Jump to content

Bas do 1000Hz-horna sistem


milovan1963

Preporučeni Komentari

Zanima me podrucje do 1000 hZ.1. Dobar bas, 15", linearan do 1000Hz, 96 dB... ili2. Isti bas, ide do 200 Hz, od 200-1000 preuzima 8" tzv. donji srednjetonac, isto linearan do 1000Hz i ima isto 96 dB...E sad, sta je bolje za reprodukciju glasova, instr., itd u tom podrucju...Pa, buni me i sto Romy kaze da je i podrucje od 200-400 hZ bitno kao i vise srednjetonsko ...Po toj logici bi na tom mestu manji trebao bolje da radi, barem zbog brzine, ili gresim ?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 203
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

1) Eminence Deltalite II 2515 , koristi se ovde

Beyma 15LW30 , koristi se ovde

Ili neki JBL 2235H, ukoliko možeš da nađeš.

U suštini ima ih dosta koji bi mogli da odrađuju bez srama do 200Hz, a linearni su do 1KHz.

2) Sonido SFR200 , Sonido SWR200 kao i AlNiCo varijante istih.

Što se srednjetonca tiče, držao bih se osmice.

Ne znam šta Romy kaže ali znam šta sam slušao kod HiFisha. World class sound :oke:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zanima me podrucje do 1000 hZ.1. Dobar bas, 15", linearan do 1000Hz, 96 dB... ili2. Isti bas, ide do 200 Hz, od 200-1000 preuzima 8" tzv. donji srednjetonac, isto linearan do 1000Hz i ima isto 96 dB...E sad, sta je bolje za reprodukciju glasova, instr., itd u tom podrucju...Pa, buni me i sto Romy kaze da je i podrucje od 200-400 hZ bitno kao i vise srednjetonsko ...Po toj logici bi na tom mestu manji trebao bolje da radi, barem zbog brzine, ili gresim ?

Tu toliko mnogo fali od pitanja (i odgovora), da ne znam odakle bih prvo krenuo...1. Koje kojačalo će to pogoniti?2. Da li isključivo pasiva, ili možda i neka aktiva, makar 2 power-a po kanalu?3. Šta će i na koji način da pokriva područje iznad 1000 Hz?4. Kolika je prostorija?5. Koliki je budžet?6. Koliko nisko (Hz) treba da ide bass? (mada bih to povezao sa veličinom prostorije,što, potpuno pogrešno, većina ne radi)7. Zašto 96 dB eff. ? (naknadno ću dati odgovore oko prednosti i nedostataka više efikasnosti, kada se priča o manjim i srednje velikim zatvorenim prostorijama)....eto, pitanja za početak...može to još da se proširi...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

E, Boki sada i ja imam dosta pitanja... :)Za početak, može li neki link za ovo pitanje?

6. Koliko nisko (Hz) treba da ide bass? (mada bih to povezao sa veličinom prostorije,što, potpuno pogrešno, većina ne radi)

Imam mali stan, pa sam u dilemi koliko veliki treba da budu zvučnici da bi se dobro uklopili. :icon9:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ko se kreće u nekim "standardnim" audiofilskim (i cenovnim) okvirima, ima jedno pojačao i pasivne zvučnike, -3 dB tačka kod pada odziva prema najnižim frekv. bi trebala (tj. ne bi bilo loše) da je na frekv. čija je talasna dužina velika dijagonala prostorije. Primer: ako je prostorija 4x5 m i visine 2,6 m, velika dijagonala je 6,91 m pa bi pomenuta frekvencija bila 343(m/s)/6,91=49,6 Hz. U praksi je OK kada je i malo niže. Interakcija prostorije i zvučnika je komplikovana, tako da je ovo samo otpilike. U prostoriji na niskim frekvencijama (ispod 150 Hz) kod rada zvučnika, talasi se "mešaju", i tom prilikom dolazi do njihovog sabiranja ili oduzimanja u izvesnoj meri zavisno od toga da li su kod susreta bili u fazi ili konrafazi. To su pikovi i dipovi u odzivu, i bilo bi jako dobro kada bi mogli (a moguće je) da ih "peglamo".Npr. beatgoeson se zabavljao sa tim aktivnostima. Ali, to se može raditi samo sa raznom dodatnom skalamerijom i ako je bass u aktivi....mada, može i pasivnim akustičkim tretmanom prostorije, što je po meni nezgodnija varijanta, jer ionako malu prostoriju treba zatrpati bass-trapovima. Ružno i vizuelno i na svaki drugi način. Ovde pričam samo o niskim frekvnecijama, Akustički tretman prostorije za ostatak opsega i za saniranje raznih drugih pojava je vrlo poželjan u svakom slučaju.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

