Jump to content

Visaton CT142 my way


Aleks

Preporučeni Komentari

Usled pritisnutosti zbog obaveza i privatnih okolnosti, bio sam primoran da odradim ove zvuje u svega par dana. Viša sila.

 

Inače je planirano da im se posveti mnogo pažnje i ljubavi, ali to u ovom trenutku nije bilo moguće (a ni u bliskoj budućnosti), pa su sastavljeni samo da dobro sviraju i da baš ne liče kao da su preživeli atomski udar.

 

Ovo je stiglo ovako:

 

01_zps3df2f9aa.jpg02_zpsee303a90.jpg

 

drugaru stolaru sam naručio samo prednju stranicu, ali on mi uradio komplet zvuje, i to na jedan jako prefinjen i elegentan, precizan način. Znam da je možda ovako nezgodnije za unutrašnje budženje, ali na kraju ispalo baš gotivno, i u milimetar precizno :ok:

 

03_zpsb8c71aba.jpg  03b_zps8bb682ea.jpg

 

Ovako se to uklapa jedno u drugo. Ovaj oklopni deo je planiran da se frnira, a ovaj ispred ide u crno, pa mi je zato razdvojio... zadnja stranica taman lepo upada.

 

Pa ona malo furnereising:

 

04_zps471b1336.jpg i dampingfung: 05_zpsad894d20.jpg

 

06_zps06433703.jpg

 

I skopljeno.......

 

07_zps848f2332.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Stvarno precizan rad. Lijepo izgledaju. Za njih je onaj VT?

 

I da, skoro zaboravih pitati: Onaj četvrtasti otvor....jesu li to TL kutije?

Ne vidim taj otvor na zadnjoj slici, a na ranijim slikama se vidi. Onaj na gornjoj ploči bliže zadnjoj strani.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

NIsam imao originalne DT94 već DTW72, a oni mi se nisu nešto sviđali pa sam krenuo da tragam za nekim drugim visokotoncima....... i onda nađoh jedan DSM25FFL na oglasu, pa nađoh drugi od kolege Zero-a (hvala druže najlepše) :)

 

I krenuh da se po Boxsimu izvoljevam sa skretnicom, te dođoh do ovako nečeg:

 

12_zps05704041.jpg

 

Jedan mali detalj, možda nekome koristi, kako sam pravio handmade zavojnice:

08_zps28b5d0a6.jpg

 

09_zps16b7baf5.jpg

 

10_zps30b553ca.jpg

 

Nije nešto lepa, ali ojha koristi.

 

E ondak se to isprobavalo.......

 

11_zps395b8355.jpg

 

Iiiiiiiii došlo se do zaključka da: ili ja to sve nisam lepo simulirao u Boxsimu, ili Boxsim ne valja (praksa ume da bude drugačija?).

Pre mislim da je ovo prvo. Zato se boljom pokazala originalna skretnica samo malo modifikovana:

 

13_zps288969b0.jpg

 

Samo je otpornik smanjen sa 10 na oko 7 oma od originalne skretnice, pa to zvuči daleko bolje od onog prvog što sam se izmotavao.... :icon_redface::lol:

 

Das ist final loutsprecher:

 

14_zps81ae3522.jpg

 

Die back:

 

15_zpsc873dc94.jpg

 

Die Visaton plexiglass dataplatte:

 

16_zps4c3f1f20.jpg

 

Ende.......

 

17_zpsd16cfd31.jpg

 

Ali to nije kraj - ovaj levi sviraće neko vreme sa starim visokotoncem, dok ne stigne zvuja iz HR od Zera.

Nadam se tada biće i izlakirani kako spada, oširglani, sređeni da liče, onako kako i sviraju - krajnje slatko i dopadljivo, sa ohoho finom količinom basa. Nikad ne bi rekao da iz ove 6ice izlazi ovoliko basa, ali ima nešto u tim TL konstrukcijama :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

E da, zaboravih, ako se nekome sviđa woodwork stolar drvenarijejšn, nek mi pusti pp. Stolar je iz BG-a, a ovo je za njega bila zanimacija... dok je doručkovao, u pauzi...

 

Stvarno precizan rad. Lijepo izgledaju. Za njih je onaj VT?

 

I da, skoro zaboravih pitati: Onaj četvrtasti otvor....jesu li to TL kutije?

Ne vidim taj otvor na zadnjoj slici, a na ranijim slikama se vidi. Onaj na gornjoj ploči bliže zadnjoj strani.

 

Za njih druže Zero.

Sada se otvor vidi na slikama, ali malo je bzvz - to će se ofarbati iznutra u crno... (da bude prava crna rupa :D )

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Boxsim provereno valja.

 

Nemaš mikrofon, ne možeš da simuliraš skretnicu kad nemaš merenja.

