Jump to content

Merenje frekventnog odziva zvucne kutije...


Kuja

Preporučeni Komentari

Zdravo svima! :)

Nadam se da ste se lepo proveli za praznike.

Meni zena i klinac na putu, pa sam slobodan da se igram po kuci, a da nikome ne smetam. :)

Pre par godina sam kupio Acoustic Research AR-90 zvucne kutije.

Potpuno sam ih restaurirao, promenio sam kondezatore u skretnicama (Mundorf Mcap), stavio novo ozicenje (Neotech UPOCC solid core), nove konektore (WBT NextGen Cu), siljke... itd...

Zvuk mi se svidja i dozivljavam ga kao vrlo prirodan.

Opet, tu i tamo se desavalo da neki drugari audiofili kazu kako im je zvuk mojih kutija mnogo ostar i da su visoki prejaki.

Jedan drugar mi rece (ako bude citao ovo verovatno ce se prepoznati :cheers: ), da je po njemu pravi haj end zvuk taman...

Ja sam sa druge strane slusao njihove sisteme i zvuk mi je bio pretaman, negde bez zivota, a negde mi se cinilo kao da je neko izvadio visokotonce iz kutija.

Kapiram sam da je navika jaka stvar i da smo svi navikli na zvuk svog sistema, ali takodje, da istina ceka da bude otkrivena. ;)

Zato sam se resio da krenem u avanturu merenja frekventog odziva mog sistema / zvucnih kutija.

Par meseci unatrag sam pokusavao da kupim neki merni mikrofon, recimo Behringer ECM8000, ali nijedna prodavnica u BGD-u nema nista slicno na lageru.

Na kraju sam resio da u svrhu merenja upotrebim moja dva AKG Perception 150 mikrofona.

Nisu "merni" ali su kao i ECM800 "small diafragm" kondenzatorski mikrofoni sa frekventnim opsegom od 20 - 20.000Hz.

Behringer je "omnidirekcionalni" a AKG nije.

Ipak, u ovom konkretnom slucaju, namera mi nije bila da se bavim room correction-om i merim celu sobu,

vec sam zeleo da iz blizine izmerim odziv samih kutija.

AKG kao ozbiljna firma uz svoje mikrofone daje krivu frekventnog opsega,

tako da sam mogao da kreiram kalibracioni fajl koji sam ubacio u RoomEQ Wizzard softver.

Zvucna karta je eksterna M-Audio Audiophile USB.

Ulogu mikrofonskog preampa je odradio Mackie 402-VLZ3 mikser.

Zvucna karta i mikser su takodje iskalibrisani.

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Posto se mikrofoni uvek malo razlikuju jedan od drugog, uradio sam merenja sa oba primerka,

pa sam na kraju uradio "average", tj. softver je izracunao srednje vrednosti izmedju dva merenja.

Probao sam merenje sa 1m udaljenosti a onda sam se ipak odlucio za 2m, posto je mikrofon kardoidni znaci delimicno usmeren, a kutije su dosta visoke.

Glasnocu sam uz pomoc SPL metra i pink nose-a namestio na 75dB ka sto je preporuceno.

Softver radi merenje uz pomoc frequency sweep-a.

Podesio sam najvecu rezoluciju uzorka i namestio da se merenje radi iz cetiri uzastopna prolaza kako bi bilo sto preciznije.

I.... dobio sam ovo:

Rezultat merenja sa prvim mikrofonom:

Postavljena slika

Uradio sam 1/6 octave smoothing, kako bi za ovu priliku linija bila jasnija i manje reckava.

Naime soba mi je prilicno gola, tako da je na krivi frekventnog odziva usled refleksija dosta prisutan comb filtering efekat.

(To je drugi problem, sa kojim takodje planiram da se pozabavim... :) )

Rezultat merenja sa drugim mikrofonom:

Postavljena slika

Oba mikrofona jedan preko drugog:

Postavljena slika

"Average" izveden iz merenja dva mikrofona:

Postavljena slika

Nepravilnosti, grbe i dip-ovi u bass i lower mid podrucju su rezultat prevelikih kutija u neadkvatnom prostoru.

Tacno su takve i na tim frekvencijama opisane u user manualu sto stize uz kutije.

Pad izmedju 1 do oko 2 kHz je rezultat L-pad-a na srednjetoncu.