........ a određena F3 frekvencija se postiže određenim dizajnom/konstrukcijom kutije tako da zapravo veličina bas zvučnika i veličina prostorije nemaju mnogo veze jedno sa drugim (ukoliko se ne radi o ekstremno velikim kutijama i isto toliko ekstremno maloj prostoriji).Može se lako napraviti zvučnik sa basom velikog promera tako da F3 bude na tih 50-ak ili nešto manje Hz samo što će on to raditi uz manje izobličenja od neke manje jedinice i uglavnom imati veću osetljivost.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Video sam tvoje zvučnike Zvu i baš mi se sviđaju, a drajveri nisu preskupi. Jako sam se zagrejao za "velike membrane" proteklih nekoliko dana, jer sam u Ton-klang časopisu video članak sa THD merenjima zvučnika iz najjeftinije Eminence serije. THD je, na moje iznenađenje, bio vrlo nizak. Pročitao sam dosta toga na audiokarmi i pispeakers.com, ali brine me jedna stvar: velike dimenzije kutije. Videćemo kada stignu parice za zvučnjake... :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

........ a F3 frekvecija se postiže određenim dizajnom kutije tako da zapravo veličina bas zvučnika i prostorije nemaju mnogo veze jedno sa drugim (ukoliko se ne radi o ekstremno velikim kutijama i isto toliko ekstremno maloj prostoriji).Može se i zvučnik sa velikim promerom napraviti tako da mu F3 bude na tih 50-ak ili nešto manje Hz samo što će on to raditi uz manje izobličenja od neke manje jedinice.

OK, to znamo. Može i 16 cm mid-bass odgovarajućih parametara da se tjunira na 40 Hz. Takve gluposti radi Dynaudio (ili npr. PMC i drugi). Ali, treba pričati i o manama velikih jedinica visoke efikasnosti za malu prostoriju. Npr. veća masa i krutost kretnog sistema, što joj u kretanju daje priličnu inerciju, i značajno manje početno ubrzanje od manjih jedinica. Dalje, toliki prečnik membrane jednostavno ne odrađuje dobro ni srednje frekv. kako treba. Pogledati off-axis odziv kod velikih jedinica. Kod većine krene da pada već od 500 Hz.Stvari su kompikovane, i sve se svodi na balansiranje, i traženje najboljih kompromisa. U jednačinu treba ubaciti: prostoriju, pojačalo, zamišljeni koncept zvučnika (dvo-, tro-sist., aktiva, pasiva, itd.)Mogu se odlični rezultati postići sa 10" mid-basom labavijeg vešanja, nešto efikasnosti oko 93-94 dB i tjuniranim u BR na 45-50 Hz. Blizu toga je npr. Eminence DeltaLite 2510, jedino što je vešanje kruće, jer je jedinica predviđena za Pro namene. Možda neke druge 10" jedinice (Sonido) sa laganim kretnim sistemom i labavijim vešanjem.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@BlueSkyNisŠto se tiče mojih, velike dimenzije ne ginu. Pred sam kraj sam izrade.Slušaju se već neko vreme sa trenutnom skretnicom 18/18 dB/o i sva je verovatnoća da će tako ostati.

OK, to znamo. Može i 16 cm mid-bass odgovarajućih parametara da se tjunira na 40 Hz. Takve gluposti radi Dynaudio (ili npr. PMC i drugi). Ali, treba pričati i o manama velikih jedinica visoke efikasnosti za malu prostoriju. Npr. veća masa i krutost kretnog sistema, što joj u kretanju daje priličnu inerciju, i značajno manje početno ubrzanje od manjih jedinica. Dalje, toliki prečnik membrane jednostavno ne odrađuje dobro ni srednje frekv. kako treba. Pogledati off-axis odziv kod velikih jedinica. Kod većine krene da pada već od 500 Hz.Stvari su kompikovane, i sve se svodi na balansiranje, i traženje najboljih kompromisa. U jednačinu treba ubaciti: prostoriju, pojačalo, zamišljeni koncept zvučnika (dvo-, tro-sist., aktiva, pasiva, itd.)Mogu se odlični rezultati postići sa 10" mid-basom labavijeg vešanja, nešto efikasnosti oko 93-94 dB i tjuniranim u BR na 45-50 Hz. Blizu toga je npr. Eminence DeltaLite 2510.

