Jump to content

Merenje tranzistora radi uparivanja


ebe

Preporučeni Komentari

Napravio sam ovu Eliotovu spravu za merenje tranzistora: http://sound.westhost.com/transistor-matching.htm Za pocetak sam kupio po 50 kom BC550/560 i po 30 kom BD 139/140 sa namerom da se izvezbam na sitnoj boraniji. Sve sam povezao po semi sa linka osim sto umesto pada napona preko otpornika, kolektorsku struju merim direktno. Ceo postupak sam ispratio prema uputstvu, medjutim imam problem sa ocitavanjem merenja. Naime, kad ubacim tranzistor u podnozje merena struja se stalno menja (kod BC opada, kod BD raste). Ne stabilizuje se ni nakon 30-ak sekundi. Jel negde gresim ili jednostavno treba uzeti vrednost u nekom momentu bez obzira na oscilacije?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 25
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Poslednjih nekoliko postova je nestalo pa pisem ponovo. Prevezao sam semu prema originalu tako da kolektorsku struju merim preko pada napona na otpornicima. Ponasanje je idalje isto. Mereni napon se stalno menja isto kao i kada sam struju merio direktno miliampermetrom. Otkrio sam i da je merenje veoma osetljivo na kojekakve smetnje. Pridjem blize tranzistoru merena vrednost raste, odmaknem se i ona se smanji. Koje duzine smeju biti vodovi od preklopnika do tranzistora? Ja sam ostavio malo duze zbog merenja snagasa na hladnjaku.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nesto se jeste desilo kad obrisanih poruka nema ni u NICIJOJ ZEMLJI. Ja sam za ovaj uredjaj pravio plocicu,snaznija dva opsega vodio preko releja a izvode sam uradio pomocu pola zice kupovnih krokodilki-oko 20-25cm duzine. Vezivanje minusa sa greca i uzemljenja rijesilo mi je poslednji problem nekih cudnih napona koji su mi spalili dva mosfeta pri mjerenju. Nakon toga vise nisam imao bilo kakvih problema.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pokusacu da skratim vodove koliko je to moguce. Ako to ne pomogne, drugih ideja nemam. Moj uredjaj je spakovan u drvenu kutiju i napaja se iz regulisanog radionickog izvora, tako da oko mase i uzemljenja ne sme biti problema. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

nekada davno pre skoro 15 godina pravio sam ovaj uparivac za "male"

tranzistore ()BC550C i BC560C)

ovaj uredjaj uparuje i po temperaturnoj osnovi

secam se da sam od oko 200 parova dobio oko 16-17 parova dobro uparenih

a u uredjaju su dali bolje rezultate nego sto je mereno na prototipu...

Samo sam postavio 2 instrumenta umesto ovog jednog na shemi

da ne bi stalno morao da klikcem na prekidac.

nazalost ovaj mali uredjaj sam negde izgubio ali verovatno cu da uradim novi...

cheers

post-96-0-11606200-1359040511_thumb.jpg

post-96-0-95698600-1359040544_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

...ako bi nekom zatrebalo...

 

Preklopnik se jednim dijelom veže sa dve žice na kaleme releja,jer tad kad sam crtao pločicu u programu nisam imao predložak za verziju sa četvero-položajnim tro-polnim preklopnikom ali što je bitno stvar radi. Ja sam koristio trafo od oko 100VA 12Vac koje sam kasnije stabilisao sa 22000uF i vezom 2n3055 / LM7812.

matching power and driver transistors.txt

uparivanje tranzistora.txt

V2 bakar odozdo-obrnuti za toner transfer.pdf

V2 raspored-obrnuti za toner transfer.pdf

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Svaka cast i hvala na korisnim informacijama. Ja sam skratio izvode do tranzistora sa 60 na nekih 20cm i sada je situacija malo bolja. I dalje imam cudno ponasanje da se nakon prilkjucivanja struja smanjuje. Nakon 30-ak sekundi se ipak stabilizuje. Jos uvek mi se ne svidja kako sam napravio uredjaj. Ima previse zica jer preklopnik nisam lemio na plocicu. Posto je sprava korisna, napravicu novu verziju sa relejima i preklopnikom na pcb. Kacim slike cim bude gotovo. Nadam se za vikend.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja prekrstio coveka.  :character13:

Ma nisi pogriješio, koliko čovjek ima volje i energije može da mu bude nadimak :yes3:

 

radisa je titula, nije ime :drink:

hehe, kako je ZZZ stekao svoju? :cheers:

 

Moj ne izgleda pretjerano reprezentativno:

Uh, ja sam davno počeo da sklapam i još je uvijek k'o ikebana. Nedavno sam čvrsto odlučio da ga napokon sklopim ali opet nemam vremena a još mi uvijek fali prekidač za Low/High. Žice su isto podugačke pa ću da vidim kako će se ponašati kad ga napokon uključim. Kutija - drvena, samo da bude u komadu.

 

:cheers:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da ne bude zabune,ovaj:

ali po onim gore fajlovima urađen je i ovaj koji je...

 

Postavljena slikaSprava.jpg

je radio čovjek koji se zove Miodrag Lutovac,a samo je unutar kutije pločica po onom što sam crtao.

 

Ebe:lako ti je precrtati ovu moju pločicu ako imaš SPRINT program,treba znači samo preurediti unutrašnja četiri pina da budu tri i povući linije sa kontakata releja na njih i to je to. Ono sa prvih slika je V1 (prva pločica) koja je malo drugačija(manja i zapetljanija) od V2-mislim da pored gore datih pdf-fajlova imam i fotografije V2 u memoriji sjećanja mojeg računara:

 

post-649-0-34554700-1359066685_thumb.jpgpost-649-0-97624600-1359066705_thumb.jpgpost-649-0-05572900-1359066726_thumb.jpgpost-649-0-20385800-1359066744_thumb.jpgpost-649-0-10265700-1359066756_thumb.jpg

 

Nemam ja nešto previše toga u crtežima a naročito u znanju,samo dijelim to što imam i "kupim" to što nađem...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Za pcb nema problema, nacrtam ja to cas posla. Ovih dana sam bas u tom fazonu. Pokusavam da napravim jednostranu plocicu za CK2III pojacalce za slusalice. Posle toga, ova plocica ce mi doci kao odmor.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ma cuj,neka bude i samo polazna ideja kako uraditi,sad kad pogledam(nakon svega par nacrtanih raznih plocica i malo vise iskustva) dade se to jos i te kako dotjerati. licno bi ostavio ideju da se ostave paralelno vezani prva dva pola preklopnika radi duzeg vijeka kontakata,a da jedan preostali ostane u svrhu pokretanja releja zbog mogucih vecih struja koje preklopnik ne bi dugo izdrzavao. takodje mislim da je ok lemiti preklopnik sa bakarne strane posto tad citavu plocicu ucvrscujemo za prednju stranu kutije jednim jedinim srafom. budem li stigao i sam cu pokusati doradu ovoga pa cija bude bolja tu cu i sam usvojiti.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...