Revox-e nemam osecaj da sam nekakav doktor nauka kada je u pitanju Audio elektronika , jer iskreno govoreci Mnogo sam naucio puno koje cega novoga i korisnog , i postavio sebi neke nove standarde i odnose stvari bas ovde na ovom nasem DIY sajtu ,ali isto tako na jos par medjunarodnih DIY foruma .
Tako da se vrlo cesto osecam bas isto kao i ti - Pocetnik ! jos uvek ucim !
Od svojih DIY cevnih sklopova uradio sam puno koje cega u zadnjih 30 godina , od cevnih DIY RF predajnika pa sve do OTL pojacala , i dan danas kad imam vremena i volje napravim ponesto , ali tek onako ponesto sitnije licno za sebe i ukucane , ili za poklon rodjacima ili drugarima , nikada bas nista za trgovinu ili pak za trange frange !.
Cevi ili Tranzistori za Audio ? , Pravog odgovora nema(m) jer i jedni i drugi elementi imaju svoje odredjene prednosti ali isto tako i mane, mozda je nekakav moj odgovor sledeci , a vazi ujedno i za cevne i za tranzistorske Audio sklopove podjednako , Jednostavni ali kvalitetno topoloski osmisljeni i napravljeni Audio sklopovi jesu Muzikalniji od Komplesknije dizajniranih Audio sklopova .
Zelim da ti naglasim da Muzikalnost Audio sklopa jos uvek nema tacno definisianu jedinicu mere , odnosno taj pojam i ta mera spadaju pod odeljak Subjektivnog slusnog iskustva , i vrlo je nedefinisan pojam i vrlo rastegljiv .
Tako da Muzikalnost Audio sklopa kao karakteristika najcesce nije prihvatljiv kao mera ili pojam u strogo dizajnersko inzenjerskim Audio krugovima , ali se Muzikalnost odnosno Nemuzikalnost pojedinog Audio sklopa ponekad itekako dobro cuje .
Pozdrav !
22 odgovor(a) na ovu temu
Odgovor 04 February 2012 - 21:15
Enlightened Evolution-Astral Projection
Odgovor 04 February 2012 - 22:12
BANAT, za 04 February 2012 - 21:15, kaže:
.............Cevi ili Tranzistori za Audio ? , Pravog odgovora nema.................Jednostavni ali kvalitetno topoloski osmisljeni i napravljeni Audio sklopovi jesu Muzikalniji od Komplesknije dizajniranih Audio sklopova ............ Muzikalnost odnosno Nemuzikalnost pojedinog Audio sklopa ponekad itekako dobro cuje .
Za ovih tridesetak godina aktivnog slušanja muzike mnogo toga mi je prošlo kroz kuću. U početku je bilo koječega, vremenom dolaziš do onoga što tebi odgovara.
Od trenutka kad ti kriterijum zadržavanja uređaja u sistemu postane zvuk koji ti prija /muzikalnost/ a ne tehničke karakteristike i prikazi nađen i pročitan koroz stručnu štampu, dolaziš do suštine priče.
Estetika uređaja ima takođe bitnu ulogu, ne presudnu, naročito kod lampi.
Ulazak u lampe bar meni bio je savim slučajan a razlog ostanaka u lampama je je zvuk koji sam tražio u SS a nikad nisam uspio da nađem.
Ostatak života, sva je prilika, provešću u nadogradnji sistema zasnovanog na lampama.
Strah da samo budem i ništa više
Odgovor 04 February 2012 - 23:46
Revox-e dolazim u poziciju da budem oznacen kao Subjektivan Audiofil ( Subjectivist ), ali cu ipak napisati i sledece :
To i jeste jedna od poenti ovog Audio sporta : Naci ili napraviti Audio uredjaj ( Hi Fi lanac ) koji individualno prija bas tvojem uvetu , bez obzira na deklarisane vrednosti ili parametre proizvodjaca ili upotrebljene aktivne elemente, ili razne kombinacije unutar sklopova odnosno HI - Fi lanca.
Sve je dozvoljeno samo da se postigne taj krajnji cilj , Dobar Zvuk , Dobra Muzikalnost , koji bas tvome uvetu prija !!!
Prednost DIY i jeste bas u tome sto se za relativno male pare moze napraviti dosta Muzikalan uredjaj odnosno HI FI lanac ili znacajno poboljsati postojeci .
