Jump to content

Finemet FM-MCT1

zerowaf

Preporučeni Komentari

Prije sad već dosta vremena sam nabasao na JE Labs-u na ovu temu:
Finemet FM-MCT1   

A ubrzo nakon toga i na ovo:
Shielded FM-MCT1  

Ako Joseph Esmilla kaže da valja, tko sam ja da tvrdim suprotno, zar ne? :D 
Mislim, on je violinist i dirigent, a ja sam najnemuzikalniji kočijaš s obje strane Rio Grande.
Ne budu mi teško, poslušao sam Josepha i uz pomoć google translate usluge stupio u kontakt s gospodinom Kimurom na ovoj stranici: 

https://www.gtrans.co.jp/SHOP/267487/list.html   

Nije baš jeftino, ali je jeftinije nego bilo gdje drugdje. Rekao sam da sam SUT vidio na stranici JE Labs i da bih volio i ja kupiti jedan par ako je moguće poslati u Europu.
Kimura san je izuzetno brzo poslao ponudu zajedno sa shippingom i ja sam ju prihvatio.
Ako niste poslovali direktno s Japancima iznenadit ćete se koliko su pristojni! Ovo mi je treći put da nešto kupujem direktno u Japanu i svaki put je komunikacija, iako opterećena mojim nepoznavanjem Japanskog jezika, (i njihovim nepoznavanjem, hajde što ne znaju engleski, ali nisu spretni niti s Hrvatskim :Viannen_loungelizard: )  bila kao na filmu!

Ubrzo su trafoi stiugli i mogu reći da su pozamašni ako ih usporedim s ostalima koje imam (Haufe, Partridge, Custom made iz 72Audio).

Spojeni "u zraku" su odmah pokazali da je JE pričao samo istinu! Ovo je nešto drugo!
Ali JE je isto govorio istinu kad je rekao da hvataju sve šumove koje postoje u galaksiji.
Zato sam prvo naručio Hamond alu kutiju i samoljepivu bakrenu traku kojoj je i ljepilo provodno.
ZM mi je rekao da sam panglu***. Nisam se usudio pitati zašto nego sam sačekao. Dodao je da se takve stvari stavljaju u željezne kutije, a ne u aluminijske.
Pitao sam ga može li inoks. Odgovorio je protupitanjem hvata li se magnet na inoks. Nisam znao.
Onda je kazao da mora biti od nečeg magnetičnog.
Dva mjeseca kasnije mi je kutija od željezne pločevine 5 mm bila gotova.
Sad si mislim, nisam uopće izmjerio kolika je pločevina. Izgleda mi kao da je i više od 5 mm. 

Budući da sam trebao nešto da siu odvratim misli riješih dovršiti taj SUT i ovako to izgleda.

SUT je stavljen u alu Hammond kutiju koja je stavljena u željeznu kutiju iznutra obljepljenu bakrenom trakom, stavljeni su AN činčevi i nekakva buksna za masu.

Povezani su GND ulaza i izlaza, GND kućišta trafoa na kutiju, a nakon probe i audio mase u zvijezdu s GND kutije. Prije toga mi je lijevi kanal jako brujao, a sad se čuje kod baš jako odvrnutog pota. Na uobičajenoj glasnoći slušanja ga sa svog mjesta ne čujem, ali se čuje ako dođem do gramofona.
Ako imate prijedloge, saslušat ću ih.
SUT je blizu phono pretpojačalu jer imam tako kratke interkonekte za spajanje SUT-a sa phono.

Finemet FM-MCT1 ima tri primara i s time mi pokriva skoro sve zvučnice koji se mogu sjetiti. Možda jedino ne EMT koji ima izčlaz oko 1mV, ali on ionako radi k'o zvono sa Partridge 1:7 SUT-om.
Primari na Finemetu su za 3R, 10R i 40R, tj pojačanja su 31 dB. 25 dB i 20 dB.
Zvuk ima karakteristiku žive tvari. Obuhvaća ti tijelo i prolazi kroz njega. Znak posebnog zvuka je kad ne čuješ samo ušesima nego tijelom osjećaš glazbu čak i ako je tiha.
Finemet taj fenomen još više pojačava.

Evo nešto slika:

Data sheet:
Shema.jpg  Finemet pdf.jpg

Finemet FM-MCT1:

SUT1.jpgSUT2.jpg 

Shema spajanja:

spajanje.jpg

Skutijavanje:

Finemet FM-MCT1 u Hammondu.jpg SUT Cu.jpg Proba dimenzija.jpg Rupe u Hammondu.jpg Žice MCT1.jpg Ožičeno.jpg Na stolu.jpg

Na radnom mjestu:

Iza Passa.jpg  

................................................................

Eto, osim hvalisanja motiv je bio bude li nekom trebalo, može vidjeti kako su spojene mase. Izgleda mi ipak, da nije zgorega napraviti kombinaciju prekidača, pa na licu mjesta spajati i otpajati mase dok se ne pronađe tišina.

***Nije mi to rekao, ali sam se ja tako osjećao kad nisam znao da se magnet ne prima na inoks, a ostalo je autorska interpretacija. :D 

Podeli na ovim sajtovima

Nagadjam ali mozda treba da odvojis "masu" sekundara sa kutije/ GND izlaza .... ili nesto slicno tj. da ne budu vezane obe na shasiju.

