Jump to content

Samogradnja zvucnika


leit

Preporučeni Komentari

  Postovanje, po sugestijama dobronamernih clanova otvaram novu temu, nov sam na forumu, a i polje interesovanja mi je novo.

  Naime, stize mi risiver Yamaha RXV361, sa snagom od 100 wati po izlazu, pa bih za nju voleo da nabavim i neke adekvatne zvucnike. Svidja mi se koncepcija zvucnika Yamaha NS50F, ali za mene je to sada veca investicija i stoga bih voleo da napravim slicne, po gabaritu, a i po kombinaciji zvucnika. Mislim da kutija ima jedan visokotonac i dva niskotonca, pa neznam da li se snaga od 100w deli na po 50 i sta se zapravo poboljsava sa dva basa? Od cega bi trebalo da zavisi zapremina kutije ili da je pravim proizvoljno sa visinom od oko osamdesetak santimetara, kako bih voleo? Zvucnike, skretnicu i sta vec jos mi treba mislio sam da nabavim u Elite prodavnici u Subotici, jer imaju cene na svom sajtu. Da li da se petljam u sve to, mada mislim da je razlika u ceni novih i pravljenih znacajna? 

Pozdrav svim forumasima i srecni praznici!!!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 10
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Pozdrav,leit. Trebalo bi da odabereš neki jednostavniji i ne preskup projekat (najbolje bi bilo nešto već isprobano) , kao prvi. Na tvom mestu bih se odlučio za neki dvosistemski zvučnik, bas + visokotonac. Pregledaj temu Zvučnici, ima dosta odradjenih projekata, možda nadješ nešto što ti se dopada. Ovako, ima previše teoretskih pitanja... Veličina kutije zavisi od mnogo parametara, šta se želi sa  kutijom, da li je cilj dubina basa, ili efikasnost, kolika je soba u kojoj se sluša,... Najlakše je grubo odrediti tip (kompresiona, bas reflex, transmisija itd) i zapreminu kutije uz pomoć gotovih programa-kalkulatora ,neki od njih imaju i simulaciju bas odziva. Dva basa se stavljaju da bi se povećala osetljivost, dobio bolji bas odziv itd, sve zavisi od cilja. Kalkulatori daju samo grube smernice, pa ti ne bih preporučio da se na početku upuštaš u projektovanje. Najbolje je da odabereš neke drajvere(ne preskupe) i da onda poslušaš savete iskusnijih članova ovde ( a ima manijaka -u znanju- kad je ova tema u pitanju). Pronjuškaj po forumu, ima puno interesantnih projekata. Ja sam išao na fullrange drajver i uz pomoć ovog foruma dobio jednostavnu kutiju TQWT -vrsta transmisije, tunel koji se širi  unutar kutije- i zadovoljan sam... http://www.diyaudio.rs/topic/4984-wild-burro-tqwt/

http://www.diyaudio.rs/topic/4001-male-hifi-kutije/

http://www.diyaudio.rs/topic/5494-zaphaudio-za-sr71/

http://www.diyaudio.rs/topic/4513-hi-end-hi-eff-system/

http://www.diyaudio.rs/topic/2206-novosti-iz-sonido-radionice/

 

Ovo su neki meni zanimljivi projekti ali pregledaj još malo...

 

http://www.mh-audio.nl/spk_calc.asp# ovo je primer solidnog sajta sa raznim kalkulatorima, ali nema zamene za iskustvo...

http://www.diyaudio.rs/topic/5007-visaton-simulator-boxsim/

 

Prvo nabavi drajvere, ili odredi cenu koju si spreman da platiš, pa ćeš dobiti preporuku šta dalje... :BeerMugCheers:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kombinacije sa dva midbasa su uglavom loše bilo da oba rade pun opseg ili da je jedan rezan nisko .Problem je što su midbasovi a ne klasični bas zvučnici ....najbolje je kad svako radi svoje , bas bas područje a srednjetonac srednje .....sve ostalo su kompromisi .

Visina ...najbolje je kad visokotonac stoji u visini ušiju ...oko jednog metra 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala na sajtovima i sugestijama! I ovde je kao i u svim sferama zivota, kada zagrebes, ispod povrsine naidjes na more komplikovanih stvari. Zbog te cinjenice ja sam se malo jasnije opredelio i suzio izbor. Prvenstveno na kutije dimenzija   987x207x350 mm, a zatim orijentaciono i na zvucnike, koje trazim samo na sajtu Elemente Subotica, da se ne bih dodatno zbunjivao u  izboru.

 

Hi-Fi visokotonski zvučnik 100mm 80W

Snaga: 80 W

Frekventni opseg: 1,5 - 20 kHz

Impedansa: 8 ohm

Osetljivost: 90 dB

Materijal membrane: Titanijum      819,00 Din

 

Srednjotonski zvučnik 160mm 40W

SKN16

Profesionalna zatvorena konstrukcija

Nije potrebna posebna kutija u zvučnoj kutiji za zaptivanje

Ojačana impregnisana membrana

Dimenzija: 160mm

Snaga: 60/40 W

Frekvencija: 300 - 6000 Hz 88 dB         899,00 Din    x 2 komada

 

Niskotonski zvučnik 200mm 80W

SBX2030/BK

Snaga: 120/80 W

Frekvencija: 35 - 3000 Hz

Dimenzije: 200mm

88 dB

Kalem: 1,5' u 4 sloja

ALU kalemsko telo

Težina magneta: 30 Oz           2.599,00 Din

 

Za skretnicu tek nemam pojma, koja bi zadovoljila ove kriterijume.

