Jump to content

Regulatori - praktična primena


zocky

Preporučeni Komentari

Ako je uopšte moguće postići konsenzus oko primene određenih tipova regulatora u napajanjima u audio tehnici, u ovoj temi bi moglo da se jednom za sva vremena kaže "taj regulator za taj potrošač"... Nadam se da u temi neće biti previše off-a jer ne bi bilo loše da se kasnije (ako se priča razvije kako treba) ista zalepi kao svojevrstan tutorijal na vrh ovog podforuma.U jednom se sigurno svi koji smo nešto eksperimentisali slažemo - napajanje čujno utiče na konačan kvalitet audio sklopa.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 42
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Mislim da bi ova tema imala punu praktičnu svrhu ako bi se o primeni regulatorima pisalo iz ugla konkretnih uređaja;Zahvaljujući Salvatoreu na raspolaganju mi je Marantz CD4000 spreman za totalnu prepravku. Želim da od njega napravim solidan transport, naravno koliko to "sirovina" kao takva dopušta.Ovde je pre svega akcenat na napajanju elektronike koja "transportuje" podatke sa kompakt diska prema nekom DAC-u. Obzirom da je u samoj kutiji ovog cdp-a 2/3 prostora prazno situacija je idealna za napajački overkil. Kompletan zahvat neće biti komercijalnog tipa pošto ulaganje neće biti ograničeno isplativošću - cilj je izvući maksimum iz predmetnog uređaja.U originalu se sve bitno za konačan kvalitet zvuka napaja sa jednog jedinog 7805 regulatora. Ostavljam po strani to što mu se analogni deo napaja nestabilisanim naponom i što se njegova vrednost razlikuje u pozitivnoj i negativnoj grani - o tome i originalnom DAC-u kasnije.Blok šema sklopova koje treba kvalitetno "napojiti":post-65-0-42622000-1308362048_thumb.gifŠta i kako...?U nastavku teme ću izneti moje ideje, svaki predlog je dobrodošao za diskusiju.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

U prethodnom postu je blok šema "transporta", evo cele električne šeme radi lakšeg praćenja priče: CD4000 sch.pdfPodelio sam je u funkcionalne celine koje će dobiti odvojena napajanja.Prva celina je CD dekoder i servo procesor smešteni u SAA7378 čipu. Merio sam realnu maksimalnu potrošnju svim potrošačima u plejeru, ceo SAA i njemu pripadajući sklopovi vuče ukupno 43mA.U samom čipu postoji digitalno-analogni i čisto digitalni deo, u originalu se sve to napaja sa istih +4V raspregnuto RC-om. Ja hoću tu da formiram dve grupe i da svaka od njih dobije svoje napajanje potpuno odvojeno još na sekundaru trafoa. Ovde treba napomenuti da u dejtašitu čipa stoji jasno upozorenje da napajanje mora da bude sa istog izvora - verovatno bi došlo do njegovog oštećenja ili neispravnog rada ako se sva napajanja ne pojave u istom momentu. Ja ću to rešiti "antiparalelnim " spojem dveju dioda koje će stajati između pluseva ta dva regulatora (izlaz regulatora).Konačno dolazimo do srži ove teme - koji tip regulatora će dati najbolji rezultat na ovoj poziciji.Šant!? Ne znam, probaću sa njim, staviću dva Sipieva šant regulatora.Ovako bih ja to rešio:post-65-0-70202100-1308429808_thumb.jpg"Sipiev šant" je već dovoljno elaboriran, za one koji nisu pratili pažljivo forum evo šeme:post-65-0-06245400-1308430080_thumb.gifŠta kažu teorija i praktična iskustva o ovakvom pristupu tj. može li to bolje da se izvede primenom nekog drugog regulatora?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sledeći na listi za odvajanje je HF preamp. Ovde je situacija puno čistija jer je dovoljan jedan regulator. Potrošnja sklopa je oko 60mA nevezano da li plejer pretražuje ili reprodukuje sadržaj diska.Ovde bih stavio neki serijski regulator jer šant primenjen u prethodnom sklopu ne može da gura 100mA i da zadrži projektovane performanse.Jednostavan regulator bez povratne veze (1) ili nešto kompleksniji Jung super reg (2) koji će pomno pratiti napon direktno na potrošaču:(1)post-65-0-09902100-1308432280_thumb.jpg(2)post-65-0-05314600-1308432313_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

HF preamp:post-65-0-80655000-1308432706_thumb.jpgTTL invertor (74HC04) koji je na putu HF signala može da se veže na napajanje analognog dela SAA čipa ili da dobije svoj mini šant jer mu je potrošnja svega par mApost-65-0-33213900-1308433070_thumb.gifŠant element u ovom sklopu su LED, njihovim adekvatnim izborom se može dobiti željenih 4V.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Lepa tema, upotrebljiva. Ja bih svuda jednostavno stavio Jednostavan regulator bez povratne veze (1) i jednostavno ne bih brinuo (već ih imam u CD6000 i besprekorno rade posao, a delovi playera sisaju struju koliko im treba). Naravno, hack za Non O/S mod je obavezan: http://benjamin.silvestre.perso.sfr.fr/cd723/hack/hack_e.html (primenjivo i na CD4000).