To inace svuda preporucuju (u originalu AR90 ima 0/-3/-6dB prekidace na svim drajverima sem bass sekcije), ali videcu da li cu ga tu ostaviti.

Znam, soba dosta utice na zvuk. Ipak, mene je zbog komentara o preostrom zvuku, prvenstveno interesovao odziv u gornjem delu spektra.

Na osnovu dobijenih rezultata, meni ta zona deluje prilicno ravno i ne vidim neku anomaliju.

Kada je nesto snimljeno ostro ili je takav zvuk instrumenta, onda je i zvuk iz ovih kutija ostar,

a kada je snimak mutan onda je i rezultujuci zvuk odgovarajuci.

Da li je "audiofilski" zvuk isto sto i prirodan?

Mnogo puta se pricalo da audiofili ne vole suv i precizan monitorski zvuk.

Cesto sam citao o "svilenim violinama", "mekanom i zaokrugljenom zvuku", itd, kao o necemu cemu mnogi audiofili teze.

Nista ne sme da vredja uho...

Kako sve ovo vama izgleda!?

Cekam obecanu isporku u Mitrosu, pa mozda uskoro sve ponovim sa ECM8000.

Doduse i ovo merenje mi za sada radi posao.

Verovatno bi se neke velike anomalije primetile?

.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 35
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

...Da li je "audiofilski" zvuk isto sto i prirodan?....

Izvini Kujo, al' jasno je svakom da je "audiofilski" zvuk stvar licne percepcije/poimanja, arbitrarne/subjektivne ocene svakog audiofila pojedinacno (zato si ga, cenim, i metn'o pod navodnike), dok bi prirodan zvuk trebao biti sto podobniji realnom, akusticnom, instrumentu/orkestru. Fakat je i da dva klavira razlicito zvuce, kao i da isti klavir razlicito zvuci ako stojis pored njega i ako ga slusas iz 10. reda.Nisi ti tol'ko nov u ovoj prici da pitas ovakve stvari... Imas dobre kutije i lepo si snimio odziv - sta je prava poanta? ;)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da li je "audiofilski" zvuk isto sto i prirodan?

koliko se ja sjećam sva priča oko reprodukcije zvuka sa nosača zvuka je počela na način da većem broju slušalaca u kućnim uslovima omogući slušanje koncertnih izvedbi muzičkih djela,u tu svrhu napraviše pojačala zvučnike i nosače zvuka /traka ploča i hebat ga poslije toga sve i svašta/i tu poče prodavanje prašine i maglekako u samoj muzici tako i uređajima za reprodukcijuu suštini u kućnim uslovima treba dočarati zvučnu sliku koju slušalac čuje na koncertu,malo teško naročito u današnjim uslovima.zato zaboravi priče o audiofilskom zvuku i ovome i onomeniti svi imami isti slušni aparat, niti svi na isti način čujemo, niti to što slušamo može u kućnim uslovima zvučati kao instumenti u živo, niti instrumenti uživo zvuče jednako u različitim koncertnim prostorimai da bi se lišio svih tih dilema o audiofilskom zvuku i traženju svetog grala fino nađeš ono što tebi odgovara i što te briga što drugi misle o tome.Slušaš muziku ne uređaje kolko se meni činiPSAR 90 i cijela serija je bila misaona imenica u to vrijeme, za kojima smo balavili kao klinci što balave na pornićeako si ih reparirao da valja nema što da zazmišljašImao sam ar kutije ali nikad više nisu proradile kako valja poslije promjene sunđerastog ovjesa sa gumenim
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Imas dobre kutije i lepo si snimio odziv - sta je prava poanta? ;)