 

 Molim za sugestije ili prekrajanje izbora zvucnika, ali nikako iz vise cenovne strukture.

Kutije bi trebalo da izgledaju kao na slici!

     

Pozdravi!!!!

post-1314-0-21944500-1357520381_thumb.jp

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pretpostavljam da ti je budžet krajnje ograničen pošto si krenuo u kombinacije sa SAL zvučnicima. Ja bih ti preporučio nešto drugo, ali poštujem napor pa neću da budem iritantan i da ti trpam pod nos stvari koje bi zasigurno debelo probijale budžet koji imaš zacrtan. Ono što mi u ovom odabiru smeta je kombinacija 160 i 200mm zvučnika... Ako ćeš srednjotonac da baziraš na 200mm basu, onda bi taj srednjotonac morao biti manji od 160mm, nešto reda veličine 80 do 100mm prečnika bi bilo više nego dovoljno. Ako ipak želiš da ti midbas bude 160mm, onda bi trebalo da gledaš u pravcu 300mm basa, 70 litara kutija brutto (po dimenzijama koje si dao - pretpostavljam da si davao spoljašnje dimenzije) je premala za kombinaciju sa 300mm basom - odnosno, veoma tesno (naravno, zavisi od same bas jedinice)

 

Sa dva srednjotonca koje si stavio na spisak, neki minimum za bas koji bih ti preporučio a uzimajući u obzir i gabarite kutije, je neki prihvatljiv kompromis, bas jedinica od 250mm (10inča) koja je za nekih 500 dinara skuplja po komadu (SR2530) ali je osetljivost 90dB a za srednjotonce bih ipak razmotrio opciju da se izvede mala, zasebna kutija sa dva komada SRP1010 (83dB osetljivosti) po kutiji. Uz to bih dodao visokotonac DTF12 (91dB osetljivosti) i tu bi se moglo po meni nešto bolje iskombinovati a finansijski bi ti budžet bio u granicama zadatog.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Uzmi 4 komada BXC2020. Stavi po dve u kompresionu kutiju i poveži ih redno. Za kompresionu kutiju ti može pomoći bilo koji kalkulator. Dovoljno su tačni za to.

 

Evo ti PDF-a sa TS parametrima (ukoliko im je verovati - nisam proveravao)...

 

https://www.sal.hu/termekdokumentumok/04304_03_01.pdf

 

http://www.elementa.rs/katalog/Audio%20komponente/Hifi%20zvu%C4%8Dnici/Niskotonski%20zvu%C4%8Dnici%204%20Ohm/BXC

 

Mislim da opako lažu oko osetljivosti pa bi trebalo paziti pri kupovini srednjetonaca u smislu da ih ne moraš atenuirati.

 

Srednjetonce i visokotonce bih birao van SAL-a ali ako bih morao SAL srednjetonci bi bili SR1315:

 

https://www.sal.hu/termekdokumentumok/03149_03_01.pdf

 

U zavisnosti od osetljivosti, uzeo bih 1 ili 2 po kutiji. Papirna membranica i papirni kalem motan sa dva sloja = nešto prirodniji zvuk i lakši kretni sistem od kevlarskih koji su svi motani sa debelom žicom u 4 sloja na aluminijumskom formeru. Prvo bih merio sa jednim jer mi se javlja da BXC2020 nikako nema 89dB :)

 

Visokotonac... Od SAL-a, stvarno ne bih znao šta ali sigurno ne bih uzimao titanijumske. Ni skuplji titanijumski nisu uvek dobri, a ne jeftini. Ako ćeš uzimati, uzmi neke sa svilenom kalotom ... kako bi imao svilene visoke :rofl:

 

Ovi basići bi svirali lepo u kompresiji, you can bet on ti :) Dva 8" basa su jeftinija od jednog tog od 10", a sviraće bolje. Da ne pominjem što kevlarske serije imaju ponekada problema što ih u proizvodnji ne impregniraju sa zadnje strane membrane pa kako radi bar, duvka kroz kevlarska vlakna na membrani :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

6" kevlarci SAL nesto i vrede tih para

 

8" - plac majke bozije

 

10" - dobar za woof u kaficima

 

kalotni visoki - onaj najskuplji moze da se napari sa 6" i da se dobije kulturni zvukic

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Većina SAL 8" su plač majke božije jer su (osim ovih koje sam mu predložio) motani u 4 sloja jaaako debelom žicom. Od 8" čovek bi očekivao basmid ali one to sa Le-4,1mH nikako ne mogu:

 

http://www.hestore.hu/files/SBX2030.pdf

 

Ne rade dobro ni kao vuferi za komp, a ne nešto drugo.

 

Ove 8" koje sam mu predložio vrede tih para sigurica.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

To su 6". Imao sam iskustva samo sa kevlarskim od tih 6" tj. slušao sam ih kod nekoliko ljudi (između ostalih i Vladac). Može Ok da zvuči za te novce.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...