Jump to content
bokiooo7

Poredjenje Aleph pojacavaca

Recommended Posts

Pozdrav svima, 

Evo vec dvije godine slusam svog DIY Alepha 5 u kombinaciji sa Aleph p 1.7 i to svira. Ono sto bi bilo interesantno je da se organizujemo i uporedimo moj Aleph sa nekim drugim, jer do sada nisam imao prilike da cujem neki drugi DIY uradak.

Ovo bi bilo interesantno uraditi jer bi mogli da vidimo koliko komponente i raspored elemenata na plocici zaista utice na zvuk. 

Ukoliko je neko raspolozen za eksperimente i ima nesto od gore navedenih sprava neka se javi  pa da organizujemo probu uz koje pivo i druzenje. 

Da napomenem, ja sam u Beogradu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Komponente utječu 5%, napajanje utječe 10-15%, a pločica utječe samo na mjerene rezultate, na zvuk skoro nikako. Napravio ja 9 komada pa znam :).

 

BTW, mijenjanje biasa i AC gaina mijenjaju zvuk :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Komponente utječu 5%, napajanje utječe 10-15%, a pločica utječe samo na mjerene rezultate, na zvuk skoro nikako.

 

BTW, mijenjanje biasa i AC gaina mijenjaju zvuk :)

Amen!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozz ponovo,

 

Mijenjao bias sa r 19 , cackao po ac gainu ( stavio trim potove pa vrtio kao lud), mjenjao i onaj kondenzator od 220 uF, bajpasovao njega sa blok kondom,  bajpasovao diode sa blok kondom, i jos uvijek nema neke drasticne razlike, uvijek mi svira malo svijetlije i iako svi hvale taj glas ja kao da uvijek cujem malo sibilanata okolo, nije mnogo ali me konstantno nervira. U poredjenju sa drugim pojacavacima ima dusu ali me uvijek iritira ta malo svetlija strana i sibilanti. Probao sve fore sa velikog DIY ali isto.

Proban na dosta zvucnika, sada radi sa JBL L 90, lako ih gura. Vodim racuna da ga ne uprezem sa kutijama niske osjetljivosti i kojima omaza pada jako nisko.

Zboticu, mnogo hvala na info, pri izradi mnogo mi je pomogao tvoj post ''Aleph od A do Z''.  Pokusacu da bajpasujem sve kondove u napajanju sa manjim blokovima, stavicu i bajpas blok kondove preko dioda u grecu, pa da vidim sta ce biti... Inace nemam vazdusne zavojnice u napajanju.

 

Zen Mod,

Nazovi me ludim ili neinformisanim ali ja nisam shvatio gdje da ga donesem ? AKo je taj FAK u blizini unajmicu fizikalca da ga ponese pa da probamo. :)

 

P.S.

A mozda je u pitanju i moja glava, u zadnje vrijeme sam slusao mnogo skupu opremu kod drugih  pa mi ovo moje ne zvuci isto... Uglanom ponuda jos uvijek stoji... Da se malo igramo i popijemo po koje pivo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je li ti zener dioda u CCS-u (Z5) od 1W ili od 0,5W?

 

IRF9610 od kojeg su proizvođača?

 

IRFP240, isto pitanje?

 

Jesi ga gledao na osciloskopu (kvadratni signal)?

 

Koja ti je vrijednost feedback bypas kondezatora (C8)?

 

Ako ga koristiš nebalansirano jesi li spojio "-" ulaz i "GND"?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sve Zener diode su 0,5 w. 

 

C8 kond  je Silvered Mica, 10 pf.

 

C5 je Elna Silmic 220 uF.

 

IRFP 9610 i 240 su kupljeni u lokalnoj radnji, ne znam koji proizvodjac, iz iste su serije i upareni su dobro.  Ofset mi ne prelazi 10 - 14  milivolti na izlazu.

 

Otpornici su metal film 1 %

 

Nisam ga gledao na osciloskopu jer ga nazalost nemam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neke prve serije IRFP tranzistora meni se čini da su davali taj malo reskiji zvuk. Probaj nabaviti barem IFR9610 par od Vishaya i zamijeni Q1 i Q2.

Pošto nemaš osciloskop izmjeri ofset i pogledaj je li on stoji kao zakopan ili intenzivno varira npr od 10 - 12 mV (na već ugrijanom pojačalu). To bi moglo ukazivati da ipak ima malo overshoota ili ringinga. U tom slučaju valjalo bi probati povećati taj kondenzator na cca 12 ili 15 pF. To će mu smanjiti frekvencijski raspon ali bi moglo smiriti zvuk.

 

 Ako ti je R13 10 kohma probaj ga malo smanjiti npr na 7kohma ili čak na 5 kohma. To će malo jače biasirati zenericu i smanjiui joj šum. U originalnoj shemi nije baš izabrana najbolja vrijednost.

 

Više od bajpasa u napajanju probaj složiti zobel od recimo 100nF i otpornika od 1 ohm. Također bi trebalo možda malo bolje posložiti žice u napajanju a na način kako je to u nekoliko postova na hrvatskom DIY sajtu opisivao Iimzn.

http://www.diyaudio.com.hr/viewtopic.php?f=21&t=914

 

Pojava sibilanata može ukazivati i na problem negje drugdje u sustavu (CD, kabeli, itd...).

 

Stvarno bi trebao posuditi i neke druge Alephe pa vidjeti gdje si sa svojim!

 

Uvijek spoji - i gnd nebalansirano.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav Zbotic, 

 

Aleph vozim iskljucivo balansirano preko Alepha P 1.7,  i balansiranog daca. ofset je zakucan, varira najvise pola milivolta ali mislim da je to vise do multimetra. Lijevi kanal 8 mv a desni oko 12 mV. 

Blagi sibilanti postoje i kada ukljucim direktno dac u Aleph. Suma i bruma nema, zvuk je cist i utegnut, bass solidan. i srednji nisu losi, najuocljivije je na zenskim glasovima.

Ono sto sam primjetio da Aleph ide jako visoko, mnogo vise od nekih pojacivaca koje sam probao, kao da se ''penje'' vise dok ostali koje sam slusao u poredjenju sa njim poprilicno ''odsjeceni'' kad svira violina, zenski vokal ili neki drugi visi ton. 

Pokusacu ove tvikove pa cu vidjeti kako ide. I sto je najvaznije, moram naci nekoga ko ima jos jednog da vidim da li je to njegov karakter zvuka ili treba nesto mijenjati na mom.

Da li umjesto silver Mice mogu da stavim neki drugi blok od 15pf ? I da li je kvalitet konda na tom mjestu od presudnog znacaja ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma ne mora biti silver mica. Može neki poliester, a od svega (i od silver mice) najbolji je neki polistiren iz starih radio uređaja. Izgleda kao stakleni prozirni valjak. (pazi da ga ne pregriješ lemljenjem). Za probu možeš samo na ovaj silver mica dolemiti bilo kakav od 5 pF (keramički ili što nađeš). Za probu stavi čak i više, samo da vidiš je li do toga.

 

Ovaj tweak s otpornikom svakako će dati bolji rezultat, samo je pitanje hoće li se to uopće čuti. Ne košta puno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Smanjicu otpornik na 5 K i dodacu na miku neki od 5 pF pa cemo da probamo! 

Jeste, dobro si to opisao, kada ukljucim Aleph u odnosu na druge sve je nekako vece i vise... I ima neku cudnu prisutnost koju dosta drugih pojacavaca nema... Hvala na savjetima. Moram samo da vidim kako da implementiram tog zobela, da vidim kako ide ... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×