Pogledaj onda parametre i za Sonido SCW300. Mala masa i mala krutost kretnog sistema. Čak je i Deltalite 2512 jako male mase i umereno labavog kretnog sistema. Mana oba je što traže veće gabarite ali 2512 će već u 70 litara dati F3 na 50Hz.Inače, dva pitanja...1. Kakvog govora ima o srednjim frekvencijama kod Milovana kad on radi rez na 200 Hz ? Preko toga radi 8".2. Manje pitanje, a više dokaz toga da 12" zvučnici ne padaju na 500Hz offaxis.... Baš su 12" zvučnici birani kao savršeni zbog offaxis pada kod dvosistemskih kutija rezanih između 1,4KHz i 1,8KHz. Evo ti snimak celog spektra kutije sa Eminence Deltalite II 2512 offaxis do 45% je najniža linija:post-117-0-49017900-1334511129_thumb.jpgRadi bre offaxis pa ubija.Evo ti ceo polar graph:post-117-0-81593600-1334511277_thumb.jpg
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

.................

Boki,Prvenstveno me zanima da li ce 8" drajver dati kvalitetniji zvuk svega od 200-1000 hZ, ili to odradjuje jako dobro i 15",( pod uslovom da su oba kvalitetna). U opciji su bile komb. :-bas 15", srednji 8", visoki ili superv. rez 1000-7000 hZ-bas15", srednji kompresioni, supertv., rez slicanI ovo mi se od nedavno mota po glavi:-bas 15", donji srednji 8",gornji srednji kompresioni, supertv. rez 200-1000-7000 (moze i vise)Za tu zadnju komb. sam nasao na par mesta da 8" mnogo bolje radi posao na 200-1000 nego produziti 15",i primetih, da se opet sve vise popularise papirna membr. za srednjetonac ili bar deo srednjotonskog podrucja, zato i pitam...Po redu:1-Pojacalo, bas verovatno stari quad, a sve gore 6c33cb2-Pasiva, zato sto imam dobre komp. za nju3-Gore receno4-8 x 4m, kutije oko 2.5m od zadnjeg zida5-Ne znam tacno, ali najvise bi islo za 8" ili kompr., verovatno 1-1.5k za drajvere ukupno, znaci srednji max kvalitetni koliko mogu za veci deo tih para...Znaci bas ako bi isao do 200hZ ne morao neki skup..6-Ne znam, i mozda nije presudno...7-Ne mora 96 dB, to sam nasao kod supravoxa, jako linearni gmf 400 + gmf 165 rez 1000 hZ, ili gmf 400 + gmf 215 rez 200 hZ to je samo za donji deo...Eto...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja bih išao na varijantu: 15" za niske frekvencije pogonjeno tranzistorcem (taj Quad), srednji 8" verovatno kartonski nešto više efikasnosti, a tada bi mogao i jedan visokotonac koji pokriva područje od 2-3 kHz pa naviše. Srednji i visoki bi pogonilo cevno pojačalo, pa je za 32 m2 i potrebna malo viša efikasnost, ali i bass da je malo efikasniji jer ni Quad nije D-klas od 400 W, a i tjuning frekv. BR-a treba da je odgovarajuća...osim ako želiš baš da ideš na kompresiju. Išao bih na aktivnu skretnicu između basa i ostatka. Nije pitanje koje kvalitetne delove imaš za pasivu čak i za niske frekvencije, već je stvar u tome da pasiva ima nekoliko mana, prije svega velike gubitke i velika fazna izobličenja, zato je lakše eksperimentisati sa položajem rezne frekv. i nagibom filtera, jer se lako izmene mali i jeftini delovi kod isprobavanja. Između srednjetonca i visokotonca bi išla pasivna skretnica.Da li nešto od jedinica već imaš u posedu, i koje jedinice bi nabavljao?Po meni, jedna koncepcija se izdvaja, s tim što ima dve podvarijante. Već sam pomenuo, veći bass za niskotonsko područje (pokreće ga posebno pjačalo) i odgovarajući mid-range 6-8" nešto više efikasnosti za srednjetonsko područje.Podvarijante bi bile: 1. da li da srednjetonac pokriva područje do 2-3 kHz, a preko toga jedan odgovarajući vioskotonac; 2. da li da se srednjetonac reže nešto niže 1-1,5 kHz, pa preko preuzima srednje-visoki, a onda još + super-visoki preko 7-8 Khz ?Lično milsim da bi trebao ići na prvu varijantu, jer je trosistemac već dovoljno komplikovan, dok je četvorosistemac već samo takva komplikacija za skretnicu i dobijanje dobrog zvuka...Neki dobar 15" bass + 8" srednji eff. oko 96 dB i RAAL 140-15D, to mi je nekako skoro idealna situacija, i to mi se BAŠ sviđa kao koncepcija.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

