pre>30g platio porez... Napisano Decembar 12, 2014 #1 Napisano Decembar 12, 2014 Pre više meseci sam se zanosio da uradim FAST koncept širokopojasnog drajvera na OB koji svira iznad vufera u kompresiji. Sve to nije išlo dobro, to jest izbor vufera je bio pogrešan. Ako ti se dopadne bez "kutije" dopašće ti se i u kutiji. Nije bilo tako. Elem posle beskonačnog smaranja Vladca, potom i Vukašina smislili smo da se uradi nova varijanta. Kako nam se dopao širokopojasni Visaton B 80 odlučili smo da ga zadržimo i da svira u kompresiji. Ispod njega planirali smo opet Visaton vufer W170S ali taj bi svirao u portovanoj (opet neologizam) kutiji. Skretnice su ispale "sadržajne" ali ne komplikovane za izvedbu. Krenulo se sa poslom ali se isprečiše neke tužne i vesele porodične situacije pa se tzv. projekat odužio. Elem evo kako to izgleda od danas. Trenutno slušam na njima Massimo Urbani-a i Mike Melillo-a Duet Improvisations for Yarbird i to zvuči sasvim sasvim solidno. Pre toga su treštali Spin Doktori ali su zvučali malko "tranzistorski". Za sada zvuk ne smara i ne boli glava. P.S. Mali razmak izmedju zadnje stranice i ostatka je zbog prozorskih traka-gumica za privremeno dihtovanje kutija dok se ne razrade i dok se nešto ne promeni, ako bude trebalo. Zakačiću i slike iznutrica nego mi uploader ne daje "dugmence" za kačenje slika. U sledećem postu...
pre>30g platio porez... Napisano Decembar 12, 2014 Autor #2 Napisano Decembar 12, 2014 Skretnice (hvala Vukašine) su crtane na stari način. Samolepiv tapet preko pločica, crtaš, skalpelom isečeš, pa u FeCl3. Damping materijal je nabavljen u Elementi, kao i portovi. Ako se kutije pokažu dobro idu na furniranje. Svetloplava masa na drajverima je Blue Tack. Magična stvar (hvala Vladac). Eci, Aleks and 2a3 je reagovao/la na ovo 3
pre>30g platio porez... Napisano Decembar 12, 2014 Autor #3 Napisano Decembar 12, 2014 Evo Blue Tack-a i kutije pred zatvaranje.
Aleks Napisano Decembar 12, 2014 #4 Napisano Decembar 12, 2014 hvala ZZZ. od skretnice ovde predlozene, kao i od celog koncepta se odstupilo i nova stvar se radi. skretnica koja je u pitanju je sledeca msg-1625-0-58116400-1393185704.png a za ovu kutiju Front Baffle 200mm.jpg a hval i tebi imenjace za savet za Super Fix. vec sam hteo da ga uzmem ali me tapetar kojem verujem vec ubedio da uzmem Sintelan. Povratak u srecne osnovacke dane Baš sam pre neki dan gledao ovo i pitao se gde se stalo sa ovim projektom. I mene interesuje FAST koncept, FR drajver sa nekom podrškom basa... A volem visatone,,, Drago mi je što si sastavio ove zvuje, u zdravlju ti svirali! Žao mi je što si BG, doleteo bih da čujem kako ovo zvuči da si samo bliže....
Koja Napisano Decembar 24, 2014 #5 Napisano Decembar 24, 2014 Jel si ti ono bese kupio od mene one Peerless 10" basove? Lepo su oni meni gurali bass u kompresiji u probnoj kutiji. Od njih si odustao? Inače lepo urađeno.
