Jump to content
Alek05

Viborg VR109 Rhodium konektori - RCA kabal

Recommended Posts

Cao drugari, nabavio sam pamuk za izradu RCA konektora, koji je bio tema u potrazi... i odlucio sam se za Viborg RCA konekcije, za ovaj proekat.

Konekcije su stigle, model Viborg VR109 Rhodium, zica za izradu konektora je Auric ONHO (mono crystalline) hook-up 21AWG wire (Audience, made in USA).

 Porucio sam tinol iz Dayensa 9,5% srebra. Veoma ljubazni Zoran Dobrin mi je izasau u susret i poslao 1m tinola.

Zica + u ovom proektu ida sa 2 voda, mozda kasnije budem presao potpuno na balansirane uredjaje, pa je to bio jedan od razloga sto sam ostavio 3 zice ukupno.

Vod + se lako zalemio za konektor, ali - koji ide na stubu, nije prosto zalemiti. 

Da li neko zna, kolka je pozeljna temperatura za lemljenje rhodiumskog konektora?

Evo fotografija konekcija i koja je pasta koriscena:

Viborg 1.jpg

Viborg 2.jpg

Viborg 3.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

ta pasta jste "brezkiselinska" ali nije ni za elektroniku ni za konektore. dobra za npr oluke.

ukoliko turbospecijalna srebrovita žica za lemljenje ima svoj punioc tj flux, to ti je dovoljno.

generalno i jednostavno pravilo dobrog lema je kada kvasi tj kada se lem razliva dobro po površinama

spajanja.

mali poduslovi toga su :

da se površine mogu (uopšte) lemiti

da su čiste

da je temperatura dovoljna

 

da imaš čiste konektore, imaš, lemna žica je isto čista, znači manjka ti treći uslov a to je

dobra temperatura

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ebe @guja011 Hvala na javljanju drugari. Nisam imao pretstavu da je pasta tako loseg kvaliteta. Pokusao sam sa jedne strane malo zasmirglati stub, ali bezuspesan pokusaj.

Pozvao sam prijatelja i pitao da li zna resenje, kaze: samo odvrni lemilicu do kraja.. :D Povrsina konektora je vece i odvlacila je toplotu, tako da je lemljenje uspelo na stubu, samo je bila potrebna visoka temperatura. Konektori Viborg su veoma dobrog kvaliteta, samim tim zahtevaju paznju i alat koji ja naravno nemam.. B) Za kvalitetan spoj, potrebna stega, visoka temeratura za Rhodiumski konektor i kvalitetan tinol. Ja sam imao samo volje i uspeo da korektno uradim konektor uz malo napora.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, Alek05 said:

Da li neko zna, kolka je pozeljna temperatura za lemljenje rhodiumskog konektora?

Ne postoji temperatura za odredjeni materijal koji se lemi, vec temperatura treba da bude veca od temperature potrebne da legura za lemljenje predje u dovoljno tecljivo stanje da  se omoguci razlivanje. I adhezija

Temperatura na koju ce se postaviti lemilica, za konkretno lemljenje je temperatura koja se iskustveno odredjuje. Parametri  su masa vrha, masa delova koji se spajaju, vreme trajanja lemljenja, za koje je pozeljno da bude sto krace. Kratko receno, intenzivan prenos konkretno potrebne kolicine toplote, da se obavi dobro lemljenje, bez pregrevanja okoline. Promena faze lemne zice prilicno trosi toplotu.

Bitna je temperatura povrsine(zbog povrsinskog napona koji treba da bude prevazidjen, zarad razlivanja), a da se deo koji se lemi ne pregreva(ni konektori ni poluprovodnici), pa je savet osrednja masa vrha, malo(sirine 2-3mm) visa temperatura(na tom tipu lemilice 360-380C) i sto krace lemljenje(po mom iskustvancetu, ispod 2 sec za taj pincic), sto moze da se testira na nekom parcetu deblje bakarne zice, za koje vreme ce  ici propagacija temperature  do drugog kraja.

Za RCA je, da kazem bitno, da se ne istopi izolacija, ako je teflonska, znacajno je opustenija situacija, ali bi trebalo izbegavati pregrevanje.

 

Nakvasi taj sundjer, da ga suvog ne spaljujes vrhom, da bude vlazan, a ne mokar, pri tim temperaturama kavitacija vode lepo cisti vrh, sto je bolje nego struganje vrha, metala o metal.

