Jump to content

Test numere


Doktor

Preporučeni Komentari

Pišuci o albumu koji trenutno slušam, dobih ovu ideju za otvaranje nove teme.

 

Zar vam nije više "prežvakano", dosadno, preslušavati već napravljene sampler-e diskografskih kuća ?

DALI sampler 7, 8 , x, Naim Sampler .... te one "nadr*ane" tipa Stockfish, B&W etc. .... zar nikada niste poželeli da napravite svoj test CD ?

 

Evo mog predloga :

http://www.diyaudio.rs/topic/6264-trenutno-na-gramofonu/?p=197255

Obrazloženje je u postu, a evo da ponovim o kojoj je numeri reč :

 

Confians - Weather Report ( LP " Sportin' Life", 1985 CBS ) - A4

 

http://www.discogs.com/Weather-Report-Sportin-Life/master/48712

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nisam više siguran, ali kao da sam onomad načeo neku sličnu temu... Elem, ja pre dve godine za okupljanje u Vrdniku napravio nekih pet CD ploča sa svim i svačim, uglavnom jeste fokus bio na tome da se nipošto ne trpaju one numere koje su već na gorespomenutim kompilacijama. Jedini problem sa kojim sam se suočio je "leveling" različitih numera (različite epohe dolazile su sa sve višim nivoima snimanja muzike) a izbor nije nikada bio problem, dobre muzike stvarno ima napretek. Naravno, i ovaj izbor koji sam ja napravio je bio truli kompromis - neće se baš uvek i baš svakome svaka numera dopasti ili biti poznata...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ovo bi bilo dobro razvijati u više pravca. Npr:

Listu od 5 pesama koju bi svi imali, znali, imali u ušila.

Odabrane pesme treba obrazložiti. Pesma ta i ta, na tomi tom delu se sluša to i to zbog nečeg.

Ovako bi se znalo i lakše razumelo kad neko nešto opisue, neki vid standardizacije.

Ovo je samo predlog.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Moj ukus je toliko svestran da mi je "nepravedno" da se ograničim na pet pesama ali jeste razumno. Moram dobro da razmislim kojih pet pesama bih izabrao... (a još više da izmišljam obrazloženja koja prevazilaze ono kako se naježim kad ih čujem...)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Čuj, ko sam ja da nekome kaže koliko pesama će da odabere? Ja ću da se priklonim većini - kud svi Turci... Dakle, samo vi, k'o da ja nisam tu... :)

 

OT: Meni treba malo vremena... Trenutačno (de)gustiram album Agnethe Faltskog iz 2003(4), My Colouring Book...

 

agnetha-faltskog-wea-cd.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

5-10-15... Nije bitno. Meni je bitnija priča o tome gde, šta i kako nešto treba da zvuči. Koji deo pesme slušamo da bi nam to nešto reklo koliko je sistem sposoban.

Primer

Gianmaria Testa - cavalli di frisia

Zvuk gitare, bitnije oko 1:16 počinje klavir koji bi trebao da se čuje kao da je u drugoj sobi, zviždanje...

Jacintha - windmils of your mind

Njeno mljackanje.

Sinne Eeg - my treasure

Početni solo na kontrabasu, na kraju tog solo dela, pre nego krene da peva, škripanje prsti preko žice (definitivno ne umem da objasnim).

Imam neki sempler, negde, gde su delovi pesama i gde je kao slika ili pdf beše nacrtan položaj indtrumenata, vrsta, da bi znali gde treba da se čuju.

O ovakvim stvarima mislim.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hmmmmm ja sam ustanovio svoju kratku listu.

 

Redosled nije bitan ali sve sto zelim da procenim glede neutralnosti ili uticaja na zvuk nalazi se na

R.E.M. Out of Time (pazarenom davnih vremena u Holandiji, ponekad uzivam u onoj etiketi 35 HFL)

Vivaldi kantate za sopran i alt (hm iz neke venecijanske crkve-koncertne dvorane) i

Bahovi koncerti za cello i orkestar, izvodi Londonska filharmonija (rezanac iz FLACa u WAV, sa gomilom podataka ponosno iznetih od jednog od poznatih ripoflakadzija sa PirateBaya). Interesantno taj rezanac ima mnogo bolju dinamiku nego istovetno izdanje na orig. CDu na kome ponosno pise Made in EU.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mhm...

 

Pa recimo jedan koji nikada i nikako ne zaobilazim,

 

A. Badalamenti -Don't Do Anything (I Wouldn't Do)  - Kompletna numera je protkana diskretnim kerefekama gudača u pozadini (u prvom planu je ksilofon, valjda se tako zove) a pride bas (kontra) koji uz već obavezne metlice (ima li jazz numera gde metlice ne vrše generalno spremanje?) i potom na oko 3 minuta ulazi klavir solo... Treba odslušati više puta pa onda, jel... (osećam se k'o moron dok pokušavam verbalno dočarati, k'o loše dubovani film na ruski...