Treba samo precizno znati sta se tacno zeli postici od dobijenog zvuka i ujedno koje i kakve topologije pojedinog sklopa Audio lanca vode bas u tom zeljenom smeru .
Licno smatram da je Estetski odnosno Markantno lepih Cevnih uredjaja napravljeno jako malo . Obicno se najcesce gresilo u pravilnom odnosu Mehanicke logike i proporcije , nego su bili najcesce sklapani na razno razne pogresne nacine i ispadali su prosecni , ruzni, a ponekad i groteskni .
Lepota je oku gledaoca !, i opet je podlozna Subjektivnoj odnosno Individualnoj percepciji predmeta gledanja , isti slucaj kao sto je kod Individualnog dozivljaja reprodukovanog zvuka .
Praviti Cevni Hi Fi sistem jeste OK , ali i tu postoje razne elektronske topologije i dizajni koje umeju da se medjusobno drasticno zvucno razlikuju , bez obzira na pojedinacni postignuti kvalitet reprodukcije zvuka !
Neki recimo zagovaraju i vole bas SE , neki PP , Neki OTL ,itd skoro do u nedogled .
Sve jedno moj licni zakljucak jeste da cevne uredjaje treba praviti sa sto je moguce manje aktivnih pojacavackih stepena , gde svaki stepen sklopa u startu najmanje izoblicava i da skladno sledi naredni stepen , ukoliko se mora dodati GNFB korekcija onda je upotrebiti ali sa najmanje mogucom dodatom merom , cija se ukljucena razina odredjuje pre svega slusnim testom .
Pozdrav !
To i jeste jedna od poenti ovog Audio sporta : Naci ili napraviti Audio uredjaj ( Hi Fi lanac ) koji individualno prija bas tvojem uvetu , bez obzira na deklarisane vrednosti ili parametre proizvodjaca ili upotrebljene aktivne elemente, ili razne kombinacije unutar sklopova odnosno HI - Fi lanca.
Sve je dozvoljeno samo da se postigne taj krajnji cilj , Dobar Zvuk , Dobra Muzikalnost , koji bas tvome uvetu prija !!!
Prednost DIY i jeste bas u tome sto se za relativno male pare moze napraviti dosta Muzikalan uredjaj odnosno HI FI lanac ili znacajno poboljsati postojeci .
Treba samo precizno znati sta se tacno zeli postici od dobijenog zvuka i ujedno koje i kakve topologije pojedinog sklopa Audio lanca vode bas u tom zeljenom smeru .
Licno smatram da je Estetski odnosno Markantno lepih Cevnih uredjaja napravljeno jako malo . Obicno se najcesce gresilo u pravilnom odnosu Mehanicke logike i proporcije , nego su bili najcesce sklapani na razno razne pogresne nacine i ispadali su prosecni , ruzni, a ponekad i groteskni .
Lepota je oku gledaoca !, i opet je podlozna Subjektivnoj odnosno Individualnoj percepciji predmeta gledanja , isti slucaj kao sto je kod Individualnog dozivljaja reprodukovanog zvuka .
Praviti Cevni Hi Fi sistem jeste OK , ali i tu postoje razne elektronske topologije i dizajni koje umeju da se medjusobno drasticno zvucno razlikuju , bez obzira na pojedinacni postignuti kvalitet reprodukcije zvuka !
Neki recimo zagovaraju i vole bas SE , neki PP , Neki OTL ,itd skoro do u nedogled .
Sve jedno moj licni zakljucak jeste da cevne uredjaje treba praviti sa sto je moguce manje aktivnih pojacavackih stepena , gde svaki stepen sklopa u startu najmanje izoblicava i da skladno sledi naredni stepen , ukoliko se mora dodati GNFB korekcija onda je upotrebiti ali sa najmanje mogucom dodatom merom , cija se ukljucena razina odredjuje pre svega slusnim testom .
Pozdrav !
Enlightened Evolution-Astral Projection
Slične Teme
| Tema | Forum | Započeto od | Statistika | Info | |
|---|---|---|---|---|---|
PhonoClone 3 RIAAНажалост, нисам паркет још поправио. |
Project gallery/WIKI | InSides |
|
|
|
Aikido phono preamp |
Tubes | revox |