Jump to content

The Piano Project


michabass

Preporučeni Komentari

  • Odgovora 131
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Rezna će vrlo verovatno biti oko 250-300Hz...

U ovom slučaju bih postavio drajvere u kutiju onako kako sam predložio.

H100

FBT

Eminence

Inače sam i ja nabavio mikrofon (Behringer B5). Sad mi treba neka zvučna pa gledam one koje su ludi ameri predložili ovde...

http://www.audiokarm...ad.php?t=260393

Ima lepih besplatnih softvera i dobrih predloga za kartice Postavljena slika

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Cak i sa aktivnom skretnicom i shelwing-low pasom,nedovoljna je povrsina radijacije za donji spektari to se ne da nadomjestiti brute force snagom...takvi niski su uvek nekako naporni i bez sharma...ona kriva koja je u opticajua pokazuje povrsinu ploce za open bafle, versus donja frekvencijase aproksimativno moze primeniti i na odnose Sdradijacionih povrsina drivera za srednje i niske deonice.Takodje driver mora imati i balans izmedjuSd i Xmax (njihov proizvod daje zapreminu vazduha koja se krece tamo amo...)disbalansi kao sto su prevelika povrsina a mali hodili sto je cesci slucaj preveliki hod a manja povrsinanisu dobri...I tu moze da pomogne masa pokretnog mehanizma koja bi trebalo da je takodje umerenacitaj oko 100gmi to nezavisno od snage motora i signala....Kada je vesanje tvrdje od centratora onda pri impulsima membrana dolazi u streszbog toga sto prima momenat sile koji se tek suspenzuje na gornjem vesanju...tako da ne bi bilo lose da centrator za nijansu bude Takodje centar mase celog pokretnog mehanizma je spusten negde recimo malo vise od namotaja...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1. Promena prednjeg vešanja i te kako menja krutost kretnog sistema, promenio sam ih stotine valjda znam o čemu pričam...

2. Kako ne postoji? Evo ga jedan:

http://www.toutlehau...0m6-p-1612.html

Još je bolji Audax PR240MO koji je izgleda discontinued, it was almost to good to be true...:

Postavljena slika

Postavljena slika

1.

Menja se Cms promenom prednjeg vešanja, ali je dominantniji uticaj zadnjeg centratora na Cms.

Uradi merenja (T/S parametre iz kojih se dobije Cms) za istu jedinicu sa sundjerastim vešanjem, i sa gumenim vešanjem, pa da vidimo.

2.

x) Da li si prošao kroz te parametre, i primetio da se nešto ne slaže?

   y) Jedinica sa laganim kretnim sistem, malim BL, velikim Qts, jednostavno ima veći pad SPL-a na niskim frekvencijama nego što simulacije pokazuju. Uostalom, pogledaj njihov graf merenja freq. odziva (treba naći podatak o uslovima merenja...kutija, etc.)

e jos samo Notax da vam se pridruzi .......

:buehehe:

:JC_moon:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Eto odličnog primera. Komplijansa se uvećala za 191uM/N. Iz ovoga se vidi da je otišao i Mms gore za 6gr te je kao proizvod toga i veće komplijanse došlo do sniženja rezonantne frekvencije. Voleo bih da vidim na koliko bi se spustila rezonantna frekvencija sa istom težinom kretnog sistema. Ovde se sunovratila za 21Hz...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

