Jump to content

F5


tadijasid

Preporučeni Komentari

Pre mesec dana sam napravio f5, moj prvi diy uradak zahvaljujuci vama! Odavno sam hteo ovako nesto da napavim, citajuci forume diyaudio.rs, diyaudio.com i hi-files.com odluka je pala na f5. A i dosao sam na izvolite, plocice su vec bile odavno uradjene i okacene na hi-files (hvala Impulsu).Znaci trebao sam napraviti plocice, jer sam zakasnio za grupne nabavke. To sam i uradio, kupio delove u elementi i rk, sve sem ulaznih fetova i napajanja. Uparene fetove sam kupio od Impulsa ,a torus i elektrolite sam dobio od prijatelja. Uglavnom da vas ne smaram vise pojacalo radi i to odlicno, s obzirom da je to moj prvi susret sa A klasom ja sam odusevljen zvukom. Pa da predjem na pitanja.1. Jel normalno da je na oba kanala topliji fet irfp9240 od irfp240 (hladnjaci nisu termicki spregnuti)2. Jel normalno da bias kad se upali hladno pojacalo bude 660mv pa polako pada kako se zagreva pojacalo na 600mv (kako je i nastelovano)3. Imam brum jako mali ali bi trebalo da moze i bez toga, kako to resiti. NAPOMENAPosto sam pocetnik u elektronici, zamolio bi vas da mi odgovore uprostite i sto bolje objasnite koliko je to moguce, unapred hvala!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 111
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

1. Jel normalno da je na oba kanala topliji fet irfp9240 od irfp240 (hladnjaci nisu termicki spregnuti)

Nije normalno. Kroz oba MOSFET-a tece ista struja i isi im je Vds te bi i termicka disipacija morala da bude jednaka. Ili ti hladnjaci nisu jednaki ili imas gresku u konstrukciji/montazi.

2. Jel normalno da bias kad se upali hladno pojacalo bude 660mv pa polako pada kako se zagreva pojacalo na 600mv (kako je i nastelovano)

60mv razlike na otporniku od 0R5 je 120mA - to moze da se tolerise (zato Zen kaze da je OK), ali za pravilno izvedenu montazu i podesavanje 120mA razlike je previse - sigurno imas propusta sa termickom spregom MOSFET-a (liskuni, pasta...) ili NTC-a.Verovatno i ovaj problem proistice iz prethodnog (pod br. 1.)

3. Imam brum jako mali ali bi trebalo da moze i bez toga, kako to resiti.

Posledica lose izvedenog povezivanja/ozicenja. Zen ti je rekao da postavis jasne slike na kojima se vidi sta i kako si uradio. Dobro procesljaj F5 thread na diyaudio.com - ima puno primera za ozicenje. Korektno napravljen F5 nema bruma uopste.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Bravo za F5 !Uživaćeš dugo u njemu, a ko jednom proba A klasu pojačala, ne traži dalje :sporty095_2:Što se offseta tiče...normalno je 0Vna izlazu, i to se verovatno da podesiti trimerom na 60mV, pa kad se zagreje da podne na 0V. Ako se dobro sećam. Stein se kuno da ima nulu na F5 bez problemaPusti Zena, kod njega je uvek sve OK :sarcastic_hand:Daj slike, pa da pričamo dalje.:crazyrocker:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

:Viannen_loungelizard:Sad primetih, ti si pitao za Bias, ne za offset. Dakle, to je normalno, Temperatura raste, Id se malo smanji i kad sve udje u ravnotežu, ostane kako i treba (600mV).Evo i scheme, da se podsetimo o čemu pričamo.

post-3-0-88923100-1290281051_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Tadija, trebao si prvo ove slike da postavis, sve bi bilo jasnije.Dva prcmoljka od hladnjaka, sa MOSFETima na razlicitim visinama (zato je jedan topliji i ne mogu lako da se uravnoteze), plus ventilator koji negde odokativno duva (a i on je izvor smetnje i preblizu je elektronici) - super to tebi radi ako se uzme u obzir kako si ga smandrljao, tu se vidi koliko je to tolerantan amp... ;)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

u svakom slucaju pohvala za entuzijazam i rad !:drinks:

Ogranicio bih se samo na pohvalu entuzijazma, jer ako ode po novine i zaprica se usput s komsinicom a u medjuvremenu crkne ventilator, za manje od 10 minuta cuce sirenu vatrogasnih kola....
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ventilator odmakneš par cm od hladnjaka (smanjuje se bitno buka) a u sredinu stavi nešto (čak i parče stiropora je bolje nego ništa)da bi se forsirao vazduh kroz rebra. naravno odozgo i odozdo neku ploču da bi dobio valjani čunak.trafo torusni ne pravi brum i ostavi ga u gajbi.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 nedelje kasnije...

Posto su mi i dalje hladnjaci i kutija nedostizni, resio sam da se zabavim sa dostiznim stvarima :rolleyes: Nasao sam ovde neku semu za preamp za f5 ako sam razumeo dobro, pa sam resio da to sklopim i vidim rezultate.Zanima me pre svega kako ce sa tim preampom raditi na zahtevnijim zvucnicima, posto ovako je dosta tiho kao da radi na 50% snage.Ako imate neke predloge ili savete pisite.

post-694-0-81880600-1291057440_thumb.gif

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

F5 zahteva oko 4V peak na ulazu da bi isporucio deklarisanu snagu. Standardan izlaz iz CD/DVD player-a je 2V RMS (2.8V peak). Zato je preporucljivo imati neko pretpojacalce sa oko 6dB pojacanja (2V/V). To koje si postovao je jedno iz serije preampova koja sam pravio bash za F5. Kod Stein-a se nalazi jedan primerak koji mu nije odgovarao jer je koristio Behringer aktivnu skretnicu sa kojom se nije uklapalo. Pitaj Stein-a da li mu je to jos u zivotu pa ako jeste....

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...