Jump to content

Predlog za pojacavac snage audio signala


Impuls

Preporučeni Komentari

@impuls,немам нешто времена за упуштање и разматрање који је перпуцијум бољи тако да ти не могу помоћи на тај начин.Оно што се мени допало је твоја идеја да се коначно направи нешто што неће бити клон нечијег рада уз стављање егзотичних делова.Бојим се да се тиме отвара пандорина кутија,јер сугестија је(ће) бити разних-100 људи,200 ушију,тако да се никако неда сложити у оркестар.Дефинитивно,водећи се оном"ако ти двојица кажу да си пијан,лези и ваљај се", требало би изнедрити нешто ново,па макар то била и млака вода али уз помоћ соларне енергије.Ја би ти саветовао да на улазу ставиш трафо који ће избалансирати сигнал па то одвео на излазне транзисторе,који ће опет ствар укуса бити ови или они.Показао сам овде на форуму да трафо може идеално пренети сигнал(теби блиска тема о твиковању цд плејера),Сипи је показао да циклотрон може да остане хладан а да лепо свира,Штајн је написао сагу око хибрида,друштво из Алексинца се лепо изиграло са цевима,Бане је реанимирао цеви и германијуме итд,итд...И шта је сада ту најбоље?Никада нећемо добити прави одговор,јер све је добро,али може и боље.Лично волим своју топлу воду,јер је бар садржај каменца у њој различит од друге,тако да те подржавам у настојању да се уради нешто ново заједничким снагама.Има овде генијалаца,али радије би да свако вуче на своју страну,и сви су у праву ,и нико није.Лично мислим да имаш довољно искуства и знања да даш конкретно смернице онога што ти мислиш да би ваљало,а дрвље и камење ће само долетети и на крају остаће кристално јасно шта треба чинити ;)Ау,заборавих да поменем оног са накурњаком,да ми се не увреди,знао и он пуно,али му више прија нешто врело због леђа :wink2:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 51
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Neki konstruktori pojacavaca stavljaju dosta veci napon izlaznih tranzistora nego drajverskog da ne bi izlazni ulazili u kliping. Da li neko zna zbog cega? Da li se time povecavaju izoblicenja pri granicnim slucajevima? Revox ima takva resenja.

Ni ja ne razumem tu logiku. Prema njoj, ako i dođe do klipinga, on će se desiti u naponskom delu, pa će tako lepo klipovan signal otići u strujni deo, koji ima načisto da se oduševi kada to dobije. A tek zvučne kutije će da se oduševe kada dobiju klipovan signal potpomognut sa dosta ampera struje ...Do sada, nisam naišao na takvo rešenje, ali već godinama nailazim na obrnuto rešenje, da se naponski deo stavi pod punu elektronsku stabilizaciju 3...6V IZNAD strujnog dela. Time se smanjuju izobličenja, poboljšava stabilnost celine, a strujni deo može da radi na nižem naponu jer nema više gubitaka na naponskom (tj. kompenzovani su većim naponima) delu, što tranzistore snage gura ka lepšem delu njihove SOAR krive (mogu da isporučuju veće struje). Vrlo efikasno rešenje, ali i košta više.U tom slučaju, ako dođe do klipinga, desiće se na izlaznim tranzistorima. Od svih po definiciji loših verzija klipinga, ova je bar najmanje loša.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

... Лично мислим да имаш довољно искуства и знања да даш конкретно смернице онога што ти мислиш да би ваљало,а дрвље и камење ће само долетети и на крају остаће кристално јасно шта треба чинити ;)Ау,заборавих да поменем оног са накурњаком,да ми се не увреди,знао и он пуно,али му више прија нешто врело због леђа :wink2:

Ja na priloženim slikama videh obilje Toshiba izlaznih tranzistora, pa pretpostavljam da se traži nešto što će njih lepo zaposliti.I oni Siemens Sikorel elektroliti su ludnica, ali koliko videh, oni su za napone to 40V, što automatski ograničava izlaznu snagu na tu negde 50-60W u 8 Oma, mada sa druge strane, usled i broja i kapaciteta, to bi moglo da tera i švajs aparat sa impedansom od 0,5 Oma.Mada, ja prvi se ne bih bunio ni na nominalnih 50W/8 Oma sa takvom ekipom.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sta ovo u praksi znaci? 50W? 80W?