promenom samo vesanja ili bilo kojeg drugog elementamenja se i i citav set parametara...medjuzavisnost je velika i utice cak i na elektricne parametre..Pri promeni samog vesanja najdrasticnija promena je kod Fs i Vas parametara.tako da posle jedne takve intervncije zvucnik bi trebalo premeriti i postaviti u novi odfovarajuc kabinet... :character13:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja se, iskren da budem, nisam nadao ovolikoj promeni od Martin Wisman 12-ice samo promenom vešanja. Doduše, dodato je 6gr na Mms pa mi je shvatljivije ali mislim ipak da je baš mnogo niže otišao Fs nego što sam očekivao. Očekivao sam oko 5Hz u najboljem slučaju, možda još toliko zbog dodatne težine na membrani, ali 21Hz zaista ne.Još jedan dokaz u prilog tome da uvek treba raditi merenja.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pa da ZVFs sekako rece pomerila drasticnoto znaci da je velika razlika u tvrdoci vesanja.ali pogledaj i Vas parametar...A proveri i dimenzije kabineta pre i posle zamene.. :character13: Pa recimo tih 6-7 gm dodtne mase (ne mora da znaci da je od vesanja mozda je i odlepka...)kada se pogleda samo masa membrane bez coilai drugih delova pokretnog mechto je 5-10% vise.platneno vesanje nema samo ulogu fiksiranja po horizontalnoj osi vec blago zataze krajeve membrane prema kraju korpei na taj nacin recimo smanjuje nezeljene vibracije u gornjem delu membrane...to nije slucaj kod gumenih i neoprenskih vesanja..mada je Martin W veoma solidno izradjen, korpa, membrana, motor a verovatno i coilza kucno slusanje ++++ (cenu i dostupnost da i ne pominjem) :policajac4:pretpostavljam da ga koristis za sub?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Svez primer: zamenjeno samo vesanje, sa platna na sundjer. Zuti centrator originalan, tvrd...

PozdraV

post-44-006655600 1278367306_thumb.jpg

1. Napisao sam da se Cms ne menja drastično kada se sunđerasto promeni gumenim vešanjem.

Druga stvar je kada se napred ima kruto platneno ili kartonsko vešanje, pa još premazano i ukrućeno, i pri tome je 4 ili 5 puta presavijeno, pa mu je površina velika kao i zadnjem centratoru.

2. Kada se ovoliko spusti Fs i smanji krutost tj. poveća vrednost Cms, tada i Qts bude značajno niži, pa jedinica nije pogodna za open baffle.

3. Postoje i greške merenja. Očigledno je po Re i BL, koji ne mogu da se promene. Malo je čudno da je zamenom platenog vešanja sa sundjerastim povećan Mms za 15% ili 6 gr.

Ranije i sada, moja je poenta da se ne može imati jedinica od 10" ili 12" koja ima istovremeno: višu efikasnost, niži Fs, visok Qts (za OB). Sa višom efikasnosti i visokim Qts-om pod ruku ide i viši Fs i prilično kruto vešanje. Ako se smanji krutost i Fs, a ostane viša efikasnost, tada je niži Qts.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Postoje i greške merenja. Očigledno je po Re i BL, koji ne mogu da se promene. Malo je čudno da je zamenom platenog vešanja sa sundjerastim povećan Mms za 15% ili 6 gr.

Zapravo ni na Re ni na BL nisam obratio pažnju. Gledao sam Fs i Mms i šta se dešavalo sa njima. Dok kada ubacim podatke sa modifikovanim drajverom u proračun, dobijem slične vrednosti. To će dalje reći da su TS parametri verovatno dobijeni softverski jer programi rade preko svojih nekih računica i odnosa između pojedinih parametara.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zapravo ni na Re ni na BL nisam obratio pažnju. Gledao sam Fs i Mms i šta se dešavalo sa njima. Dok kada ubacim podatke sa modifikovanim drajverom u proračun, dobijem slične vrednosti. To će dalje reći da su TS parametri verovatno dobijeni softverski jer programi rade preko svojih nekih računica i odnosa između pojedinih parametara.

Bez obzira što se Re i BL malo razlikuju, to je vrlo malo uticalo na validnost ostalih parametara, jer se gleda odnos (BL)^2/Re, a on je skoro isti. Ali se iz ovoga vidi da postoji nezanemarljiva greška merenja.Parametri su povezani egzaktnim relacijama. Ne postoje ovi ili oni načini njihovog povezivanja ili proračunavanja, kao ni načini merenja koji daju različite T/S parametre. Postoje različiti načini merenja, ali bi trebali da daju iste krajnje rezultate. Samo je pitanje tačnosti merenja. Prvenstveno su relacije vezane za električne i mehaničke osobine jedinice, i za električne i mehaničke gubitke jedinice (Qms i Qes). Trebalo bi da svi oni koji se zanimaju za ovu problematiku znaju (napamet, po mogućnosti) one najvažnije formule koje povezuju parametre, jer će tako imati stalno u vidu šta se i na koji način menja promenom nekih parametara.Npr., prikazano merenje, kada se vidi promena Vas sa 69 L na 146 L, možda se misli da će se drastično promeniti Vb bas-reflex kutije, ali to nije tako. Promenjen je i Qts, i kada se udje u tabelu vrednosti parametra α (alpha) sa koji se deli Vas za dobijanje Vb, vidi se da se dobija praktično ista zapremina kutije, ako je efikasnost tj. SPL ostala ista. U konkretnom slučaju je eff. niža za 1 dB pa se dobije malko veća zapremina, skoro ista. Ako se uzme da je Qt=Qts, onda je u prvom slučaju zapremina za BR 40 L, a u drugom 41 L.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Parametri su povezani egzaktnim relacijama. Ne postoje ovi ili oni načini njihovog povezivanja ili proračunavanja, kao ni načini merenja koji daju različite T/S parametre. Postoje različiti načini merenja, ali bi trebali da daju iste krajnje rezultate. Samo je pitanje tačnosti merenja.

