laky_va, za 05 January 2012 - 02:56, kaže:
Ok, pricam na osnovu svog
licnog iskustva. Najzesci program koji ja koristim je AutoCAD, da ne pricam o C# ili C++ koji je i matori athlon lepo gurao. Za ono sto je potrebno meni, iskreno sam se za*ebao oko izbora procesora i tek sada vidim razliku. AMD ima svoje nedostatke, trazi jako napajanje, jos ako ga klokujes ehee...
I intelu i AMD-u naglo opadne cena kada izadje novi model, a i jedni i drugi ce uskoro izbaciti nove modele.
AMD FX-8150 je procesor ispred svog vremena, ima veliku snagu u multitaskingu, jedino sto trazi jako napajanje, kvalitetno najmanje 750w, naravno i dobru plocu. U ostalom pogledaj na sajtu cpubenchmark, on je negde izmedju i5 i i7. A gresis, ovaj AMD ne kupuju toliko oni koji su zagrizeni igricama.
Razmisli dobro, ako nije hitno raspitaj se jos malo oko izbora procesora, i vidi da li je intel toliko vredan promene maticne. Toliko od mene, nadam se da sam pomogao.

Ja sam, naravno i tražio lična iskustva

"Stručnih i uopštenih" testova i mišljenja ima svuda po netu. E, ako je AutoCad "najžešći" program koji koristiš, onda razumem zašto si zadovoljan AMD-om. I ja sam, da ne grešim dušu, veoma zadovoljan AMD-om, nije u tome stvar. Stvar je u tome da su zahtevi koje sa SolidWorksom i KeyShotom postavljam pred hardver, malkice idiotski, naime, AMD jeste (kažu) bolji kada je u pitanju multithreading tj raspodela rada na više jezgara, ali SolidWorks, u načelu nije sklon da daje instrukcije za multithreading nego forsira single thread gde Intel briljira jer ima bolji učinak po pojedinačnom jezgru. Odnosno, program se bolje ponaša sa Intelovom koncepcijom izvedbe procesora.
Za bilo koju drugu namenu, mašina koju imam, već je, da kažem, "vrh", jer prosečni korisnik nikada ne bi ovakvu konfiguraciju bacio u debalans. SolidWorks, na žalost, nije program koji je pisan za prosečnog korisnika... Postoji jaka sprega na nivou Mikrosoft-Dassault Systemes-Intel, pa recimo, BOM (Bill of Materials) CutList, razni Makroi i slično koje SWX kreira/koristi ne funkcionišu ako na primer imaš instaliran OpenOffice, ne, (MJKMJBM) radi samo i SAMO ako imaš instaliran Mikrosoftov paket. Da li ima potrebe da napominjem koliko taj paket košta? Ne, naravno. Inače mi ne treba, Open Office uradi sve isto a besplatan je. Elem, SWX ima još neke mane, naprimer odvratnu naviku da pohranjuje sve u memoriju. Sve je ok dok je to dobrano ispod limita koji imaš na raspolaganju. Otvoriš fajl, on ode u memoriju, zatvoriš fajl, otvoriš novi, i on ode u memoriju, ali stari, prethodno zatvoreni fajl je još uvek u memoriji. I tako, sve dok ne restartuješ aplikaciju. Ili ne ostaneš bez memorije...
Zašto onda SWX, a ne recimo, neki drugi program? Dobro pitanje. Jednostavno: firma koja za nas radi uslužno rezanje laserskih komada i savijanje lima (komada od lima) koristi SWX. BTW, na sledeće pitanje zašto oni ne promene program, odgovor je opet: SWX je u toj klasi programa najjeftiniji... Osnovni paket je "tričavih" 4000€, Catia (koja ume i može pet puta više) toliko i košta. A pošto ja moram da budem kompatibilan, onda se snalazim...
što se tiče matične, ovaj Asus koji sada imam (M4A785TD-V EVO) je fina ploča, stabilna, Bios čist, pregledan i jednostavan za podešavanje, međutim, i kao nova, ova ploča nikada nije bila egzemplar vrhunskih performansi, pre je bila best bang for the buck, dakle, puno toga, za pristojne novce. Jeftino a solidno. Kako reče kolega DVV, došlo je vreme da stavim prst na čelo da li mogu da budem vrhunski profesionalac i radim vrhunske, profesionalne stvari na prosečnim, ekonomičnim komponentama. Poslednjih nekoliko meseci proživljavam noćne more zbog glupih problema sa hardverom. Pošto softver ne mogu da menjam po slobodnom nahođenju, posla ima sve više i sve je zahtevniji, nema mi druge nego promena hardvera...
Osim testa sa mojim fajlovima, ima i referentni test za SolidWorks:
http://www.solidmuse...k-punch-holder/
Sad ću da testiram trenutačnu konfiguraciju, a potom i sa novim procesorom i matičnom. Pa ćemo da vidimo...
Svodi se na prostu činjenicu da provodim previše vremena radeći, a premalo vremena mi ostaje za porodicu i druženje, zabavu. Ako je hardver usko grlo, onda je situacija jasna... što bi rekao gospodin Donald Trump :"You're Fired!"
Elem, kad zamenim hardver, možda nekoga usrećim finom ponudom:
CPU: AMD Phenom II X4 965BE, (3.4GHz)
MB: Asus M4A785TD-V EVO (integrisana GPU do 1G)
opcija: RAM: 6G(3x2G) (DDR3) Kingston HyperX 1600 MHz
opcija: GPU: nvidia Quadro FX3400