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

....post-65-0-33213900-1308433070_thumb.gifŠant element u ovom sklopu su LED, njihovim adekvatnim izborom se može dobiti željenih 4V.

Zocky, ovo nece da valja - JFET daje konstantnu struju koja se deli izmedju LED-a i potrosaca. Potrosac najcesce vuce promenljivu struju pa ce varirati struja kroz LED-e a time i pad napona na njima, tj. na potrosacu - dakle nema tu ozbiljne regulacije...Pogledaj malo cap multipliere - tamo gde je 50-60dB potiskivanja riple-a dovoljno, oni su odlicno resenje...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Poslednja celina su drajveri za mitorčiće i servo za pick-uppost-65-0-81226300-1308433707_thumb.jpgU originalu ova dva čipa se napajaju nestabilisanim naponom (izmereno 11,3V) uzetim sa filterskog konda (4,7mF) ispred 7805 regulatora.U dilemi sam da li i ova dva čipa da raspregnem (samo) zasebnim regulatorima ili da sve ide sa jednog. Razlog tome je potrošnja motor-drajvera koja je u pikovima (kad se pokreće disk) prilično visoka. Kontinuirana potrošnja prilikom reprodukcije iznosi oko 300mA za oba čipa.Ovde bih ubacio cap multiplier - šema pod (1) - u nadi da će se time smanjiti potreba za korekcijom greške u radu ovog transporta.Svaki od napred pobrojanih regulatora će imati sopstveni sekundar i RCRC filter čiji će kapacitet biti definisan potrošnjom sklopa koji će napajati.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ovakvo napajanje u ovom Marantzu je prilično preterivanje gledano u odnosu na fabričko: post-65-0-81189900-1308435536_thumb.jpgAli... sve ovo iz želje da se od industrijske konfekcije dobije jedna solidna sprava.

Nije tebi dosadno... :sarcastic_hand:

Nikad, a i kako bi kad imam u glavi drugare :)

Lepa tema, upotrebljiva. Ja bih svuda jednostavno stavio Jednostavan regulator bez povratne veze (1) i jednostavno ne bih brinuo (već ih imam u CD6000 i besprekorno rade posao, a delovi playera sisaju struju koliko im treba). Naravno, hack za Non O/S mod je obavezan: http://benjamin.silv...ack/hack_e.html (primenjivo i na CD4000).

Ako se ne razvije diskusija oko primene regulatora ne samo u tviku cdp-a, potonuće brzo u mnoštvu i neće ostati nešto posebno lepa a i biće usko upotrebljiva jer osim dilema neće nuditi stvarno praksom utemeljena rešenja.Znam tvoj stav po ovom pitanju. Obzirom da je u suštini slična konfiguracija tvog i mog plejera kao CD transporta, biće zgodno da se uporede i da se zaključi šta koliko ima smisla raditi.Pomenuti hack, ako nije sa ON/OFF mogućnošću, sačekaj da prvo ovo probamo pa ćemo i njega odraditi.

Zocky, ovo nece da valja - JFET daje konstantnu struju koja se deli izmedju LED-a i potrosaca. Potrosac najcesce vuce promenljivu struju pa ce varirati struja kroz LED-e a time i pad napona na njima, tj. na potrosacu - dakle nema tu ozbiljne regulacije...Pogledaj malo cap multipliere - tamo gde je 50-60dB potiskivanja riple-a dovoljno, oni su odlicno resenje...

Ako se maksimalna potrošnja čipa kreće u okvirima od 2-3mA i ako JFET kroz LED gura recimo 10mA, kolika će biti varijacija napona na njima pri promeni struje od +/-1,5mA?To se da lako utvrditi. Sklop je samo pomenut kao opcija. U svakom slučaju hvala na primedbi, razmisliću o tome.Interesantno bi bilo da izneseš neke svoje spoznaje oko toga u kojim slučajevima daješ prednost rednim odnosno paralelnim regulatorima.

ja bih za drajvere motora i lasera ostavio neregulisano napajanje

Izmena po svaku cenu moj je moto.Šalim se naravno.Konkretan razlog zašto neregulisano napajanje? Ako se sve u tom delu izvede dovoljno "potentno" sam regulator neće biti usko grlo a napajanje će biti čistije...

Zorane, hoćeš li raditi novi analogni izlaz za pomenuti CD player ili ti je bitan samo kao transport?

