Jump to content

Lasersko secenje AL


misa

Preporučeni Komentari

  • Odgovora 21
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Laser ne sme da ostavlja nikakve tragove, ostane malo pucne na ivicama ali to se lako osmirgla. Ja sam placao oko 40e/h secenja u http://www.miing.rs/index.html pre nekoliko godina. Mislim da se cena nije menjala ali opet treba proveriti. Ako se odradi priprema (*.dxf) kako treba tako da majstor nema zajebanciju oko pravljenja mape za secenje onda nema brige oko cene za pripremu. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Prednost rezanja laserom do recimo 3-4mm debljine je brzina. Istog dana možeš imati narezano stotine komada nečega od lima.

Prednost rezanja vodom je skoro pa neograničena debljina i vrsta materijala i cena.

 

Mi smo rezali Al debljine 15mm u Dijamant inženjeringu http://www.dijamant-inzenjering.co.rs/(kontakt osoba Mološ Bijelić)

 

 

WATER JET

Vršimo uslužno sečenje širokogspektra materijala koji su pogodni za vodeno rezanje, a posebno izdvajamo:

  • Kamen - Mermer - Čelik - svih vrsta
  • Tvrdi metali - Bakar
  • Aluminijum
  • Staklo Polivinilske mase
  • Drvo
  • Stiropor

 

 

Mislim da cena ide na cca 3€ metar za 15mm aluminijum. Tanji materijali se režu brže ali ja sad ne bih da lupetam šta košta, treba ne biti lenj pa ih kontaktirati. Rade bukvalno danas za sutra (ako se tako zahteva i tako dogovori)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ja sam u dijamant inženjeringu seko 20mm aluminijum za onaj mega ispravljač.

2k dinara, toliko mu start, cena samog sečenja bi bila dalko niža, ali frka ne bira.

sad pre mora sam seko iz iste table od 20mm nosače krovnog kofera, 4 komada, opet

ista cifra. i naravno opet frka.

u oba slučaja papirni fajl tj žvrlja sa kotama na papiru.

uradjeno bez greške, samo što se na toj debljini vidi kosina reza, pa je morala dorada al za 3-4mm materijal

toga nema tj zanemarljivo je.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hm, da, ja nisam ubacio u matematiku startnu cenu. Mi smo imali nekih tridesetak (i više) metara rezanja pa se to, što bi rekli, istopilo... Pretpostavljam da rezanje malog medaljona za lančić nikako ne bi bilo jeftino.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Laser ne sme da ostavlja nikakve tragove, ostane malo pucne na ivicama ali to se lako osmirgla. Ja sam placao oko 40e/h secenja u http://www.miing.rs/index.html pre nekoliko godina. Mislim da se cena nije menjala ali opet treba proveriti. Ako se odradi priprema (*.dxf) kako treba tako da majstor nema zajebanciju oko pravljenja mape za secenje onda nema brige oko cene za pripremu. 

 

od toplote se promeni struktura materijala okolo reza, može (malo) da se vidi posle eloksaže

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Meni je Leonardo sekao aluminijum , 20mm , 10mm i 5 mm na CNC glodalici i sve je ko staklo bilo.

 

Ne bih znao da uporedim tehnologije voda, laser i glodalo.

 

Jel neko ima iskustva sa sve tri tehnologije, po pitanju kvaliteta i cene?

 

Zavisi od debljine materijala.

 

Do nekih 5mm može da se reže na laseru, ali i onda samo pod uslovom da je odgovarajući hemijski sastav (čak i sa nominalno istim limovima unutar tolerancije može da dođe do problema) Posle rezanja laserom, može se smatrati da postoji potreba da se radi dodatna obrada ivica. Na limovima od jedan do dva mm može da prođe bez dodatne obrade.

 

Obrada waterjetom je cenovno možda najzahvalnija jer skoro da pa nema limita u gabaritima, može se podesiti tri nivoa finoće reza, finiji rez zahteva više vremena i skuplji je ali može se često proći bez dodatne obrade (zavisi šta se očekuje kao finiš)

 

CNC obrada glodanjem se uvek radi kao završna obrada i daje najfinije površine ali je i vremenski najzahtevnija i samim tim i najskuplja.

 

Lasersko rezanje materijala kao tehnologija nakon inicijalne postavke u principu zahteva samo primenu adekvatnog sočiva i gasa. Na duže staze, u eksploataciji veoma dobro rešenje zbog brzine rada i prilagodljivosti, pogotovo i prvenstveno za čelike.

 

Waterjet je mnogo skuplji za održavanje i sporiji metod ali zauzvrat nudi mogućnosti rezanja koje se ne mogu raditi laserom, pogotovo kada su u pitanju obojeni metali, kamen, plastika i skoro bilo šta što nekom padne na pamet. Sama tehnologija ima potrebu za relativno čestim servisiranjem i zamenom vitalnih delova i prilično zahtevno održavanje.