U toj drugoj podvarijanti je bio u planu kompresioni kao srednje visoki- naisao sam na puno koment. da donje srednje podrucje bolje odradjuje papir, prirodnije, mekse zvuci a tu su i vokali...Zato i prica o cetvorosistemcu.RAAL je u najuzem izboru ako bi rez bio na 3-4 kHz, ima li svrhe ako je rez na 7-8 kHz? U toj komb. su 8" supravox RTF 64 i 6.5" supravox GMF 165. Prvi jeftiniji, radio ga Troels, dobar...Drugi idealno ravan, non stop hvaljen preko, skuplji (oba 96-97dB)...za bas bi ostale sitne pare, verovatno deltalite 2515. Ne bih odbacio ni 12" bas, isti, opet nailazim na dosta komentara da 6.5" cak i 8" drajveri ne" dobace " dobro do 200-300 hZ a 15", pogotovu pro varijante tu mutno svira, i ljudi izbacuju pro 15" ku.Navodno to 12" bolje odradjuje...Ne znam, videcemo i cuti predloge i iskustva drugih, nadam se...Hipoteticki, kao srednjaci bi mogli doci i Lowtheri, ali onda ostalo mora cekati neko vreme. Naravno alnico, i novi.Zasad cekamo par meseci da legnu pare, a izglednija je gornja opcija...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

RAAL 140-15D odlično radi as low as 2 kHz, tako da srednjetonac treba birati tako da dobro odrađuje područje od 200-250 Hz do 2-2,5 kHz. Naravno i da je odgovarajuće efikasnosti, ali ne mora da bude baš 96 dB, mnogo je važnije da se uklopi u tražene zahteve, i preklapanje sa basom i visokotoncem, nego da li je 94, 95 ili 96 dB.Takođe, varijanta sa 12" basom je isto OK, pogotovo ako je kutija sa 15" prevelika za nečiji prostor a ako se ide na aktivu, onda ni efikasnost nije zakucana, može se regulisati. Ali, ne razumem kada neko kaže da 15" bass ne svira dobro na području 200-300 Hz. (osim ako je u pitanju tip jedinice koji je baš za subwoofer) To može jedino da znači da je neko loše uradio projekat, i eventualno preklapanje jedinica preko pasivne skretnice nije uradio kako treba. A takvih je gro slučajeva.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pod nazivom Altec 19 remix , ovde se počelo da publikuje plan za izgradnju kutija koje sa originalom podsećaju samo dimenzijom . Pošto je navedeno da original ima neke za današnje prilike nepremostive probleme , odlučeno je da se rade kutije sa novim drajverima pa šta ispadne . S obzirom na kompetentnost ljudi koji su u ovom projektu , meni se čini da to može da bude dobar izbor i predlog .

Oba drajvera su od Italijanskog proizvođača Faital , gde je bas jedinica 15FH510 , dok drugu jedinicu / sad ja ko boki 'jedinica' / predstavlja 8" koaksijalac 8HX200 .

Kao F3 je odabrano negde oko 40 hz u 150 litara .

http://www.faitalpro.com/products/schede/coax.php?id=351030150

http://www.faitalpro.com/products/schede/fhs.php?id=151060125

Uglavnom trostazna sa postavljenom maskom , zaista podseća na Altec 19 :smesna: ......svi zainteresovani kutije mogu poslušati u blizini Milana .

PS autor projekta je jedan veliki poznavalac i kolekcionar starih kutija , i sa ovim projektom je pokušao da jedan od legendi ajenda , obuče u novo odelo .....koliko je uspeo ......čuće se

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

nema horne koja ce ti dobro odraditi ovaj rang. znaci ili sub horna, ili mid horna, ili MF horna. jedna da radi sva tri dobro - nema. nece da moze.moja trenutna teoretska favorit kombinacija je27hz - 250 hz PPSL (guglaj push pull slot loaded, postovi od djk na diyaudio.com i audioasylum hi eff forumima) sub/mid bass kutija sa 12" dayton drajverima, cena drajvera 4x100e, drvenarija nesto malo250hz - 2000hz audax pr170m0 u OSWG 200 ili tractrix 200 za 8" drajver, cena drajvera 2x100e, drvenarija ne znam2000hz - 20000hz beyma TPL-150 kao dipol (skinuta ledja drajvera), cena drajvera 2x500e. nema drvenarije.idealna stvar ovde je da ima jako malo atenuacije, svaka staza je negde 100-102 db.ako se nema para za beymu onda B&C DE250 u JMLC 1200 horni, cena drajvera 140e za par na KP, drvenarija ne znam.my two cents - radice do jaja i kao svadbarski razglas elektrostaticke transparencije i stadionske dinamike, i kao uzivancija u sobi