Neću, izbaciću i DAC i OP.Ako ove probe urode plodom, sa "P2P" prelazim na izradu pločice sa regulatorima koja će ići ispod mehanike. Na nju, u produžetku i umesto originalne sa DAC-om i analognim delom, ide i ostatak sklopova neophodnih za rad transporta plus I2S interfejs i rekloker sa S/PDIF izlazom.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zocky,ovde je od vaznosti da za svaku funkcionalnu celinu imas galvanski odvojena naajanja(posebni trafoi...recimo deo za motore, ako ima neki chip na koji dolazi neki clock,i sve ostalo kao trece.deo koji je cock source se mora ukljuciti pre ostalih :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Miki, pa bilo bi onda OK da se razvije/nacrta neka nova pločica za sve ovo, izbaci fabrička :DA pomenuti hack tu je must have ako ćeš koristiti CD samo kao transport, jer ovaj player u fabričkom (4 x FS) stanju ne izbacuje čist nedirnuti digi signal.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

... u kojim slučajevima daješ prednost rednim odnosno paralelnim regulatorima...

To je lako - tamo gde je bitno i potrosnja nije prevelika, ide paralelni reg. Tamo gde nije mnogo vazno i/ili velika je potrosnja, ide serijski (odn. cap multiplier). Lakse je napraviti jako dobar paralelni nego seriski reg, a cena za paralelni je velika potrosnja samog regulatora. Dobar seriski reg ne moze da ispadne jednostavan nikako - cap. multiplier to moze ako sama tacnost napona (regulacija) nije vazna vec iskljucivo potiskivanje smetnji.Dakle, za svu sitnuriju (DACovi, preampi i sl. ) ide paralelni a za amp ide cap multiplier i to je to. Za testiranja i nekriticne primene moze i 78xx/79xx, LM317/337 i sl.Od IC regulatora za vece struje, dobro radi LT1083 al' on je malko skuplji...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zocky,ovde je od vaznosti da za svaku funkcionalnu celinu imas galvanski odvojena naajanja(posebni trafoi...recimo deo za motore, ako ima neki chip na koji dolazi neki clock,i sve ostalo kao trece.deo koji je cock source se mora ukljuciti pre ostalih :)

Neće biti odvojenih trafoa baš za sve, biće odvojenih sekundara za sve.Optimizovaću sve sa tri trafoa; originalni fabrički ostaje da napaja procesor za displej i sam displej, Svaki regulator će ići sa posebnog sekundara (pet ukupno sa trafoa od 75VA) i treći, stalno pod naponom, za klok (druga dva imaju odložen start).

Miki, pa bilo bi onda OK da se razvije/nacrta neka nova pločica za sve ovo, izbaci fabrička :DA pomenuti hack tu je must have ako ćeš koristiti CD samo kao transport, jer ovaj player u fabričkom (4 x FS) stanju ne izbacuje čist nedirnuti digi signal.

Ne čitaš pažljivo :)Biće nova pcb ali pre toga želim da probam neke stvari da ne bi morao kasnije da improvizujem.Tvoj zadatak je da se pozabaviš prepravkom za NOS ako ti nije to problem.

To je lako - tamo gde je bitno i potrosnja nije prevelika, ide paralelni reg. Tamo gde nije mnogo vazno i/ili velika je potrosnja, ide serijski (odn. cap multiplier). Lakse je napraviti jako dobar paralelni nego seriski reg, a cena za paralelni je velika potrosnja samog regulatora. Dobar seriski reg ne moze da ispadne jednostavan nikako - cap. multiplier to moze ako sama tacnost napona (regulacija) nije vazna vec iskljucivo potiskivanje smetnji.Dakle, za svu sitnuriju (DACovi, preampi i sl. ) ide paralelni a za amp ide cap multiplier i to je to. Za testiranja i nekriticne primene moze i 78xx/79xx, LM317/337 i sl.Od IC regulatora za vece struje, dobro radi LT1083 al' on je malko skuplji...

Hvala na odgovoru Sipi, tako nekao sam i ja razmišljao, trebala mi je potvrda nekog iskusnijeg.Jung super reg (jeste serijski reg) bi mogao da odgovori potrebi za većom strujom i stabilnim naponom zahvaljujući "sense" funkciji, šta misliš o tome (ne vezano za ovaj tvik cdp-a)?
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hajde ovako, pošto znam da bi na dekoderu zbog male potrošnje stavio "Sipiev šant", šta bi upotrebio za HF preamp (Ip=60mA; U=+5V) i za ona dva drajvera koji vuku oko 300mA na 10V?U duhu teme - konkretan regulator za konkretan potrošač :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Za 5V/60mA i dalje moze shunt (sa oko 90ma kroz CCS, dva komada BC560C paralelno u CCS-u).Za servo/motor drivere ide 7812 sa pi filterom na izlazu (100u - 6R8 - 1000u) i kontrapolarisanom 1n4007 (katoda na ulaz 7812, anoda na izlaz). Elektrolite bypass-ovati malim blokovima.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja bih kao primjer jednostavnog, dobrog i učinkovitog napajanja naveo Marantz SA-1. Shema se lako nađe na internetu. Može se analogna sekcija s opampovima dodatno regulirati Jungom. Ako je u pitanju bitstream ili slično onda se situacija nešto komplicira. Za clock-ove uvijek posebno napajanje iz vlastitog transformatora. Dodatni CLC ili CRC filteri u pravilu ne škode

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...