Jump to content

Preamp za Babelfish J mini


progster

Preporučeni Komentari

10uF elko + 4,7uF MKP

Ili stavi 15uF low esr elko + 1uF MKP.

Uzmi kod Silkena http://silken.rs/navigacija/proizvodi.php?msq=6&podkategorija=LOW%20ESR%20ELKO&kategorija=ELEKTRONSKE%20KOMPONENTElow esr elko i isto kod njih: http://silken.rs/navigacija/proizvodi.php?msq=6&podkategorija=MKP&kategorija=ELEKTRONSKE%20KOMPONENTE ove Philips 1uF polikarbonat. Nisam probo, verujem ManicPu da su awesome.

Zafrkni te bipolarce, imao sam mnogo loše iskustvo sa tim koji uglavnom ima da se nađu kod nas.

Ako ti je do polariteta elko-a, stavi negative end prema ulazu/izlazu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa da pokupim sve elko low esr (osim filtera i ovih blok), ako ne smeta nešto, tj. ako bi sa njima bilo bolje?

E pa zbog polariteta sam ja mislio bipolarce, znači može i ovi, još bolje. Ali ulaz i izlaz su na dva različita kraja, znači mogu da biram kako samo da budu okrenuti isto? Ili jedan ka ulazu, drugi ka izlazu?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

samo da budu okrenuti isto?

 

Polarisane kondenzatore na putu signala okrećeš tako da minus pol bude okrenut prema "napolje" a plus stranu prema preampu. Kada bi iz šeme izbacio baš sve osim ulaznog i izlaznog kondenzatora, oni bi se spojili svojim + stranama.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala. :)

Pa to bi bilo to što se pločice tiče, sutra/prekosutra ću verovatno da odem do grada da pustim pcb na laseru...

Ostaje još:

1) Koja vrednost osigurača?

2) Koja vrednost pot za volume? Ja imam ALPS 2x20k, imam 2kom, skinuti sa nekog uređaja, ne sećam se odakle... Imam i šibere od 2x10k i 2x50k isto alps. Mogu li da iskoristim neki ili da kupujem nov?

3) Preklopnik imam ALPS 2x3, to mi je dovoljno. Nije onaj kružni kao pot, nego sa polugom, slikaću posle kad siđem u radionicu, nisu mi ovde...

4) Znam da su mnogi protiv ovoga, ali mislim da mi je akustika sobe loša, do sada sam uvek morao da koristim loudnes, bass, treble kontrola, balans zvučnika, zvuk je bio nekako tup bez toga... Da li da probam prvo bez toga, pa ako bude potrebe da napravim posebno ili kako?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1. 100mA

2. Može taj 2x20k

3. Može, ojha

4. True audiophiles hate treble, bass, loudness controls and equalizers :)

No, ako ti gušt, stavi.

 

Prvo sastavi i poslušaj Babela... mislim da ćeš posle toga odlučiti da ti ne treba ništa od toga :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

4. Akustika sobe ne može da se popravi upotrebom loudnesa i tonskim kontrolama. Akustika sobe se popravlja popravljanjem akustike sobe. Dobro pojačalo će ti jasno dati do znanja da ti zapravo nije toliko loša akustika sobe koliko ti je ono staro pojačalo/pretpojačalo kanta...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Znam, možda sam bio prinuđen zbog lošeg ampa/preampa, zvuk je stvarno bio tup bez toga. Poradiću na rasporedu kad dođe leto, planirao sam to i pre ovog projekta, trnutni problem je i što su mi zvučnički kablovi prilično dugački, i tu gubim sigurno mnogo, skoro promenih interkonekt-e (skinuti iz neke havarisane Alfe) primetilo se odmah. Imam i zvučničke, ali su po 3m, što je meni malo u ovoj kombinaciji, pa ću morati sve to da menjam, ali o tome više kad prođe junski rok.

Ja se iskreno nadam da neće biti potrebno. :D A ako bude trebalo kad sastavim oba onda sam ja gluv...

 

E sad, pošto je ovo kompletirano, na papiru, i nadam se i u glavi, videćemo kad dođe vreme da se sklapa... Prelazimo na RIAA. Prvo pitanje, mogu li da ukradem izvode sa ovog trafo-a ili da ubačim još jedan? Ovaj trafo ima 16v i 2x12V, ovo od 16 mi je malo... A drugo, Stein reče da je on to rešio sa 7824, da idem za početak i ja tako, ili da mu napravim recimo Sipijev shunt?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Le Pacific RIAA zavređuje bolje napajanje od onoga što mu pruža standardna izvedba sa fiksnim 7824 ali pošto imaš na "to-do" listi svega i svačega, idi redom da se ne rasplineš od previše svega. Ako za početak imaš to što imaš, malo je verovatno da će između značajno kompleksnijeg napajanja i 7824 biti toliko drastična razlika u zvuku. Prvo sredi pojačalo, RIAA i nabaci osnovno tj bazično napajanje da to proradi, sredi zvučnike pa tek onda razmišljaj o zameni napajanja za RIAA... U svakom slučaju, uvek je bolje ako imaš zasebno napajanje za RIAA ali kako kažem, drž se prvo onoga što ti je u ovom trenutku važnije...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Akustika sobe ne može da se popravi upotrebom loudnesa i tonskim kontrolama

