao drajvere, gledao sta mogu da napravim, sta bi se uklopilo itd. Na kraju sam uzeo Visaton AL130 midbass i Focal TC90K kevlar inverted dome tweeter:

Postavljena slika

Postavljena slika

Red je dosao na skretnicu, tu sam izgubio bas dosta vremena simulirajuci razne varijante. Na kraju sam se odlucio za skretnicu koja spusta SPL na jedva iznad 80db, ali zato ide dosta linearno do niskih frekvencija:

Postavljena slika

Postavljena slika

Nabavio sam sve elemente, kondenzatori su Mundorf Mcap, otpornici Visaton i Mundorf metal oxid 10W, kalemove sam rucno motao od 1.4 i 1.2 zice.

Sve to sam posle ponovo izmerio i uneo izmerene vrednosti u program :)

Sto se frekvencijske karapteristike tice, visokotonci namerno idu koji db jace pri kraju opsega. Na zalost, visatonov program nema TL kutije, pa je midbass u programu stavljen kao neki bassreflex sa slicnim osobinama.

Takodje nisam mogao tj imao faznu karakteristiku za Focal visokotonac kada sam unosio njegov SPL i impedansu u program, pa cu morati kada napravim skretnicu da obratim paznju na fazno kasnjenje drajvera, tj da li ce moci da budu na istom baffle-u ili cu morati neki da pomerim napred ili nazad za par cm.

Nisam dodavao kola za korigovanje impedanse, planiram da ga koristim na standardnom tranzistorskom pojacalu (imam Sony 530ES). Lampe ne.

Ako kasnije odlucim da pravim neki gainclone, da li ce on raditi ok sa ovakvom karakteristikom impedanse?

E sad ide najzanimljiviji deo: Transmission Line kutija. Od onog sto sam uspeo da nadjem, najozbiljniji su mi se cinili proracuni sa quarter-wave . com sajta, koristio sam njihovu excel tabelu da od parametara mojih Visaton AL130 midbasseva dobijem oblik tunela. Vazno: samo sam uneo parametre koje Visaton ima na svom sajtu za te drajvere, nisam nista merio sam niti sam uzimao u obzir skretnicu koja mozda utice na ove parametre. Da li je to ok pristup?

Dobio sam sledece vrednosti:

duzina tunela = 1.198 m

povrsina pocetka tunela = 0.0363 m^2

povrsina izlaza = 0.0036 m^2

Sve to je za S0/S1 = 0.1, odnosno deset puta manja povrsina izlaza, jer tako dobijem najmanju kutiju, a i covek koji je radio simulacije i proracune preporucuje takav ili priblizan odnos. Pozicija midbass drajvera treba da bude na 20% duzine tunela.

E sad dolazimo do zanimljivog dela: posto studiram programiranje, nije mi bilo problem da sednem dva dana i iskucam program koji ce sam da mi crta tunel, racuna suzenja, skretanje pod suzenjem itd. Svi proracuni su vrlo tacni. Izlaz je slika u png formatu, koja je u razmeri 1 pixel = 1 milimetar, pa je sve posle vrlo lako premeriti u nekom programu za crtanje. Na zalost, nemam nikakav interfejs za program pa ne bi bilo smisla da vam kacim to, jer sve vrednosti i oblik tunela kucam direktno u kod, pa kompajliram. Ako neko zna javu, mu mu poslati projekat, pa ce se vrlo lako snaci. Mozda se jednom nateram da napravim interfejs pa da mogu svi da koriste. Evo kako bitni delovi izgledaju (ulaz i oblik tunela):

ukupna_duzina = 1.198;double S0 = 0.0363;double S1 = 0.0036;double SIRINA = 0.18;debljina_daske = 18;	pocetak_tunela = S0/SIRINA;kraj_tunela = S1/SIRINA;strana_suzavanja = DESNO;smer = DOLE;
pocetna_daska();crtaj(245);skreni(DESNO);crtaj(18);skreni(DESNO);crtaj(333);skreni(DESNO);crtaj(196);skreni(DESNO);crtaj(75);skreni(LEVO);crtaj(18);
Evo sta program izbaci:

Postavljena slika

To je pogled na kutiju sa strane. Kod skretanja tunela potrebno bi bilo jos iscrtati cetvrtinu kruga (u stvari, elipse), tj da tunel stalno ima pravilan oblik odnosno konstantno suzavanje.

Evo kako to sve izgleda kada se posle malo doradi u nekom programu za crtanje, sada ce sve biti mnogo jasnije:

Postavljena slika

Jos jednom ponavljam, 1 pixel na slici je jedan milimetar u stvarnosti, tako da je sve vrlo lako premeriti. Ona rupa oko koje ide tunel je ostavljena za skretnicu. Visine drajvera su takve kakve su jer ce, kao sto sam rekao, zvucnici stajati na stolu, na 40-100 cm od mene. Midbass je na oko 20% duzine tunela. Moram jos da vidim da li cu neki morati da pomerim unazad ili unapred, zbog faze, sto bi mi delimicno izmenilo kutiju.