Govorim o softverima koji služe ujedno i za proračunavanje TS parametara na osnovu nekih koje već imamo. Baš iz razloga što su povezani egzaktnim relacijama i treba imati u vidu kod proračunavanja TS parametara u nekom od programa da recimo WinISD i Bassbox ne daju iste parametre. Programi koji na osnovu nekih od parametara proračunavaju ostale TS parametre takođe to rade na osnovu nekih jednačina. U WinISD postoji određeni redosled za popunjavanje polja sa TS parametrima baš iz tog razloga. U isto vreme program sam proverava tačnost i koriguje neki od parametara koij je fabrika dala, a fizički je neizvodljiv o odnosu na one koji ga određuju.

Dakle ovo vodi do onoga što sam napisao iznad, a to je da se sopstvenim merenjem možda došlo do nekih parametara koji su ubačeni u neki program i na osnovu tih nekoliko, dobijeni su ostali, a odatle i greška.

Naravno ovo je za sada samo moja pretpostavka dok se Vladac ne javi da kaže kako je radio merenja.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Evo mene došo od braće Bugara! :Viannen_loungelizard: -- što je dobar ovaj smajli a ne znam ni šta značiNego samo da vam kažem na brzinu da obožavam ovaj forum i da mi se svidja gde ide ova moja tema, naročito mi se svidja što je niste razbucali offtopicom dok nisam bio tu... :policajac4: Ovo što je Vladac izveo je izuzetan pomak i podržava sve što sam naumio i što znam da mora biti tačno. ...nego Vladac druže stari :drinks: ...imaš li vremena da premerimo dve-tri desetke ovog vikenda ili neki dan popodne po tvom izboru? častim piće ili neku večerinku... :wave:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Vešanje je zamenjeno:

Postavljena slika

Merenje je gotovo:

Postavljena slika

Takodje je merenje FBT 10" gotovo:

Postavljena slika

Iskoristio bih ovu priliku da se javno zahvalim kolegi sa foruma Vladac -u na nesebičnoj pomoći pri merenju. Čovek je legenda... sve je odradio profesionalno. Hvala još jednom Vladac! :respect:

Kao što se vidi sa gornjeg grafikona Fs Alfe je sada 38Hz što je jako dobar rezultat, Qts=0.49, QMS čak 9.5!! Cms=0.62, --- ja sam zadovoljan... čim stignem radim neki lagani modelling box-a.

FBT 10" ima Qts=1.29 - da li je to dobar kandidat za open baffle montažu? Rekao bih da jeste... :Viannen_loungelizard:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kao što se vidi sa gornjeg grafikona Fs Alfe je sada 38Hz što je jako dobar rezultat, Qts=0.49, QMS čak 9.5!! Cms=0.62, --- ja sam zadovoljan... čim stignem radim neki lagani modelling box-a. FBT 10" ima Qts=1.29 - da li je to dobar kandidat za open baffle montažu? Rekao bih da jeste... :Viannen_loungelizard:

Još kada bi meni neko objasnio kako su se toliko promenili Re, Mms (skoro 2x teže) i BL, bio bih zahvalan. Tu nešto debelo ne štima.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Još kada bi meni neko objasnio kako su se toliko promenili Re, Mms (skoro 2x teže) i BL, bio bih zahvalan. Tu nešto debelo ne štima.

Mms se promenio za 5gr na više, Re je isti, a BL je nešto viši što može biti i proizvod velike fabričke tolerancije.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...