Jump to content

Eine Kleine nacht... Röhren-Verstärker


stein

Preporučeni Komentari

Stigle dve nove EL34, Sovtek, za svaki slučaj ubo u svoj SET na mesto JJ-ki, uključio, radi, svira, bez ikakvih primetnih sumnjivih momenata (pogrešne boje oko grejanja, unutar cevi itd...) ili kakvih marifetluka u reprodukciji. E sad, koje "bolje sviraju" je kategorija subjektivne procene za koju sada nit' imam volje nit' vremena. Bitno je da sad ima bukvalno sve na gomili što mi treba da sastavim pojačalo. Ima nekih momenata oko elektronike za odloženo uključenje anodnog napona, ali to će stati u kutiju bez problema, možda će mi zafaliti kakav sitan deo ali to je uvek tako, i kad imaš na hiljade delova okolo, nekim čudom uvek zafali baš tako neka vrednost od koje ili imaš samo jedan komad a trebaju ti dva ili nemaš ama baš ni jedan takav... Nema veze. Za vikend imam dovoljno vremena da se zamajavam sa doterivanjem sitnih detalja na kućištu pa će posle praznika da se šalje na rezanje i savijanje... U međuvremenu ću da se malo pozabavim pripremom trafoa za montažu u kućište (odstojnici, šarafčići i sl.) i tako, još ponešto... Šta mi bude zanimljivo... Potom, kad sve vitalne rupe budu na svojim mestima, osmisliću kako da prednjem delu oko lampi obezbedim malo hlađenja i neki ukrasno-estetski momenat (drvenarija, ukrasna inox ploča oko lampi, prednjica...) jer imam jedan predivan komad višnjevog drveta koji je samo na ovo čekao svo ovo vreme :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da, Morgan Jones se u ovoj knjizi (imam poslednje, dorađeno četvrto izdanje) više bavi prtljanjima oko šasije za razliku od prethodnog dela, nazvanog samo "Valve Amplifiers" gde se više bavi samim konstrukcijama, šemama itd... Međutim, Rainer Zur Linde u svojoj knjizi čiju sam fotokopiju (papirnu, pravu fotokopiju prave knjige) imao onomad, doduše na malo manje mi prijateljski raspoloženom nemačkom jeziku sa svim tim detaljima nekako bolje nastupa ako je u pitanju potreba da se laiku objasni sve od A do Š (ili čak do Ž za naprednije čitaoce)... Eh, natrošio sam se dolara i dolara u ono vreme kupujući knjige po svetu a sve vezano za cevnu tehniku... Čak ima i glasina da ću neke od istih jednom i dobiti nazad...

Trenutačno mi to nije bolno žarište, samo treba sesti i drndati po programu... Veći je problem odlučiti se kako bi sve to na kraju trebalo da izgleda - dobro planiranje je pola dobro obavljenog posla :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ne taj:

attachicon.gif51ZwIu2PH0L.jpg

 

nego ovaj:

 

attachicon.gifBuilding Valve Amplifiers.jpg

 

preveliki je fajl probao sam da isečem na tri dela i upujem ali jedan prođe a drugi i treći neće.

 

Nemoj da se trudiš toliko :)

 

Ima ga na nekim veoma posećenim mestima, fajl je reda 5.6MB i ako ti ne ide ovde, uvek možeš da ga turiš na dropbox i udariš samo linak do fajla ;) Mada, nisam siguran da li je ovo baš u redu, ono, autorska prava i to...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

meni kao ne treba.

 

ja kao znam da pravim svetleca pojacala. :oldtimer:

 

kad se samo setim mladosti ... u mladosti sam pravio i solid state svetleca pojacala.

 

svetleca solid state pojacala sa mirisom silicijuma, a boga mi i germanijuma. :msn-rofl:

 

ps: izvinjavam se za krsenje autorskih prava. mator konj, a zaboravio.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Posle dosta nevezanog razmišljanja, odlučio sam da kutija bude od aluminijuma, ali ne sve, samo šasija, a poklopac trafoa da se radi od "crnog" lima (ST.37).

Za šasiju je "zdravo" ako se odradi od nemagnetičnog materijala, 'oće feromagnetni materijali ponekad malo da zezaju sa AC strujama, čak i ako se elementi inteligentno i promišljeno poslažu (udaljavanje mrežnog trafoa od lampi i audio signalnih vodova)  pa ovako dobijam kombinaciju koja ima potencijal da bude dobra osnova za izbegavanje problema čak i pre nego se uključi lemilica.

