stein Napisano Avgust 30, 2014 #23 Napisano Avgust 30, 2014 67.56Hz za 45rpm... 10Hz korekcije je već previše - osim ako gramofon planiraš da koristiš kao besmislenu igračku za blesave efekte... Ja bih onda radije išao na korekciju izraženu u postocima tj procentima... to je racionalnije i npr +/-5% za fine tuning u slučaju da ga meriš na motoru a ima odstupanja zbog gubitaka ka tanjiru - najrealnije bi bilo korigovanje sa merenjem rezultovanog broja obrtaja na tanjiru pod opterećenjem (merenje RPM na tanjiru sa pločom + uteg + zvučnica/ručica + otpor ležaja tanjira kao retrogradna sila koja pruža otpor motoru...)
Gosha Napisano Avgust 30, 2014 #24 Napisano Avgust 30, 2014 Promena frekvencije od 1Hz prouzrokuje promenu brzine od 0.666 obr/min Mozda je slaba rezolucija od 1Hz ako bi se koristio neki DDS generator kao onaj sa ebay-a. Varijanta sa vinovim mostom i sa kvalitetnim komponentama je mozda bolje resenje. Trebalo bi staviti viseobrtni pot ili dva na red, jedan veci i jedan manji (fine/coarse) Jeste malo teze naci dupli viseobrtni pa je ovo drugo mozda jedino resenje
Zflazar Napisano Avgust 30, 2014 Autor #25 Napisano Avgust 30, 2014 hvala drugari na sugestijama, kad budem odmorniji i kad mi se slegnu stvari u glavi, krećemo u akciju!
stein Napisano Avgust 31, 2014 #26 Napisano Avgust 31, 2014 Oni skupi koje sam već spomenuo (a očigledno nisu za ovu namenu) imaju "rezoluciju" stoti deo Hz-a, tj može se (teoretski) podešavati frekvencija u koracima od po 0.01Hz (display-i istih iskazuju vrednosti na dve decimale) Mi u firmi koristimo nekoliko takvih, jedan za stubnu bušilicu koja je bila došla po povoljnoj ceni ali sa grubim "klonk" preskocima u brzini rotacije, sada možemo da urezujemo i navoje ako to želimo, imamo regulaciju ventilatora u peći za plastifikaciju pa sprečavamo da se isti naglo zauka i pre vremena ostvari prevelike potiske tj da ne pravi vetar nego samo da meša vazduh a da istovremeno ne oduva prah sa predmeta i tako... Drugar koji ima sačmaru na svakoj od tri turbine ima po jedan takav regulator za kontrolu protoka količine sačme (regulacija siline udaranja sačme u materijal koji se sačmari)... itd, itd... DD gramofoni u velikom broju slučajeva imaju rešenje koje se oslanja na kvarcno zaključavanje frekvencije ali to su koliko znam sve DC motori pa se ta rešenja ne daju primeniti ovde bez AC-AC konvertera...
guja011 Napisano Avgust 31, 2014 #28 Napisano Avgust 31, 2014 DD gramofoni u velikom broju slučajeva imaju rešenje koje se oslanja na kvarcno zaključavanje frekvencije ali to su koliko znam sve DC motori pa se ta rešenja ne daju primeniti ovde bez AC-AC konvertera... hehe, da je truli dc koji će mu onda kojekakvi quartz i pll.. oni su dc brašles ali je tu kraj priče od dc terminu. ac bajo, ac
stein Napisano Avgust 31, 2014 #29 Napisano Avgust 31, 2014 Otkud ja da znam... Nisam vam ja električar... elektroničar... Zato sam napisao "koliko znam" a viš', nedovoljno znam... Al' svaki dan naučim nešto novo
InSides Napisano Avgust 31, 2014 #30 Napisano Avgust 31, 2014 Можда је неко додао овај линк... имао сам неки букмарк од пре неко време: http://www.norre.dk/TTPSU/TTPSU.html Има и дисплеј. Zflazar je reagovao/la na ovo 1
zbotic Napisano Avgust 31, 2014 #31 Napisano Avgust 31, 2014 Ovih digitalnih generatora ima i s većom rezolucijom samo treba malo potražiti po ebayu. Neznatno su skuplji....... Mogu pokazivati i izlazni napon i svašta drugo, memorirati opcije itd..... Tko traži nađe..... Zflazar je reagovao/la na ovo 1
Zflazar Napisano Avgust 31, 2014 Autor #32 Napisano Avgust 31, 2014 hvala svima na sugestijama, našao sam na ebay-u dosta toga zanimljivog, sa rezolucijom i od 0,01Hz http://www.ebay.com/itm/2MHz-Direct-Digital-Frequency-Synthesizers-Counter-Pulse-Function-Generator-TTL-/131279016205?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1e90d6d10d po prihvatljivoj ceni, tako kad bude konkretizovana dalja priča tipa kupujem/kutijam/montiram, onda se ponovo uključujem u ovu problematiku.
ZZZ Napisano Septembar 2, 2014 #33 Napisano Septembar 2, 2014 umesto tog pota na plocici stavis alps i bolje ce da radi... zezam se - dobra ideja sa tim generatorom
guja011 Napisano Septembar 2, 2014 #34 Napisano Septembar 2, 2014 to nije pot već dvokanalni enkoder.
prophet Napisano Septembar 2, 2014 #35 Napisano Septembar 2, 2014 Viš da se čovek zahebava, možda i kondenzatore da promeni za neke fancy
Preporučeni Komentari
Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar
Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar
Kreiraj nalog
Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!
Registruj novi nalogPrijavi se
Već imaš nalog? Prijavi se ovde
Prijavi se odmah