Poanta :) je delom bila, posto ovo prvi put radim, da proverim da li ovo moje merenje moze da prodje kao prihvatljivo.Da utvrdim da li dobijene rezultate mogu smatrati validnim, u smislu procene postojanja (ili nepostojanja) problema sa visokotonskim podrucjem mojih kutija.Sto se audiofilije tice, naravno, ovo je hobi i sve zavisi od toga sta ko voli.Ipak, ako neko krene da me ubedjuje da je istina samo jedna, a takvi su stavovi u ovom hobiju izgleda cesto zastupljeni,da mogu da izvadim ovo od gore lepo odstampano crno na belo. :DCisto da ne moramo da se ubedjujemo, posto kazu slika govori vise od hiljadu reci. :).
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pozajmiću ti ja ECM8000 nabavio sam ga i čuči u kutiji od tad... :Viannen_loungelizard: Sviđa mi se merenje!A to Audiofilski zvuk trte-vrte... Zvučnici su samo reproduktori kojima je posao da verno prenesu ono što je snimljeno, da li je to u koncertnoj sali open-air fest ili u kupatilu nema veze...Evo malo štiva o tome:http://www.zaphaudio.com/evaluation.html :drinks:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja koristim pioneer cs-63 (stare pedesetak godina) u koje sam, pored ostalog, ubacio isto te mundorf mcap umesto starih military grade kondenzatora iz tog vremena. Zvuk je detaljan, sve je tu, koliko moze da se ocekuje iz mog sistema. Moze da se slusa(i uziva :rolleyes: ) satima i satima. E sad, generalno, zvuk je u odnosu na moderne sisteme za moje usi malko tanak. Nedostaje volumen. Prepisujem to najpre vintage dizajnu, kako zvucnika tako i pojacala(revox 40). Nisam cuo te AR kutije, ustvari nijedne njihove kutije nisam imao prilike da cujem, ali onako sa slike, ne deluju bas kao da im fali `mesa`.. Narocito posle testova i grafikona... E sad sta sam ono hteo reci? :sarcastic_hand: Jedan moj drugar tvrdi da ti mcap zvuce suvo i pomalo sterilno. Kako on, skoro sa zgrazavanjem kaze- tipicno nemacki.. Sve se cuje ali.. On preporucuje jantzen a kao best buy neke kanadske..Imam poverenja u njegove usi iako su nam ukusi totalno razliciti. Kutije koje on pravi za moj ukus naginju na tamnu stranu..Na raspolaganju su mi sve te njegove fensi dzidzi bidzi i planiram da u narednih mesec dva ovo isprobam na delu.Ne kazem da su mcap losi, ali bi svakako vredelo malo prosarati u izboru kondenzatora zbog radi fine tuning-a..Samo moje iskustvo apropo mcap kondenzatora. Mozda bude od koristi.Pozdrav

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

.....Ipak, ako neko krene da me ubedjuje da je istina samo jedna, a takvi su stavovi u ovom hobiju izgleda cesto zastupljeni,da mogu da izvadim ovo od gore lepo odstampano crno na belo. :D....

Kad pocne takva prica - ne vadis nista (ni crno ni belo - merenja samo razjaruju prave "audiofile"). Blagonaklono se nasmesis i kazes: "Da, da, u pravu si, uzmi keks !" i gotovo... :buehehe:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja se ne razumem mnogo, ali mislim da treba da se koristi bas merni mikrofon (onaj sa "cevkom").Ovaj AKG ti je verovatno pokupio i autobuse GSP-a.

Čuj, bar su sada dokazano i autobusi izuzetno linearni u gornjem delu zvučnog spektra... :)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Jedan moj drugar tvrdi da ti mcap zvuce suvo i pomalo sterilno. Kako on, skoro sa zgrazavanjem kaze- tipicno nemacki.. Sve se cuje ali.. On preporucuje jantzen a kao best buy neke kanadske..

Imam poverenja u njegove usi iako su nam ukusi totalno razliciti. Kutije koje on pravi za moj ukus naginju na tamnu stranu..

Na raspolaganju su mi sve te njegove fensi dzidzi bidzi i planiram da u narednih mesec dva ovo isprobam na delu.

Ne kazem da su mcap losi, ali bi svakako vredelo malo prosarati u izboru kondenzatora zbog radi fine tuning-a..

Samo moje iskustvo apropo mcap kondenzatora. Mozda bude od koristi.

Pazi,

Te iste M-Cap koristi Sonus Faber u Amati kutijama.

http://www.hifi-notes.com/sonusfaberamatifabrikage-nl.htm

Sonusi, koliko sam cuo, nisu poznati po suvom i sterilnom zvuku. Cak naprotiv.

Postavljena slika

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja se ne razumem mnogo, ali mislim da treba da se koristi bas merni mikrofon (onaj sa "cevkom").Ovaj AKG ti je verovatno pokupio i autobuse GSP-a.

