Jump to content

Koji DAC i kakva veza sa PC-jem?


remark

Preporučeni Komentari

Poštovani forumaši, polako završavam pretpojačalo i imam neke dileme. PC računar sa kog će se uglavnom puštati muzika nalazi se u drugoj prostoriji. Da bi ga povezao sa pretpojačalom preko line-out treba skoro 10-ak metara interkonekt kabela. Da ne bi to radio, došao sam na ideju da u kutiju pretpojačala odmah ugradim i jedan od ovih DAC-ova: http://www.ebay.de/itm/Assembled-DAC-2496-AK4396-CS8416-DAC-Board-24BIT-192K-/110686449376?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item19c56d2ee0 http://www.ebay.com/itm/CS8416-CS4398-DAC-Kit-Support-USB-coaxial-DAC-Board-/110709598915?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item19c6ce6ac3 Kod prvog uređaja postoji samo SPDIF ulaz i koristi DAC čip AK4396, dok drugi ima i mogućnost USB povezivanja a DAC čip je neki CS4398. Sa PC-ja imam digitalni izlaz (da li je to SPDIF???) na audio kartici SB Live! Čitajući po forumima skontao sam da taj digitalni izlaz i nije toliko dobar (ispravite me ako grešim) i da bi trebalo koristiti prvo neki USB-->SPDIF konvertor (koji uopšte nisu jeftini) pa tek onda signal voditi do DAC-a? E sad, ako bi uzeo ovaj drugi DAC koji ima mogućnost USB povezivanja, da li bi time popravio situaciju i izbegao USB-->SPDIF konvertor? Šta mislite o tom CS4398 DAC-u i da li je konverzija sa USB-a u ovom slučaju zadovoljavajućeg kvaliteta? Pozdrav, Remark.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 107
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Coax S/PDIF vuci sa compa. Uradi galvansko odvajanje sa traffom. Za najbolje rezultate trebalo bi sklopiti dedicated comp sa odgovarajućim komponentama.Navodno postoje bolje odrađene varijante coax S/DIF-a sa matične ploče, ne sa ALC8xx, nego sa Analog Device elektronikom, ali još nisam stigao do toga za sebe.Bolje je ići na ovu varijantu, nego gnjavaže sa duplom konverzijom, pa za to još plaćati prilične parice. Mangupi se setili kako audiofile na još nečemu da ogule. edit: Inače, ja sam za varijantu sa CS4398. Mada sve to izgleda kao samo najosnovnija shema oko DAC čipa, samo da radi. Ne razumem se u konstrukcije DAC-ova, ali nije za vrag da su skuplji i bolji brandirani uređaji sa onoliko mnogo skalamerije na veeećoj štampanoj ploči, i nekoliko stabilisanih napajanja.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Coax S/PDIF vuci sa compa. Uradi galvansko odvajanje sa traffom. Za najbolje rezultate trebalo bi sklopiti dedicated comp sa odgovarajućim komponentama.Navodno postoje bolje odrađene varijante coax S/DIF-a sa matične ploče, ne sa ALC8xx, nego sa Analog Device elektronikom, ali još nisam stigao do toga za sebe.Bolje je ići na ovu varijantu, nego gnjavaže sa duplom konverzijom, pa za to još plaćati prilične parice. Mangupi se setili kako audiofile na još nečemu da ogule.

Znači smatraš da ću bolje rezultate dobiti ako vučem SPDIF sa audio kartice (SB Live!) nego da napravim USB vezu comp-->DAC? Samo bih te zamolio da mi pojasniš galvansko odvajanje, koji trafo, kako?I da, koji kabel da koristim za taj signal?
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nisam baš bio precizan. Dao sam mišljenje koje je u principu opšte, i koje uglavnom potiče od onih koji su probali te varijante. Napisao sam da sam nisam stigao da se pozabavim tim pitanjem za svoje potrebe. Nije striktno vezano za tvoj postojeći comp. Dosta izvoda S/PDIF-a sa matičnih ploča je loše i jeftino urađeno, i često sa optičkom vezom, što ne bih nikako preporučio (2x konverzija signala sa jeftilenima). Tako da nisam baš siguran šta bi bilo najbolje rešenje kada imaš SB Live!.Neka prokomentariše nego ko malo bolje zna o SB Live! da li sa nje vući signal. Sve igra ulogu: i napajanje, i matična, i kvalitet S/PDIF izvoda. Ako je to sve dobro, i ako se vuče S/PDIF sa coax vezom, onda se uradi galvansko odvajanje. Kao što rekoh, nisam to radio, ima onih koji su se time dosta zabavljali, pa će već neko da utrči da ti detaljnije opiše šta i kako.Pomenuo sam sve ovo da se ne bi zaletao sa kupovinom USB-->SPDIF konvertora, već da se razmotre varijante.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kontam da je ovo ipak optimalna varijanta: http://www.ebay.com/itm/Assembled-24Bit-192KHz-CS8416-PCM1798-DAC-PSU-board-/120759217345?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1c1dcf6cc1 čitajući forum video sam da kolega Zeon ima ovakav i da je zadovoljan njegovim radom. A i sa slike se vidi da je mnogo bolje odrađeno napajanje i sam uređaj deluje kvalitetnije od gore pomenutih, doduše i cena mu je veća. Sa slike mi se čini da ima 3 OPAMP-a, zar ne? Jedno pitanje za Zeon-a, da li u isto vreme mogu biti priključeni optički i coax ulaz, a da se samo na jumper-u preko preklopnika ili sl. određuje koji će biti aktivan?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

A šta ti je ovo „SB Live!“. Da nisi mislio na WD TV Live?

http://en.wikipedia....nd_Blaster_Live! Ja sam tako onomad bio zbunjen kada je neko stavio skraćenicu za SB a meni ništa ne upada u kontekst, kad ono, kolega mislio na SqueezeBox... :icon9:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

I dalje stoji pitanje, kojim kabelom da dovedem signal od PC-a do DAC-a (uključio sam se u GB za Lampucera DAC). Napominjem da je rastojanje blizu 10m. Sa jedne strane treba da bude 3.5mm za digitalni izlaz iz zvučne kartice, a sa druge RCA za ulaz u DAC. Da li može da se upotrebi RG-58 kabl ili koji drugi? I kako da izvedem galvansko razdvajanje PC-ja i DAC-a?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...