Jump to content

Antiklik + zaštita za zvučnike , malo drugačije


Zen Mod

Preporučeni Komentari

clanak iz Audioxpressamalo se losije vide nomenklatura delova , ali kad se procita text - sve je jasnoautor je poznat , bar nama malo vremesnijima :wink2:zanimljivo je da se elegantno montira i na bridged izlaze , a ne pravi problem ni za dual mono konfiguraciju unutar jedne kutije

post-2-0-69502000-1324586256_thumb.jpg

post-2-0-23954800-1324586258_thumb.jpg

post-2-0-01268900-1324586262_thumb.jpg

post-2-0-11492800-1324586266_thumb.jpg

post-2-0-11992700-1324586270_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 21
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Lose resenje. Ne stiti od recimo 2V jednosmernog napona. Sem toga vremenom i optokapleri menjaju svoje karakteristike pa jos teze ukljucuju pa ce se ta granica pomerati na vise. Mnogo je preciznija varijanta sa dva tranzistora gde njihov baza emiter spoj detektuje jednosmerni napon na izlazu

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

da, standardno, nijedno (vam) rešenje ne valja.znači najbolje štap dinamita u pojačalu i superultrasenzitivni okidač.pa da se amp lepo samoubije kad ne valja

Немој динамит-има ти смрди после кућа данима.Најбоље на излаз детонаторски штапин(супер сензитиван,страховито брз),а на улаз 20гр. пластике.Штити звучнике гарантовано :whistle2:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ko kaže da će da ostane nešto od kuće/zvučnika/slušalaca ?dobro, mali previd, ni ovo nije idealna zaštita. idemo dalje.

Zanimljiva je Borina OMNI zaštita koja obuhvata:- zaštitu od prevelike struje i preopterećenja izlaznih komponenata- zaštitu od ostecenja usled nestanka jedne od grana napajanja- zaštitu od kratkog spoja na zvucniku ili zvucnickom kablu- zaštitu od prikljucenja zvucnika nize impedanse od dozvoljene (zadate)- kašnjenje prikljucenja zvucnika u momentu ukljucenja pojačala- pomocni kontrolni ulaz na koji se moze dovesti bilo kakva dodatna spoljna kontrola od nekakvih sezora ili neceg drugogNije komplikovana ni skupa za napraviti.Pozdrav
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 11 months later...
Moze li malo detaljnije oko ovoga sklopa kako radi kako se podesava?

Mile Slavković: "Evo jedne interesantne zastite, ona PA zastita sa TL074 je previse komplikovana i malo njih se odlucilo za nju, za ovu nema izgovora. Napaja se sa jednim naizmenicnim naponom od 12V, sadrzi: soft-start, DC, termicku i prekostrujnu zastitu koju okida kolo za detekciju preopterecenja (AX16, NX16, HV23...) pozitivnim impulsom. Koristi legendarno kolo NE555 koje sa dvostrukim komparatorom, flip-flopom, smit-trigerom... zamenjuje gomilu tranzistora i dva OP-a (komparatora), a i dalje je obicno i jeftino IC kolo koje svako verovatno vec ima, tako da se sklop moze nazvati diskretnim (ne koristi specijalni IC za zastitu).

NE555 ima dva komparatora sa internim otpornim razdelnikom koji setuju flip-flop kada je napon na ulazu veci od 1/3 ili manji 2/3 napona napajanja, sto omogucava da se koriste i PTC temperaturni senzori umesto NTC-a samo treba prilagoditi otpornik na red sa senzorom da napon postigne prag okidanja pri zeljenoj temperaturi.
Plocica je mala tako da se montira direktno na zvucnicki terminal.
Zastitu je koristio Zeck na svojim interesantnim hibridnim (MOSFET-BJT) pojacalima. Pojacalo u izlazu koristi HITACHI mosfetove koji jedini i rade pri malim snagama, pri struji vecoj od 600mA otvaraju se i BJT izlazni. Jednostavno i stabilno podesavanje mirne struje zahvaljujuci lateralnim fetovima i niska cena zato sto se koristi samo jedan par bez obzira na snagu (ostalo su jeftini BJT-ovi), kvalitet zvuka je standardno dobar kao kod pojacala koje koriste samo HITACHI fetove u izlazu."
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 1 month later...

12V, sadrzi: soft-start, DC, termicku i prekostrujnu zastitu koju okida kolo za detekciju preopterecenja (AX16, NX16, HV23...) 

 

Mile Slavković: "Evo jedne interesantne zastite, ona PA zastita sa TL074 je previse komplikovana i malo njih se odlucilo za nju, za ovu nema izgovora. Napaja se sa jednim naizmenicnim naponom od 12V, sadrzi: soft-start, DC, termicku i prekostrujnu zastitu koju okida kolo za detekciju preopterecenja (AX16, NX16, HV23...) 

Dali ovo znaci da nije kompaktibilno sa pojacalom AX14?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...