Jump to content
zerowaf

LM317 kao CCS?

Recommended Posts

Dakle, u dolasku mi je nekoliko LM317T regulatora koji se koriste u jednostavnim Voltage reg-ovima, ali meni treba za izvor konstantne struje za grijanje polovice 13dr7 lampe, a koja se grije sa 13V i traži malo manje od pola ampera struje da bi se propisno zagrijala.

 

Imam dva izvoda iz trafoa od po 15V/1A namjenjenih za grijanje, shema pojačala je ovdje:post-436-0-80185100-1398895138_thumb.jpg

 

Ne mogu iskopirati kako je ovdje napravljeno jer imam dva odvojena izvoda za grijanje, a i htio bih da su odvojena grijanja.Ovo je data sheet regulatora:http://www.fairchildsemi.com/ds/LM/LM317.pdf

 

A ovo je data sheet lampe:http://datasheets.hypertriton.com/13DR7.pdf

 

 

Zašto jednostavno ne napravim voltage reg za 13V i spojim tako? Zato što mi je rečeno da za ovaj posao treba napraviti strujni izvor, a ne naponski.

 

Upučen sam na ovaj kalkulatorhttp://diyaudioprojects.com/Technical/Current-Regulator/i stvarno je jednostavno odrediti veličinu otpora da bih dobio željenu struju - 2R77 (manje je jednostavno naći takav otpor, pa primam i te sugestije!)Ima li tko odgovor na pitanje kako regulirati napon da bude cca 13V ako reguliram struju sa otporom? Ne vidim više nikakvu vezu sa regulacijom napona ako napravim kako je napravljeno na ovoj stranici sa kalkulatorom za izvor struje.

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

Požurao sam sa otvaranjem teme jer sam dobio svoj odgovor.Ukratko, grijanje na 13DR7 je izvedeno tako da ako mu dovedemo točno 450mA ona će radi svog "nekakvog" otpora uzeti 13V, a višak napona će se u LM317 pretvoriti u toplinu zato je potrebno staviti hladnjak na njega.Za postizanje 450mA u ovoj regulaciji je potreban otpor od 2,77R. Dovoljno blizu je 2,8R koji se dobiju paralelnim spojem dva otpora od po 5,6Ohma. Prema kalkulatoru će snaga na tom otporu biti 0,557W.Eto, bude li ikad itko imao sličnu lampu ili istu i bude li neznalica poput mene uštedit će si vrijeme na mozganje (čitaj virkanje preko ramena, vučenja za rukav, ispitivanja i slićno. :D

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

Lampe su podeljene na dve vrste po grejanju. Lampe sa pocetnim slovom E, kao ECC se greju naponski sa naponom koji je naveden u dokumentaciji (nejcesce 6,3V) i tada se radi naponski izvor. Lampe koje se greju strujom imaju pocetno slovo P, kao PCC i a za njih se radi strujni izvor. Kod njih nije bitno koliko je napon ali mora da se ipostuje struja zadana u dokumentaciji (najcesce 300mA). Stavljanje strujnog izvora na lampu koja zahteva odredjeni napon za grejanje je totalna glupost koja se provlaci ovde po forumu i niko da je presece. mala promena u karakteristici zarne niti ce promeniti odnos napon struja na njoj.

 

Sto se tice pocetnog paljenja lampe sa naponskim izvorom kada povuce malo vise struje, ako decenijama lampe rade tako i nisu crkle zasto bi sad izmisljali komplikovana resenja kad i jednostavno radi

 

Za tu trazenu lampu nisam gledao kakvo je grejanje ali problem stavljanja strujnog izvora na lampe sa naposnkim grejanjem sam procitao neki dan i u nekoj drugoj temi

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

Nadam se da upotrebljavas samo drugu sekciju, triodu broj 2, u balonu cevi.

Posto su totalno razlicite po parametrima...

(na primer mju prve je 68 a druge 6 i ostali unutrasnji parametri se razlikuju...)

za preamp bi trebalo da imas 2 cevi, sto se nagovestava i u shemi, postoje 2 grejna elementa u grani grejanja...

.

ako bas zelis curent source, mozda da prvo postavis neki obican regulator na predvidjenu vrednost

napajanja grajanja, a zatim da izmeris struju koju trosi svaka cev.

na osnovu tih podataka formiraj ccs.

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

Hvala Impuls! Sinoć sam postao toga donekle svjestan, a tvoje dodatno objašnjenje mi je dobro došlo.

 

ZZZ, točno! Koristi se samo polovica lampe. Što se tiče napajanja grijača za lampu, imam potvrdu da radi baš kako je Impuls opisao, odnosno, ako namjestim struju na 450mA, da će nakon početnog zagrijavanja se napon sam stabilizirati na cca 13V u ovom konkretnom primjeru. Zapravo, lampi je svejedno (više manje) koji je napon grijanja jer ona traži 450mA za rad.Dijelovi za cijelu šklopociju su naručeni i čeka se njihov dolazak iz dalekih prekomorskih zemalja. To je nešto s čime sam zastao kad sam krajem prošlog ljeta upisao prekvalifikaciju i morao prekinuti sve planove.

U "projekt" je uključen i jednostavni modul za daljinski izbor ulaza i pot kojeg ću, nadam se, izdvojiti iz tog sklopa i nagovoriti ga da radi kao kontroler za LDR kojeg također imam.Ne bude li mi se svidjelo, lako vratim regulaciju glasnoće na klasičan način.Toliko za sad.