Za fluks bih preporucio kalafonijum(makar samo za ciscenje vrha) , pre lemljenja se umoci vrh u kalafonijum pa se lemi..zgariste se lako pere izopropil ili obicnim alkoholom.

Urea flukseve mogu da preporucim samo za profesionalnu upotrebu, ali profijma preporuka te vrste nije potrebna :) 

 

P.S.

Ako ne uspe lemljenje iz prve, u tih 1-2 sec, ne popravljati nista, vec sacekati da se pothladi centralni pin konektora, uvaljati ga u vlazan sundjer(za ciscenje vrha) da se ubrza hladjenje, pa drugi pokusaj.. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

sto se mene tice, i lemljenja cinceva, ja koristim

staru stapnu lemilicu Solomon sa Weller vrhom/vrhovima.

do sada nije bilo problema.

koristim iskljucivo Amasan kalaj i kalafonijum obavezno.

:cheers:

Share this post


Link to post
Share on other sites

@vladd hvala puno na korisnom obrazlozenju. Zeleo sam sam napraviti RCA kabal, sigurno ce zavrsiti na prepravku kod nekog strucnijeg od mene. Mislim da sam korektno to zalemio, ali ipak nedostaje tu jos mnogo toga za pravilan lem.
Slusam kabal vec par sati i nema nikakvih nedostataka. Moja preporuka za konektore i zicu, mislim da nije velika investicija a dobija se i vise od ulozenog.

Finalna fotografija: :)

 

Viborg 4.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ab-Co-axial Vrhunske konekcije, posedujem i Furutech FT111 i Viborg VR109R.. Ko ima dobar alat, da zalemi konekcije kako treba, ustedece oko 45 eura. Naravno, Furutech opravdava svoju cenu i ako bih morao da biram, uzeo bih Furutech zbog srafovskog zatezanja zice. Ko zeli da ustedi novac, za razliku u novcu moze kupiti korektnu zicu. Auric zicu koju sam ja koristio u ovom slucaju takodje predlazem, fantasticna zica, mislim da nije skupa.
Ne mogu reci koji konektor bolje svira, jel nije ista zica na konekcijama, ali mislim da Viborg vredi svaki dinar. Ne znam kolko bi interesovanje bilo za Viborg konektore na nasem trzistu, ali da imam vremena, sigurno bih doneo sve njihove konektore na nasem trzistu. Meni je zao sto domaci proizvodjaci kablova ne koriste Viborg, opasan napredak za malu razliku u novcu u odnosu na kopije koje se koriste i pojedine konektore, da ih ne nabrajam, jel nisam dovoljno strucan da o njima pisem ili ti sudim.

Cena Viborg VR109 Rhodium = 88$ - 4kom.
Cena Furutech FT111 Gold = 116 eura - 4 komada

Ako neko zeli, moguca je i grupna nabavka, oni imaju dobre i strujne konekcije, ja cu sigurno jos nesto probati od njihovih proizvoda.

Imaju veoma uredjen sajt, pa ako neko zeli moze pogledati sta sve imaju. Veoma ozbiljan pristup visokoj klasi konektora.

http://www.viborgaudio.com/en/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kontakt sprej ili izopropil alkohol.

Ta pasta sadrzi dosta cink hlorida, nastalog reakcijom cinka i hlorovodonicne kiseline(obicno, moze i sa cink sulfidom), oficijelno nije "kiseo", ali na temperaturama lemljenja(preko 280C), uz prethodno prisustvo vode ili vlage iz vazduha moze doci do razzbijanja molekula i izdvajanja malih kolicina HCL, .. sulfata..

Sto se svakako primeti nakon nekog vremena, i zato je banovana pasta iz elektronike, posto postoje moguce zone iz kojih je nemoguce isprati pastu jeftinim metodama. 

Radje se koriste razne uree, koje se lako ispiraju vodom, eventualno detergentom(ne za sudove ili parfimisani).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nema na cemu. 

Ja uvek vise volim da sam dosadan i pojasnim eventualne mehanizme desavanja, da se fokusira na razloge problema i mogucih solucija, i eventualnih varijanti solucija, i pride fokusirana mogucnost da neko nadalje istrazuje u tom smeru, do nivoa koji je kome potreban i u okviru sopstvenih resursa, nego da ispaljujem smekerske, kratke postove, koji su ponekad previse nezgodno singularno resenje, pa izazivaju ovecu raspravu o varijantama.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×