To bi bilo to. Nisam jos poceo da lemim skretnicu, niti sam narucivao daske za kutiju jos. Za sada imam samo zvucnike i elemente za skretnicu. Daske bih verovatno uzeo sperplocu 18mm (u programu moze da se stavi razlicita debljina materijala) i posle je ofarbao u bordo ili teget i izlakirao.

Ima li neko neku kritiku, predlog, sugestiju, pre nego sto pocnem da pravim? Projekat kutije nije neki problem izmeniti. Nije problem ni menjati skretnicu ali onda bih morao da kupim nove elemente a nisam bas pri parama :( Takodje bi mi bas trebao neki linearan mikrofon za merenje zvucnika posle tj za proveru i podesavanje. Na zalost onaj mikrofon Berhinger ECM8000 je oko 50 evra, sto mi je suvise skupo a i pitanje da li moze da se nabavi kod nas. Izgleda da cu morati da pravim "na slepo" tj bez merenja. Ne znam gde bih mogao da nabavim onu Panasonic kapsulu koja je u njemu pa da sam pravim napajanje za mic, video sam negde shemu.

Inace zelja mi je bila da napravim manje kutije, ovo je dosta veliko za sto a opet najmanja TL kutija. Mogu da napravim i bass reflex gde bi kutija bila svega nekih 11 litara unutra, ali nekako mi je draze da probam TL, plus plasim se da mala greska u bass relex proracunu ne napravi veliku gresku u zvuku, jer ipak TL ima dosta vecu toleranciju, bar tako ljudi kazu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 95
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Svaka ti čast. Toliko vremena posvetiti projektu za uz pored računara... :)Ja sam se baš lepo zadovoljio ovim negdašnjim Zenovim Behringerima uz komp...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa prakticno to ce mi biti jedini zvucnici... nemam bas mesta gde da drzim jos neke, barem dok se ne odselim :P A i kasnije ovi zvucnici koje pravim mogu lako na neke stalke i da se stave bilo gde :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Svaka ti čast. Toliko vremena posvetiti projektu za uz pored računara... :)Ja sam se baš lepo zadovoljio ovim negdašnjim Zenovim Behringerima uz komp...

Strogo govoreći, i ono što si kod mene video bi se moglo tako nazvati...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mozda ipak gresis. Mislim da TL (horna ili sl.) nije naknadno podesiv, a BR jeste. Za pocetak, ipak navijam za BR...

malo iskustva (skretnica, smicanje drajvera, dampiranje, Fb=?), pa tek onda drugi tip kutije.

Koliko je u tvom TL proracunu Fb?

AL130 mogu da ti TSp izmerim...

PozdraV

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Fora je sto nemam nikakve povratne informacije o tome sta ce tunel uraditi sa zvukom. Uopste ne znam koliki je Fb.

Koristim sledecu tabelu za proracun: http://quarter-wave.com/TLs/Alignment_Tables_Calculator_3_3_09.xls

Objasnjenje proracuna je ovde: http://quarter-wave.com/TLs/Alignment_Tables.pdf

Uostalom, evo screenshota sta sve treba (unosi se plavo)

Postavljena slika

S obzirom da se koristi Fs koji je 43 herca, i da je kutija prilicno velika, mozda je tolki i Fb, ko ce ga znati... U svakom slucaju TL kao sto kazes nije naknadno podesiv, ali nadam se da je potpuno odgovarajuci za zvucnike, jer koristi dosta parametara, a proracun mu je vec testiran u praksi godinama.

E sad sto se tice bass reflexa, tu i nemam bas neko iskustvo, nekako sam ga zaobilazio. Kalkulator koji sam gledao najvise je ovaj: http://www.diyaudioandvideo.com/Calculator/Box/

Taj sajt mi deluje stvarno ozbiljan, svi ostali kalkulatori su im prilicno dobri. Ali problem sa tim kalkulatorom je sto mi fiksira zapreminu kutije, sa ovim visatonom konkretno na 10.8 litara, i nece da mrdne. Meni bi vise legla malo veca kutija ali sa drugacijim Fb om. Pretpostavljam da to ipak nije problem preracunati rucno?