U nedostatku oklopa za svaki pojedinačni trafo, plan je da se napravi jedan zajednički poklopac što će učiniti vizuelnu pojavu pojačalceta neatraktivnom (AKA: nothing to write home about) ali će i pojeftiniti izradu i biti itekako praktično i funkcionalno rešenje. Nisam još načisto sa nekim detaljima oko konkretnih detalja a vezano za spajanje limova poklopca (treba svuda da se zavare i obruse rubovi tj ivice tj ćoškovi) i kako da izvedem spajanje poklopca sa šasijom a da to ne zahteva okretanje kućišta naopako, ali i da se ne vide glave vijaka... Imam ideju, ali moram da poradim na tome... Za sada sam stigao do tačke gde je sve 98% spremno da se šasija pošalje na izradu (rezanje na laseru i savijanje) i mislim da ću tu malo da stisnem dugmence za pauzu i iskuliram. Ono što još mogu i verovatno hoću tokom vikenda je priprema rupa za ventilaciju... Sledeće nedelje mi je haos na poslu i čisto sumnjam da ću imati snage i volje da se zabavljam ovim projektom...

 

Evo kako to otprilike izgleda u ovoj fazi...

 

post-13-0-59564400-1430560538_thumb.jpg post-13-0-91558600-1430560957_thumb.jpg

 

3W_SET_amp.PDF

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne traje to dugo, pogotovo ako znaš šta treba da uradiš da dobiješ ono što želiš. Render ovakve slike je proces od deset do dvadeset sekundi (više traje dok se odlučiš pod kojim uglom da se model postavi, odakle da dođe svetlo, kakvo svetlo itd)

Najviše traje slaganje (delova) po pravilima, čak ni izrada jednostavnih ali dovoljno preciznih "dummy" modela (npr trafoi u ovom slučaju) nije uopšte zahtevna stvar.

Onomad spomenuh pravilo da je dobra priprema pola dobro obavljenog posla i to važi i u ovom slučaju :) Mogao sam da zbrzam neko kućište pa da se posle mučim s ručnim alatom i dergeljam danima i danima dok ne izbušim sve rupe i opet je upitno koliko bi sve bilo precizno izbušeno. Jest, verovatno bi me malo manje koštalo rezanje na laseru, ali ovako čak razmišljam da na poklopcu gde su trafoi uopšte ne pravim niz okruglih rupa ili geometrijski pravilno raspoređene slotove, nego da razbijem monotoniju nemaštovitog oblika kutije i odradim nešto otkačeno, nekog Phoenix-a, orla ili šta slično... Može se malo postojeći dizajn preurediti da po isecanju otvora ostane dovoljno veza tj da rupe/otvori za ventilaciju budu tako raspoređeni da ostane dovoljno vezivnih traka lima... Ali to je samo neka ideja... Bilo bi cool još kad bi se sve i moglo istaći sa nekim dobrim osvetljenjem ali bez zatvaranja otvora (u suprotnom sve postaje poprilično besmisleno, jel...)

 

Na primer, ovakav neki orao (uz adekvatne dorade)

 

post-13-0-32827400-1430589113_thumb.jpg

 

pa kad se stavi na poklopac (izrežu otvori)

 

post-13-0-48495300-1430589723_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Samo tako :oke: svaki crtež lepo export u pdf i da posle pravimo klonove.

 

Kad završim, mogu (ako kome treba) da izvučem svaki deo posebno u tehnički crtež, uz napomenu da detalji oko rupa zbog različitih trafoa koji bi se koristili mogu/moraju da se urade prilagođeno potrebama. Mislim da ovi gabariti trafoa uz ovakav amp i ne mogu mnogo da odstupaju a da bi to bilo okej. Manji trafoi bi verovatno pravili problem sa smeštajem žice i/ili frekventnim odzivom (umanjenom snagom na nižim frekvencijama) a veći trafoi bi pretpostavljam bili overkill. E sad, kome će da legne bilo koja lampa koja ide u oktal podnožje, može da stavi bilo šta (6V6, 5880, KT66-KT88-KT90 i sl.) i to je manje više to... Na mesto velikog elektrolita može da se stavi pločica ili šta slično sa više manjih elektrolita, otpornika, štagod... Pa posle kome je do zabave, eto mu da se zabavlja :) Bar to nikada nije bio problem...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

^Predloženi mi je nekako uglast.

eagle-logo-28501434.jpgvector_blue_eagle_logo.png

 

 

Zato i rekoh da bi se crtež morao preraditi. Svaka pojedinačna velika crna površina mora se svesti na neku razumnu meru - preveliki pojedinačni otvori sa pretankim spojnicama od tankog lima samo prizivaju probleme. Ali o tom, potom :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...