Ti Visaton fajlovi sa ozivom drajvera nisu mereni u tvojoj kutiji, nego na infinite baffle-u ili po nekim njihovim uslovima, a to je neupotrebljivo.

 

Inače sasvim sasvim lepe kutije. Taman su odgovarajuće za te drajvere. Jedino šteta što visokotonac nije "upušten" u kutiju kao i bass, mada sa takvim oblikom prednje maske visokotonca bi to bilo teže izvodljivo.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala Vlado... Estetski su super.... kada ugasim svetlo :D ali mnogo je bitnije da sviraju za sve novce.

 

Nekad jednom ću ih ošmirglati i završiti kako treba :)

(hteo sam crveni providni lak - finiš preko furnira u nekoliko slojeva sa besomučnim šmirglanjem i poliranjem između svakog sloja.... ali sada se nema vremena nikako)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 1 year later...

Lepe kutije . I ja sam napravio iste samo nikad da ih zavrsim . Mislim da nisi trebao upustati basove nego samo visoke . Tako da zvucnici budu u fazi , kako kazu , tj u istoj ravni dna membrana . To ili ljudi obrnu polove visokotoncima . Pozdrav .

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 1 month later...

Nakon dve godine razvoja (bolje reci hronicnog nedostatka vremena :D ), promenjenih drajvera Vifama (tema moze slobodno da promeni naziv u Vifa CT142), stigao sam do konacne skretnice:

snimano telefonom, pa je snimak shit, al vidi se da rade :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala kralju. Vifa je za 5mm uza od Visatona pa taman leglo, a i korpa je tanja (doduse puna za razliku od suplje visatonove) pa je legao jedan prsten od plexija preko.

Sveukupno, zvucno poboljsanje je neverovatno. Koliko sam se samo mucio sa skretnicama, kada budem imao malo vise vremena prikazacu kako sam dosao do konacne. Poslednje dve nedelje imao malo vise vremena, pa je bilo meri/slusaj/lemi, meri/slusaj/lemi, meri/slusaj/lemi, i u krug do kasnih nocnih sati, pa ponovo sutra... Bas sam prosao mnogo varijanti i finalna skretnica je izuzetno zanimljiva.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 nedelje kasnije...

Da ne mrsim mooda mnogo, nisu mi tu sada slike merenja, itd, elem: Mnogo sam se mučio sa raznim varijantama DSM25FFL visoki, itd, nešto sam sam budžio sa nekim kalotama, tamo ovamo, pazarim ove vifa visoke. Nisu loši, nisu ni najbolje taman posla, ali su barem neoštećeni i made in Denmark, izuzetno stare nalepnice na njima. Rade lepo. Odlučih da probam odmah Saxov predlog skretnicu. Dok sam lemio skretnicu, stavio sam samo kond 10uF na visoki da slušam muziku, i ... hm? Kako je to zvučalo lepo, živo, ukusno i bez viška ičega? Nemoguće, zavaravam se, daj da polemim pa da montiram. Montiram ja skretcnicu, lepo svira. Izmerim, frekventna k-ka fenomenalna ravna linija, ma pucka! Ali nema živosti. Nema žilu :( Mrtvo. Da li sam lud, ostavim da svira, prošetam, vratim se upalim amp, lepo svira to, nije loše, ali nema živosti one... Prepravim sa 18 na 12dB samo sa kondom 10uF, nije mi to to. Vrišti nešto. Izbacim zobel, još gore. Hm.

Da skratim: Naredna 2 dana je trajala igrarija sa skretnicom meri/slušaj/lemi, meri/slušaj/lemi , i konačna skretnica je:

vifa.jpg

Merenje je onako, nije ravna crta ali nije ni loše. Podseća me na JBL 4311, koji od skretnice takođe ima po kondić na srednjem/visokom. Moraću slike da postavim. Izgleda potpuno nenormalno, ali ovo toliko lepo svira, da je bolesno.

Mislio sam da sam u zabludi, pa sam lepo to stavio da odmori, bio na odmoru nedelju dana u rodnom kraju gde sam u par navrata razmišljao o kutijama, i kako ću kada se vratim u Niš da ipak stavim skretnicu i da se još malo pozabavim merenjima/slušanjima, jer nemoguće je da svira to tako lepo, sa ovakvom skretnicom, tj. uopšte je i praktično nema.

Dolazim u Niš, palim amp sa ovom jednokondenzatorskom skretnicom i kažem: To je to. Ovo je finalno. Ne diram više ništa. Jebe kako svira. Neka fuzija su ova dva drajvera, šta li je. Pogodili se tako, možda sam lud ili su mi uši lude, ali to je to.

U nekim trenucima se visoki čuju malo više, a nekada su izbalansirani, to me jedino kopka, pa može da se desi da ubacim kakav atenuator na visokom, čisto da ne bude dosadno. Eto.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...