Drugi, mnogo ozbiljniji problem je ovaj: ovaj softver Boxsim ima svoje proracune sa bassreflex na osnovu kojih po dimenzijama i Fbu sam vec modifikuje onaj SPL grafik tj frekvencijsku karakteristiku kao sto sam nacrtao gore. E sad problem je sto kad stavim tako malu kutiju, 11 litara, on bukvalno unisti odziv ispod 500 Hz, npr ima veliki pad na celom tom delu a to je nekoliko oktava, bukvalno padne odziv za nekoliko decibela. Bash ne voli te male kutije. Nisam pametan sta da radim. A i velike razlike pravi vezano za dimenzije kutije, cak i ako njih menjam a drzim istu zapreminu. Da li mu je uopste verovati? Ne bih da napravi BR kutiju i nakraju izgubim celo bass podrucije, a toliko sam se trudio oko skretnice.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja kada smisljam novi koncept obavezno isplaniram nekoliko unutrasnjosti kutija, vise razlicitih varijanti, pa kad odem da seku materijal iseku mi i za te varijante.Za fb bi ti trebali martinovi sheat-ovi, ja sam trebao pre ihahaj da porucim, ali kako stvari stoje nista od toga.Dobio sam stare free sheet-ove pa ti ih mogu proslediti, svakako ce ti bolje raditi posao od ovog dosadasnjeg nacina projektovanja?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

AL130 ne treba "siliti" nekim nepodopštinama od prevelikih kutija i niskih Fb, jer je mala jedinica koja bi mogla duuugačko i fatalno da prošeta membranu, kada doleti signal sa jakom amplitudom na niskoj frekvenciji.Bass-reflex od 10-11 litara i Fb oko 47-49 Hz bi trebalo da bude OK, bar po datim T/S parametrima. Treba izmeriti realne T/S parametre, pa kutiju proračunati na osnovu njih. Fs=43 Hz nije uopšte nemoguće za 13 cm mid-bass, štaviše znam veći broj jedinica raznih proizvođača koji imaju Fs od 36 do 45 Hz. Recimo Monacor SPH-135C ima slične T/S parametre, čak i niži Fs, oko 40 Hz, jer je kretni sistem 12 grama i jedinica ima nisku efikasnost.Rezonantna frekvencija je kao kod svakog oscilatornog sistema određena težinom kretnog sistema i krutošću vešanja tog kretnog sistema. (Mms i Cms daje tzv. kružnu rezonantnu frekvenciju sistema 2*Pi*Fs)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala svima. Svidja mi se ovaj WinISD :D Ali prvo malo da se zezam sa mathcad sheetovima ;)@Boki, @vladac Definitivno bih trebalo da izmerim parametre, da li su ovi standardni multimeri "za po kuci" dovoljno precizni? Otpornik bi trebalo da mogu da iskopam kuci neki sigurno

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Definitivno bih trebalo da izmerim parametre, da li su ovi standardni multimeri "za po kuci" dovoljno precizni? Otpornik bi trebalo da mogu da iskopam kuci neki sigurno

Paaaa, ne baš tako, malo drugačije. :)Za početak, otpor koji se koristi bi trebalo da je malo preciznije izmeren. Obični multimetri su neprecizni za male vrednosti otpora. Izmeri kod nekoga ko ima vrlo kvalitetan multimetar koji precizno meri i manje otpore, ili na tzv. miliOhm-metar.Od zvučne karte tj. konvertora na njoj bi mogle da zavise po neke stvari. Ne bi trebalo da je zvučna krš.I na kraju najteža stavka je dodatni test za dobijanje parametra koji fali: ili Mms, ili Vas (Cms). Može da se radi test dodate mase, koji nije baš tako jednostavan kao što izgleda, i može dosta da se pogreši. Ne preporučujem početnicima.Test zapremine je pogodniji i veća je verovatnoća da će se dobiti precizniji podatak.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

http://dl.dropbox.com/u/20665608/JBL%20Speakershop.raru sklopu programa jednostavna rutina za merenje T/Ssignal generator + merac frekvencije ( sto zajedno moze da bude i program u PC-ju i vrljava integrusa) , DMM , otpor od 1K par wati ( 10x10K MF u paralelu) , bilo kakav amp , i adekvatan box za zvucniksve pise u helpu
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da se upoznas sa merenjem...

Kod prikaza Fs na vazduhu, mozes malo da "zabušavaš": impedansa (kolika god da je) ima najveću vrednost na Fs

(ili negde kasnije na dijagramu). To/takvo merenje možeš da primeniš i na gotovoj kutiji, da bi saznao Fb, tj da vidiš

gde/koliko si/nisi omašio...

ARTA

PozdraV

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pitanje za one koji su koristili mathcad worksheetove, ili se bar dobro razumeju u T/S parametre:Ja za ovaj Visaton zvucnik po specifikaciji imam jedne parametre, a on za njegove tabele koristi potpuno druge parametre. Uopste ne znam kako da ih racunam, iako sam dobro pregledao njegove pdfove.Imam ove parametre: http://www.visaton.de/en/chassis_zubehoer/tiefmittelton/al130_8.htmlA potrebni su mi Fd, Vd, Qed, Qmd, Qtd.Fd ne znam sta je, Vd moze da se izracuna po njegovim tabelama iz ovih njegovih Q parametara, ali ovi Q parametri sa d mi uopste nisu jasni, ne znam sta je to. Pomoc?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...