Jump to content

DAC, USB, S/pdif, players...nedoumice..


vdzele

Preporučeni Komentari

Poštovanje,Mene interesuje par stvari. Pre neki dan sam razgovarao sa gospodinom iz Beyond Frontiers Audio i on mi objasnio da je USB konekcija najbolja konekcija i da spdif ima mana – da dolazi do dve konverzije – na izlazu nosača i na ulazu DACa. Dok je USB ‘direkt” digitalan prenos.Nažalost ja sam već kupio DAC koji nema opciju USB, a imam nameru da ga kačim na laptop koji još nisam kupio. Takođe imam nameru da sa laptopa gledam filmove, iz razloga finansija nemam mogućnosti da razdvajam muziku od filmova. Par pitanja.1. Da li vredi kupovati USB to spdif konverter ili je pak bolje prodati DAC pa kupiti drugi sa USB? Koliko se zapravo gubi na konverziji tu?2. Gosp iz BFA mi je ispričao da je najbolja softverska platforma Linux Puppy i njegov interni media player. Kaže da on ne koristi encoder već radi tako što “plavi’ “skida” 0 i 1 i da zapravo ne vrši nikakvo prevođenje. Pošto ću ja koristiti XP, da li ima neki sličan player za Win? Da li je to uopšte moguće? Testirao sam par playera i utvrdio sam da nema razlike u zvuku, J River je bio jedan među ostalim. Ovo tumačim da svi koriste isti sistemski encoder. Da li sam u pravu? Ili pak moje uši / audio sistem nisu dovoljno sofisticirani da prikažu? Razliku sam primetio kad sam nakačio player na ASIO4all, doduše malu, ali malo po malo..Možda i tu grešim?3. Da li će se ASIO4all bolje pokazati na USB umesto spdif?4. U laptop ću ubaciti SSD tako da mi muzika ide sa nekog ‘čipa”. Vidim da svi preporučuju da ide sa Flasha, SD memorije (BFA proporučuje), RAMa,...ali se pitam kakva je razlika kad će signal svejedno prolaziti pored “oblaka“ elektromagnetnog zagađenja kao što će i sa mog SSD? Ne vidim tu da je moja opcija bude bolja ili lošija, da li sam u pravu?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 12
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Popularni dani

Aktivni članovi u ovoj temi

Svashta je tebi taj gospodin iz BFA napricao, i uglavnom naopako. Toliko naopako da ne znam odakle da pocnem sa razmrsivanjem, a da ne napisem roman...Pretrazi malo net i procitaj sta je USB, sta je SPDI/F, kako radi D/A konverzija i kako medjusobno komuniciraju karike u lancu od izvora do DAC chip-a. Ulozi malo truda da te ne lozi bash svaka zamlata...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

4. U laptop ću ubaciti SSD tako da mi muzika ide sa nekog ‘čipa”. Vidim da svi preporučuju da ide sa Flasha, SD memorije (BFA proporučuje), RAMa,...ali se pitam kakva je razlika kad će signal svejedno prolaziti pored “oblaka“ elektromagnetnog zagađenja kao što će i sa mog SSD? Ne vidim tu da je moja opcija bude bolja ili lošija, da li sam u pravu?

Dobrodosao,Sto se SSD-a tice, njegova jedina prednost, u odnosu na klasican HDD, je sto je necujan.Ne zaboravi da u svim profesionalnim studijima koriste iste te HDD-ove za snimanje i playback muzike.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Prvo, dobrodosao na forum. Drugo, ajd neku rec o sebi (odakle si , godine, iskustvo sa spravama), o muzici i sistemu koji imas. Trece, dal si malo iscitao forum, dosta smo razmatrali ovu problematiku. Jeste da nije bas sve na jednom mestu a trebalo bi da se sublimira. Ako ti i posle citanja foruma i svega sto smo napisali, ne bude jasno, napisacu jedno digestirano izdanje for dummies.Za Ziku, ovo pisem sa nekog Puppy Linuxa. Bez problema.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja sam Vlada iz Inđije. Skromnog sam znanja iz ove oblasti a opremu koju imam nije vredna pomena.Mislio sam da mi neko u par rečenica, može i sa da / ne, odgovori gde grešim ili sam pogrešno posavetovan. Nisam mislio na romane, već ukratko.Vidim da je gospodin iz BFA osvojio neke nagrade po svetu upravo sa USB DAC-om. To se vidi na slikama sa izložbi.Ne znam zašto bi me pogrešno posavetovao? Čuva tajnu?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

...Skromnog sam znanja iz ove oblasti...

Dokle god je tako, svako moze da ti prica bajke, a tebi ostaje da verujes ili ne verujes (verujem da si dovoljno odrastao da znas zasto trgovci pricaju bajke).Dobro bi bilo izaci iz domena religije (verovanje/neverovanje) i upustiti se u ucenje. Sto vise budes znao, ovaj hobi ce ti biti zabavniji.BTW, dobro dosao na forum ! :cheers:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Skromnog sam znanja iz ove oblasti a opremu koju imam nije vredna pomena.

Da se ne upuštamo puno u priču šta je rekao gospodin iz BFA i da li si ti to tačno preneo, jer to za ovu tvoju priču skoro i nije bitno...

Za kvalitetnu zvučnu reprodukciju je mnogo važniji kvalitet tog tvog DAC-a koji si već kupio, nego sama vrsta konekcije za koju ćeš se odlučiti.

Dakle, ako si odabrao dobar DAC, bićeš veoma zadovoljan rezultatima koje ćeš postići i sa S/PDIF vezom, ali je za ukupan kvalitet

reprodukcije takođe bitan i ostatak audio sistema. Ako već sam kažeš da oprema koju poseduješ nije vredna pomena, onda ti ne vredi

mnogo da insistiraš na nekim rešenjima koja mogu uticati na zvučni kvalitet, kada već nemaš na čemu to da čuješ.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da se ne upuštamo puno u priču šta je rekao gospodin iz BFA i da li si ti to tačno preneo, jer to za ovu tvoju priču skoro i nije bitno...Za kvalitetnu zvučnu reprodukciju je mnogo važniji kvalitet tog tvog DAC-a koji si već kupio, nego sama vrsta konekcije za koju ćeš se odlučiti.Dakle, ako si odabrao dobar DAC, bićeš veoma zadovoljan rezultatima koje ćeš postići i sa S/PDIF vezom, ali je za ukupan kvalitetreprodukcije takođe bitan i ostatak audio sistema. Ako već sam kažeš da oprema koju poseduješ nije vredna pomena, onda ti ne vredimnogo da insistiraš na nekim rešenjima koja mogu uticati na zvučni kvalitet, kada već nemaš na čemu to da čuješ.

+1
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

vec ti je receno - imas 2-3 teme u digital delu forumaceni tudje vreme i trud , pa ce ti se i vratitisem toga , i ovde ti je vec odgovoreno konkretno najbitnije , samo ne umes da prepoznas .

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...