 

 

Ću da se setim još nekoliko numera koje mislim da nije loše imati na jednom "custom collection" CD-u...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Oh da, Hazmat Modine - Dry Spell. (album Bahamut)

 

Gomila instrumenata, duvački, udaraljke, opor muški vokal... Meni itekako paše za procene jer je prepuno detalja (na ne najsrećnije ugođenim sistemima pola se ne čuje - zagubi se, nema definicije...) Daklem:

 

https://www.youtube.com/watch?v=JJyKSg3C_RQ&list=PL30121D14FAEA8B70&index=4

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

4 godišnja doba mislim svakome izlaze na nos, ali moj lični afinitet prema

Il Giardino Armonico - Vivaldi - Four Seasons

nikako ne mogu da prebolim.... Bilo koji od stavova već sam po sebi dovoljan je da sve bude jasno zašto ovo smatram da je posebno, drugačije i itekako vredno pažnje...

 

 

Omot ploče mislim da govori sam za sebe - sveže, živo i nadasve nadahnuto izvođenje (za razliku od 98% izvođenja koja su sva ista i da kažem, sada već i dosadna...)

 

9757-img1306770376896724.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Elem, naknadnom proverom sam došao do zaključka da je Bahamut još moguće nabaviti kod "braće" (Rusa) ali sa Il Giardino Armonico stvari ne stoje nešto posebno dobro. Ako nekome treba ovaj album a zarad provere da li se slaže/ne slaže samnom a vezano za pogodnost/vrednost/upotrebljivost ovog izvođenja gorespomenutog dela u svrhe ubacivanja na spisak za test ploču, molim da mi se javi na privatni sandučić (PP) da ga uputim...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

... Onda kao finale i Čajkovski i "1812 uvertira" (finale) sa sve topovima. Onomad su postojale gramofonske ploče koje su, kako kažu svaku iglu spuštenu na tu ploču, nepovratno oštetile (ako je igla uopšte uspela da ostane u brazdi do kraja...)

 

Tu sad ostaje dilema da li izabrati verziju sa Karajanom, Mehtom, Marinerom ili Buketoff-om, da li insistirati na striktno instrumentalnoj verziji ili prikloniti se pobornicima izvedbe sa pravim topovima... Samo kod braće nam Rusa 23 različite izvedbe u prodavnici...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

... nevezano... ja bih se lično zadržao na muzici i izvedbama koje su koliko-toliko bliske ličnim slušnim iskustvima. Nešto što se može i lično iskusiti, sa instrumentima koje tu i tamo u istoj ili sličnoj formi možemo i uživo čuti i naravno, sa muzikom koju poznajemo...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

A. Badalamenti -Don't Do Anything (I Wouldn't Do)  - Kompletna numera...

Stein, mnogo ti hvala za ovu stvar! :respect: Volim ovakve teme, jer se uvek "ogrebem" za neke stvari koje nisam ćuo, a fenomenalne su... (za moj ukus)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ajd malo da zagadim.

1. Elina Duni - Lume, lume  sa ploce Elina Duni Quartet -  Lume, Lume  (2010)

Klavir i metlicarenje na dobosu. Cesto na nekim sistemima to metlicarenje zvuci kao da hodate po suvom liscu il drndate staniol, a ne metlice.Ako se cuje ko metlice ok. Na cca  2.20 bas i cinele. Odnos, prostor, mera Kontrabas hoce negde da prekrije cinele.  Mora da bude jasna razlika rajd i kras cinela, deluje kretenski kako opisujem, ali vrlo tanano i suptilno  bubnjar to radi. Cucete uostalom. Sve i da Vam nije jasno sta pisem, ukapiracete kad cujete stvar, a i ploca je cudo.

2. Brian Bromberg - The Saga of Harrison Crabfeathers (S.Kuhn) sa ploce Brian Bromberg  - Wood

Ulazni kontrabas ne sme da se vuce po podu, treba da bude precizan, bez brundanja, sa pravim alikvotama, bez "loudnes" zvuka. Cesto zvucna slika bude nekoherentna, klavir treba da je centar. desno, desavalo mi se da kod nekih sistema desna ruka bude desno, leva da zavrsi daleko u levom zvucniku. Izvinjavam se sto ovako pisem, pokusavam sto plasticnije da objasnim sta ja zelim da cujem i na sta obracam paznju.Npr. na Wolandovim starim kutijama, bas se vukao po zemlji, da tako kazem, i on je to primetio. Kad  doneo nove ( u novim kabinetima) od SV, ovo je bila maltene prva stvar koju sam hteo da cujem. Ostadoh zalepljen za trosed kako je to naknadno radilo. Taj kontrabas bi trebalo da zvuci ko na Wolandovom sistemu. Ko ga cuo zna o cemu pricam.

3. Abdullah Ibrahim - Mindif  i the wedding sa  albuma Abdullah Ibrahim - African Suite

Ove dve pesme mi vazne za orkestar (dubina, vertikala, levodesnjarenje...) cuti jasno ce biti

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nakon razmišljanja, evo još jedno dve (kratke) numere za koju verujem da su ne samo slušljive već i zanimljive da se koriste za seanse preslušavanja na raznim sistemima... da ne kažem testove... (ja sam ovo stavio na moj CD, odslušao 106 puta... )

 

 

E sad, kompozicija se nalazi na OST Sherlock Holmes (kompozitor Hans Zimmer) i The Film Music Of Hans Zimmer [Vol.2] Music by Hans Zimmer with The City of Prague Philharmonic Orchestra and London Music Works...

 

i

 

https://www.youtube.com/watch?v=rbDpkZIvnZg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...