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ili ........ ako imas sobu manju od 25kvm , kupi par 15" Tannoya , turi vanrednu kuteju , friziranu skretnicu , phase plug u HF i uzivajsvi putevi vode za Rim ......... koji ces izabrati je mozda i najlepse prepustiti slucaju :rofl:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

sudeci po tekstu , taj trgovac ne samo sto ima rupu u glavi nego je ubedjen da svaki potencijalni kupac ima istumada , da me zanimaju , platio bih i crnom djavolu , ako je cena ok ....... nit bih citao sta pise nit bih slusao sta pricaglede ribona sto ih je Grau pominjao ........... nazovite me lokal-patriotom al' ja bih ipak pre pazario kod imenjaka nego Beyme

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mene jedino za ribon brine da li je usmeren. Sto se JBL tice cena bi bila manje vise OK , ako se gleda cena u USA i Japanu, ali samo ukoliko je stanje savrseno + uradjen recone sa originalnim JBL na svim jedinicama + nove membrane na 2440/41. Cena takvih recone je ako se poruci od JBL oko 2500Eur uz popust, za obe kutije.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

bejmin ribon pominjem zbog ekstenzije i sto ga je pravila fabrika koja mislim da ima drugaciju filozofiju od obicnih (citaj: fontek) proizvodjaca. vrapci na grani znaju da ne ljubim ribone i druge folijske drajvere ali bih mnogo voleo da je neko napravio ESL57 koji im 100db osetljivosti, moj bi problem bio resen u velikom meri. da ima za usmerenost, ne znam, sta da kazem, ocekujem da nije ne toliko zbog njega nego zbog WG sa kojim se prodaje. a posebno zelim da verujem :whiteflag: da su u bejmi znali sta da rade kad su ga uvrstili u jako dobar proizvodni program, ozbiljna je to firma.a za 4350, ko hoce da pravi, znam ko prodaje originalni set drajvera. cena dosta niza od ove, sve i da napravis pozlacen a ne plavi kabinet, ili da ga uplavljujes lapis lazulijem.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

nema horne koja ce ti dobro odraditi ovaj rang. znaci ili sub horna, ili mid horna, ili MF horna. jedna da radi sva tri dobro - nema. nece da moze.moja trenutna teoretska favorit kombinacija je27hz - 250 hz PPSL (guglaj push pull slot loaded, postovi od djk na diyaudio.com i audioasylum hi eff forumima) sub/mid bass kutija sa 12" dayton drajverima, cena drajvera 4x100e, drvenarija nesto malo250hz - 2000hz audax pr170m0 u OSWG 200 ili tractrix 200 za 8" drajver, cena drajvera 2x100e, drvenarija ne znam2000hz - 20000hz beyma TPL-150 kao dipol (skinuta ledja drajvera), cena drajvera 2x500e. nema drvenarije.idealna stvar ovde je da ima jako malo atenuacije, svaka staza je negde 100-102 db.ako se nema para za beymu onda B&C DE250 u JMLC 1200 horni, cena drajvera 140e za par na KP, drvenarija ne znam.my two cents - radice do jaja i kao svadbarski razglas elektrostaticke transparencije i stadionske dinamike, i kao uzivancija u sobi

Svasta nesto nadjes...Da znas da si me sa PPSL implementacijom basa prilicno zainteresovao. Gde god nadjoh, svi koji su culi i radili kazu -jedino u toj impl. bas radi cisto, ne mulja (do 400 hZ linearan), a u mojoj opciji mi je to bitno.Ispratio sam tvoje postove na HiFi-wigwam na tu temu, i slika koju si dao je bas ono sto sam imao zelju raditi- dole bas, istina ne PPSL jer nisam ni znao da ide u kucu-mislio sam da je to ozvucenje ...sredina 6.5 - 8" u tractrix + kompresioni ili raal, ako on moze u toj konfiguraciji...Pitanja :-Imas li dimenzije, nacrt, za 12 i 15 " PPSL-Koji drajveri su za preporuku, dejtoni zbog cene,efikasnosti, ili...-Povezivanje istih basova...-Na kraju, ako imas daj tel. momka sa kp sto prodaje B&C, nek se nadje...Naravno, ako nisu drajveri kinezi...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...