Mozda ce pre merni mikrofon pokupiti autobuse sa ulice posto je omnidirekcionalni, znaci hvata zvuk iz svih pravaca.AKG je kardoidni, znaci usmeren je i prednost daje zvuku koji dolazi ispred njega.Drugo, dovoljno je pojacati merni signal, kako bi bio znacajno glasniji od ambijentalnih zvukova.Pre pocetka pravog merenja, softver preko mikrofona meri i prikazuje nivo ambijentalne buke.U mom slucaju to je bilo negde oko 45 dB.Test signal je bio podesen na glasnocu od 75dB. Sasvim dovoljno da potpuno nadvlada ambijentalne zvuke.Softver radi merenje u cetiri uzastopna prolaza iz kojih izvlaci srednju vrednost.

Ja zelim da pozdravim trud i lepo prezentovanje rezultata. :good2:

Hvala! :).
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

hvale vredan trud i ne obaziri se na druge.Bar si nesto uradio i to dobro (u okviru svojih materijalnih mogucnosti) i nisi samo sedeo i palamudio(to je izraz sa mora,verovatno zbog palamara i onoga sto visi).To moze da dude dobra referentna metoda za sve junose koji oce' daprobaju svoje kutije i pokazu ono cega se pametan stidi.Mikrofon je odradio svoje,samo neuki mogu nesto da pricaju u o autobusu kad do tebe vozi trola.Vazno je samo da zapises sve parametre koje si koristio kod te metode pa i one najbanalnije(visina bas-a,ugao kutije,rastojanje itd..) da bi mogao verno da ih preneses kada budes radio nekome drugome test njegovih kutija.Bilo bi dobro da uradis i karakteristiku kada na ulaz dovodis i cetvrtku pa da se uporedi sa sinusoidom(ti si nju verovatno koristio?) pa da se vidi i kako stoji stvar sa harmonicima.pozdrav

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ma kako nisu prihvacena .......prihvaceno je sve za sta se neko potrudi ;za sad se - kako primecujem - samo dovodi u pitanje dobra volja onih kojima treba poturati merenje pod nos ..... :crazy::cheers:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Možda to nisam naglasio, ali je Kuja uradio posao koji bi većina ljudi trebala da uradi kod svoje kuće, a to je u svakom slučaju za respekt. Niko od nas ne živi u anehoičnim komorama pa samim tim i akustika svakog prostora bude drugačija. Ovo merenje je jedan fin kontrolni uradak zarad provere subjektivnih opažanja i može da bude dobar indikator šta se zapravo dešava u datoj prostoriji pod realnim, a ne simuliranim okolnostima. Kuja, :respect: I nemoj da se sekiraš zbog onih koji misle drugačije. Ili ne misle...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pazi,

Te iste M-Cap koristi Sonus Faber u Amati kutijama.

http://www.hifi-notes.com/sonusfaberamatifabrikage-nl.htm

Sonusi, koliko sam cuo, nisu poznati po suvom i sterilnom zvuku. Cak naprotiv.

Postavljena slika

Beli mudorf,ili ti Mundorf M-Cap,koristi i Magico,i B&W (nautilusi) ali samo na basu...Smatra se mozda naj.kondom za bas (jevtin a dobar). Na srednjim i visokim je kod njih Mundorf silver gold oil, a to je neka druga prica...Inace, i Mundorf Supreme (klasa iznad) je izuzetan kond,nahvaljen,detaljan,nije jako skup itd. a ipak napolju je okarakterisan da i pored svega nema zivota, dinamike...I to je tacno, licno proverio, ubacivanjem Ampohm-a sve dolazi na svoje mesto. Naravno,pitanje isplativosti...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nemojte me pogresno shvatiti. :)Ne sekiram se ako neko ne misli kao ja. :)A u stvari nemam ni veliku zelju da nekome nesto namecem.Svako voli sta voli.Ovim merenjem sam najvise zeleo da proverim sta je to sto cujem i da li neki problem postoji ili ne.Nisam bio siguran da li su moji zvucnici stvarno preostri, a ja sam se navikao na taj zvuk i prihvatio ga kao referentan u odnosu na druge uredjaje, pa mi zato neki od njih zvuce tamno ni krivi ni duzni.Dobro, verovatno necu odoleti da tu ti tamo (naravno u krajnij nuzdi ;) ) potegnem stampane argumente.Ponovicu i merenje sa ECM8000 (hvala michabass) tako da cu moci da dobijem precizniju sliku sta mi je ciniti sa akustikom prostorije..

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...