 

CNC obrada glodanjem zahteva mnoštvo alatki (glodala) i prilično je spor metod, ali pošto se koristi kao završna obrada fokus je na finoći i preciznosti obrade.

 

Sve tri tehnologije zahtevaju pozamašnu investiciju u startu koja se relativno sporo otplaćuje pa se u zavisnosti od delatnosti i vrste finalnog proizvoda investira u adekvatnu mašineriju. Oni koji imaju na primer laser obično već imaju i mogućnost obrade glodanjem pa je samo pitanje šta klijent zahteva... Tamo gde mi radimo naše laserski rezane komade, proizvode se sejačice i priključne mašine za poljoprivredu gde je laser nedvosmisleno najbolje rešenje za brzo i efikasno rezanje velikih serija od čeličnih limova. Kad kažem limova, tu spadaju i čelični materijali debljine od 10 15 i 20mm... 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ima tu i sečenje makazama tj presom, ono de kvalitet ivice nije turbo bitan ili je lim tanji.

generalno , sečenje laserom ili vodom ima najmanje otpada, pa ako je baš u pitanju tačna dimenzija,

onda se uradi grubo sečenje laserom ili vodom a fina obrada glodanjem

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Postovani,

isekao sam Waterjet-om, ali mislim da su me odrali. Stavicu slike isecenih komada ali sada su mi delovi na plastifikaciji.

Imao sam dve ploce 500x426mm i dve ploce 450x170mm i jednu 375x110mm  u njima neke rupe i sekao sam hladnjake i sve me izaslo 5700,00Din.

Kada sam preuzimao iseceno gazdarica me pitala kako sam zadvoljan, a ja joj rece da sam radom zadovolja ali ne i cenom sto se ona jako zacudila :Dizzy: 

 

Pozdrav Misa

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

cena je sasvim ok

 

I ja bih rekao. Samo na spoljašnje ivice navedenih dimenzija ti dođe 7.15m reza.

To što smo mi "sirotinja" pa nam sve skupo zbog malih primanja a velikih želja, jbga...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

da me misa ne shvati pogrešno,

ima tu recimo 3 (načina)cene

-penzionerski, imaš svo vreme sveta, trkeljišeš sve moguće uslužne radnje u dometu, na kraju nađeš

ako uopšte nađeš povoljno.

-iskustveno, već si prošao prvu fazu, znaš cenu vrlo tačno, kao npr štajnika koji je već n puta koristi i laser i wjet pa zna.

-frka cena. imaš katak rok, nema tu puno pitanja, mora da bude gotovo pa šta košta.

ja sam svojevremeno kačio slike mega benč ispravljača, bila frka, ne pitam, materijal 20mm, cena sečenja 2000rsd oš-neš.

nedavno ona 4 ocila za krovni kofer, opet ista cena i situacija.

meni je ta cifra bila sasvim ok, ali mi nije bila na mestu cena završne obrade, gde mi je neki papak za manje od 10 minuta poravnavanja tražio 3000. ono, ako može da te odere, može. ako imalo znaš, nađeš bolje. tako je i bilo.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

U suštini se što ti kažeš svodi na to u kom se kontekstu dela. Ako radiš za sebe a imaš limitiran budžet, onda ideš na najjeftinije opcije a vreme nije od neke važnosti. Ako radiš za nekoga pa pri tom imaš i rokove, onda moraš da unapred napucaš cenu da pokrije troškove izvedbe "za odmah ili juče"...

Uvek se svodi da moraš da izabereš dva od tri... Bilo koja dva, ali samo dva.

 

Dobro

Brzo

Jeftino

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

OT:

Najviše volim grafikone. I ljude u skupim odelima koji mi ih pokazuju. Ne bi to ni bio problem da ljudi u skupim odelima imaju odgovor na pitanja koja imam da im postavim. Pre neki dan me zvao čovek iz tehničke podrške a vezano za skupi softver koji koristimo u firmi: "Znate, zovem, jer vi nas ne zovete, a mi iz tehničke podrške smo zato tu da vam pomognemo odgovorima na eventualne probleme koje imate sa našim softverom..." (ta tehnička podrška nas košta oko 1K€ godišnje i podrazumeva pravo na novije verzije softvera, apdejte, servis pakove itd)...

Ajd, da pitam... Pitam ja tačno dvanaest pitanja (koje svakako imam nameru da izrešavam ili na forumima, Youtube "howto" klipovima i razgovorima sa iskusnijim korisnicima) i na četiri pitanja dobijem nedefinisani odgovor tipa "pa zavisi" a na osam ću dobiti odgovor kada tehnička podrška bude imala odgovor. Do tada ne lipši magarče. Al' nije bitno.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...