Jump to content

Diktafon sony microcassete-corder m-100b


Beli_Ninja

Preporučeni Komentari

Kupio sam navedeni diktafon sa Limunda, razlog je sto imam ineke kasetice koje bih da prebacim na HDD ali nisam imao ispravan diktafon.

 

I sta sad, stigne mi diktafon danas, u opisu je pisalo da je skroz ispravan ali nece da bude bas tako. U stvari, radi premotavanje, otvaraju se vratanca, play radi bez kasetice ali da okrene traku ne moze. Baterije nove, alkalne Varta 2 x AAA.

 

Prodavac prihvata reklamaciju i hoce da vrati novac, ali ja ne bih bas tako lako da se predam i dogovorim se sa prodavcem da ja probam da otklonim kvar, ako ne popravim vracam robu nazad. Skroz korektan lik.

 

Pre nego sto krenem sa operisanjem iam li neko savet sta bi tu moglo da bude i sta da ocekujem?

Diktafon stvarno izgleda ko nov, cak se nista nije ni izlizalo od natpisa, cist ko sunce.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 27
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Verovatno se neki remen olabavio od starosti pa nema snage da namotava traku.

Često ispod prihvatnog kotura postoji senzor i ako on ne šalje signal da postoji okretanje zaustavlja se meanizam da se traka ne bi oštetila.

Proveri da li onaj gumeni točkić ispravno naleže na osovinu.

Pažljivo rasklopi spravu i vidi u kakvom je stanju mehanika, ako su svi zpčanici ispravni verovatno može da se reši kvar.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sad sam kod cure pa nemam alatke (kako ovo glupo zvuci :D) neophodan za rasklapanje ovg frankenstajna ali sutra krecem u akciju, pa cu da izvestim stanje. Detaljne fotografije slede. Sada sam trazio samo neki uput, kao tvoj recimo, da ne lutam daleko vec da znam na sta da ciljam. Iskreno, nikada se nisam bavio popravkom ovakvog uredjaja. Predpostavljam da je neki remen ostario.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Neki se smeju a neki daju savete, bitno da se zabavljamo.

 

No, momci evo stanja remena. Na slici se vidi koliko mora da se nategne da bi ostvario potrebno trenje da se gonjeni remenik pokrene. E sad treba odrediti dimenzije remena. Skinuo sam remen i stavio pored lenjira i zategao toliko da se spljosti a da se ne zategne i izmerio oko 50mm sto bi u obimu dalo oko 100mm, da li je ovo moguce?

 

Drugi problem, pokusao sam da poslusam neku od kaseta koja je nasnimljena ali se cuje samo neko pistanje iz zvucnika, stavio blanko kasetu i probao da nasnimim nesto i opet i se cuje samo pistanje ili se ne cuje nista ni u jednom ni u drugom slucaju.

 

Inace rekao bih da ovo nikada niko nije otvarao, cak se na slici vidi da je ovaprecka preko gonjene remenice koja sluzi kao osigurac zalepljena fabricki nekom plavom smolom i to nije dirano. Dakle verovatno je sve original.

post-193-0-05509000-1374158912_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Prvo, kako si proveravao da li se nešto čuje sa kaseta ako se ista ne vrti ( to je bila početna dijagnoza)?

Gumica koja se vidi na slici vrti zamajac čija osovina sa prednje strane naleže na gumeni točkić - to definiše brzinu trake dok je vuče iz njenog kućišta.

Tu negde mora da postoji sprega sa tom osovinom da prenese pogon za prihvatni kotur u kaseti (neki zupčanik ili remenica) - proveri u kakvom je stanju ta prenos.

 

Prvo reši mehaniku, lakše ćeš kasnije moći da utvrdiš stanje elektronike.

 

Ili, kako Doktor reče, ako ti nije izazov da središ napravu, pakuj sve i vrati prodavcu :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Cekajte bre ljudi, polako, napisah ovako: Na slici se vidi koliko mora da se nategne da bi ostvario potrebno trenje da se gonjeni remenik pokrene.

 

Dakle kada nategnem remen sve radi kako treba i okrece se kaseta i nema nikakvog blokiranja i zastoja. Dakle mehanika radi skroz. Dijagnoza je da je remen ostario i da je zreo za menjanje. Jos jedno premotavanje radi savrseno jer traka nema nikakav otpor. Ali kada se stisne PLAY  i glava sidje u traku tada remen proklizava jer nema dovoljno trenja jer traka ima klizanje preko glave i tu se stvara otpor.

 

Jos jednom, mehanika ispravna osim remena koji mora d se zameni.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sto se tice povracaja, imam fore do 29. da se igram, do tada je prodavac na moru. Ako do tada ne sredim morace da vrati novac, mada i nije neka para utrosena kada malo bolje razmislim, da bih se cimao sa povracajem.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nisam ispravno protumačio tvoje pisanije.

OK, sredi remen da bi imao obe ruke slobodne :)

Pogledaj među krševima (kojih bi moralo biti kod svakog od nas koji nešto ćaćkamo oko lektronike), neki stari kasetaš, auto-kasetofon, možda nekakav CD ROM... počupaj potencijalno odgovarajuće remene i probaj.

Sledeće što bih ja pokušao jest' da nekim "signal traserom" (ako nemaš profi spravu, poslužiće bilo kakav pojačavač, napravi sondu sa nekim šiljkom a masu ulaza zalemi na masu pločice) potražim NF signal po elektronici sprave.

Hint: pipkaj pinove elko kondova, neki od njih je sigurno na putu signala.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nemam ti ja nikakvog krsa, pa cura bi me odrobijala u stvari ona bi me odrobijala i za ovo malo sto imam ali ajde nekako se provlacim (jbg u garsonjeri od 20 kvadrata tesko da mozes da imas krs i lom koji nece da smeta), dakle nista od polovnih remena samo nabavka novog koji u MGu kosta celih 50 dindzi. Videcu sitra kod asistenta na faxu da li on nema neki slucajno.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Papa, zajebano je sad izmeriti duzinu jer se poprilicno rastegao. Dakle ja sad merim priblizno 100mm u obimu, ali cenim da tu moze da dodje nesto od sledecih vrednosti duzine:

 

104,00

103,00

100,00

96,00

95,00

93,00

92,00

90,50

 

Ove vece od 100 sam stavio zato sto ne mogu da odredim tacne radijuse kada splostim remen. A ove manje vrednosti slutim po tome sto trazi prilicno natezanje da bi postigao koeficijent trenja.

 

Papa nemoj se cimati, nije ovo nesto skupo da bi bunario po steku. Ima u MGELECTRONIC u Nisu veliki asortiman, tako da cu da narucim od sorte pa koji uleti. Presek je kvadratan sa stranicom kvadrata 1.2 ili 1.6mm moracu da izmerim sublerom lepo ovako odokativno mogu samo da sanjam.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Remeni se mere po Fi a ne po obimu. Imamih negde oko 1000 komada (nije sala) sto od video rekordera sto od dekova, kasetasa i ostale skalamerije.

Medjutim kod tih klinaca od dekova bitna je i debljina remena ( obicno su isli 0.8mmx0.8 mm ako me secanje ne vara.

Pokusacu sutra nesto  da pronadjem pa javljam rezultate.

 

Sto se tice pistanja pogledaj da li ta spravica ima neki preklopnik za prebacivanje REC/PLAY. Ako ga ima obavezno ga naspricati sa WD40 i prodrmati nekoliko puta.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...