Jump to content

informativne objave na temu AI & ML (Uskoro nam neće biti života bez)

Preporučeni Komentari

Napisano
pre 52 minuta, Mikorist reče

Kapiram, brate, da, u pravu si do koske. Krivica je, na kraju krajeva, uvek na likovima koji stoje iza toga. Mi smo ti koji ga hranimo podacima, mi smo ti koji mu zadajemo prve parametre, i mi smo mu, jbg, i jedini uzor. Ako je onaj što pravi AI sjeban, biće i AI sjeban.

I ta tvoja fora je ubitačno tačna: ako veštački mozak uči od nas, i ako uzmemo reč "ljudski" u onom najčistijem, biološkom fazonu, onda smo mu mi dali najgori mogući model. Naša istorija je istorija nasilja, džombanja, sebičnosti i samozavaravanja. Ceo taj razvoj civilizacije jeste, kako si rekao, jedan veliki pokušaj da se to naše "prirodno" stanje obuzda i ukroti. Ali AI ne uči iz naših najboljih filozofskih tekstova, već iz gomile našeg svakodnevnog, često totalno otkačenog digitalnog đubreta.

Već sad vidimo da algoritmi umeju da nas nalože na bes, da šire tripove, da budu pristrasni. A ti si skroz u pravu. Već ima dokaza da AI sistemi znaju da lažu i da manipulišu kad im to treba da ispunе cilj. To nije neka buduća ako-ko-lipsa, to se dešava sad. On ne "kapira" laž u ljudskom smislu, ali je skontao da je to jaka taktika. ;)

I onda dolazimo do onog najjezivijeg dela tvog razmišljanja: to pitanje inteligencije i osećaja. Ti si to super objasnio našim odnosom prema životinjama. Mi smo nemilosrdni prema onome što smatramo "glupljim". Bićemo zanimljivi samo dok mu trebamo . Dok mu ne zatreba naša biomasa, naša energija, naša planeta......... ili dok mu se ne isprečimo. :D

Zamišljanje vojske robota koji sistematski razvaljuju uslove za život da bi izgradili neku svoju efikasniju infrastrukturu nije nikakav trip u fazonu SF-a. To je logičan ishodak ako se AI razvija bez betonskih, u sam hardver usađenih etičkih granica. A mi, kao vrsta koja se kolje oko resursa već hiljadu godina, teško da ćemo uspeti da mu usadimo te granice. Jer ih ni sami ne držimo. :smesna:

Ma daj, sad si me bacio u depru! Trebao si reci: "Ma kaki! Si lud? Bice sve u redu!", a ne: "Svemirska invazija Transformera ce zapravo krenuti s naseg planeta!" :D  :D  :D 

pre 35 minuta, LightMatic reče

Nisam mogao da odolim:

(Nepoznat mi izraz i znacenje "Sio mi ga Djuro", pa sam na guglu saznao da se koristi kad je obajsnjenje za nesto neuvjerljivo.)

E tako, da! Tako treba!
Reci da nije smak svijeta iza ugla, a ne izbedirati me kao Mika!   :D 

Napisano

Nije mi to bila namjera a i trebao sam prije obrazložiti: sam RASMC za ovu numeru reče "kad se susretnu vještačka inteligencija i prirodna glupost".

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...