Ja sam to shvatio kao potrebu da pojačavač bude što je moguće bliže idealnom izvoru napona, dakle u idealnom slučaju, on daje recimo 20 Vrms u 8, 6, 4, i 2 Oma, ne treba da ga zanima. Mislim na trajnu "sinusnu" snagu.Sprečiti ga da se greje kada radi u malu impedansu ili neko baš teško opterećenje (recimo, 4 Oma sa faznim pomerom od -60 stepeni) nije moguće, a koliko i pod kojim uslovima će održati toleranciju će u velikoj meri zavisiti i od upotrebljenih hladnjaka. 50/100/200 W u 8/4/2 Oma već podrazumeva baš muške hladnjake, nema zezanja.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pokusacu haoticno da odgovorim na par pitanja. Gledajuci testove pojacavaca po casopisima kada se radi o slabijem i jacem modelu istog proizvodjaca obicno je bolje ocenjen onaj sa vecom snagom. Pretpostavljam da zbog veceg napona napajanja signali veceg intenziteta ne budu odseceni i da to donosi konacnu ocenu.Posto su moji kondovi malog napona a i kondovi manjeg napona su obicno jeftiniji mislim da bi trebalo raditi potpuno balansirani amp. Kazu da zbog intenziteta harmonika balansirani amp bolje zvuci od nebalansiranog. Losa strana balansiranog je sto izlazni tranzistori vide duplo manju impedansu nego sto je impedansa zvucnika pa treba staviti i veci broj izlaznih tranzistora. Ako uporedimo cenu ulozenu u vise tranzistora i cenu ulozenu u elektrolite veceg napona, mislim da je jeftinija varijanta sa manjim naponom i vise tranzistora jeftinija jedino sto povecava velicinu plocice. Ako se uzme da je i cena plocice oko 3-4 evra po kvadratnom decimetru, mislim da se moze uzeti u razmatranje potpuno balansirani amp.Snaga moze da bude i 50 i 150 ali ja licno ne volim velike napone na izlazu za zvucnike.Bipolarni tranzistori kada dolaze blizu saturacije vuku mnogo vise bazne struje od redovnog rada. Ova struja se povlaci iz naponskog dela ampa sa drajvera pa ako povuce previse struje poremetice radnu tacnu tog dela i jako povecati izoblicenja. Ovo je moje licno misljenje ali mislim da je tacno. Probajte da merite struju baze tranzistora u linearnom rezimu u odnosu na saturaciju. Povecava se i po 50 puta.Sto se tice 100 ljudi i dvesta misljenja, i treba tako. Kako bi dosli do ispravnog zakljucka za vecinu ako ne razgovaramo.Neki su misljenja da ova tema treba da zavrsi sa komponentama koje su i sada lako dostupne tako da bi svako mogao da ga sklopi bez angazovanja rodbine iz Kine i Amerike. Moja rodjena sestra zivi u Sangaju od jula ove godine pa opet delove kupujem preko domacih dobavljaca jer na vece kolicine to i nije tako skupo. Na primer 2SC5200 i 2SA1943 se mogu dobiti ovde oko 1€ a manji brat 2SA1941 i 2SC5198 za 0.7€. Da stavite 16 parova u ceo amp to ne izadje ni 30 evra.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

...Pogledati drugu i trecu stranu u pdf fajlu.

Taj pojacavac sigurno veoma dobro zvuci - osnovni karakter mu daje tzv. Lender VAS (Q11/Q17 i Q12/Q13) koji je karakteristican i za vec pomenuti MA-24 s tim sto je ovde izveden simetricno. Jos bolje bi bilo "odseci" iz ovog ampa sve posle Q19 i Q15 a izlazni deo izvesti ili sa 2sk1530/2sj201 ili sa lateralcima. Naravno tada bi i bias kolo (Q14/Q18) bilo drugacije (Vgs multiplier ili samo otpornik - za lateralne MOSFETove). Q29 i Q30 nisu neophodni, a uz male izmene ni servo (OA1).
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Koliko su pojacavaci od Pavela Dudek-a( Upupa Epops )dobri? Prvenstveno mislim na DPA110, DPA220, DPA222, DPA386, DPA440...Pogledati drugu i trecu stranu u pdf fajlu.