 

nisam siguran da su ton kontrole (koje skoro da ne koristim na komerc. stvarima) skroz bespotrebne ali sam siguran da nisu namenjene korekciji akustike prostora. kad god na HiFi engine pronadjem uputstvo ili servis uputstvo na francuskom jeziku, loudness kontrola se zove

 

'corection physiologique' (verovatno sam pogresio u pisanju ali je jasno o cemu se radi)

nisu sve ushi i svi mozgovi isti, ljudi razlicito percepiraju zvuk

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Baš to sam ja i ja mislio. Znači završiću Babel-a, ovaj preamp i RIAA sa najosnovnijim napajanjem koje ću da povučem sa ovog istog sekundara, pa ću posle razmišljati o finesama, ipak bi sve to bilo previše za mene, pitanje je i kako će ovo ići...

Koliko da stavim uF u ispravljaču? I koje kondenzatore da stavim za decoupling?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

nisam siguran da su ton kontrole (koje skoro da ne koristim na komerc. stvarima) skroz bespotrebne ali sam siguran da nisu namenjene korekciji akustike prostora.

 

To je bila i poenta onoga što sam napisao: Akustika prostora se ne može popraviti tako što će se modifikovati audio signal. Akustika prostora će i onda biti loša. Ako je loša... Neke stvari se mogu doterati da zvuče "lepše" ili makar "podnošljivije" uz pomoć tonskih kontrola ali onda je ili problem sa lošim snimkom, ili lošim zvučnicima ili lošim pojačalom/predpojačalom. Koliko god svi ovi faktori imali uticaja na konačan zvuk, i dalje ostaje činjenica da će loša akustika ostati loša sve dok se nešto u toj prostoriji ne promeni. Loudness je samo hansaplast na otvorenom prelomu......

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala na ponudi, ali ne znači mi baš puno pošto svakako moram da pravim shunt, ajde da probam ja ovih dana da napravim koju, pa javim ako ne uspem da se dogovorimo. Hvala još jednom. :drinks:

Ako ima nekoga da ne mrzi da mi sklepa PCB za:

http://www.diyaudio.rs/uploads/monthly_05_2011/post-13-0-05037600-1304571193.gif

Znam da je jednostavno i da može na rasteru bez problema, ali sam mislio da napravim original PCB pošto već pravim za preamp, pa da bude po PS-u. Uradio bih ja, ali još se nisam upuštao da radim u Eagle-u. :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Na mesto 99.3 stavljaš 3 komada od 33nf a na mesto 30 stavljaš 3 komada od 10nF. I ne nisi lud, doduše, 30nF postoji ali šansa da ga tek tako kupiš kod nas je izuzetno mala. I da, nikako ih ne vezuješ redno, no paralelno. Za razliku od otpornika gde redna veza proizvodi zbir svih redno vezanih otpornika, kod kondenzatora, da bi dobio zbir vrednosti, vezuješ ih paralelno.

 

http://www.oe.fe.untz.ba/teorija_HTML/prvi/4_Laboratorija.htm

 

Ako te mrzi čitati:

 

 

Objašnjenje zašto je to tako je negde posle osmog do desetog, jedanaestog minuta...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa sumnjam da bih me pustili da položim oet ako to ne znam. :D Ali hvala, nema ljutnje naravno, barem ne sa moje strane, zato sam ovde, da bih dobio pomoć, ovo verovatno ne bi bila najbanalnija stvar koju ne znam, ipak ja ne znam ni 1%...

Evo recimo sad ne znam koji fet je najprikladniji da se stavi ovde umesto 2SK170 a da mogu da nađem kod nas? Znam da može 2SK370, BF862, ali ne mogu da ih nabavim... Može li recimo 2SK163?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne bih ja stavljao BF245, to je sasvim druga živuljka... Ja imam 2SK363... Nije baš za MC stepen, ali za MM RIAA bi se moglo probati... Imam i BF862 ali svega nekoliko komada i nisam voljan da ih ustupam.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja se stvarno izvinjavam. Mislio sam na zamenski jfet za mini shunt, ne videh da pričate već o RIAA :P

 

Recimo da je ovo full superb, a nije skupo i stiže za 10ak dana do SRB: http://www.ebay.com/itm/4x-Toshiba-Original-2SK170BL-2-Matched-pairs-/231470398370?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item35e4b5fba2

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...