Jump to content

espresso

Član
  • Broj sadržaja

    3
  • Na DiyAudio.rs od

  • Poslednja poseta

  • Broj dana (pobeda)

    1

Postovi objavljeno od espresso

  1. Bilo je više pitanja o tipu podmazivača u ovoj temi pa da napišem nešto o tome pošto sam koristio dosta njih.
    Dole na slici su stvari koje ja koristim. To su proizvodi koji se mogu nabaviti u Srbiji, što direktnom kupovinom, što poručivanjem od firmi koje rade uvoz.

    Moj apsolutni favorit za podmazivanje dotrajalih ventilatora je CRC Power Lube. Izuzetno prodoran posle prskanja da bi se kasnije pretvorio u gusto ulje. Sadrži i teflon koji svi toliko vole. Okvirna cena kod nas je 10-15€.

    Slični njemu su Motip PTFE Oil i Motip Machine Oil. Motip PTFE Oil je najbolja varijanta ko hoće podmazivač sa teflonom za veoma malo para. Gustina mu je manja od "Power Lube" ali se i dalje spada u gušća ulja. Košta samo 5-6€ i ima ga svugde.
    Machine Oil je obično gušće mineralno ulje bez teflona. i cena je oko 10-12€ za pola litre.

    Ova gušća ulja su naročito dobra za delimično pohabane ventilatore sa povećanim zazorom u ležištu. Problem sa gušćim uljima može biti taj što sa njima ventilator male snage možda ne dostigne svoju punu brzinu. Recimo Motip Machine Oil je viskoznije od ostala dva i nešto više od njih usporava ventilatore. Ovde ne govorim o velikim usporavanjima samo da se zna.

    Od lakših ulja, tu je Motip Ultra Oil sa teflonom. Ono je male viskoznosti i ne zadržava se tako dobro ležištu kao prethodnici. Međutim, sa ovim uljem, ventilator lako dostiže punu brzinu. Preporučujem ga za održavanje ventilatora koji nisu pohabani i kod ventilatora male snage. Ultra Oil je sintetičko ulje i može raditi na visokim temperaturama (nebitno za ventilatore). Cena 10-12€ za pola litre.

    Na kraju dolazimo do hard kor varijanti a to su masti. One rade dobro tamo gde i gušća ulja rade dobro. Odlično popunjavaju pohabana ležišta i smanjuju buku.
    Na slici se može videti i nekoliko primeraka masti u tubi. sa desna nalevo:

    • Super Lube - najpoznatija univerzalna mast. Čisto bele boje, bez mirisa, sintetička, odlična za visoke temperature, nije toksična, sadrži teflon. Mana kod primene u ležištima PC ventilatora je što usporava malo više od ostalih masti. Ali ovo je opet u domenu manjem od 10%.Preporuka za pohabanija ležišta.
    • CRC Multi Grease - obična mineralna litijumska mast viskoznosti 150 cSt. Radna temperatura do 130C. Odlično se pokazala za ventilatore osmice kod mene. Ne usporava ventilator u odnosu na ulja. Jeftina je.
    • CRC High Temperature Grease - polusintetička mast viskoznosti 100 cSt sa nešto višim radnim temperaturama od prethodne. Ova ide do 150C.
    • Ostale nisu primenljive za naš slučaj. Sledi mast sa visokom viskoznošću (može kod ekstremnih slučajeva propalih ležišta) pa posle nje mast sa molibden disulfidom, itd.....

    Od masti u spreju imate Motip PTFE Grease kojom nisam nešto oduševljen jer se vremenom nestaje/suši. I na kraju Bison Grease koji je katastrofa. Posle podmazivanja, jasno čujete kako osovina kači ležište. Ovo samo probao više puta. Jednostavno, ova mast ne formira hidrodinamički film tokom rada ventilatora i čuje se struganje. Od Bizona ne uzimajte ni ulje (nije na slici) jer je veoma lako i iscuri.

    Da zaključim, sa lakim uljima je problem što se i dalje može čuti kako ventilator struže a vremenom, ona pre nestanu.

    Ali ovo je sve  budženje jer fabrički ventilatori nisu podmazani na ovaj način. Pošto imaju ležište od porozne (sinterovane) bronze, u nju je utisnuto ulje kao u sunđer.
    Teflon, grafit i ostale čestice u podmazivačima mogu samo da zapuše ove pore. Zato ovaj način na koji mi podmazujemo ventilatore ne funkcioniše dobro kao fabrički jer se mi oslanjamo na to da ulje ostane u zazoru ležišta a fabrički podmazan vent povlači ulje u zazor iz bronze.

    U teoriji moguće je utisnuti ulje nazad u bronzu. Zagreje se posuda sa čistim uljem  (bez teflona), na što veću temperaturu i u nju ubaci bronzani ležaj. Ostavi se tako nekoliko minuta pa se ležaj brzo ubaci u hladno ulje. Postoji i efikasniji način ali je potrebno imati pumpu za izvlačenje vakuuma.

     

    P.S.

    Ne koristiti silkonsko ulje, ulje za lance i lepljive podmazivače. Silikonsko ne može da formira podmazujući film, lepljivi podmazivači kao što je ulje za lance će samo usporiti ventilator.

    post-1193-0-53944200-1446372064_thumb.jp

  2. Pozdrav. Imate li neku preporuku za jeftiniju bukšelf varijantu sa podrškom za bivajering? U pitanju je Sonijeva linija iz MHC serije (MHC-EC77) i jedan od zvučnika se raspao prilikom pada. Zato bih oba zamenio novim u rangu 200-220€.Može li za te pare da se nađe nešto a da makar malo bolje zvuči od kutija koje inače idu uz linije (što verujem da nije teško)?

×
×
  • Kreiraj novo...