pre>30g platio porez... Napisano Decembar 26, 2014 Autor #6 Napisano Decembar 26, 2014 Jesam. Je li trebaju nekom? Nismo mogli Vladac i ja da nadjemo upotrebljivu varijantu za iste u kombinaciji sa Visaton B 80 koji je stvarno izuzetan drajver. Mada ima jedan projekt na netu od izvesnog Paul Carmody-ja. Uz te 10ke u velikoj kutiji je koristio u odvojenoj manjoj kutiji Peerless midbasove i visoke. Projekt se zove Tarcus (svaka slicnost sa albumom je namerna). Mislim da i ovih drajvera ima kod Dayensa i po secanju bih rekao da je Carmody skretnica vrlo 'naseljena'. Na tim forumima misljenja podeljena. Bass freakovi kazu nema ga dovoljno drugi kazu ima ga previse i slicno. Vladac i ja nismo uspeli da ga ukrotimo niti u njegovoj 'test' kutiji niti u mojoj probnoj stirodur kutiji. Ima u prethodnom postu prica...najbolje smo prosli sa skretnicom kao kod Visaton Stella Light ali nedovoljno dobro. Hvala na komplimentu Kojo. Veceras su gospoda Vladac i Vule uradili merenja i snimanja kod mene. Ima par tweakova koje treba da uradim: modifikacija 'cevke' i skretnice za B80 pa ce onda biti 100% OK. Sada je valjda skoro OK . I ovim putem im se javno zahvaljujem za sve savete i resenja koje ja ne bih umeo da savladam solo. Ali ipak nisam uspeo da ih privolim svakovrsnim alkoholnim sokovima...eh
Archangel Napisano Decembar 26, 2014 #7 Napisano Decembar 26, 2014 Lepo odradjene kutije. Svidja mi se odabir dimenzija i postava iznutra. Koji je materijal koriscen za kutije?.
vladac Napisano Decembar 26, 2014 #8 Napisano Decembar 26, 2014 Veoma zadovoljan prikazanim... mala dorada za podrucje 60-80Hz... pozdraV
Koja Napisano Decembar 26, 2014 #9 Napisano Decembar 26, 2014 Odlican odziv, posebno srednji spektar. Imam i ja neke drajvere slicnih gabarita pa bih mogao neki FAST-ic da napravim @pre30god Uvek mora da se proba vise stvari, pa sta se najbolje pokaze u datoj prostoriji. Vazno je da si zadovoljan
vladac Napisano Decembar 26, 2014 #10 Napisano Decembar 26, 2014 Dopuna: skretnica i odzivi (crveni, Fb oko 40Hz)... pozV ps: materijal MDF
pre>30g platio porez... Napisano Decembar 26, 2014 Autor #11 Napisano Decembar 26, 2014 @Alex i Arandjel Hvala puno. Slusanje uvek moguce kad vas put nanese i kad ja nisam dezuran. Ostaju male intervencije koje pominje Vladac, na portu za W170S i na skretnicama za B80. Negde je duze bolje a negde je i manje bolje. Sad, jedna karika otvori odmah pitanje druge tj drugih. Na ovim zvujama Philips CD 202 se odmah predao, prvo prema Vuletovoj sound kartici potom i prema mom NADu 521. Onda se postavi pitanje ampa, naravno moglo bi biti nesto bolje iz DIY i j.bi ga opet upadnem u kategoriju poreskog platise
pre>30g platio porez... Napisano Januar 13, 2015 Autor #12 Napisano Januar 13, 2015 posle usviravanja i mentalnog snimanja od par nedelja izveo sam dopune i promene. postavio untrasnja ojacanja izmedju bokova. dopunio vatom komoru za B 80. port (3 cola ili incha iz Elemente) produzen je za nekih 5 do 6 cm. iz skretnice za B 80 izbaceni kranji R i C koji peglaju sto bi rekli poslednju oktavu (u paraleli 5,6Ohma i 2,2uF), oborene unutrasnje ivice oko B 80. potonji posao me preznojio jer sam radio bor masinom iz ruke sa nastavcima za frezovanje drveta. jos ovaj put... posledice... slika se 'rasirila' i postala detaljnija. bas nije postao jaci ali je postao dublji i brzi...kao da se ona 'grba' sa merenja pomerila u levo. srednji deo je jacinom ujednaceniji prema basu sada. gornji deo je postao detaljniji i malko jaci. sad opet par nedelja mentalnog snimanja...
Preporučeni Komentari
Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar
Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar
Kreiraj nalog
Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!
Registruj novi nalogPrijavi se
Već imaš nalog? Prijavi se ovde
Prijavi se odmah