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

Ko što reče Impuls, oznaka P na lampama obično znači da vuku 300mA a napon grejanja lepo isčitaš iz datašita.

 

Mislim ipak da ako ispoštuješ napon koji je preporučen za grejanje, žarna nit će "povući" upravo struju koja piše u specifikaciji.

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

Ne sumnjam u to da će uzeti struje koliko joj treba, međutim već sam uzeo i LM317, pa mogu probati od njega sa dva otpora napraviti i naponski regulator. Nije problem, naravno.

Jedino je konstruktor iz nekog razloga napravio tako da kroz grijače pušta reguliranih 450mA umjesto reguliranih 13V. 

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

Ovakva podela na lampe je uradjena iz razloga spajanja vise lampi na isti izvor. Ako su lampe sa naponskim grejanjem sve se spoje paralelno a struju povlace prema sopstvenoj zarnoj niti. Ako pogledate datasheet za razlicite lampe videcete da iako se sve greju sa 6,3V ne vuku identicnu struju pa bi koriscenje strujnog izvora zahtevalo za svaku lampu poseban strujni izvor da bi ga mogli podesiti na zahtevani napon.

 

Na isti nacin lampe sa zarnom niti koje zahtevaju struju 300mA mogu da se spajaju redno i da se koristi jedan izvor za sve lampe. Kod ovih resenja crkavanje jedne zarne niti prekida napajanje za sve lampe.

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

OK, znači da je konstrukcijski razlog za pravljenje strujnog regulatora bio taj da se obje lampe griju iz istog izvora i vjerojatno uštedi malo na prostoru i nekoliko elemenata, Posljedično tome se morao napraviti serijski spoj grijača oba elementa.

Ne mijenja se zapravo ništa u radu lampe koji god način odabrali pri izvedbi.

 

P.S. Data sheet kaže kaže da "Heater current - 0,45A", a ne 0,3A. To je manje važno u ovom razgovoru sada kad mi pokušavate objasniti kako se ponašaju grijači spojeni u seriju ili paralelu, ali tek toliko.

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

a da ti još malo zagorčamo život, seti se da postoje lampe koje imaju posebnu žarnu nit za svaki svoju sekciju (napr ECC81,82,83) pa ih možeš grejati sa 12.6V kad vuku oko 150mA ili sa 6.3V kad vuku 300mA

http://www.mullardmagic.co.uk/mullard/products/329-ullard-triode-brimar-telefunken-a2900-ecc81-12at7-b152-cv455-b309-e2157-e811cc-fender-bla.aspx

 

IMHO, mislim da tražiš dlaku u jajetu i da preterano komplikuješ tehniku koja je izmišljena 50-tak godina pre tog LM regulatora, no ovo ne bi bio hobi da se ne zabavljaš na svoj način i to svojski!

 

hint: mislim da bi u pravu zonu perverzije ušao kad bi uradio strujni regulator grejanja cevi sa cevima

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

još malo soli:

317 traži na sebi 3 volta, ume to da radi i sa nešto manje, al ako u specs piše da je Vi-Vo od 3 do 40V , uzmi u račun da je ipak

3 volta. dodaj još 1,25 volta pada na otporniku, dodaj još 1,5 volti na dve diode greca pa saberi i traženih 13 volti

i dobićeš koliko je potreban minimalni sirovi dc napon.

e, tako sad imaš ceo matiš. ostaje samo praktično merenje (koliko i kao ti ljulja 230vac u minus i šta imaš u tom slučaju na 15vac sekundarima)

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

 .....no ovo ne bi bio hobi da se ne zabavljaš na svoj način i to svojski!

 

hint: mislim da bi u pravu zonu perverzije ušao kad bi uradio strujni regulator grejanja cevi sa cevima

 

Baš tako! Ja sam predškolski uzrast za struju i mašta mi daleko nadilazi znanje. ;D

U cijevni strujni regulator neću ni zagrebati za sad - ionako imam problema sa fokusom i ako odem u stranu mogao bih zaboraviti pu natrag. :rofl:

 

još malo soli:317 traži na sebi 3 volta, ume to da radi i sa nešto manje, al ako u specs piše da je Vi-Vo od 3 do 40V , uzmi u račun da je ipak3 volta. dodaj još 1,25 volta pada na otporniku, dodaj još 1,5 volti na dve diode greca pa saberi i traženih 13 voltii dobićeš koliko je potreban minimalni sirovi dc napon.e, tako sad imaš ceo matiš. ostaje samo praktično merenje (koliko i kao ti ljulja 230vac u minus i šta imaš u tom slučaju na 15vac sekundarima)

 

 

Pa zar mi neće tih nazovi 15V nakon ispravljanja i kondenzatora porasti na približno Usec x 1,41? (zapravo vjerojatnije na Usec x 1,3 radi gubitaka)

 

Ako je tako onda mi valja spojiti ta dva  sekundara u jedan od nazivno 30V i stvarno iskopirati Davorinovo rješenje. (Davorin je autor pretpojačala - djeluje na diya.hr)

 

Svaki od tih sekundara od 15V je deklariran na 1A. Valjda tu imam dovoljan headroom. :D

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah

  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu

×
×
  • Kreiraj novo...