Ovo strašno liči na Harman/Kardon Citation 22, malo modifikovano i sa dodatim servoom, a sa oduzetim nekim aspektima, kao što je ekvalizacija izlaznog stepena.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Impulse, nešto ovo slabo ide ...Hajde da okrenemo stvar, pa umesto da gledamo šta već potoji po najširem spektru, hajde da ti lepo definišeš svoje ciljeve, pored već navedene želje da uposliš materijal koji već imaš. Hajde molim te, pokušaj da odgovoriš na sledeća pitanja:1) Možemo li smatrati da je +/- 39V maksimalan nivo napajanja, bar za strujni deo? (Očigledno, ovaj napon mora biti najgori mogući slučaj)2) Kolika treba da bude tolerancija pojačavača prema niskim impedansama, što će odrediti koliko izlaznih parova treba da bude?3) Imaš li bilo kakvih zahteva u smislu NFB, tj. da li treba da bude mali (do 20 dB), srednji (do 26 dB) ili veliki (do 32 dB)?4) šta bi prihvatio kao najveći nivo klasičnih izobličenja, dakle THD=?, IM=?, DIM30=?, DIM100=?5) Koji nivo rada te zanima - solidan kućni, dobar kućni, "audiofilski" ili profesionalni? Bitno zbog planiranja cene i određivanja gubera.6) Imaš li bilo kakvih pomena vrednih zahteva u vezi topologije ili pojačavača uopšte, ili ti je sasvim svejedno, samo da radi kako treba?Da sve to malo konkretizujemo, a ne ovako nadugačko i naširoko. Hoću da se potrudim, ali moram da znam šta mi je cilj.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mnogo pitanja odjednom.Iz dosadasnjeg iskustva cisto simetricne topologije su mi bile suvise precizne i bez muzike. Po ovoj izjavi me vec svrstavate u audiofile. Ako bih rekao da zelim precizan ton ne znaci da to ne moze biti audiofilski. Razliciti su pogledi na audio tehniku. Ja licno ne volim zvuk shunt napajanja, dvostrukih strujnih izvora u istoj vertikali (sto je slucaj u vecini simetricnih topologija).Ne volim ni da idem na maksimalan napon elektrolita. zato bih se sa ovim elektrolitima odlucio za balansirani pojacavac a to bi znacilo 4 odvojena kanala. Ovi tranzistori su u tom slucaju nepotrebni jer mogu da i gurnem u neki amp sa vecim naponom a umesto njih bi koristio 2SA1186 i 3SC2837 (jer ih imam). Po meni je 4 para sasvim dovoljno a i za njih treba strujno dobar drajverski deo.Kolika izoblicenja? Nemam pojma. nikad nisam pokrenuo ni jedan simulator i ne znam da ih koristim. Otkad znam za sebe koristim protobordove i delove bockam u njih. Mozda jeste zastarelo ali mi crta na osciloskopu pokaze skoro sve a uvo izabere sta ostaje. Simulatori ne vide raspored vodova, mase, napajanja... Tako da simulacije ne smatram za pravi pravac u kom bih trebao ici. A i kad radite simulaciju da li Vam je i napajanje ucrtano u simulator ili posmatrate idealan naponski izvor. Sem toga svaki element ima svoj karakteristican zvuk a to ne mozete opisati u simulatoru.Bavim se razvojem uredjaja za industrijske namene i tu nesme biti greski ni u izboru delova ni u rasporedu. Tu moze da pomogne simulacija ali konacan cilj audio pojacavaca je slusno uzivanje pa glavni merni instrument u tom slucaju mora biti uvo.Da se vratim na temu. moja zamisao za amp je: nesimetrican ulazni deo, strujno sposoban drajverski, i izlazni kao trostruki darlington ili sa mosfet drajverom. Kondenzator na putu signala mi ne smeta cak bih sa njim birao obojenost ampa. Sikoreli su navedeni jer vec dugo stoj eiako imam i drugih manjih varijanti elektrolita koji bi mogli ici direktno na plocicu sa izlaznim tranzistorima. U tom slucaju bi svaka grana imala svoj grec a mase bi se spajale na samoj plocici. Ovako ne moze doci ni do najmanje greske u razvodjenju masa a time i uticaja na zvuk.Vise sam zeleo da cujem sledece: slusao sam taj amp, u tom podrucju je savrsena ali mu to i to ne valja. Pa da vidimo sta je to lose u njegovoj semi i da pokusamo to da izbegnemo. Koliko sam upoznat Borko je mnogo eksperimentisao sa svojim pojacavacem i mislim da je cak stavio kond na put signala. Zvuk je konacan cilj i to ne treba zaboraviti.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Naravno,ne mogu ti pomoci sa semom...Na koje zvucnike ces spajati to pojacalo?Imam otprilike to sto trazis, Primare, balansirani amp, ako ti se svidja kako radi iskopiraj ga...Samo ti dodji po njega...pretezak je da ga sam nosim.Ako mene pitas Hafler ti je pri kraju, cuo si ga, a zbog novih trafoa ili elkosa ga ne zavrsavas...steta...po meni ako ne i najbolji amp koji sam ikada imao, pored njega su i Visatoni pevali...Zaboravio sam da spomenem Bastarda, extra muzikalan amp, jedan od boljih IMHO koe sam slusao...a ni Stein ti nije daleko...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...