Jump to content

Bartolomeo Aloia


grau.

Preporučeni Komentari

Nesto mi treba da se malo razonodim pa pokrecem novu temu: rad Bartolomea Aloie, italijanskog dizajnera sklonog neobicnim i inovativnim resenjima.

Zapravo sam na nekom oglasu naleteo na njegovo pojacalo Aloia ST13.01i sa odvojenim induktivnim napajanjem koje je bilo skuplja opcija u odnosu na verziju sa kapacitivnim napajanjem. Pojacivacki stepen je klasika, full A-klasa bez negativne povratne sprege, SE, 30w. U vreme kada se pravilo, pocetkom prosle decenije, kostalo je blizu 4000E u prodaji. Postoji i odgovarajuce pretpojacalo, takodje sa induktivnim napajanjem.

Slika napajanja:

Postavljena slika

Navodno je glavni kvalitet pojacala, uz vrhunski zvuk po sebi, i izvanredan strujni potencijal zbog cega se vrlo cesto preporucuje kao jedno od najboljih resenja za zvucnike koji su poznati kao jako teski za pogon: Dynaudio, Apogee i slicno, uprkos na papiru maloj snazi.

Zanima me laicki zasto je induktivno napajanje po defaultu bolje od kapacitivnog i da li se to moze smatrati pravilom.

Poznanik koji je pravio F3 i odvojio napajanje sa ogromnom prigusnicom u zasebnu kutiju mi je (privatno) rekao da danas misli da je to bilo nepotrebno, nakon sto je napravio jos nekoliko "normalnih" komada, i da je Pass negde napisao da je F3 napajanje optimizovano tako da su dalje investicije nepotrebne.

A bilo bi lepo da Rade nesto napise ako ima iskustva sa proizvodima Bartolomea Aloie i konretno ovim pojacalom koje se nudi (za nekih 650 funti otprilike u Engleskoj).

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 69
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

power inductive storage - ime je lepak za ********** :rofl:

ne kazem da ne valja , no mi je ime onak za smej

CLC vs. CRC je ihaj bolje

mene je i massive C bolje od CRC pod uslovom da xformer i ispravljaci podrzavaju

ono sto je real inductive storage je izpravljac/filter sa prigusnickim ulazom , sto ce reci LC

prouciti malo http://tinyurl.com/bnfmvuz kao i sajt proizvodjaca i pogledatoi oscilograme

sve ce ti se kaze

imas li negde sliku iznnutrica power ampa koji pominjes ?

edit : sad skontah da je to slika ampa

ako me oko ne vara glede proporcija , to je sprdacina .

there is no replacement for cubic inches , kad su power chokes u pitanju

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kad se pretumbaju sve pozitivne i jedina negativna osobina induktivnog napajanja / težina i cena / ostane ona glavna karakteristika zbog koje Bart insistira na induktivnom .........izlazni signal sa pojačala i predpojačala , se ko zna kojim putevima vraća preko napajanja na ulaz i kao takav ponovo biva pojačan .....sa induktivnim napajanjem taj problem je rešen.....ništa se sa izlaza ne vraća na ulaz ...... Induktivno napajanje je poprilično komlikovano za proračun .....nije baš da se to stavi induktivitet i posle priča ovo i ono .......sa druge strane , ja kao amater i autokonstruktor , daleko više pažnje posvećujem ' onom šta je pisac hteo da kaže ' a manje samim karakteristikama , mirnim strujama i ostalim glupostima iz elektronike ......pojačalo je da svira , a ne da kontroliše mirne struje i ostale gluposti .....i nije dovoljno da svira , mora da svira u PM ..... Konkretno pojačalo mi nije poznato / više sam u sferi autokonstrukcije / ali ono šta znam je da sam vrlo ozbiljno pre kupovine sadašnjeg pojačala razmatrao opciju Alojinog ST 2000 ......koji je u najskromnijoj varijanti bio oko 2800 evra / kit forma / a varijanta sa induktivnim napajanjem preko 4000 .....na kraju sam uzeo pojačalo koje nije od Aloje ali je ' iz njegove škole ' .

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Aloia je nekad davao šeme .....recimo GY 50 je po mnogima definitivno pojačalo .....bila je šema štampe i modifike sa vremenom .....svi koji su ga uradili kažu da radi fantastično ......klasičan cevni ulaz sa tri para tranzistora na izlazu bez povratne sprege .....zvuči poznato . ...... Što rekao Aloia , nisu vas budili noću u tri sata zbog pojačala koje ne radi , pa da vam sad poklanjam šeme .......nema njegovih šema jer ono što nudi za samogradnju je u principu gotovih i ispitanih štampi / recimo za st 2000 je 20x30cm izlazni stepen ......tako da se još niko nije usudio da publikuje njegove šeme .....mislim da se radi i o poštovanju . Ono gde je on mene 'kupio' je sam njegov odnos i prema svom radu i prema klijentima ...nema kod njega da stavim skupe kondezatore pa će to da radi mnogo bolje ......tačno se zna granica utrošenog materijala i odnosa na dobijene rezultate .....on svaki put kaže , to je to za tu konfiguraciju , hoćeš bolje , idemo na višu kategoriju ........u principu ja njega posmatram , ne kao vrhunskog elektroničara , nego kao nekog ko pravi instrumente .........ima stotine vrhunskih stolara ,ali par njih zna da napravi tamburicu ili prim ......

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

sad mi drugar kaze da je aloia nesto kao italijanski nelson pass, da je radio sve neke uvrnute projekte al na zdravim nogama, da se isto trudio da bude affordable sa kit verzijama ako nemas para za fabricko, i da mu se uredjaji jako retko nalaze u prodaji, totalni kult.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pre 'vatanja za glavu predlazem malo 'vatanja za knjigu i osnovne elektrotehnicke pojmove:- koja je dominantna parazitna velicina kalema i kog je reda velicine kod kalemova cija je induktivnost tolika da (skoro) anulira 100Hz ripple pri struji od par Ampera?- koje su pozeljne osobine izvora napajanja za pojacavac snage ?Odgovori na ova dva pitanja su ujedno i odgovor zasto je naziv "induktivno napajanje pojacavaca snage" tek marketinski trik...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pa onda se to odmah napise, nema razloga za cinizam i ostalo. znam da se moze sa udobne visine gledati na svet i pljuckati na sve, ali s obzirom na benevolentnu prirodu ovog foruma gde poneko ko nema znanje treba da dobije sansu da ga stekne uz pomoc onih koji imaju formirano misljenje (po mogucnosti) bazirano na iskustvu i nauci, gde verujem da i ti spadas, mislim da je mnogo korektnije odmah napisati da to ne valja i zasto ne valja a ne izrazavati se u siframa ako se vec uzima ucesce na temi. eto toliko od mene, ne postoji nikakav drugi problem sto se mene tice.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

mislim da napajanje kao odvojena komponenta pije vodu...

Pije, al' samo kod malih potrosaca sa konstantnom potrosnjom i velikim gain-om - recimo, diskretan RIAA ili mic. preamp u A klasi i sl. Dakle onda kada nam nije puno vazno povecanje impedanse izvora napajanja uzrokovano dugim zicama i kada zelimo da sto vise izolujemo rasipno polje trafoa napajanja...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

nije problem, vazno da se okrece (forum) :drink:iz ovog kategorickog odbacivanja induktivnog napajanja zakljucujem da je rezultat da isti amp bolje zvuci sa induktivnim nego sa kapacitivnim napajanjem posledica toga sto je lose projektovan, jel da?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...