Imao sam na upotrebi Hirata Tango SUT-ove u fabrickoj kutiji i masa se vezivala samo na jednom mesu, kod ulaznih konektora - izlazni konektori na phono nisu imali nikakvu dodatnu "turntable GND" zicu.

Ipak posto nisam otvarao kutiju ne znam kako je tacno unutra vezano.

Podeli na ovim sajtovima

S audio masama odvojenima od GND kutije ima baš puno bruma.
Na koncu sam vezao audio mase oba kanala u zvijezdu na GND kutije.
Pokušat ću otpojiti audio masu desnog kanala od Chassis GND jer mi je šum/brum bio jači na lijevom kanalu, pa ću vidjeti mogu li dobiti potpuno tih SUT.
Moram naglasiti i da mi nijedan kabel nema shirm. Nastojat ću to izbjeći koliko mogu ne zato što sam gadljiv na shirm, nego zato što sam lijen praviti ih ispočetka. 

Podeli na ovim sajtovima

pre 3 minuta, zerowaf reče

S audio masama odvojenima od GND kutije ima baš puno bruma

Nisam bas na ovo mislio.

Mozda pogledas Jensen papire, kako se moze vezati trafo i njegove "mase" na shasiju u odnosu na signalne "mase".....ili pitas Zen-a.

Elem sto se tice toga koliko je trafo tih - recimo taj Hirata Tango je bio sa trafoima na kutiji, potpuno nebitno koliko je blizu nekog drugog aparata ili drugih power trafoa a isti tip izvedbe sa Tribute trafoima je imao problema koje sam resio tako sto sam ih maksimalno udaljio od bilo kog trafoa ulkucujuci i motor gramofona ( ocigledno oni frajeri iz starog Tango-a su znali kako se oklapa kvalitetno ).

Podeli na ovim sajtovima

I sam Esmilla je na koncu rekao da ga nije dobio potpuno tihog nego dovoljno tihog.
Tako je (zasada) i kod mene. Dovoljno je tih. Na tipičnoj glasnoći slušanja ga ne čujem dok ne priđem gramofonu, tj. zvučniku.
Ipak, ako je moguće, pokušat ću s još nekoliko opcija spajanja masa, pa ako i ne može apsolutna tišina, ovaj SUt i dalje tako dobro prenosi zvuk prostora, timbar, odjek, boje i zvuk nije ničim zakočen. Pri tome nije ni tanak.
Dobar je ovo SUT, ali je ćudljiv.....mislim, pravi "hajend" mora biti malo ćudljiv kao neka diva. Pomalo smeta ponašanje, ali izvedba...e-heeej!!!!  :D 

Podeli na ovim sajtovima

bakar i alu su OK ako pravs Faradejev kaves - sprecavas RF da upadne

za magnetno oklapanje ( protiv smetajucih vanjskih magnetnih polja, kao sto su trafojivelikiistajaznam) mora gvozadj

sto finiji to bolje - ene mumetal ponajbolji

mada - bolje cm najobicnijeg gvozadja nego 2mm mumetala

sa bakrom unutar zeljeznogvozdene kutije si dobio lepotinjanje - gvozadj sam po sebi pravi faradejev kavez sasvim lepo, isto kao i zeljezo

mramor i kamen su dobri da se prethodno pritisne, ali samo ako se operu od rasola, inace prethodno zna da rdja

probati udaljavati SUT od svega, mozes i neke inferiorne kablove da koristis .......... narocito sto sa polumirkoslavko coax kablovima mozes da isprobas i sta ti coax donosi u prici, glede humzujbrum

msm, kad ronjas da smanjis brumhumzuj, onda se ne bavis preterano zvucnom slikom i osebujnim dozivljajem, tako da je i navedena klasa kabela vise nego ok za test

Podeli na ovim sajtovima

pre 2 minuta, Zen Mod reče

bakar i alu su OK ako pravs Faradejev kaves - sprecavas RF da upadne

za magnetno oklapanje ( protiv smetajucih vanjskih magnetnih polja, kao sto su trafojivelikiistajaznam) mora gvozadj

sto finiji to bolje - ene mumetal ponajbolji

mada - bolje cm najobicnijeg gvozadja nego 2mm mumetala

sa bakrom unutar zeljeznogvozdene kutije si dobio lepotinjanje - gvozadj sam po sebi pravi faradejev kavez sasvim lepo, isto kao i zeljezo

mramor i kamen su dobri da se prethodno pritisne, ali samo ako se operu od rasola, inace prethodno zna da rdja

probati udaljavati SUT od svega, mozes i neke inferiorne kablove da koristis .......... narocito sto sa polumirkoslavko coax kablovima mozes da isprobas i sta ti coax donosi u prici, glede humzujbrum

msm, kad ronjas da smanjis brumhumzuj, onda se ne bavis preterano zvucnom slikom i osebujnim dozivljajem, tako da je i navedena klasa kabela vise nego ok za test

Imam Mogami koaksijalce u šteku, k'o naručene za to. Isprobat ću, ali ne više večeras.
Moram odvesti (defini)Tea u šetnju.
Isprobao sam sada. Pojačano na "are-you-nuts" glasno iz spota Michaela Jacksona (ako ga se itko sjeća?) se s mjesta slušanja skroz malo čuje.
Isprobat ću sutra još ovo, pa vidjeti.
U svakom slučaju, ovo je opako dobar SUT, ali ćudljiv!

Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...